- Ia repede rochița roșie, ciorapii plasă, inelul cu diamant, dă cu pudră pe năsuc, ruj roșu pe buze, freacă și obrajii, că-s tare palizi, Leano!

- Lasă tanti că nu dau turcii!

- Fată, fată, ce știi tu cum se ține bărbatu‘, numai cu sarmale și fripturi, asta e la începuturi, dar flacăra trebuie adăpată, că se stinge Leano, iar bărbatul e greu la minte și uită unde-i casa.

- Tanti, al meu știe, neicușorul, se alintă Leana, mișcând în jos și-n sus piciorul suav, cu pielea albă, catifelată, cum îi place lui Gogu.

  Tanti ofta, fată proastă, măritată de puțin, s-o văd eu peste treizeci de ani, când nu mai are Gogu ce piele suplă să mai vadă, ce, ea nu fusese la fel, dar ce zic eu la fel, Leano… ce mândrețe a dat mămica lui Vasilică al Popii, de ce dracu i-a zis de-al Popii, că numai frica lui Dumnezeu n-a avut-o, iar ta-su… numai popă nu fu!

- Dar nu era om rău, nenea, sări juna să-l apere și-și făcu o cruce amplă, urmată îndeaproape de evlavioasa.

- Ce om rău, Leano, prost de bun, de-aia n-a pus ban pe ban, chior în viața lui n-a adunat, lua chenzina, găta chenzina, putea tanti să se tot certe cu el, ce-i păsa, pe dracu, Doamne iartă-mă!

    Fata n-o mai asculta, sări degrabă către ecranul albastru, de unde un țiuit scurt îi tresări bătrânei biata inimă.

- Off, și eu ce-am crezut că-i mesaj de la Gogu.

- Ptiu, drăcovenie! scuipă palidă tanti, ce mă temui fato, astea nu-s lucruri curate.

- Am vorbit dimineață pe internet, să-mi zică exact când vine, tanti, fata n-o ascultă, debita fericită despre Gogu al ei. Mai întâi a zis că vine cu avionul, ajunge mai iute, tanti, că-i e tare dor, dar la low-cost nu mai sunt locuri și apoi nici cu bagaje nu te lasă.

- Niici, da‘ de ce mă rog, adică unde să-și lase omul boarfele?

- Ei, tanti, te lasă, da puține, iar Gogu vine încărcat, știi tu, laptop, aparat foto, o hăinuță două pentru mine, pantofioriii… mai îndeasă vreo două trei boarfe pentru mă-sa și ai ei, că ăia-s mulți, se adună.

- Aha, exclamă tanti, revoltată totuși pe regulile avionului, altă drăcovenie. Păi când trecea ea Carpații din Regat, la Vasilică al Popii, tocmai în nordul Ardealului, n-o încărca mămica cu de toate, ce, avea soacră-sa mai bun ca mămica, avea pe dracu!

- Dar vine sigur de Valentine‘s day, susură romantică tânăra nevastă, ce-i mai trec dorurile de Gogu al ei, ce-i mai trec dorurile lui Gogu de ea, că e trist când ai o dragoste mare ca a lor, s-o ți așa pe sec, neudată, neprimenită. Of, tanti, de ce e viața asta așa de grea? se plânse nerăbdătoarea.

- Ia potolește-te fată, știi tu de viață grea, că vezi Doamne îți lucrează  bărbatul în străinătate! -  Dar a plecat din august, tanti, după nuntă. Nici casa n-a apucat s-o vadă, ia tu ce-ți place ție, Leano, așa mi-a zis, dee, contractul!

- Vai de mine, ce necaz, păi și te mai plângi, fată, îți luai casă dacă nu dădea bietul cu sapa la spanioli, că la ce scumpeturi sunt, vă luați pe dracu casă!

- Dar casa pustie, nu-i casă, tanti, nevasta singură nu-i nevasta.

- Vine fată, vine, de Dragobete vine!

- Ba de Valentine‘s day, că-i mai aproape.

- Ptiu drace, așa-i ziceți voi tinerii, așa spurcați voi sfântul? Leana dădu din mână, enervată.

    Ce știe bătrâna, minte ioc! Cine pe lume e mai romantic decât Gogu al ei, nu s-au cunoscut ei de Valentine‘s day la club? Nu i-a dat Gogu o inimioară de pluș roșie ca focul și-un coctail afrodiziac, nu s-a amețit Leana de la afrodiziac și muzică, nu-i căzu lui Gogu-n brațe, n-o luă el de nevastă-n august? Să învețe proastele nemăritate cum se face, vorbește prostii tanti săraca, cu Vasile al ei cu tot, Domnul să-l odihnească!

- Ce mai jucam și noi de Dragobete, începu bătrâna.

- Zău, tanti! încercă s-o oprească juna, plictisită. Se așeză la computer și derula visătoare poze cu alesul inimii, uite cât e de frumos!

- Ce să-ți spun, comentă acră baba, să văd eu ce frumos o să-ți fie și după treizeci de ani, când n-o mai avea brațul acela încordat, dinții toți în gură. Ce, Vasile al ei n-a fost frumos, toate hoaștele ai bârfit-o când s-a măritat cu el, cică s-a dus și înainte cu Vasilică prin porumb, să vază omu‘ la ce se înhamă. Și dacă a fost așa, cee, s-au dus ele, păi altfel cum să-i spui omului ce marfă ai, dacă nu-i arăți, cee, la târg cumperi până nu guști.

- Tare emancipată ai fost tanti, râde juna, râde și baba. Și zi așa, ce făceați de Valentine‘s day, sau mă rog, de Dragobetee, pufni disprețuitoare, că doar n-o fi fost căminul cultural împodobit cu inimi din baloane colorate!

- Ba bine că nu, veneau lăutari de pe cinci sate, se făcea un bal al perechilor, unde n-aveai ce căuta fără pereche, iar urâtele stăteau acasă și plângeau ca proastele, că nu le invita nici dracu.

- Și dumneata, tanti?

- Aș eu, păi ce Leano, așa mă cunoști tu pe mine, că doar nu începe și se termină lumea cu Vasilică.

- Tanti, tanti, că emancipată mai ești! Uite Gogu, țipă deodată și iar țiui drăcovenia asta, drept în coșul pieptului bietei bătrâne. Îmi scrie mesaj, stai că pun camera să te văd, iubire, n-are timp, zice!

- Unde zice, Leano, că nu-l aud? Se apropie cu grijă și se uită mută la necurat, ca boul la poarta nouă.

   Fata se foia și se gudura, de parcă chiar s-ar afla în fața bărbatului și mâinile ei cu unghiile roșii țac, pac, pe numerele negre. Deodată degetele i se opriră în aer, chicoteala dispăru și fata încremeni. Abia atunci văzu baba rândurile, ca niște șiruri de furnici, aliniate unul după altul.

- Nu, nu, Gogule, Gogulețule! plângea fata.

- Dar ce-ai maică, se sperie de lacrimile ce schimonoseau chipul alb ca laptele al tinerei. Ce a zis maică Gogu, de te-a necăjit așa?

- Nu vine, tanti, nu vine de Valentine‘s day!

- Ei, aș, poate n-o ști nici el când e aia!

- Nu-l lasă de la muncă, tanti, ce mă fac? se vaietă nenorocita.

- O prostuță, vine el când poate, ce, parcă el comandă acolo, comandă patronul.

- Nu vine de Valentine‘s day, tanti.

- Lasă dragă c-o veni de Dragobete, și-apoi să vezi tu mare, mare dragoste… de Dragobete.

 

Vizualizări: 81

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Un text spumos, cu mesaj educaţional, patriotic şi fond umoristic. Bine scris, atractiv, într-o gamă profund psihologică. Două generaţii, fiecare cu aceleaşi gânduri, preocupări de moment - amintiri din povestea de dragoste cea mai arzătoare. Fiecare cu împrejurările contemporane: una prin porunbi, alta pe la club...

Textul mi se pare cunoscut, mi se pare că l-am mai citit. Însă nu m-a oprit să-l savurez şi să mă distrez. Am scos şi unele greşeluţe:

ce ști tu - ce ştii tu

Vasilică a Popii,astea nu-s lucru curat. - în cazul în care nu laşi dialectul, trebuie: vasilică al Popii; astea nu-s lucruri curate.

că ăia-s mulți…, - după punctele de suspensie nu se mai pune nici un alt semn de punctuaţie. Ai în mai multe locuri.

- - Dar a plecat,de Dragobete…, - se cere alineat şi aceeaşi problemă cu punctete de suspensie şi pauza după prima virgulă.

Am citit cu deosebită plăcere, Sofy!

Mulțumesc mult Sofy pentru atenționări, l-am corectat! 

Savuros! Am citit cu placere.

Cu prietenie,

Mulţumesc de trecere!

 O splendore de text! Felicitări ! Îmi dau seama cât de greu este să reproduci  într-un text, un limbaj şi tu ai reuşit fără nicio greşeală! Am  zâmbit, am oftat, am savurat totul  ca pe o prjiturică  delicioasă şi frumos ornamentată, căruia nu-i lipseşte nimic!

Cu prietenie,

Răspunde la discuţie

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site redacție

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR 

ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR

CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR 

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare

MIHAELA POPA - poetă

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet

BOLACHE ALEXANDRU - poet

MIHAI KATIN - poet

GRIG SALVAN - prozator, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

Zile de naştere

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru anul trecut au donat:

Gabriela Raucă - 400 Euro

Monica Pester - 600 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

***

Pentru acest an au donat:

Maria Chindea - 200 Lei

Monica Pester - 300 Lei

important!

Activitatea Recentă

BOTICI GABRIELA a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Casa părintească a utilizatorului BOTICI GABRIELA
cu 25 minute în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Casa părintească a utilizatorului BOTICI GABRIELA
cu 47 minute în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog împrejur a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 51 minute în urmă
BOTICI GABRIELA a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Casa părintească a utilizatorului BOTICI GABRIELA
cu 58 minute în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog împrejur a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 59 minute în urmă
BOTICI GABRIELA a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Casa părintească a utilizatorului BOTICI GABRIELA
cu 1 oră în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Casa părintească a utilizatorului BOTICI GABRIELA
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Stanescu Valentin îi place postarea pe blog Casa părintească a lui BOTICI GABRIELA
cu 1 oră în urmă
BOTICI GABRIELA a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Amintiri a utilizatorului BOTICI GABRIELA
cu 2 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Amintiri a utilizatorului BOTICI GABRIELA
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Stanescu Valentin îi place postarea pe blog Amintiri a lui BOTICI GABRIELA
cu 3 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Canoane a utilizatorului Costel Zăgan
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog Canoane a lui Costel Zăgan
cu 3 ore în urmă
Postare de log efectuată de BOTICI GABRIELA
cu 4 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Decor între viață și moarte a utilizatorului Corneliu Neagu
cu 4 ore în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog Decor între viață și moarte a lui Corneliu Neagu
cu 4 ore în urmă
Corneliu Neagu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Decor între viață și moarte a utilizatorului Corneliu Neagu
cu 6 ore în urmă
Corneliu Neagu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Chemări venite din trecut a utilizatorului Corneliu Neagu
cu 6 ore în urmă
Corneliu Neagu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Privind de pe terasă a utilizatorului Corneliu Neagu
cu 6 ore în urmă
Corneliu Neagu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Privind de pe terasă a utilizatorului Corneliu Neagu
cu 6 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2025   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor