noaptea
când morţii îşi cern nisipul
între pământ şi lună
echilibru fragil
dintre simţuri şi spirit
dintre patimă şi înţelepciune
vânez păsările
luminii
noaptea
când furtuni de forme tulbură veghea
în libertatea nelibertăţii
credinţă şi îndoială
cu gheare de foc prind sufletul de cer
cât un colibri de-ar fi
mi-ar fi îndeajuns
să sorb din irisul nevăzutului
luminarea
noaptea
când kundalini atinge bezna
în istovirea clipei
spre neunde
înalţ păgână rug
să-mi mântuie setea nebună
shuniata
Adaugă un comentariu
„KUNDALINI este energia care se află într-o stare latentă în trupul uman, la baza coloanei vertebrale. Când această forţă este „trezită”, ea ţâşneşte în sus către coroana sau lotusul din creştet. Odată ajunsă aici, determină apariţia unei stări mistice de conştiinţă, de extaz indescriptibil, în care dualitatea încetează.
KUNDALINI rezidă în trupul fiecărui om în aspectul de Putere Transcendentală care precede şi pătrunde întregul Macrocosmos. Această putere există pretutindeni în Univers. Materia, viaţa, conştiinţa şi supraconştiinţa nu sunt decât grade diferite ale revelării puterii adormite, KUNDALINI. Chiar şi într-un atom de materie există KUNDALINI „încolăcită” în nucleu. Puterea divină îmbracă forma sufletelor individuale, limitându-se pe sine în timp şi spaţiu, dar şi forma materiei, înfăşurându-se în ea însăşi, sau, altfel spus, devenind adormită. La realizarea stării de transcendenţă, însă, se ajunge doar când KUNDALINI ascensionează pe deplin de la bază către locul său ideal din creştetul capului sau dincolo de acesta.”
Toate școlile esoterice care folosesc meditația ca tehnică de revelare a sinelui divin, toți marii mistici ai planetei, indiferent de religie, își trezesc în urma unei practici spirituale asidue și fervente, parțial sau total Kundalini! Viziunile misticilor și sfinților creștini sunt datorate unei stări de supraconștiință prin trezirea lui Kundalini!
Kundalini-Termenul este bine explicat de neurolog prof. dr. Constantin Dumitru Dulcan în cartea Inteligenţa materiei “După opinia mea, întregul Univers este polarizat în felul următor: un pol îl constituie algoritmul de creaţie al tuturor lucrurilor, care implică obligatoriu o inteligenţă, iar celălalt este polul autoperpetuarii. Îndrăznesc să spun că una dintre cele mai puternice energii din Univers este kundalini şi aceasta are o forţă sau magnitudine mai mare decât cea a gândirii (sau a raţiunii), deoarece deseori instinctele depăşesc raţiunea.
Shuniata- vidul care totuşi nu este vid, reprezintă identitatea dintre da şi nu, termenul de mijloc dintre afirmaţie şi negaţie, dintre existent şi nonexistent, realitatea ultimă care revelează unitatea tuturor lucrurilor, non dualitatea subiectului şi obiectului. Între Shuniata şi Kundalini aşa cum este explicat acest termen de Dulcan nu sunt prea mari diferenţe, (asta am înţeles eu, posibil să nu fi înţeles prea bine). Nu ştiu dacă mesajul poeziei mele se împiedică, de aceşti doi termeni, în a fi perceput, ce vrea să transmită autorul şi ce “vede” cititorul nu se suprapun întru-totul
Am încercat să înțeleg ce înseamnă shunyata sau kundalini, dar mi-am prins urechile. M-am afundat tot mai mult... Dar îmi place cum curge poezia.
cum nu cunosc această cale, spun şi eu că am citit cu plăcere,
Aha...
da Coza
Multumesc,Nikol MerBreM pentru popas si apreciere. Da, este dorinta de comuniune, de a intrezari ceva , de a obtine un dram de adevar si certitudine in ceea ce doar banuim.
Multumesc, Valeria, Moni si Sofi pentru lectura si comentarii!
Cu pretuire,
Deoarece nu cunosc această filosofie, mă rezum în a spune, am trecut pe aici.
Sofy
Super
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ - poetă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR (redactor promovare cultură media)
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic
CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ (redactor promovare cultură media)
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE