Şi dincolo de nefiinţă!
Unde-i casa inimii, dragul meu?
În noi, dar nu prea vedem asta!
În noi sunt toate! Şi cântul, şi poezia,
întreg universul de vise, de culori şi lumini!
De ce doar unii oameni scriu,
de ce doar unii oameni cântă?
De ce scriu oamenii? Bună întrebare!
Scriu pentru că sunt impregnaţi de parfumul bucuriei sau tristeţii, a fericirii sau singurătăţii, pentru că iubesc sau pentru ca suferă aducând, astfel, lumina stelelor atinse prin cuvânt.
Scriu pentru că prin literele aglomerate în adâncuri îşi modelează fiecare stare, idee, dorinţă, respiraţie. Scriu pentru că aşa simt din iubire, din lacrimă, din dor, din durere, din razele de lumină sau umbrele împrăştiate de norii cerului lăuntric.
Scriu pentru că se îndrăgostesc şi poezia izvorâtă le curge prin sânge, scriu când se despart şi cred că prea puţine sau prea sărace le sunt cuvintele pentru a-şi lămuri cascada de trăiri.
Scriu din dorinţa de a evada, eliberându-şi astfel lanţurile durerii sau temerii adunate în străfunduri.
Scriu pentru ca realitatea li se pare de multe ori absurdă sau, poate, din neputinţă, pentru a stinge propagarea ţipătului auzit din adânc.
Scriu pentru că avem nevoie de noi şi, doar, prin energia cuvântului oamenii se pot întâlni, în această realitate. Scriu pentru că ne imaginăm zâmbetul, lumina şi atingerea celui iubit, zâmbet înflorit dacă nu pe chip, măcar în floarea de lotus din palme sau pe pernă din apropiere.
Scriu din chemarea, din şoaptele, din muzica auzită, cu sufletul sau prin sufletul altora, prin petalele răsfirate, prin culori şi sunete, scriu privind în oglinda celuilalt, prin gândurile undei intrate, pentru că prin litere oamenii se pot întâlni pe cărarea fundaţiei construite.
Scriu ca o rugăciune şi pentru ca să se audă rugăciunea. Scriu mai mult sau mai puţin, coerent sau aberant, pentru viaţă, ignorând moartea, pentru trecut sau viitor.
Scriu pentru soarele care le inundă cu lumină totul sau prin jocul umbrelor de la lumina lumânării.
Scriu la malul mării sau de pe vârf de munte, sacadat sau în goana impulsului, mai "pe scurt" sau mai mult, descifrabil sau nu, printre semnele ortografice ce le stăpânesc timpul - mirări sau întrebări - prin spații albe sau puncte ivite din senin, cu linii sau apostrofuri. Sublim sau anost, la nervi sau în joacă, mutând munţii sau coborând văile, cântând sau plângând.
Scriu modelând, conturând, pictând, sculptând, amestecând, redând într-o măsură sau alta simfoniile de trăiri, curcubeul de stări, spectrul de lumini sau de umbre ţâşnite din straturile interioare.
Scriu pentru că altfel ar cânta, ar desena, ar dansa, ar privi această lume sau s-ar exprima într-un fel sau altul, într-o perioadă sau alta de timp.
O eliberare adusă la exterior, amprenta trecută prin filtrul propriilor simţiri, gânduri, crezuri, modelând gândul prin cuvânt, sunet, culoare, materie, metamorfoza creaţiei prin scânteia divină!
Un carusel de stări prin care ne redescoperim, redefinindu-ne!
Spre neuitare, dragul meu!
Pentru o flacără vie ce arde şi dincolo de nefiinţă!
Astăzi desenez flori,
voi ce puteţi să le dăruiţi, nu ezitaţi!
14 Feb 2012
Adaugă un comentariu
Multumesc si eu, Gina, pentru lumina cuvintelor tale.
Te imbratisez, cu drag!
Frumos simti si frumos aduci la lumina tot ce simti si crezi, Vasilisia draga! Urmeaza-ti soapta interioara! Forta e in tine!
Cu acelasi drag, Irina
Ionel, l-am simtit, gandit si scris ca un poem! Si totul isi are locul sau, inclusiv data finala-14 febr 2012- nu intamplator, o zi-simbol!
Cu drag, Irina
Gerra draga, intotdeauna cuvantul si-a purta energia lui. " La inceput a fost Cuvantul!". Lumina din Lumina!
Cu drag, Irina
Și cu câtă dăruire scrii, Irina! Mulțumim!
Încântată,
gina
Da, aşa e, Irina. Pentru mine scrisul îmi este cel mai aproape de suflet. Scriu ce simt, când simt şi cum simt. Mă pierd în cuvinte pentru că simt întotdeauna că pot să clădesc ceva – ceva monumental pentru mine şi infim pentru alţii. Am putere şi sunt de neînvins atunci când între degetele mele se află un creion.
Frumos, Irina, frumos!
Nu ştiu dacă acest text nu ar fi trebuit să fie postat la PROZĂ ori la ESEURI...
....aşa e! Ai dreptate! Eu dăruiesc metafore de lumină! Cine vrea primeşte, cine nu...Eu scriu, tu scrii, ei scriu... Cine are deschidere primeşte! Cine nu, nu....Drag, Gerra
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ - poetă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR (redactor promovare cultură media)
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic
CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ (redactor promovare cultură media)
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE