copilăria -
cel mai dorit ținut
ținutul în brațe
*****
final de drum -
pentru toți în mod egal
brațe deschise
*****
strângând în brațe
înca o zi de viață -
aproape de mal
Adaugă un comentariu
@ Mihaela Popa Multumesc pentru comentariu si apreciere. Dupa parerea mea, poemul pe care-l evidentiati este un haiku din categoria estetica Aware (stare emoţională intensa)
am vibrat cu
"strângând în brațe
înca o zi de viață -
aproape de mal"
nu ştiu cât e de haiku dar mie-mi spune mult
@ Valeria Merca Chiar daca nu sunteti convinsa, parerile dvs imi sunt de folos, macar pentru simplul fapt ca mi-au ghidat - rabdatoare - inceputul. Acuma, trebuie mentionat ca nu exista (sau n-am gasit eu inca) un regulament sau un set de precepte unanim recunoscut si acceptat care sa poata fi invocat in cazul unor abateri. Exista numai traduceri din alte limbi, traduceri care sunt susceptibile a nu fi intocmai cu originalul, fie din confuzia traducatorului, fie din cauza anumitor interpretari/convingeri personale. Spuneti un adevar dur afirmand ca nimeni nu este expert in haiku si ca tot ce acumulam se datoreaza lecturii unor texte sau indrumarii/parerii unor persoane considerate mai calificate. Existand surse care se contrazic, este normal sa nu ajungem la aceleasi convingeri. Chiar si pe site-ul despre care pomeniti, textele publicate arata ca parerile nu coincid intru totul. Sunt si membri care au anumite motive de abtinere din care cauza sunt activi foarte rar. Chiar si „insemne culturale” are o sectiune informativa ”Haiku, Tanka, Senryu ...” unde este sustinuta regula ”Folosiţi calamburul şi jocurile de cuvinte”. Poate ca este deranjanta repetitia, aici as fi tentat sa va dau dreptate. Chiar va rog sa reveniti si sa va dati cu parerea daca urmatoarele reformulari care induce o pauza inter cele doua cuvinte incriminate sporesc sau diminueaza calitatea textului.
copilăria
cel mai dorit ținut -
ținutul în brațe
Sau mai radical
ținutul în brațe -
cel mai dorit ținut
copilăria
Va multumesc pentru timpul si atentia acordate.
Fiind nedorite figurile de stil, bănuiesc că nici jocul de cuvinte nu e benefic. În plus, ceea ce urmează după cratimă ar fi de dorit să fie o singură formulare, nu două cum întâlnim în acest caz. Nimeni nu e expert în haiku, tot ce acumulăm legat de haiku se datorează lecturii unor poezii de acest gen și comentariilor și textelor/ îndumărilor postate de maestrul Corneliu Traian Atanasiu pe site-ul Autori de haiku. Eu personal vă admir perseverența și tot ce las aici reprezintă o opinie personală, care mi-aș fi dorit să vă fie câtuși de puțin de folos!
@ Valeria Merca Se repeta, e clar, dar Dna Vasilisia Lazăr remarca un joc de cuvinte. Are dreptate, de fiecare data, sensul cuvantului este altul. Si nici metafora nu e.
@ Sofia Sincă Multumesc pentru comentariu
Mie tocmai jocul de cuvinte din primul îmi place, dacă n-o fi niscaiva metaforă acolo. Mi-au plăcut, în general, toate. În materie de tehnică, las pe alții care au studiat poezia niponă mai mult decât mine.
Repetiția ținut, ținutul în primul haiku nu mi se pare binevenită.
Cu al treilea am rezonat!
Mie îmi plac toate. În special al treilea, dar e interesant și al doilea. Desigur și primul.
Sofi
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE