= TEZAURUL PRAHOVEAN=
izvor de inspiratie pentru activitatea optionala -FOLCLOR-
MOTTO :
-,,Folclorul romanesc nu numai ca este sublim ,dar te face sa intelegi totul. E mai savant decat toata muzica asa zisa savanta , e mai melodic decat orice melodie , e duios , ironic, vesel , grav..." GEORGE ENESCU
Prahova , vestita pentru padurile de brazi zi izvoarele-i nesecate de aur negru poseda un tezaur inestimabil de frumusete si bogatie folclorica.
Folclorul prahovean are o deosebita complexitate si valoare documentar-artistica , adevarata enciclopedie a vietii locuitorilor ei. Bogatia spirituala a oamenilor de pe aceste meleaguri se aseaza ca o veriga pretioasa in colierul folcloric romanesc .
Baladeele , cantecele , strigaturile la joc ,ghicitorile si proverbele au scos la iveala zestrea folclorica a judetului nostru.
Avand in vedere ca la ora actuala tineretul cunoaste prea putin din creatia populara , se impune ca o necesitate educarea acestuia in spirit romanesc pentru pastrarea , pretuirea si valorificarea valorilor nationale .
,, FOLCLORUL E O NECESITATE IMPERIOASA IMPUSA DE INSASI REALITATEA FOLCLORICA ACTUALA " afirma prof. Emilia Comisel- etnomuzicolog .
Nu trebuie scapat din vedere valoarea istorica a folclorului .As indrazni sa afirm ca , indiferent de argumentele ce ar pune in cumpana ideea de STAT UNITAR , folclorul , prin paleta-i vasta de exprimare , constituie actul de identitate a de necontestat , argument major , pe langa altele,pe care il putem aduce in fata rauvoitorilor neamului nostru.
Pornind de la aceste considerente am recurs la selectarea materialului folcloric accesibil varstei prescolare ce a stat la baza activitatii optionale FOLCLOR .
Pentru ai invata pe micutii elevi sa inteleaga , sa respecte si sa indrageasca folclorul este necesara respectarea urmatoarelor broblematici :
-Sa observe costumul popular specific prahovei ( fota iia cu altita, subfusta , braul , marama de borangic , ciorapii de lana si opinci- pentru fata si pentru baiat-camasa lunga prinsa cu un brau rosu peste itarii de culoare alba , vesta sau ilic se culoare neagra , ciorapi de lana si opinci , pe cap caciula neagra din blana de miel ); -Sa audieze melodii de joc , cantece interpretate vocal si instrumental ;
-Crearea unor scurte povestioare despre claca, dspre sezatoare , despre ciobani , etc. ;
- Fiecare text folcloric poate sa constituie un potential subiect de poveste;
-Folosirea mijloacelor audio vizuale ( televizor, video, radio casetofon)
Respectandu-se pricipiile didactice si avand la baza motivatia fiecarei problematici , cu abilitate poti reusi performante la nivelul lor . Poti descoperi autentice talente care sa duca pe mai departe traditia populara .
Creatia populara,prin continutul ei , exprimate intr-o forma emotionala , convingatoare , influienteaza pozitiv trasaturile de caracter si de viata ( sa fim mai buni, harnici , generosi, neinfricati , invata sa-si iubeasca familia, tinutul natal , poporul cu tot ce are mai valoros ).
Cantecele si jocurile populare cuprinse in repertoriul gradinitei , il leaga de timpuriu , puternic si statornic de sentimentele si nazzuintele poporului nostru, ii fac pe copii mai vioi , veseli si sociabili , tot mai disciplinati .
Fiecare piesa audiata sau interpretata aduce cu sine un continut nou de idei si de fapte care facsa creasca zestrea spirituala a copilului , capacitatea lui de a vedea , de a intelege , de a simti, de a aprecia .
Toate mijloacele folosite in acest scop isi au aportul lor la dezvolatarea gandirii si a imaginatiei , la stimularea atentiei si mai ales la cultivarea memoriei artistice , contribuind ,in mod direct la educatia estetica a copiilor precum si la educatia lor morala .
Nu trebuie scapat din vedere faptul ca textele populare sunt pline de invataminte al caror inteles nu trebuie sa scape copiilor cu nici un chip.
Copiii sunt atrasi de muzica dar si de versuri , simbioza acestora facandu-i pe unii sa devinna admiratori ai muzicii populare iar pe altii interpreti ai ei. Si pentru ca sunt indragostita de folclorul romanesc mi-am facut un legamant si anume , sa insuflu tinerei generatii de copii dragoste , admiratie si respect pentru valorile poporului roman , sa cunoasca, sa pastreze , sa valorifice si sa transmita , la randul lor , din ceea ce au invatat de la mine .
Consider ca este o datorie de onoare si morala a fiecaruia dintre noi sa contribuim la pastraea traditiei popualre , numai asa nu vom pieri ca nea . Folclorul este argumentul de nestramutat al existentei noastre pe aceste plaiuri mioritice.
Si acum las aici cateva texte specifice varstei prescolare ce se pot folosi in activitatea optionala FLOCLOR :
1 - CINE URCA-N DEAL LA VIE -
Cine urca , cine urca-n deal la vie ?
Cine urca ,cine urca-n deal la vie ?
Ionel cu palarie ,
Ionel cu palarie .
2 - HAI ILEANA LA POIANA -
Hai Ileana la poiana ,
Ileana, Ileana ,
Sa culegem buruiana ,
Ileana , Ileana
Eu pe asta o aleg ,
Ileana , Ileana ,
Si cu ea eu imi petrec ,
Ileana ,Ileana .
3- CE MAI FATA CU ILIC -
Ce mai fata cu ilic ,
Si pe fus n-are nimic ,
Chiar acum o saptamana ,
A plecat fusul la stana .
Unde esti , unde te-ai dus ,
Unde naiba te-ai ascuns ,
O fi ici , o fi colea ,
Ori in san la dumneata .
4- VINE MOSU DE LA VIE -
Vine mosu de la vie
Cu trei flori la palarie ,
Una mie , una tie ,
Una cucului din vie .
6- FLORICICA DE PE SES -
Floricica de pe ses ,
Floare , floricea ,
Cu mult drag eu te-am cules ,
Floare , floricea ,
Refren :
Ai peteale albastrii,
Floare ,floricea ,
Mamei te voi darui ,
Floare , floricea .
2- Si sa-i spui c-am s-o ascult,
Floare , floricea ,
C-o iubesc asa de mult ,
Floare ,floricea ,
Refren : ......
3-Si sa-i spui incetisor,
Floare , floricea ,
Ca-i urez in toate spor ,
Floare , floricea .
Refren : .....
Ofelia Florica Harangus
Cuvinte cheie :
Extrem de frumoasa, interesanta si valoroasa activitate ! Ma inclin fara rezerve in fata tuturor participantilor si a organizatorilor !!!
Va multumesc frumos de apreciere .
Numai bine sa aveti !
Dumitrescu Mircea a spus :
Extrem de frumoasa, interesanta si valoroasa activitate ! Ma inclin fara rezerve in fata tuturor participantilor si a organizatorilor !!!
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor