„La început a fost cuvântul!

Şi cuvântul era Dumnezeu !

Şi Dumnezeu  era  cuvântul!”

                             (Ioan 1:1-3, 10)

 

 

Seria „Cuvintelor” lui Marius Iulian Zinca continuă cu „Pierdut în… cuvinte”, volum care ni-l dezvăluie pe poet fremătând de dorinţa de a scrie. Prin cuvinte se face cunoscut, din ele se hrăneşte, îşi îmbracă propriul suflet şi pe al celor ce îl citesc.

            Nestingherite de aparenta singurătate a poetului, gândurile îi aleargă răzleţe şi colorează albul imaculat al colii de hârtie doar pentru a se întâlni la un moment dat cu cele ale iubitorilor de poezie şi pentru a se completa cu acestea, formând împreună un tot plin de viaţă şi emoţii diverse. Gândurile nerostite capătă formă, respiră şi trăiesc, acoperind cu frământările lor clipele goale.

Începutul se află sub semnul luminii şi al speranţei, iar soarele este surprins la răsărit.  Simţim o uşoară stângăcie şi poate chiar teamă de a face un prim pas spre a scrie, dar cu fiecare pagină poetul  îşi  aminteşte parcă ce trebuie să facă şi renunţă la orele de întuneric aşternute  de vreme, îşi face aripi din frumuseţe, din iubire, din speranţă şi îşi poartă cititorii către un "splendid delir" (Provocare permanentă), transmiţând sufletului nebunia întâlnirii dintre idee şi sentiment. Creionul ajunge să  aştearnă lejer gândurile pe hârtie, iar autorul se joacă cu cuvintele printre simplele, dar totuşi minunatele clipe ale existenţei, înfăţişându-ne un univers aparte.

Multe dintre poemele volumului „Pierdut în… cuvinte” sunt spuse pe nerăsuflate, într-un tempo alert, nu au nici măcar o virgulă, dovadă a dorinţei de-a scrie. De la o pagină la alta, descoperim stări şi trăiri diverse, iluzii şi lacrimi, nelinişti şi speranţe, totul vibrează de emoţii puternice. Fiecare vers în parte este o luptă interioară, o teamă de pierdere printre cuvinte şi o dorinţă de regăsire; le citim şi le gustăm pe fiecare în parte fie zâmbind, fie printre lacrimi, fie duşi pe gânduri, dar cu o bucurie neaşteptată de a ne regăsi pe noi înşine în tumultul care a animat liniştea poetului.

Cu privirea „aproape tristă”, poetul „ar fi vrut” să alunge unele gânduri ce-l tulbură (Frica) sau, de ce nu, chiar „iluzia magnifică”, dar nu o face!

Oare ce vede poetul privind “-n lăuntru” când prezentul se stinge neclar şi ciudat în lumina amurgului? Neliniştea sinelui poate fi într-adevăr dureroasă, iar cuvintele puse în contextul interior al fiecăruia dintre noi pot avea puteri nebănuite.

Dar de la “beznă” , “întuneric”, “inexpresiv”, “ceaţă groasă” sau  “împietrire”, îl vedem pe cel care scrie încercat şi frământat de emoţii, însă - de această dată - într-o palidă strălucire şi tot mai des izbucneşte lumina. De la întuneric se ajunge la umbre roşiatice, universul începe să capete culoare, iar mesajul poetic este îmbrăcat în imagini. Tainele şi sufletul poetului se ascund în interiorul cuvintelor din versuri, care se transformă într-o oglindă a simţămintelor şi se reflectă în percepţia noastră.

Cuvintele din gânduri curg într-o continuare absolut firească a versurilor de la un poem la altul, vorbesc de la sine, privirea le completează, iar emoţiile le conturează şi le dau putere de exprimare. Important este modul cum sunt receptate şi percepute, cum citim printre rânduri şi cum le încărcăm cu sensuri, căci Marius Iulian Zinca ne oferă fărâme din gândurile sale, lăsându-ne apoi libertatea de a ne  construi propriul conţinut de gânduri. Le lasă să ne bată la porţile inimii, să ne pătrundă în casa sufletului şi astfel ne ţine aproape de el pentru a descoperi un univers aparte, în care adunăm stări şi emoţii personale.

Şi aceasta pentru că scopul final al poetului este acela de a pătrunde în sufletul nostru, dar nu numai atât - pentru el este vital să rămână acolo şi să producă ecouri în mintea noastră după ce îi închidem cărţile. Prin rostire şi printr-o anumită ordine, impusă de poet, cuvintele posedă forţă magică şi au puterea de a ne transpune în lumea imaginată de acesta, de a ne transforma în componenţi activi ai acestei lumi.

Poetul este extrem de sensibil la schimbările care au loc în lumea din jur. Spiritul său simte deopotrivă cum înverzeşte fiecare frunză în parte şi cum rugineşte întreaga pădure.  Într-o lume în care pragmatismul ne domină viaţa şi pare că nu mai avem timp să simţim frumuseţea ce ne înconjoară, lirica lui Marius Iulian Zinca ne aduce cu fiecare vers mai aproape de normalitate, dându-ne puterea de a schimba cursul propriei existenţe şi a ne bucura de poezie.

În lumea reală, schimbările au loc mult mai lent, fenomen a cărui descriere o putem regăsi în poezia „Transparente aripi” a lui Nichita Stănescu, unul dintre poeţii apropiaţi de sufletul lui Marius Iulian Zinca, căruia îi sunt închinate versurile „Lui Nichita” în volumul „Cuvinte-n necuvinte”. ("Merg şi toate lucrurile dau din aripi; / aripile de piatră ale pietrelor / bat atât de încet, / încât pot smulge din ele cristale de cuarţ / ca pe nişte pene dureroase..."- Transparente aripi).

Lumea înfăţişată în versuri este un  loc de refugiu şi poetul ne cheamă să urmăm alături de el cărări neştiute. Se creează o legătură sufletească între poet şi cititor, gândurile şi simţămintele lor se caută, iar emoţiile pot cuprinde chiar şi inimile înăsprite: “Aştept din ochii storşi, / o ploaie să… cadă” (Din ochi... ploaie). Lacrimile sunt cuvinte pe care inima nu le poate exprima şi pe care raţiunea le opreşte undeva, le ascunde, iar "despre viaţă nu se poate scrie decât cu un toc înmuiat în lacrimi" (Emil Cioran).                                                                       

Versurile sale ne potolesc setea cu roua sufletului, ne arată cum noaptea se transformă-n zi şi ziua se varsă în noapte, fără a şti ce ne rezervă poemul următor. Tristeţea, singurătatea, dragostea dincolo de cuvinte şi toate frământările interioare  convieţuiesc în versurile lui Marius Iulian Zinca, se caută şi se alungă una pe cealaltă dintr-un motiv foarte simplu - aparţin aceluiaşi suflet.                                                         

Primele volume ale lui Marius Iulian Zinca („Cuvinte-n necuvinte” – 2004, „Întoarcerea-n cuvinte” – 2005, „Plimbare prin cuvinte” – 2007) ni-l arată pe poet înconjurat de persoane dragi – familie, prieteni , scriitori apropiaţi sufletului său – Nichita Stănescu, Ion Minulescu, Mihai Eminescu. Acum, în “Pierdut în... cuvinte”, poetul este doar în compania propriei umbre, care se mişcă şi atrage după sine umbrele fără chip cărora li se adresează.

Clepsidra timpului este întoarsă    într-un mod absolut minunat şi nisipul gândurilor se zbate pentru a curge, pentru    a-şi găsi făgaşul normal. Zgomotul paşilor poetului se transformă în muzica sufletelor noastre, gândim şi trăim, simţim şi visăm împreună la toate timpurile : "Speranţa în care / trecutul, prezentul / slujesc împrejurări / … / într-o cadenţă perfectă - / viitorul" (Lumina).

Se spune că nu e foarte important ce am fost sau cine am fost în viaţă. Contează ce lăsăm în urma noastră, iar Marius Iulian Zinca lasă cuvintele gândurilor din versuri. Paşii săi lasă urme în călătoria prin propria existenţă, urme ce nu sunt singure, sunt însoţite de cele ale iubitorilor de poezie. Versurile sale sunt o purificare a sufletului şi o concretizare a gândurilor nerostite poate de prea multă vreme.

 

DORINA LITRĂ

 

 

 

 

 

 

Vizualizări: 25

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ - poetă, artistă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - scriitoare

MIHAELA POPA - poetă

CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - scriitor

MIHAI KATIN - scriitor

GRIG SALVAN - scriitor, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 300 Euro

Monica Pester - 300 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

Utilizatorului Monica Pester îi place postarea pe blog Ziua fără de sfârşit (fragment) a lui Mihai Katin
cu 36 minute în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr îi place postarea pe blog șșșt – Săptămâna mare a lui Mihaela Popa
cu 2 ore în urmă
Postare de log efectuată de Mihaela Popa
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Stanescu Valentin îi place postarea pe blog casa de ceai a lui petrut dan
cu 3 ore în urmă
Valeriu Anghel a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Bucurie (de Ion Lazăr da Coza) a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 4 ore în urmă
Utilizatorului Valeriu Anghel îi place postarea pe blog Bucurie (de Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 4 ore în urmă
Utilizatorului Valeriu Anghel îi place postarea pe blog casa de ceai a lui petrut dan
cu 4 ore în urmă
Valeriu Anghel a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog casa de ceai a utilizatorului petrut dan
cu 4 ore în urmă
Postare de log efectuată de Gavrilă(David) Giorgiana Teodora
cu 5 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Ziua fără de sfârşit (fragment) a utilizatorului Mihai Katin
cu 6 ore în urmă
Postare de log efectuată de Mihai Katin
cu 6 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Instigare la dor a utilizatorului Costel Zăgan
cu 6 ore în urmă
Utilizatorului Dorina Cracană îi place postarea pe blog casa de ceai a lui petrut dan
cu 6 ore în urmă
Dorina Cracană a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog casa de ceai a utilizatorului petrut dan
cu 6 ore în urmă
Utilizatorului Cornaciu Nicoleta Ramona îi place postarea pe blog casa de ceai a lui petrut dan
cu 6 ore în urmă
Utilizatorului Mihaela Chitic îi place postarea pe blog casa de ceai a lui petrut dan
cu 7 ore în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr îi place postarea pe blog casa de ceai a lui petrut dan
cu 8 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog lecția vaniliei a utilizatorului petrut dan
cu 9 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog florile de soc (valentă) a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 9 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog lecția vaniliei a utilizatorului petrut dan
cu 9 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor