Rătăcit printre suflete răscolite de banal, de fals, de apelarea permanentă la calea uşoară a acceptării unei vieţi trăite la intensităţi extrem de scăzute, uitând valorile într-un raft al unei biblioteci pline de colbul cotidianului, autorul volumului Un alt început, Marius I. Zinca, redescoperă pas cu pas bucuria de a fi, transpunându-se într-un mic Dumnezeu care priveşte tabla de şah a întâmplărilor prin care a trecut, trece şi va trece, de trăirile percepţiile acelei fiinţe material privite de care, în  fiecare text liric cuprins aici, se delimitează.

    Întreg volumul urmează paşii făcuţi de omul-poet şi de poetul-om şi  nivelele evoluţiei sale sufleteşti şi spirituale.

 

    Pe măsură ce am parcurs textele acestui volum gândul m-a dus la două citate cuprinse în volumul lui Khalil Gibran, Darul iubirii - „Când s-a născut amărăciunea mea”:

   

"Când s-a născut Amărăciunea mea, am îngrijit-o cu tandreţe şi am vegheat-o cu căldură."

 

şi „...Şi când mi- a apărut pe lume bucuria”:

  

 "...Şi când mi-a apărut pe lume bucuria,... nimeni dintre vecinii mei nu a venit să-mi vadă Bucuria, şi mare-mi fu nedumerirea."

     Nu ştiu dacă voi putea respecta ordinea paşilor urmaţi de „eroul”acestei călătorii, dar voi începe cu textul „Şir neîntrerupt” din care iau versurile: „Ţinea mâinile înainte/ printre strigăte şi zgomote”. Primul gest al unui copil când începe să meargă este căutarea unui sprijin. Se pare că acelaşi gest material sau nu, facem atunci când repornim la drum pentru a ne regăsi şi atunci, din trecutul imediat apropiat, amintirile încep să se contureze, să se desprindă readucându-ne pas cu pas la realitatea unui prezent încă neformulat de mintea noastră, de sufletul nostru rătăcit dar care trezeşte în noi emoţii, teama de necunoscut.

    Toţi căutăm să ajungem la un moment în care suntem destul de puternici sufleteşte şi nu numai, să ne poziţionăm în afara arealului în care material ne-am manifestat şi ne manifestăm şi să privim detaşaţi de trăirile acelor momente tot ceea ce ne influenţează brutal sau mai blând viaţa, alegerile, evoluţia ca fiinţe de lumină. Un text care m-a impresionat este şi „Rugul” şi voi lua din el ultima parte: „tăcut/ pentru că ştia/ că nu are nimic de spus,/ liniştit,/ a aprins un rug…” şi voi spune că autorul reuşeşte aici să trezească imaginea celui ce se detaşează de material, lasă povestea să curgă şi-n final acceptă soluţia eliberatoare: aprinde rugul ce arde tot ceea ce l-ar mai putea intoxica  pentru ca mai departe, să lase cale dezvoltării esenţelor frumuseţii sufletului, inimii şi a tot ce poate fi definit ca izvor de lumină.

"spiritul său/se va pierde pe sine/ca-ntr-o piramidă răsturnată"(Pierduta însăilare)

     O reîntoarcere în starea materială e necesară oricât de pierduţi am fi. Viaţa e o roată mereu în mişcare. Neputinţa din materie, bine analizată, poate întoarce vârful piramidei către sus, dacă vrem. E bine să avem în memorie mereu simbolul Merkaba, în mişcare, să-l privim când putem şi cât putem de mult şi cu ochii fizici şi profund, cu al treilea ochi. Ajută foarte mult la regăsirea reală.

    „Mişcare pironită” readuce gestul mâinilor întinse: „Într-o mişcare regulată.../ a alungat îndoielile din mintea tulburată/ de mâinile întinse/ ca un gest de implorare…” . De data aceasta mâinile roagă, cer îndurare într-o mişcare deja cunoscută în faţa necunoscutului nemilos. Alege nemişcarea, unicul semn al vieţii fiinţei este privirea care, chiar dacă e aparent seacă aleargă spre acel dincolo de dincolo.

„Gest teatral” continuă călătoria prin lumea tăcerii materiale şi aparent interioare, printr-o introspecţie care păstrează dorinţa pământeană de a merge, de a se deplasa, de a simţi viaţa materială. Alege meditaţia. Mişcarea în nemişcare. Privirea îşi păstrează supremaţia în căutarea menţinută vie în adâncurile fiinţei: „...pe o grămadă de pietre/ într-un gest teatral,/ mintea lucra/ ca şi cum s-ar privi cu proprii ochi,.../ Se gândea / să dea aripi la picioare./ Nu mergea mai departe decât privirea…”

„Răgaz” - popas al căutării în care, fiinţa răvăşită de încercări, în tăcere se transformă sau se întoarce la frumuseţea sa interioară, prin manifestări aparţinând sferei binelui: „stătea retras în sine/ să iubească tăcerea/ ca un murmur surd.../ cu un aer rătăcit/ printre şiruri de pietre/ între cer şi pământ/ cu un râs sincer şi blând.”

Pomeneam de citatul din Khalil Gibran, cel legat de bucurie... Iată un fragment dintr-un text care-mi susţine alegerea: „Respira”

„aburii fără niciun cuvânt/ ca să pară mai puţin tâmpit/ când îl încerca iarăşi/ tristeţea./ Vorbea / cu sine/ ca din două guri./ Se căznea / să-şi fie mai convingător.../.../ Îl presa timpul…”

 

Las cititorului mai departe, bucuria descoperirii profunzimilor către care ne conduce autorul volumului „Un alt început”, Marius I. Zinca, pe care recunosc sincer că abia acum am reuşit în parte bineînţeles, să-l descopăr. Stilul său este aparte mai ales în acest volum pe care cu greu am reuşit să-l pătrund. Sunt multe de spus, de descoperit şi fiecare dintre noi are libertatea să dea un anumit sens spuselor poetului şi nu numai celor primite subtil, ca îndrumare de la el ci, mai ales, propriilor răspunsuri primite, intuite, percepute, în legătură cu evoluţia noastră sufletească şi spirituală în momente de răscruce ale vieţii fiecăruia.

          A fost şi este o experienţă copleşitoare pentru mine parcurgerea acestui volum.

         Mulţumesc Marius!

                                                  

                                                        Anne Marie Bejliu

 

 

 

 

 

 

Vizualizări: 97

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Felicitari Marius si felicitari Annei Marie pentru deosebitele ganduri...cu drag de voi!

multumesc Ileana si LA MULTI ANI! MARIA

Felictări, Marius! Felicitări, Anne-Marie!

multumesc/im Gina, o zi minunata si LA MUTI ANI! sarbatoritilor zilei

Felicitări Marius, mii de felicitări pentru fiecare volum, pentru fiecare cuvânt scris. Eşti o minune a literaturii şi vii cu ea din abis...

La mulţi ani! Bucuria să-ţi stea aproape, sănătatea să te vegheze!

te imbratisez Sofy, ma inalti undeva unde poate o sa-mi fie rau, o sa ametesc si o sa cad, voi sunteti cei care ridica, coboara, mentin pe cineva sau un scrib ca-n cazul de fata... undeva, multumesc si LA MULTI ANI! tie si tuturor sarbaoritilor azi si maine mereu

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 300 Euro

Monica Pester - 300 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

Postare de log efectuată de BOTICI GABRIELA
cu 1 oră în urmă
Floare Arbore a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog tablou mirabil, multiform a utilizatorului Floare Arbore
cu 1 oră în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Erezia artei a utilizatorului Costel Zăgan
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog Erezia artei a lui Costel Zăgan
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Vasile Burduşa îi place postarea pe blog vin ploile a lui petrut dan
cu 9 ore în urmă
Utilizatorului Vasile Burduşa îi place postarea pe blog o clipă ... a lui Elisabeta Drăghici
cu 9 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog o clipă ... a utilizatorului Elisabeta Drăghici
cu 12 ore în urmă
Utilizatorului petrut dan îi place postarea pe blog o clipă ... a lui Elisabeta Drăghici
cu 12 ore în urmă
Monica Pester a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Povestea pietrei de leac a utilizatorului Monica Pester
cu 13 ore în urmă
Monica Pester a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Povestea pietrei de leac a utilizatorului Monica Pester
cu 13 ore în urmă
Monica Pester a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Povestea pietrei de leac a utilizatorului Monica Pester
cu 13 ore în urmă
Utilizatorului Stanescu Valentin îi place postarea pe blog o clipă ... a lui Elisabeta Drăghici
cu 13 ore în urmă
Utilizatorului Elisabeta Drăghici îi place postarea pe blog tablou mirabil, multiform a lui Floare Arbore
cu 13 ore în urmă
Postare de log efectuată de Elisabeta Drăghici
cu 13 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog VALENTA iar echinocţiu a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 13 ore în urmă
Utilizatorului Elisabeta Drăghici îi place postarea pe blog vin ploile a lui petrut dan
cu 14 ore în urmă
Elena Lucia Spătariu Tudose a lăsat un comentariu pentru Vasilisia Lazăr
cu 14 ore în urmă
Lui Maria i-a plăcut profilul lui Elena Lucia Spătariu Tudose
cu 14 ore în urmă
Lui Maria i-a plăcut discuţia Pietre (de Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 14 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog VALENTA culori în iarbă a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 14 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor