Abea împlinise 75 de ani şi fusese sărbătorit în revistele literare din România şi din Statele Unite, unde era profesor la Universitatea din Bloomington (Indiana), când prietenul meu Matei Călinescu a pierdut lupta cu un cancer nemilos.  

 

L-am cunoscut pe Matei din adolescenţă, venea deseori la noi acasă, fiind bun prieten cu fratele meu. Cum am menţionat şi în alte evocări, eu eram “sora mai mică” aşa că nu participam la conversaţiile şi dezbaterile literare ale lui Toma cu prietenii lui. Eram însă, inevitabil, parte din decor şi, în tăcere, observam şi înregistram amănuntele pe care acuma mi le amintesc cu nostalgie.

 

Matei mi-a atras atenţia cu cartea “Viaţa si opiniile lui Zaharias Lichter” apărută la Editura pentru Literatură în 1969.  Cartea a obţinut premiul Uniunii Scriitorilor pentru ficţiune în 1969, a fost tradusă în câteva limbi şi reeditiată în România în 1971 la Editura Eminescu, în 1995 la Editura Polirom-Iaşi şi în 2004 din nou la Polirom. Coperta din imagine este cea a primei ediţii, EPL 1969.

 

Lectura acestui roman-eseu m-a pasionat şi bulversat, am găsit în el răspunsurile la întrebările filozofice pe care mi le puneam. Citeam cu aviditate tot ce era literatură “de idei”. Cartea este o culegere de mici eseuri despre realităţile din jur văzute prin ochii personajului Zaharias Licher. Dau câteva titluri din “Sumar” (EPL 1969, pag 155) : “Existenţă şi posesiune”, “Despre femei”, “Despre copii”, “Despre călătorii”, “Responsabilitate şi libertate”, “Despre grabă”, etc. Ar merita să dau citate din toată cartea, dar am ales aici numai fragmente din capitolul “Despre minciună” care, deşi scris acum peste 40 de ani, şi-a păstrat o remarcabilă prospeţime (EPL 1969, pag. 140-142): 

 

“Orice conştiinţă filosofică derivă, într-un fel sau altul, din conştiinţa finită mincinoasă a limbajului - susţinea Zaharias Lichter. …. De aceea, în lumea de cuvinte în care trăim (şi în care totul este străpuns şi golit de realitate de către forţele vampirice ale limbajului) forma supremă de cunoştere este tăcerea.….Indivizibil, unu, adevărul tace, în-fiinţează tăcerea. Destinul nostru este însă să vorbim, să vorbim, să vorbim – tăcerea însăşi e un cuvânt ca oricare altul. Singura luciditate care ne rămâne e aceea că minţim fără întrerupere, că “spunem ceea ce nu este spunând orice; şi nu numai că minţim, ci şi că spunerea ne minte, ne desfiinţează de fiinţă; că suntem goi până la nefiinţă şi pustiu, că adăpostim vidul; că murim cu fiecare cuvânt pe care-l rostim…”     

 

După lectura cărţii am rămas cu o admiraţie nemărturisită pentru Matei. El a părăsit ţara în 1973, eu în 1982. N-am mai vorbit cu el. Eu eram în Canada, Toma şi Matei erau în Statele Unite şi rămăseseră prieteni, aşa că ştiam de la Toma despre cariera lui şi despre fiul lui autistic.

 

Prin anii 2000, citind o carte de memorii a lui Matei în care povestea despre ruperea de ţară şi de limba în care a crescut şi a scris, am găsit experienţe similare cu ale mele şi, aflându-i adresa de email, i-am scris. Nu ştiam dacă îşi mai aducea aminte de mine.  Nu numai că nu mă uitase, dar s-a bucurat de comentariile mele despre cartea lui şi despre percepţiile noastre asemănătoare asupra exeperienţei necesităţii adaptării la o nouă viaţă, într-o altă limbă. Atunci s-a produs marea apropiere şi a început prietenia dintre Matei şi mine. Corespondam cu el prin email şi, când vizitam România, unde el venea în fiecare an, ne întâlneam acolo. Începusem să-i urmăresc cu regularitate publicaţiile. În 2003 o altă carte a lui a avut un impact fundamental în conceptiile mele literare. Cartea “A citi, a reciti”, publicată de editura Polirom şi pe care mi-a scris o frumoasă dedicaţie, este traducerea cărţii “Rereading” editată în 1993 de New Haven la  Yale University Press. Ideea principală a lucrării este necesitatea revenirii la cărţile deja citite pentru a savura întreaga lor bogăţie. Lectura acestei cărti mi s-a părut din nou fascinantă, ca pe vremuri a celei despre Zaharias Lichter.

 

Apropierea de Matei a făcut ca în vara lui 2006, când l-am întâlnit din nou la Bucureşti pe el şi pe profesorul si scriitorul Mihai Zamfir, prieten comun, să îndrăznesc să le cer amândurora părerea asupra unei culegeri de poezii pe care aveam de gând să le public. Am luat un prânz cu Matei, soţia lui şi Mihai la un restaurant din centrul Bucureştiului. Matei avea cu el o revistă cu toate spectacolele si evenimentele culturale din capitală. Era la curent cu tot. Cum tocmai apăruse la Polirom cartea lui şi Ion Vianu “Amintirile în dialog”, am luat-o de la librăria de lângă cinematograful Scala, unde ne-am plimbat şi el mi-a oferit un minunat autograf.

 

Astăzi, citind autograful, mă înfioară vorbele lui premonitoare:

 

Apoi, în 2009, am aflat că Matei era bolnav. Nu ştiam cât de avansată era boala. În martie 2009  i-am spus că voi merge din nou la Bucureşti – aveam lansarea cărţii mele de poezii. I-am propus să ne întâlnim, dar mi-a răspuns că de data asta nu va veni în România, e foarte bolnav. I-am scris că toţi prietenii fratelui meu sunt fraţii mei, că îl înţeleg şi că-mi poate scrie oricând. În aprilie mi-a mulţumit. A fost ultimul mesaj de la el; s-a stins pe 24 iunie.

 

Păstrez pentru Matei nu numai admiraţia literară, dar şi amintirea unei prietenii profunde. A fost un om bun, generos şi frământat de aceleaşi intrebări fără răspuns ce bântuie mintea oricărui om pe care viaţa îl mută din “limba lui natală”, cea în care a văzut primele flori, a făcut prima declaraţie de dragoste şi în care şi-a alintat copilul, într-o limbă pe care, oricât de bine ar învăţa-o, n-o poate asimila, emoţional, niciodată.

           

Vizualizări: 185

Răspunsuri la Aceste Discuţii

abea > abia

Te felicit din suflet pentru această duioasă evocare a unei mari personalități a culturii românești - Matei Călinescu!

Gestul tău e unul uman, fiindu-ți prieten, dar și unul reparatoriu - cei duși trăiesc atât cât ne amintim de ei.

Mulțumim!

da Coza

Datorăm o clipă de omagiu, cel puţin, lui Matei Călinescu dar şi ţie, dragă Veronica, cei care trăiţi departe de ţară dar cu un dor continuu. Şi mulţumiri pentru numele voastre purtate prin librăriile străine sau prin universităţi. Oricum eşti fericită că ai avut atât de aproape o eminenţă a poporului nostru.

Plecăciune!

Sofy

Multumesc pentru frumoasele cuvinte. 

In DEX am gasit ca ambele forme sunt cotecte, abea - abia. 

Ion Lazăr da Coza a spus :

abea > abia

Te felicit din suflet pentru această duioasă evocare a unei mari personalități a culturii românești - Matei Călinescu!

Gestul tău e unul uman, fiindu-ți prieten, dar și unul reparatoriu - cei duși trăiesc atât cât ne amintim de ei.

Mulțumim!

da Coza

Da, am fost fericita ca l-am cunoscut pe Matei, avem in comun acelasi dor pentru tara si limba natala. Multumesc pentru trecere!

Sofia Sincă a spus :

Datorăm o clipă de omagiu, cel puţin, lui Matei Călinescu dar şi ţie, dragă Veronica, cei care trăiţi departe de ţară dar cu un dor continuu. Şi mulţumiri pentru numele voastre purtate prin librăriile străine sau prin universităţi. Oricum eşti fericită că ai avut atât de aproape o eminenţă a poporului nostru.

Plecăciune!

Sofy

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ - poetă, artistă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - scriitoare

MIHAELA POPA - poetă

CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - scriitor

MIHAI KATIN - scriitor

GRIG SALVAN - scriitor, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 300 Euro

Monica Pester - 600 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

Utilizatorului Viorel Grădinariu îi place postarea pe blog Bucurie (de Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 1 minut în urmă
Grig Salvan a postat o discuţie
cu 1 oră în urmă
Grig Salvan a contribuit cu răspunsuri la discuţia Jurământul a utilizatorului Bircea Marian
cu 1 oră în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog A șaptea pace a utilizatorului Monica Pester
cu 1 oră în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog partea de înger a utilizatorului petrut dan
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Grig Salvan îi place postarea pe blog Urare a lui IOAN stoian
cu 1 oră în urmă
Grig Salvan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Urare a utilizatorului IOAN stoian
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Grig Salvan îi place postarea pe blog O pace a lui carmen popescu
cu 1 oră în urmă
Grig Salvan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog O pace a utilizatorului carmen popescu
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Grig Salvan îi place postarea pe blog șșșt – Săptămâna mare a lui Mihaela Popa
cu 1 oră în urmă
Grig Salvan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog șșșt – Săptămâna mare a utilizatorului Mihaela Popa
cu 1 oră în urmă
Lui Grig Salvan i-a plăcut discuţia Nu mai pot a lui Bircea Marian
cu 1 oră în urmă
Grig Salvan a contribuit cu răspunsuri la discuţia Nu mai pot a utilizatorului Bircea Marian
cu 1 oră în urmă
Grig Salvan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Flori de salcâm a utilizatorului Gavrilă(David) Giorgiana Teodora
cu 2 ore în urmă
Grig Salvan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog primăvară-n toi (valentă) a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Grig Salvan îi place postarea pe blog Ziua fără de sfârşit (fragment) a lui Mihai Katin
cu 2 ore în urmă
Grig Salvan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Ziua fără de sfârşit (fragment) a utilizatorului Mihai Katin
cu 2 ore în urmă
Grig Salvan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog casa de ceai a utilizatorului petrut dan
cu 2 ore în urmă
Grig Salvan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Dorul a utilizatorului Jeler Eleonora Maria
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Grig Salvan îi place postarea pe blog Despre destin a lui Monica Pester
cu 2 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor