…am văzut manuscrisele eminesciene, în special cel al ”Luceafărului” şi am admirat tot ce a scris ultimul mare romantic european, poetul dv. Naţional, Mihai Eminescu…

CULIŢĂ IOAN UŞURELU:D-na Maria Racioppi, am intrat cu teama crizei economice mondiale în anul 2009 . Cu vreo cinci ani în urmă , discutam în locuinţa dv. din centrul Romei, cât de mult iubiţi România şi cât de mult doriţi binele acestei ţări greu încercate de istorie… Dar, iată, am intrat de doi ani în UE… Ce credeţi despre situaţia în care este ţara noastră ?

MARIA RACIOPPI:Iubesc mult ţara dv., pe care am cunoscut-o în toată splendoarea ei. Îmi amintesc astfel mănăstirile fortăreţe scufundate în verdele strălucitor al Bucovinei, îmi amintesc vizita făcută la Bucureşti, loc în care am văzut manuscrisele eminesciene, în special cel al «Luceafărului» şi am admirat tot ce a scris ultimul mare romantic european, poetul dv. Naţional, Mihai Eminescu. Am vizitat apoi oraşul Constanţa, căruia i-am admirat frumuseţile stând la umbra statuii lui Ovidiu. De menţionat că o statuie geamănă se găseşte şi la Solmona, oraşul său natal. Am cunoscut România şi cu ocazia zilei de 1 Decembrie 2005 la Alba Iulia. Am vizitat şi Blajul, în care încă mai trăiesc sentimentele tânărului Eminescu de acum peste o sută de ani… Aici ar trebui să mă opresc pentru că altfel aş putea să vă vorbesc foarte mult despre minunata dv. ţară şi de sentimentele care-mi invadează sufletul. Nu pot să trec peste faptul că am foarte mulţi prieteni români, persoane erudite, artişti ce au un sentiment profund şi sincer de dragoste pentru Italia. Sentimentul meu şi al prietenilor mei pentru ţara dv. este de afecţiune. Iată de ce nu-mi este deloc indiferent ce se petrece în România. Doresc, de aceea, să aveţi consensul european şi să vă afirmaţi mai ales pe tărâmul internaţional în câmpul artistic, ştiinţific şi cultural, domenii în care vă prevăd un mare viitor…

C.I.U:Aţi fost redactor şef al revistei bilingve ״Columna״ redactor la multe alte publicaţii , dar, mai ales, sunteţi preşedinta unei organizaţii importante, »Asociaţia Scriitorilor de Expresie Latină »din Italia . Care este istoricul şi care este statutul acestei organizaţii ?

M.R:Asociaţia de Expresie Latină din Italia a fost afiliată, până în 1989, la asociaţia omoloagă de la Paris, al cărei preşedinte era d-na Mioara Cremene, dispărută, din păcate, dintre noi. Scopul organizaţiei era , iniţial, de a menţine viu cultul limbii latine şi aceea , nu mai puţin importantă, de a strânge legăturile culturale cu popoarele care vorbesc limbi romanice. În această optică au fost organizate concursuri internaţionale de literatură şi diferite simpozioane. La concursul literar de anul trecut, spre exemplu, căruia şi revista dv. i-a făcut popularizare, am avut marea bucurie să decernăm medalia de argint unui tânăr român chiar din Focşani, Constantin Badiu, care a scris o superbă poezie în limba franceză. De asemenea, în organizaţie sunt înscrise persoane şi personalităţi din toată Europa. Chiar dv., d-le profesor Culiţă Ioan Uşurelu,în calitate de scriitor şi de şef de revistă, sunteţi înscris în asociaţia noastră încă de la venirea dv. În Italia, acum doi ani. La fel , încă mulţi alţi scriitori şi redactori şefi din ţările eoropene…

C.I.U:Ştiu că v a preocupat permanent situaţia tragică a femeii în lume, chiar libertatea ei. În paranteză fie spus astăzi nu mai are ce face cu atâta libertate: libertatea de a îngriji copilul , de a îngriji bărbatul, de a avea un serviciu …Asta a dorit femeia ? Personajele dv . feminine au ceva tragic dar şi luminos , chiar fascinant în ele . Dacă ne am referi numai la cele din « Hermana » şi ״ Fiul meu terorist”...

Mai face parte femeia din aşa zisul sex slab? Dacă a făcut vreodată parte din el… Şi totuşi, în spatele unui om mare există întotdeauna o femeie mare…

M.R:Nu cred că femeia face parte din sexul slab. De-a lungul istoriei a dovedit că este capabilă de sacrificiu, că a luptat pentru drepturile ei, dar situaţia se îndreaptă spre mai rău…Este de ajuns să te gândeşti la legile care tratează inegal femeia. Să nu uităm lapidarea femeii infidele sau obligaţia purtării vălului ce le acoperă faţa, orori ce nu aparţin lumii occidentale, orori ce nu pot fi numite în nici un caz legi. În Italia este în discuţie o lege adevărată, care să interzică purtarea vălului de către femeile musulmane. Din păcate, chiar şi în ţările civilizate femeia nu are o viaţă uşoară... Astfel, posturile de conducere în armată, în politică, în industrie sunt deţinute de bărbaţi. . Şi totuşi, în spatele unui om mare există întotdeauna o femeie mare….

C.I.U:În calităţile oficiale sau neoficiale pe care le-aţi avut, sunt sigur că aţi avut strânse legături cu „Academia di Romania”de la Roma. Joacă această instituţie vreun rol în promovarea culturii noastre?

M.R:Accademia di Romania din Roma a avut momente de înalt prestigiu. Îmi amintesc de anul 1989 : au avut loc aici conferinţa despre Leopardi şi Eminescu, în colaborare cu Asociaţia de Expresie Latină. Aceeaşi conferinţă s-a desfăşurat şi în alte oraşe ca Spoleto, Palestrina, Messina şi Barletta. O perioadă înfloritoare a avut Academia sub conducerea prestigioasei profesoare Zoe Dumitrescu Buşulenga, dispărută, din păcate, dintre noi. Fără dubii, succesul unei instituţii publice depinde de conducătorul ce se găseşte la cârmă. Se spune, pe drept, că oamenii sfinţesc postul. Sper să existe cât mai multe persoane care să promoveze şi să susţină cultura românească în lume aşa cum a făcut-o regretata Zoe Buşulenga…..

C.I.U:Ultima dv. carte,’’Europa , Europa’’, lansată de câteva zile, a avut mare succes. Din volumul respectiv, ca şi din toate celelalte, se observă că sunteţi o femeie puternică şi un scriitor puternic, aveţi idei clare şi ferme despre literatură, despre societate, despre ţările şi oamenii pe care i-aţi cunoscut, despre sentimentele care înnobilează viaţa omului…Credeţi că literatura, în special poezia, ar mai avea, astăzi, vreun rol?

M.R: Oraşele şi naţiunile sunt realmente reprezentate de poeţii lor: Lesbo este oraşul lui Saffo, Firenze – oraşul lui Dante, Anglia- ţara lui Shakespeare, Franţa e pământul lui Baudelaire, Recanati e pământul lui Leopardi aşa cum Ipoteşti este locul natal al lui Eminescu. Există, de ce să n-o spunem, un raport indescifrabil între poet şi locurile natale, un fel de a-i aparţine pentru eternitate. Sunt fantasmele cu care trăim, dar nu de la moartea lor vine mesajul, ci din viaţa pe care au trăit-o. Poetul nu va muri atâta timp cât poezia sa trăieşte. Iată o temă care domină poezia nemuritoare „Mormintele”, scrisă de Foscoli.

C.I.U:V-aş ruga să transmiteţi câteva cuvinte pentru cititorii dv.!

M.R:Ţin să vă mulţumesc pentru ocazia deosebită acordată de revista dv. de a-mi putea exprima ideile către cititorii români faţă de care am o deosebită stimă şi doresc din tot sufletul ca operele mele să fie bine primite. Mai ales ultimul meu roman, „Dies irae”, care sper să vadă lumina tiparului şi în România. Vă doresc multă sănătate, domnule director Culiţă Ioan Uşurelu, şi prin dv. întregului popor român! Mult succes pe strada ce vă poartă spre democraţie şi spre o viaţă îmbelşugată!

C.I.U:Vă mulţumesc pentru interviu şi pentru faptul că, într-un moment foarte greu al ,,Salonului literar’’, dvs. aţi plătit apariţia unui număr. Mulţi Ani şi multe cărţi!

Traducerea Teodora BADIU

Vizualizări: 24

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Salutăm pe această prietenă a României și a culturii române - Maria Racioppi. 

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ - poetă, artistă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - scriitoare

MIHAELA POPA - poetă

CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - scriitor

MIHAI KATIN - scriitor

GRIG SALVAN - scriitor, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 400 Euro

Monica Pester - 600 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

Utilizatorului Gavrilă(David) Giorgiana Teodora îi place postarea pe blog altoi din rai a lui bolache alexandru
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Gavrilă(David) Giorgiana Teodora îi place postarea pe blog Teatru absurd a lui Dan Mitrache
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Gavrilă(David) Giorgiana Teodora îi place postarea pe blog adiere a lui Dinca Valerian
cu 3 ore în urmă
Gavrilă(David) Giorgiana Teodora a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Ne-ntoarcem... a utilizatorului gabriel cristea
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Gavrilă(David) Giorgiana Teodora îi place postarea pe blog Ne-ntoarcem... a lui gabriel cristea
cu 3 ore în urmă
Postare de log efectuată de Gavrilă(David) Giorgiana Teodora
cu 3 ore în urmă
Dinca Valerian a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Ne-ntoarcem... a utilizatorului gabriel cristea
cu 4 ore în urmă
Utilizatorului Dinca Valerian îi place postarea pe blog Ne-ntoarcem... a lui gabriel cristea
cu 4 ore în urmă
Utilizatorului Monica Pester îi place postarea pe blog Ne-ntoarcem... a lui gabriel cristea
cu 5 ore în urmă
Postare de log efectuată de gabriel cristea
cu 6 ore în urmă
Utilizatorului gabriel cristea îi place postarea pe blog adiere a lui Dinca Valerian
cu 6 ore în urmă
Postare de log efectuată de Dinca Valerian
cu 6 ore în urmă
Ada Nemescu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Teatru absurd a utilizatorului Dan Mitrache
cu 17 ore în urmă
Ada Nemescu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Atâtea întrebări lucind ca perle a utilizatorului Ada Nemescu
cu 17 ore în urmă
Gavrilă(David) Giorgiana Teodora a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Doar Tu, Iubire a utilizatorului Gavrilă(David) Giorgiana Teodora
cu 17 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog trăiesc zi de mai (valentă) a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 17 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog trăiesc zi de mai (valentă) a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 17 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog trăiesc zi de mai (valentă) a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 18 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog trăiesc zi de mai (valentă) a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 18 ore în urmă
Monica Pester a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Împotrivire a utilizatorului Monica Pester
cu 18 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor