Cu toții cunoaștem pictura lui C.D. Rosenthal, “România revoluţionară”, dar mai puțin cunoscut este faptul ca figura feminină este reală, fiind chiar soția de origine engleză a lui C.A. Rosetti, unul dintre conducătorii revoluţiei de la 1848 din Ţările Române. Modelul autorului, Maria Rosetti (1819 - 1893), născută Grant, era sora secretarului consulului englez la Bucureşti, Effingham Grant. O muză nu doar pentru revoluționari în sine sau pentru lumea artistică, ci și pentru poporul pe care l-a adoptat cu sufletul. Foarte probabil, lui Rosenthal i-a încolțit ideea contopirii figurii Mariei Rosetti cu ideea libertății de neam în momentul în care revoluționarii de la 1848 erau urmăriți pentru a fi arestați. Ea le-a fost alături, pornită în urmărirea grupului de proscrişi (între care se afla şi soţul ei), duşi de turci în susul Dunării spre a fi scoşi din ţară în Austria, în septembrie 1848. Pictorul o însoţeşte cu devotament pe Maria Rosetti, cu fiica de patru luni în brațe, pe care mama o botezase Liberté Rosetti. O modalitate de a marca și mai mult apartenența la un neam care lupta pentru libertatea de exprimare.
Autorul lucrării, pictorul Daniel Rosenthal, de origine evreiască, deși născut în Ungaria, a fost naturalizat datorită abnegaţiei cu care a luptat alături de revoluţionarii români. Nu este exclus ca prenumele de Constantin pe care şi l-a luat să se datoreze admiraţiei pe care i-o purta lui C.A. Rosetti.
Pictura a fost realizată la Paris, semnată şi datată stânga jos cu roşu: C. Rosenthal/ Jeune Valaque/ 1850. Ea evocă luptele din Dealul Spirii din data de 13 septembrie 1848. Imagine simbolică a “României revoluţionare”, aceasta pictură este un adevărat puzzle. România este reprezentată simbolic ca o tânără femeie îmbrăcată într-un costum naţional de sărbătoare, pe fundalul Dealului Spirii în flăcări. Purtând pe umăr stindardul, iar în mâna dreaptă un pumnal, în plin elan vitejesc, ea sintetizează idealurile unei generaţii. Pentru tânăra femeie, „mamă care să ne corijeze corupţia” după cum spunea chiar pictorul, valorile de ţară, dreptate şi fraternitate erau mai presus de viaţa propriilor copii; ea întrupează convingerile pictorului şi implicarea lui în îndeplinirea idealurilor generaţiei sale.
Bibliografie minimală:
Constantin Daniel Rosenthal - Enciclopedia României, on line
Arta, Cultura si civilizatie, Noaptea Muzeelor
http://www.europeana.eu/portal
http://www.cenusadetrandafir.ro/maria-rosetti-prima-femeie-ziarist-...
Cuvinte cheie :
Felicit textul şi pe postator!
E nevoie de aceste postari cu deschidere spre secvente -reper din istoria neamului. Suntem atat de bantuiti de nonvaloare , incat ne mai pierdem si noi sistemul de referinta. Felicitari!
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, Director Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
***
Pentru anul în curs au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 600 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Gabriela Raucă - 600 lei
© 2025 Created by Ion Lazăr da Coza.
Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor