Clipa mult aşteptată a sosit! Afişăm cu drag rezultatele Concursului „Alb hoinar – ediţia a II-a”, concurs desfăşurat pe Site-ul literar-artistic ÎNSEMNE CULTURALE, în perioada 19 ianuarie – 28 februarie, 2016.
       Întâi să dăm „cuvânt” cifrelor existente la ora acestui bilanţ. Aşadar:
       – 36(-3) poezii;
       – 25(-1) proze;

       – patru piese de teatru;
       – trei eseuri;
       – 30 membri au notat poezii;
       – 19 membri au notat (şi) proza;
       – 13 membri au notat (și) piesele de teatru;
       – 17 membri au notat (și) eseurile;

       – 1180 vizite la Regulament;
       – 5020 vizite pe pagina unde s-au postat şi notat poeziile;
       – 2273 (590 pag I + 247 pag II + 357 pag III + 59 pag IV + 1020 pagina de vot) vizite pe paginile unde s-au postat şi notat prozele;

       – 536 vizite pe pagina unde s-au postat şi notat piesele de teatru;
       – 564 vizite pe pagina unde s-au postat şi notat eseurile;
       – 9573 vizite în total.
       Cifrele, cu toată modestia, impresionează!

        Avem sub ochi clasamentele pentru cele patru secţiuni. Neîndoielnic, ierarhizările au născut şi vor naşte controverse. Arareori ne place oglinda prin care ne văd ceilalţi. Durerea aceasta trebuie să ne bucure! Înseamnă că suntem vii, că ne pasă de ceea ce creăm, că uneori parcă scriem cu propriul sânge, jertfindu-ne chiar sănătatea, prietenii, relaţiile etc., deşi a face literatură în ziua de azi e mult mai puțin decât o „vânare de vânt”…

        În alcătuirea clasamentelor, pe lângă votul membrilor, au fost cooptaţi în juriu, alături de mine, Ion Lazăr da Coza, preşedintele juriului şi cofondatorul acestui site, scriitoarea, cu pulbere de aur în cerneala cu care scrie, Veronica Pavel Lerner, apoi un administrator-editor, care s-a dovedit a fi foarte aplicat în comentarii şi aprecieri, o numesc aici pe prof. Ana Cîmpeanu, dar şi pe Mihaela Popa, o poetă a esenţelor delicate. Lor le aducem mulţumiri speciale! De aceleaşi mulţumiri are parte şi coordonatoarea concursului, poeta Vasilisia Lazăr (da Coza), cofondatoare, o furnicuţă pe cinste căreia îi datorăm şi cele douăsprezece frumoase diplome oferite, virtual, premianţilor!...

        A vota… Complicat demers! Şi ingrat!… Când ne apucăm să votăm (discutăm aici doar despre cei care votează cu bunăcredinţă), ridicăm rugi, invocăm muze, moaşte, sfinţi, înaintaşi din Parnas, numai să ne iasă aprecierea cât mai aproape de realitate. Citim, recitim, notăm, renotăm… Şi când credem că am atins perfecţiunea, facem public clasamentul nostru… Ghinion! Tocmai atunci te miri cum de ai nedreptăţit atât de crunt – fie din neatenţie, prostie, generozitate ori zgârcenie – pe X sau pe Y… În zadar, mortul de la groapă nu se întoarce! Şi totuşi a vota este un gest de generozitate şi de respect colegial!... Excepţie fac acei care îşi doresc, dar, efectiv, nu pot vota! Chiar şi lor le mulţumim!

        Pentru a transparentiza şi mai mult procesul de votare, facem următoarea propunere: Premianţii prezentului concurs să fie cooptaţi în juriu pentru concursul viitor! Cooptarea se face doar cu acceptul liber exprimat al celei/celui în cauză. Cum sunt patru secţiuni şi doar trei locuri în juriu, prioritate vor avea premianţii de la secţiunile Poezie, Proză, Dramaturgie.

        Şi din acest concurs vom face o carte virtuală pe care să o aşezăm la loc de cinste pe raftul BIBLIOTECII DIGITALE a site-ului, alături de celelalte bijuterii. Textele nu vor fi corectate.
        Pentru că sunteţi frumoşi, daţi-mi voie să vă îmbrăţişez cu drag!
        Felicitări tuturor!

                                                                                                Ion Lazăr da Coza 

Clasamentele:

(Acestea sunt fotografii și pot fi descărcate.)

***

***

***

***


Regulamentul: AICI

***

AICI s-au votat cele 36 de poezii înscrise

AICI s-au votat cele 25 de proze înscrise

AICI  s-au votat cele 4 piese de teatru înscrise

AICI s-au votat cele 3 eseuri înscrise

Diplomele:

Poezie:

Locul I (Enea Gela): AICI

Locul II (Simion Cozmescu): AICI 

Locul III (Valeria Merca): AICI 

Proză:

Locul I (Ioniță Gabriela): AICI 

Locul II (Angela Dina): AICI

Locul III (Camelia Ardelean): AICI

Dramaturgie:

Locul I (Carmen-Bernadeta Anghel): AICI

Locul II (Elena Agiu-Neacșu): AICI

Locul III (Dante Esperanza): AICI  

Eseu:

Locul I (Enea Gela): AICI

Locul II (Elena Agiu-Neacșu): AICI 

Locul III (Carmen-Bernadeta Anghel): AICI 

Vizualizări: 3097

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Felicitari tuturor participantilor, felicitari calde si sincere premiantilor! Ma bucur ca evaluarile mele au fost exact ceea ce trebuia. Am apreciat consistenta , valoarea, rafinamentul stilistic. Poezia s-a dovedit la nivel constant cu celelate editii, dar proza mi s-a parut mai valoroasa. Felicitari autorilor pentru implicare, nu numai subiectul conteaza ci mai ales tehnica literara, talentul autorilor si forta expresiva. Inca o data, felicitari calde pentru roadele acestui concurs la inceput de primavara!

Stimata doamna, eu nu am evaluat dupa preferintele si gusturile mele literare ci din punctul de vedere al profesorului de limba si literatura romana si al realizatorului unei reviste literare, am evaluat si notat mii de texte in viata mea, evaluarea aici e anonima, toti cei din juriu au lucrat individual. Eu nu ii cunosc pe  ceilalti colegi din juriu si nu m-am consultat cu ei. Fiecare a notat separat si conform pregatirii si criteriilor sale. Ale mele au fost atat de obiective pe cat poate un om sa fie de obiectiv. Daca observati diferente intre notele noastre nu e problema mea. Poate observati ca aceia pe care i-am notat cu 10 au si castigat.

Deminescu Violeta a spus :

Înțeleg ce spuneți , d-le da Coza!  Am pus o întrebare retorică , nicidecum cerințele la care faceți referire... Consider că într-un concurs, mai ales când citești mai multe texte,  mintea se substituie cumva inimii; așteptările sunt mari, nu simți, poate, întrutotul cele transmise de autor... Mă fac „vinovată” de aceasta și eu, căci acum, recitind poeziile premiate, separat, în liniște, mi se par mult mai valoroase decât la prima, a doua lecturare.

Ion Lazăr da Coza a spus :

În alcătuirea juriului am ținut cont, în foarte mare măsură, de notorietatea celui invitat. (Multe personalități refuză să vină în juriu!) Ar fi cel puțin deplasat să-l întreb pe un posibil jurat despre afinitățile sale literare. Cum ar suna: „Ești ultra-avangardist? Vino în juriu! // A... ești neoromantic? Stai pe tușă! // Cum, nu ești douămiist?! Valea! etc.” 

Jurații sunt și ei oameni... ca oameni sunt supuși greșelii... au gusturi, volens-nolens, personale... nu-s balanțe de farmacie... și să fim realiști, eu, ca jurat, să-mi justific cele 64 de note acordate - chiar n-am omorât pe nimeni ca să primesc o așa pedeapsă... :))

Violeta, te rog, fă un experiment - revotează astăzi poeziile și apoi compară-ți notele!

Prețuire,

Deminescu Violeta a spus :

Foarte bine, d-le da Coza! 

Simioane, ai exprimat bine ceea ce aș fi spus și eu.  Desigur, toți suntem subiectivi, dar juriul trebuie să fie extrem de obiectiv.

O întrebare pentru juriu: la ce s-a raportat evaluarea celor trei: Eminescu, Nichita, ori la poeziile înscrise în concurs? Pentru că, la același text,  notele înregistrează diferențe foarte mari.

Domnule da Coza, hâtru cum vă știu, nu îmi dau seama 100% dacă glumiți sau vorbiți/scrieți serios! O să optez totuși pentru a doua variantă și o să vă dau tot un răspuns serios, pe puncte, ca să nu mă încurc și/sau repet:

1. nu v-am luat "la rost" și nici nu am spus "în stânga și în dreapta" (adică nu am vorbit cu nimeni altcineva, în particular, despre acest subiect!), ci doar aici, pe site, o singură dată, fiindcă nu am nimic de ascuns! Eu doar îmi exprimam mirarea (regret că acest lucru v-a supărat!); ea reiese din comentariul meu! Dacă dvs. ați "văzut" un singur punct diferență între poezia mea și cea de pe ultimul loc (ca nivel de dificultate, muncă depusă, mesaj, tehnică, gramatică etc.), respectiv ați fost atât de indulgent cu ultima poezie și atât de exigent cu altele, printre care și a mea, asta e, eu mă înclin! E opinia dvs., aveți tot dreptul la ea, am spus deja că “gusturile nu se discută și trebuie să acceptăm acest lucru!”. Cu asta, am încheiat subiectul aici, nu are rost să intrăm într-o polemică, mai ales că familia Lazăr îmi este foarte dragă și m-am atașat de ea! (și pe tata îl adoram, deși eram, mai mereu, în contradicție!) :-)

2. mă întrebați dacă „chiar cred că am meritat notele de 10”! Păi nu știu, ar trebui să întrebați persoanele care mi le-au dat! Dar fiindcă nu le cunosc personal și nu le-am mituit cu nimic, în plus, nimeni nu știa că este poezia mea, fiindcă nu scria numele, înclin să cred că... da, au fost sincere și, din punctul dumnealor de vedere, am meritat 10 (iar pentru asta, le mulțumesc încă o dată!). După cum am mai spus-o, „frumusețea stă (și) în ochii privitorului”, nu doar în subiectul privit!

3. mă criticați că „am dat doar 5 și 6” și niciun 8, 9 sau 10! Într-adevăr nu am dat niciun 10 la poezie, poate dintr-o (auto)exigență exagerată (nici la poezia mea nu am făcut-o), dar, din câte îmi amintesc, nu am fost singura care nu a dat nicio notă maximă! Oare și alte persoane care nu au făcut-o să fi avut gânduri ascunse? Nu cred! La fel ca și dvs., fiecare a dat note după cum a simțit sau a rezonat! Eu nu am fost în juriu și nici nu sunt critic literar, sunt „doar” autor, așa că pot fi (și chiar sunt) mult mai subiectivă decât specialiștii care notează! Așa și este normal să fie...

4. Note de 8 și 9 am dat, acolo unde am rezonat mai mult! Nu înseamnă că celelalte lucrări, pe care le-am punctat ceva mai slab, au fost proaste, din contră! Unele poate erau la diferență de zecimale de altele! Multe au fost scrise la nivel universitar, aș putea spune, și îi felicit pentru asta pe autori! Cred că mai am destul de învățat, până să ajung la o asemenea lejeritate în exprimarea elevată! Eu însă nu am punctat nivelul intelectual al autorului, asta fiind misiunea juriului, ci felul în care am empatizat cu poeziile respective! (deși nimeni nu și-a justificat notele până acum, văd că sunt pusă în situația să o fac și chiar nu mă deranjează, fiindcă nu e niciun secret!)

5. mă acuzați că, prin notarea mea, mi-aș fi favorizat poezia! Am 2 argumente solide ca să vă contrazic: a). eu am început notarea poeziilor pe maculatorul meu, imediat ce acestea au început să fie postate, tocmai ca să nu mă aglomerez, deci cu mult înainte de a fi postat cineva vreun vot! În ultima săptămână, le-am citit din nou, de două ori. Singura modificare pe care am făcut-o, la final, a fost că am ridicat 3 dintre note cu câte un punct, nicidecum nu am scăzut ceva!! b). Scădeți votul meu de la votul membrilor, așa o să puteți afla dacă poziția pe care era poezia mea „necesita“ să defavorizez alte persoane (eu zic că nu!) și chiar dacă situația ar fi fost altfel, nu aș fi făcut-o, pentru că nu sunt genul! Îmi pare rău că v-am lăsat o impresie atât de proastă!!

La proză, din câte îmi amintesc, de „rea” ce am fost, am dat un 10 chiar prozei care a ieșit pe locul întâi!

6. până aproape de final am fost 99,99% hotărâtă să nu particip la vot. Din păcate, nu mi-am ascultat intuiția, ci îndemnul dvs. de a „ne respecta colegii, votând“! Ca să fie înlăturată orice urmă de suspiciune în ce mă privește, data viitoare, indiferent de modul de votare sau dacă eu voi mai participa la concurs ori nu, nu voi mai vota, cel puțin la secțiunea poezie!

7. în ce privește votarea, mai există o variantă: aceea de a vota doar juriul, nu și concurenții sau membri site-ului! Pe mine nu mă deranjează, din contră; se poate chiar extinde numărul de jurați, pentru transparență! Sunt destule concursuri care se desfășoară astfel și nu văd niciun impediment în asta! Cu aceeași stimă,


Ion Lazăr da Coza a spus :

Camelia, mă opresc aspra unui aspect din comentariul tău.

Mă iei la rost și întrebi în stânga și în dreapta de ce ți-am dat șase. Dar de ce nu te întrebi dacă zecele ăla chiar l-ai meritat??? Un alt aspect, din câte îmi amintesc, în votul tău au predominat notele 5 și 6! În viziunea ta, nicio creație nu a meritat 8,9 sau 10? Oare astfel nu ți-ai favorizat creațiile? Întreb, doar. 


Camelia Ardelean a spus :

[...]M-am bucurat, de asemenea, să văd că notele pe care le-am obținut, atât la poezie, cât și la proză, sunt relativ echilibrate, respectiv de la 7 la 10, cu două mici excepții: Valerian Bedrule, care mi-a dat 4 la poezie, dar pentru care îi mulțumesc sincer! Data trecută mi-a dat 3, asta înseamnă că a constatat o evoluție, ceea ce mă bucură; sper că data viitoare îmi va da 5, apoi 6 și tot așa...! :-)) A doua excepție este nota d-lui da Coza (6), tot la poezie, în contradicție totală cu nota celorlalți jurați, ce m-a frapat și amuzat (într-un fel), fiindcă m-a „văzut“ la un singur punct diferență de poezia de pe ultimul loc, care a obținut, în cea mai mare parte, note foarte mici! Mi-a trecut însă „șocul”, văzând că mai sunt și alții în situația mea! Asta e, gusturile nu se discută și trebuie să acceptăm acest lucru! :-)

[... ]

Camelia, îți răspund la primul și ultimul punct, restul problemelor ridicate de tine au mai fost abordate, sau sunt sofisme:

  1. Nu am votat munca, ci rezultatul ei! Și salahorul muncește, și șlefuitorul de diamante!
  2. S-a practicat sistemul de vot propus de tine - au fost infinit mai multe nemulțumiri!


Ana Cîmpeanu a spus :

Stimata doamna, eu nu am evaluat dupa preferintele si gusturile mele literare ci din punctul de vedere al profesorului de limba si literatura romana si al realizatorului unei reviste literare, am evaluat si notat mii de texte in viata mea, evaluarea aici e anonima, toti cei din juriu au lucrat individual. Eu nu ii cunosc pe  ceilalti colegi din juriu si nu m-am consultat cu ei. Fiecare a notat separat si conform pregatirii si criteriilor sale. Ale mele au fost atat de obiective pe cat poate un om sa fie de obiectiv. Daca observati diferente intre notele noastre nu e problema mea. Poate observati ca aceia pe care i-am notat cu 10 au si castigat.

Păi e firesc, d-nă Ana Câmpeanu, să fi câștigat cei pe care i-ați notat maxim! Și nu că nu merită!!! Nu v-am certat.

Ideea este că aș fi dorit să îmi spuneți care sunt minusurile textului meu;  A  plăcea  sau nu o poezie o pot face și elevii mei . Credeți-mă, nu nota m-a nedumerit, cât egalitatea aprecierii cu, de exemplu, textul nr 17...Iar poezie, cel puțin în ultimii ani, mănânc pe pâine dimineața, la prânz și seara...  dar credeți-mă n-am „scris„ așa nici la 15 ani, când am debutat în Flacăra lui Adrian Păunescu...

Pur și simplu este soare!

Astăzi vremea s-a rătăcit.

Chiar de-i iarnă-n calendare,

Frigul iute s-a ofilit.

 

Să trimitem o scrisoare

Zăpezii? Ne-a cam buimăcit.

Pur și simplu este soare! 

Astăzi vremea s-a rătăcit.

 

Am ieșit la o plimbare

Prin parcul puțin adormit

Și-așteptăm cu mic, cu mare

Fulgii, care ne-au părăsit.

Pur și simplu este soare!  

Imi permiteti sa intervin. Discutiile dupa un concurs sunt,  in general, instructive. Cand insa ele se transforma in intrebarile concurentilor de ce cutare a notat poezia lui mai putin decat a celuilalt si se cer tot felul de justificari, atunci atmosfera devine urata si nociva.

Ceea ce as dori sa spun este ca nu putem lua in discutie, in acest context, poetii romani care au fost validati de timp. Validarea in timp, care e singura valabila, in toate artele, e una, iar notele intr-un concurs din ziua de azi, pe un site unde are acces toata lumea si unde juriul nu e numai din profesionisti, e alta. Si chiar un poet validat de timp nu are poezii numai de nota 10. S-au vazut multe cazuri in care s-au pus- in gluma- poezii ale unor poeti consacrati, dar sub anonimat si au primit o multime de critici. 

De aceea, cred eu, a se compara o poezie scrisa special pentru acest concurs, in secolul 21, cand numele autorului n-a trecut inca bariera timpului, cu oricare din poeziile unui poet validat de timp este o comparatie total nepotrivita.    

In sfarsit, desi apreciez foarte mult felul deschis in care s-a desfasurat concursul, discutiile finale, in care evaluarile sunt puse in discutie si fiecare incepe sa-si etaleze experienta, nu cred ca-si au loc pe acest site. Ele diminueaza, din pacate, efortul -urias si in acelasi timp nobil- al organizatorilor concursului.   

 

Or fi sofisme pentru dvs., d-le da Coza, însă pentru mine sunt realități! Din exterior se poate vedea uneori altfel o situație, decât din interior (și când zic "interior", mă refer strict la mine)!

Simt nevoia să subliniez un lucru, ca nu cumva să fi fost înțeleasă greșit, și apoi închei: pe mine nu m-a deranjat nota pe care mi-ați dat-o, că mi-ați "șifonat", Doamne ferește, "capodopera", orgoliul etc.! Nu!! Așa ați simțit, așa ați făcut! Pot să accept și să trăiesc cu asta! :-) De altceva e vorba: sunt pe acest site de un an și vreo 3 luni, zilnic; deja am ajuns să vă cunosc foarte bine gusturile literare și știu că sunteți extrem de exigent în ce privește poezia, nu vă scapă niciodată nimic. Chiar v-am spus, de mai multe ori, în glumă, din această cauză, că aveți "ochi de vultur". Tocmai de aici mirarea mea maximă că ați fost atât de indulgent cu o poezie scrisă la nivel de școală generală, când am observat că ați "desființat" pe site, de multe ori, poezii mult mai bune, și nu era vorba de un concurs, ca acum! Pe lângă nivelul scăzut de dificultate, în cele câteva rânduri, poezia de pe ultimul loc din concurs are, din câte îmi amintesc, întruna scris cu cratimă (deși era cu sensul de continuu) și un cuvânt care se repeta. Eu nu am nimic cu domnul respectiv, nici nu îl cunosc, nu vreau să se simtă ofensat sau să-mi poarte ură veșnică; chiar a fost drăguță poezia, are șarmul ei și sensibilitate, dar... concursul e concurs! Concurența e dură, viața e dură etc!.. De la Mihaela m-ar fi șocat, de exemplu, să-i fi dat 3 în loc de 5, fiindcă știu că e o altruistă și nu ar fi putut să comită așa o "crimă". :-)

Cam atât cu asta! Sunt puțin dezamăgită, dar o să-mi treacă! Viața merge înainte, așteptăm cu interes următorul concurs! :-)


Ion Lazăr da Coza a spus :

Camelia, îți răspund la primul și ultimul punct, restul problemelor ridicate de tine au mai fost abordate, sau sunt sofisme:

  1. Nu am votat munca, ci rezultatul ei! Și salahorul muncește, și șlefuitorul de diamante!
  2. S-a practicat sistemul de vot propus de tine - au fost infinit mai multe nemulțumiri!

M-am bucurat sa hoinăresc pe albul foii de hârtie, și de astă dată, alături de voi.

Vă mulțumesc pentru că existați, vă felicit pentru ceea ce faceți, voi toți- organizatori, autori, cititori.

cu drag,

Camelia, te duc puţin în lumea fotbalului. Dacă Ixulică trage pe lângă poartă, găsesc ratarea simpatică, sau, cum zici tu, are ceva șarm. Dar dacă regele fotbalului, Hagi, ar face același lucru, m-aș simți profund revoltat, chiar vexat.

Dacă am dat un cinci unei poezii slabe, am făcut-o fiindcă, în naivitatea ei, avea ceva șarm. Dacă unei poezii indiscutabil mai valoroasă i-am dat tot cinci e că acea poezie m-a dezamăgit! Putea să fie valoroasă, și n-a fost!!

Și cum bănuiesc faptul că nu toți bărbații au înțeles exemplu de mai sus, aș mai face o exemplificare - prefer o femeie vie, cu riduri și vergeturi decât o păpușă gonflabilă 90-60-90!

                                         Stimați colegi, 

                      Am citit toate postările de până acum, și, pentru a elimina la viitoarele concursuri discuțiile, propun spre dezbatere, următoarele:

     1. Votul să fie secret, nu anonim, notele fără zecimală și însoțite obligatoriu de numele votantului, să fie trimise prin email, coordonatorului sau cui decide președintele juriului.

     2. Cel care votează, să fie membru al acestui site, de cel puțin o lună, față de data când a început concursul.

     3. Pe site să apară la secțiunea respectivă, doar numele celui care a votat.

     4. După STOP VOT, având în vedere cele scrise de dumneavoastră, eu propun ca notele să nu apară, deoarece iarăși se vor naște întrebări de genul: de ce cutare mi-a dat nota 10, când eu meritam doar 7 !? ( aici se poate și zâmbi!)

     5. Din juriu să facă parte (asta numai dacă vor și au și timp!) cei care au câștigat premiul ,,I”, la concursul anterior.

     6.Din respect față de colegi și chiar față de sine, toți cei care trimit materiale pentru concurs, să aibă  amabilitatea și să voteze, deoarece am făcut o statistică, doar la secțiunea PROZĂ, din totalul de 18 voturi, doar 10 voturi au fost exprimate de către cei care au trimis proză pentru concurs, restul...

     7. Autorul să nu-și voteze creația, dacă el își dă 7 și merita 10 (!?) pierde 3 puncte prețioase, nu? ( și aici se poate zâmbi, a venit primăvara, nu?)

Vă mulțumesc pentru atenție, scrisoarea rămâne deschisă, din cei 617 membri cât numără site-ul la ora actuală, poate că mai dorește cineva să contribuie cu ceva.

Eu cred că aceste dispute/nemulțumiri/reproșuri nu ar fi avut loc dacă noi am fi fost mai puțin transparenți, dacă nu am fi afișat fiecare notă a membrilor juriului. Cred că toate erau bune și frumoase dacă și noi am fi procedat așa cum se procedează la majoritatea concursurilor, adică să anunțăm câștigătorii și atât. Dar am dorit să nu lăsăm loc de suspiciuni și tocmai asta s-a întâmplat. Probabil, dacă va mai exista un alt concurs, vom schimba politica. Nu așteptam mulțumiri, totuși e frustrant ca după atâta muncă să ți se reproșeze în felul acesta, să ți se ceară socoteală, să ți se aducă acuze etc. Cineva ne-a reproșat că i-am greșit media, ceea ce nu era adevărat. Susținea că ar fi trebuit să aibă cu o sutime mai mult, că nu e totuna 7,54 cu 7,55. Și nu greșisem nici măcar acea sutime, i-am dovedit-o negru pe alb, dar degeaba. A trecut la jigniri... Orgoliul nu e decât o varietate a egoismului, sau, cum bine spunea Victor Hugo, beţia puterii care te face să-ţi pierzi capul. Orgoliul îngroapă fericirea. Păcat că nu putem să ne bucurăm cu toții de frumos!

Mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă premiile erau în bani!!

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

link-uri utile

              REGULAMENT site

                       **********

http://DIACRITICE.opa.ro/

descarcă AUTO CORECT!

http://DEXonline.ro/

Dicționar de SINONIME

Dicționar de RIME

Haiku, Tanka, Senryu...

           Vă invităm să citiți și:

La ceas aniversar

Figuri de stil

Folosirea virgulei

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

Zile de naştere sărbătorite mâine

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: Lazăr Vasilisia 

(CEC Bank)

*

DONATORI,

începând cu septembrie 2021:

  1. Mihaela Popa
  2. Sofia Sincă
  3. Valeria Merca
  4. Ana C. Ronescu
  5. Tudor Cicu

Activitatea Recentă

Utilizatorului Valeria Merca îi place postarea pe blog Ce vis?... a lui Grig Salvan
cu 2 ore în urmă
Valeria Merca a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Ce vis?... a utilizatorului Grig Salvan
cu 2 ore în urmă
Valeria Merca a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Cotys* a utilizatorului gabriel cristea
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Valeria Merca îi place postarea pe blog Cotys* a lui gabriel cristea
cu 2 ore în urmă
Valeria Merca a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Rugă a utilizatorului gina zaharia
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Valeria Merca îi place postarea pe blog Rugă a lui gina zaharia
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Valeria Merca îi place postarea pe blog Cea dintâi seară, Arthur Rimbaud a lui Costel Zăgan
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Valeria Merca îi place postarea pe blog Umbre a lui gina zaharia
cu 3 ore în urmă
Postare de log efectuată de Gheorghe
cu 11 ore în urmă
Utilizatorului Gheorghe îi place postarea pe blog Ce vis?... a lui Grig Salvan
cu 11 ore în urmă
gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Cotys* a utilizatorului gabriel cristea
cu 14 ore în urmă
gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Cotys* a utilizatorului gabriel cristea
cu 14 ore în urmă
gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Cotys* a utilizatorului gabriel cristea
cu 14 ore în urmă
Grig Salvan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Ce vis?... a utilizatorului Grig Salvan
cu 22 ore în urmă
Sofia Sincă a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Ce vis?... a utilizatorului Grig Salvan
ieri
Sofia Sincă a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Cotys* a utilizatorului gabriel cristea
ieri
Sofia Sincă a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Rugă a utilizatorului gina zaharia
ieri
Sofia Sincă a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Cea dintâi seară, Arthur Rimbaud a utilizatorului Costel Zăgan
ieri
Sofia Sincă a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Umbre a utilizatorului gina zaharia
ieri
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Un gând hoinar a utilizatorului Blăjan Ovidiu
ieri

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

Labirinturi  2018 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2021   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor