Afară în curte, nămeţii răscoliţi şi profanaţi de sania grosolană, aşteptau încremeniţi dreptate. Cerul îşi acoperise chipul cu valul opac al norilor şi refuza să vadă "stricăciunile" provocate de şleahta năzdrăvanilor zgomotoşi, cu ochii aprinşi de bucuria iernii şi de promisiunile lui Decembrie care, la fel ca în fiecare an, veni însoţit de primul Moş al iernii. Sfântul Andrei dădea startul sărbătorilor, precedat imediat de duiosul Moş Nicolae, pe care copii din sat îl aşteptau cu speranţe destul de hazardate. Contau foarte mult pe indulgenţa lui, căci ştiau fiecare cam cât de plină era rubrica ,,Bună purtare" cu observaţii şi sancţiuni obţinute pe tot parcursul anului.
      Victor auzise des în casă de la tatăl lui cuvîntul ,,bilanţ" în ultimele zile şi îi dezlegase semnificaţia cu ajutorul dicţionarului, iar acum îşi făcea şi el un bilanţ al năzbâtiilor din acel an. Scăpă un oftat şi se scarpină îngrijorat după ureche când obţinu rezultatul socotelilor făcute. Optimismul începu să se cam risipească şi se gândi că nimeni nu va observa dacă mai şterge o mică parte din "păcatele" ce se zgâiau la el de pe foaia neîncăpătoare, deja. "Ufff, cum de s-au adunat atâtea!? îşi zise el cu obidă. Mai e  timp până vine Moşul şi poate mai pot îndrepta ceva! Ce mă fac dacă nu găsesc nimic în ghete poimâine? Mama zice că "nu se mai îngraşă porcul în Ajun" dar eu o să încerc!" Fără să mai piardă timpul, băiatul se repezi în magazie unde lemnele erau tăiate şi stivuite ordonat de tatăl lui pentru lunile geroase de iarnă şi plin de entuziasm, începu să care la bucătărie unde focul ardea permanent.
     -Mama, unde pot să pun lemnele astea? întrebă el încurcat, când văzu că cineva făcuse aprovizionarea înaintea lui.
     -Acum, dacă tot le-ai adus, pune-le în faţă la gura sobei, ca să le ard primele! Dar ce-ţi veni? Cine ţi-a cerut să le aduci?
     -Nimeni! M-am gândit că îţi trebuie şi am vrut să dau şi eu o mâna de ajutor! Mama îl privi mirată dar ridică din umeri şi se întoarse la treaba ei. Se apucă din nou să frământe aluatul de pâine pentru care pregătise cuptorul, rupse porţii potrivite şi le luă la modelat pe rând, apoi le aşeză în tăvile încălzite şi unse cu ulei, trecu peste fiecare cu o pensula înmuiată în ou ca să iasă pâinile aurii şi le dădu la cuptor pe cele care începuseră să crească din nou . 
     -Victoraş, dacă tot zici că vrei să mă ajuţi, du-te şi scoate din fântână o găleată cu apă şi adu-o aici că îmi trebuie! Sau mai bine scoate cu găletuşa, căci e prea grea pentru tine găleata cea mare!
     -Imediat mama! Bucuros, băiatul apucă găleata, hotărât să ispăşească două păcate în loc de unul, cât ar fi rezolvat dacă ar fi luat găletuşa. Nu se dovedi deloc uşoară alegerea lui, dar cu cât îi era mai greu, cu atât era mai mulţumit. "Aşa îmi trebuie, dacă am lăsat porcul să se îngraşe în ajun!" Gâfâind şi lac de sudoare, copilul îşi îndeplini misiunea cu brio! Aşteptă o vorbă de laudă, ceva, dar mama era prea ocupată, aşa că ieşi din nou în zăpada ispititoare şi îşi stăpâni cu greu impulsul de a răspunde chemării săniuţei ce zăcea dezolată pe pârtia dinspre drum, de unde se auzeau chiote şi râsete voioase.   "Lasă că văd ei când Moşul le va umple ghetuţele cu cenuşă şi cărbuni! Atunci să vedem cine va râde mai bine!"
      Răsplata fu pe măsura aşteptărilor în dimineaţa de Sf. Nicolae când, cu inima bătând să-i sară din piept, descoperi la uşă, alături de ghetele frumos lustruite, un pachet mare şi frumos ambalat. "Ah, nici anul acesta nu l-am prins în fapt pe Moşul!" se dojeni el înciudat. În fiecare an se străduise să învingă somnul ce-l copleşea tocmai în noaptea cu pricina, căci dorea cu ardoare să-l vadă cu ochii lui, măcar pe unul din cei trei Moşi fermecaţi. Dar nu era chip! Hoţomanul acela de Moş Ene, pesemne prieten bun cu Moş Andrei, Moş Nicolae şi Moş Crăciun, îl cufunda cu dibăcie în cel mai dulce şi mai profund somn, ca să nu poate vedea şi auzi nimic. Îşi promise că de Crăciun va pune deşteptătorul să sune cam pe la 2-3 dimineaţă şi îl va prinde cu "mâţa-n sac" pe bărbosul acela misterios.

     Cu bucurie şi mândrie, puse cutia pe patul încă răvăşit şi cu pioşenie desfăcu  pachetul, atent să nu strice nici măcar o fâșiuță, din frumuseţea de ambalaj colorat, cu care Moşul îşi împodobise generozitatea. Una câte una, dorinţele lui cele mai fierbinţi se materializau pe măsură ce ieşeau din cutie. Lacrimi de fericire curgeau pe obrajii înfierbântaţi şi câte un "ohh!!!" însoţea fiecare surpriză! Victor înţelegea acum foarte bine, că orice efort îşi are răsplata lui.

Vizualizări: 168

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

O poveste proaspătă, are un soi de seninătate plăcută. Cred că mergea mai bine la grupul pentru cei mici. :)

Cu prietenie,

dute şi scoate din fântână... du-te

Povestiri la gura sobei.

Moșii generoși de iarnă văzuți prin ochi de copil. Foarte frumos, gingaș, sublim exprimată povestirea copilului, socotindu-și „păcatele” și încercând să le îndrepte. Și desigur răsplata nu s-a lăsat așteptată...

Admirație!

Sofy

Multumesc, d-na Sofia!


Sofia Sincă a spus :

Povestiri la gura sobei.

Moșii generoși de iarnă văzuți prin ochi de copil. Foarte frumos, gingaș, sublim exprimată povestirea copilului, socotindu-și „păcatele” și încercând să le îndrepte. Și desigur răsplata nu s-a lăsat așteptată...

Admirație!

Sofy

Din nou, un text care mi-a ajuns la inimă.

Dacă mi se permite o mică atenționare:  Cerul, îşi acoperise chipul... Nu se pune virgulă între subiect și predicat, decât în cazurile în care subiectul este urmat de o propoziție regentă sau de completări inerente cum ar fi, de pildă, calități ale acțiunii pe care acesta o inițiază.

În rest, toată aprecierea. Cu stimă,

Multumesc din suflet pentru aprecieri si observatii!

pe care copii din sat îl aşteptau (copiii)

Un text educativ și duios. Am citit cu drag!

Răspunde la discuţie

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site redacție

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR 

ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR

CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR 

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare

MIHAELA POPA - poetă

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet

BOLACHE ALEXANDRU - poet

MIHAI KATIN - poet

GRIG SALVAN - prozator, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru anul trecut au donat:

Gabriela Raucă - 400 Euro

Monica Pester - 600 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

***

Pentru acest an au donat:

Maria Chindea - 200 Lei

Monica Pester - 300 Lei

important!

Activitatea Recentă

Utilizatorului Denisa Curea-Popa îi place postarea pe blog Trenul fantastic a lui Corneliu Neagu
cu 4 minute în urmă
Utilizatorului Denisa Curea-Popa îi place postarea pe blog radiația punctului negru a lui petrut dan
cu 11 minute în urmă
Utilizatorului Denisa Curea-Popa îi place postarea pe blog sprijin pentru minutare a lui Ada Nemescu
cu 57 minute în urmă
Utilizatorului Cornaciu Nicoleta Ramona îi place postarea pe blog Scrisoare către Eminescu a lui C.Titi Nechita
cu 2 ore în urmă
Cornaciu Nicoleta Ramona a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog trece trece lumea rece a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Cornaciu Nicoleta Ramona îi place postarea pe blog trece trece lumea rece a lui Stanescu Valentin
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Stanescu Valentin îi place postarea pe blog chihlimbar pe verighete a lui bolache alexandru
cu 5 ore în urmă
Utilizatorului Stanescu Valentin îi place postarea pe blog Rătăcire a lui Bouros Maricel
cu 5 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog astăzi a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 5 ore în urmă
Utilizatorului Stanescu Valentin îi place postarea pe blog astăzi a lui Vasilisia Lazăr
cu 5 ore în urmă
Utilizatorului Ada Nemescu îi place postarea pe blog chihlimbar pe verighete a lui bolache alexandru
cu 6 ore în urmă
Utilizatorului Denisa Curea-Popa îi place postarea pe blog astăzi a lui Vasilisia Lazăr
cu 7 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog regresie a utilizatorului petrut dan
cu 7 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog regresie a utilizatorului petrut dan
cu 7 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog regresie a utilizatorului petrut dan
cu 7 ore în urmă
Utilizatorului petrut dan îi place postarea pe blog astăzi a lui Vasilisia Lazăr
cu 7 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog vacanță cu ana a utilizatorului petrut dan
cu 7 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog vacanță cu ana a utilizatorului petrut dan
cu 7 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Rondelul clipelor a utilizatorului Gavrilă(David) Giorgiana Teodora
cu 7 ore în urmă
Postare de log efectuată de bolache alexandru
cu 8 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2025   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor