Generația actuală trece prin cea mai mare criză de identitate din ultimele secole. Meditând la versurile marelui poet, Eminescu:

Fiind băiet păduri cutreieram

Şi mă culcam ades lângă izvor...

Mă întreb pe bună dreptate, referitor la prezent, dacă mai există omul erudit de la care tinerii să poată învăța principiile cele mai fundamentale, absolut necesare în cunoașterea mediului înconjurător și în cunoașterea de sine. Fiind copil, apoi adolescent, căutând acele răspunsuri vitale, să ai de la cine învața, primi călăuzire și mai ales, să ai pe cine alege ca și model demn de urmat. Omul modern tinde spre o schimbare acerbă, abandonând cu iresponsabilitate sau naivitate înțelepciunea trecutului, se reconstruiește pe sine, ținând cu disperare de imaginea noii lumii. Despre el nu se mai poate spune : " Fiind copil păduri cutreieram" ci mai degrabă: " Copil  fiind pe site-uri navigam ". Personal , mă consider un om binecuvântat, deoarece, am avut parte de-o copilărie autentică, românească, as putea spune.

Am învățat pe ulițele satului ce înseamnă să fii copil cu--adevărat. Cu toții ne aducem aminte de celebrul personaj: "Ionica " din " Amintiri din copilărie", unde, povestitorul Ion Creangă descrie cu un limbaj pur românesc câteva episoade memorabile din copilăria sa prin care, în relația lui cu natura, fiind înconjurat de peisaje mioritice, într-un cadru de poveste, experimentează o copilărie de vis. Toate pățaniile și experiențele lui, au avut un impact asupra copilăriei mele, aproape că m-am regăsit în viața acestui copilaș. Aproape toți din generația mea, au avut parte de aceeasi copilărie, de aceleași experiențe minunate. O copilărie mult mai memorabilă şi mai sănătoasă decât cele din prezent, în jurul tehnologiei şi al reţelelor sociale. Copilăria e începutul formării identității personale. Modul în care trăieşti copilăria te formează ca om pe mai departe, te construieşte sufleteşte. 

Copiii găsesc totul în nimic, oamenii găsesc nimic în tot.  Giacomo Leopardi.

Acum însă, lucrurile au luat o întorsătură dramatică. Societatea de astăzi exploatează prin intemediul tehnologiei și al inovațiilor, tânărul de rând, transformându-l într-o  marionetă menită să satisfacă privirile murdare și orgoliile celor mulți. Iar noi, ca și părinți, asistăm  neputincioși cum copiii noștri devin  victime ale unui sistem umanist, lipsit de orice fel conștiință umană. 

Ce este de făcut? 

Ar trebui să ne facem timp, să povestim copiilor noștri aspecte din copilăria noastră. Să-i îndemnăm la lectură. Copilăria e cadoul pe care ni-l dă viața, spunea actorul Horațiu Mălăele. Iar acest cadou trebuie dat mai departe, ca fiecare la rândul lui, sa beneficieze de el. 

Avantajele comunicării, al unui dialog cu copiii noștri, având în centru copilăria așa cum era experimentată pe vremuri, aduce cu sine foarte multe câștiguri pentru viitorul lor.

Dacă evaluăm cantitatea mare de principii morale, sociale sau cu caracter educativ pierdute odată cu trecerea timpului, vom realiza indiscutabil nevoia unei astfel de conversații. 

Lucrurile nu mai sunt așa cum erau odinioară, îmi povestea un bătrânel, cu lacrimi în ochi. Ne-am pierdut pe drum, am pierdut valorile și acum, rămâne să-l pierdem și pe Dumnezeu. Și din păcate așa este. Trebuie doar să luăm noi decizi, pe plan personal în educația noastră și a copiilor noștri. Biblia spune: Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, şi când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea”. (Proverbe 22 : 6)

Vizualizări: 86

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Nu ne putem împotrivi avansării tehnologiilor moderne. Unde să-și petreacă copiii vacanțele când nu mai au pe nimeni la sat. Satele ori s-au transformat în orașe, ori au murit... sau sunt pe moarte. Ce să facem cu ei? Putem, să nu-i integram în cotidian, când americanii au trimis sondă pe Marte?  Sunt atâtea scenarii, care vor trimite pământeanul să trăiască pe Marte. Și multe, multe, alte chestii inovatoare. Copiii s-au obișnuit așa și oricum, nu vor să schimbe. Cum, să-i iei telefonul sau tableta din  mână? Asta nu înseamnă că nu vor citi sau că nu au nevoie de exemple. Dimpotrivă! Sunt derutați dacă nu au exemple, așa cum por fi ele. Poți aplica legile din biblie, dar numai să le poată fi de folos. Înapoi nu putem merge.

Un eseu interesant și interminabil. Fiecare ins are ideea sa despre viață și despre formarea urmașilor.

Am citit cu interes,

Sofi

     Generația actuală trece prin cea mai mare criză de identitate din ultimele secole.

     Meditând la versurile marelui Eminescu („Fiind băiet păduri cutreieram / Şi mă culcam ades lângă izvor...”), mă întreb pe bună dreptate, referitor la prezent, dacă mai există omul erudit de la care tinerii să poată învăța principiile fundamentale, absolut necesare în cunoașterea mediului înconjurător și în cunoașterea de sine. Fiind copil, apoi adolescent, căutând acele răspunsuri vitale, am primit călăuzire și mai ales am avut pe cine alege ca model demn de urmat. Omul modern tinde spre o schimbare acerbă, abandonând cu iresponsabilitate sau naivitate înțelepciunea trecutului, se reconstruiește pe sine, ținând cu disperare de imaginea noii lumii. Despre el nu se mai poate spune: „Fiind copil păduri cutreieram", ci mai degrabă: „Copil  fiind pe site-uri navigam". Personal, mă consider un om binecuvântat deoarece am avut parte de o copilărie autentică, românească, aș putea spune.

     Am învățat pe ulițele satului ce înseamnă să fii copil, cu adevărat. Cu toții ne aducem aminte de celebrul personaj, Nică, din „Amintiri din copilărie", unde povestitorul Ion Creangă descrie cu un limbaj pur românesc câteva episoade memorabile din copilăria sa prin care, în relația lui cu natura, fiind înconjurat de peisaje mioritice, într-un cadru de poveste, experimentează o copilărie de vis. Toate pățaniile și experiențele lui au avut un impact asupra copilăriei mele, aproape că m-am regăsit în viața acestui copilaș. Aproape toți din generația mea au avut parte de aceeași copilărie, de aceleași experiențe minunate. O copilărie memorabilă şi mai sănătoasă decât cele din prezent, petrecute în jurul tehnologiei şi a reţelelor de socializare. Copilăria e începutul formării identității personale. Modul în care trăieşti copilăria te formează ca om pe mai departe, te construieşte sufleteşte. 

     „Copiii găsesc totul în nimic, oamenii găsesc nimic în tot.” - Giacomo Leopardi.

     Acum, însă, lucrurile au luat o întorsătură dramatică. Societatea de astăzi exploatează prin intermediul tehnologiei și al inovațiilor tânărul de rând, transformându-l într-o  marionetă menită să satisfacă privirile murdare și orgoliile celor mulți. Iar noi, ca părinți, asistăm neputincioși cum copiii noștri devin victime ale unui sistem consumerist, lipsit de orice fel conștiință umană. 

     Ce este de făcut? 

     Ar trebui să ne facem timp să povestim copiilor noștri aspecte din copilăria noastră. Să-i îndemnăm la lectură. „Copilăria e cadoul pe care ni-l dă viața.”, spunea actorul Horațiu Mălăele. Iar acest cadou trebuie dat mai departe, ca fiecare la rândul lui să beneficieze de el. 

     Avantajele comunicării, al unui dialog cu copiii noștri, având în centru copilăria așa cum era experimentată pe vremuri, aduce cu sine foarte multe câștiguri pentru viitorul lor.

     Dacă evaluăm cantitatea mare de principii morale, sociale sau cu caracter educativ, pierdute odată cu trecerea timpului, vom realiza indiscutabil nevoia unei astfel de conversații. 

     Lucrurile nu mai sunt așa cum erau odinioară, îmi povestea un bătrânel, cu lacrimi în ochi. Ne-am pierdut pe drum, am pierdut valorile și acum rămâne să-l pierdem și pe Dumnezeu. Și din păcate așa este. Trebuie doar să luăm noi decizi, pe plan personal în educația noastră și a copiilor noștri. Biblia spune: „Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, şi când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea.” (Proverbe 22 : 6)

Compară și alege.

Împărtășesc părerea Sofiei.

da Coza

Răspunde la discuţie

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

colaborări

în parteneriat cu

Revista „Eminesciana” 

ultimul număr

AICI

link-uri utile

              REGULAMENT site

                       **********

http://DIACRITICE.opa.ro/

descarcă AUTO CORECT!

http://DEXonline.ro/

Dicționar de SINONIME

Dicționar de RIME

Haiku, Tanka, Senryu...

           Vă invităm să citiți și:

La ceas aniversar

Figuri de stil

Folosirea virgulei

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

DONATORI,

începând cu septembrie 2021:

  1. Mihaela Popa
  2. Sofia Sincă
  3. Valeria Merca
  4. Ana C. Ronescu
  5. Tudor Cicu
  6. Toader Răduță
  7. Nicolae Rolea
  8. Angelina Nădejde
  9. Mirela Grigore

Activitatea Recentă

Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Operaţiune specială (Slavă Ucrainei) a utilizatorului Gheorghe
cu 23 minute în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog repetitiv a utilizatorului Vasilisia Lazăr Grădinariu
cu 24 minute în urmă
Corneliu Neagu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Poemul vândut a utilizatorului Corneliu Neagu
cu 47 minute în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Ținte galante a utilizatorului Costel Zăgan
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog Ținte galante a lui Costel Zăgan
cu 1 oră în urmă
Postare de log efectuată de Dinca Valerian
cu 3 ore în urmă
Lui Monica Pester i-a plăcut discuţia Revista „Eminesciana”, nr. 1/24 - 2022 a lui Vasilisia Lazăr Grădinariu
cu 7 ore în urmă
Postări de log efectuate de Monica Pester
cu 8 ore în urmă
Vasilisia Lazăr Grădinariu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog dor a utilizatorului Vasilisia Lazăr Grădinariu
cu 8 ore în urmă
Utilizatorului Ada Nemescu îi place postarea pe blog dor a lui Vasilisia Lazăr Grădinariu
cu 10 ore în urmă
Ada Nemescu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog dor a utilizatorului Vasilisia Lazăr Grădinariu
cu 10 ore în urmă
Dinca Valerian a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog început a utilizatorului Dinca Valerian
cu 10 ore în urmă
Monica Pester a postat o stare
"Mă înclin !"
cu 10 ore în urmă
Ada Nemescu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Dincolo de tine a utilizatorului Monica Pester
cu 10 ore în urmă
Utilizatorului Ada Nemescu îi place postarea pe blog Dincolo de tine a lui Monica Pester
cu 10 ore în urmă
Monica Pester a postat o stare
"Wow ! Mult ...."
cu 10 ore în urmă
Ada Nemescu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Secusă a utilizatorului Monica Pester
cu 10 ore în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr Grădinariu îi place postarea pe blog început a lui Dinca Valerian
cu 10 ore în urmă
Vasilisia Lazăr Grădinariu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog început a utilizatorului Dinca Valerian
cu 10 ore în urmă
Ada Nemescu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog flash-uri de duminică a utilizatorului Vasilisia Lazăr Grădinariu
cu 10 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Labirinturi  2018 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2022   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor