D-lui  prof. Ion Cherciu, cu prietenie

       Asta s-a întâmplat prin ‘ 50…’51 când începuseră ăia cu ”iepurările” în noile sfaturi populare care luaseră locul primăriilor, când l-au dat pe tata afară din funcţia de perceptor şi pe mine de la şcoala medie, cum fuseseră botezate pe atunci liceele, că eram fiu de chiabur, cu toate că aveam cinci pe linie. Pe tata il “păscuse” Gogu a lu’ Buruiană cu care fusese coleg în primară, şi acum voia să-i ia locul. Ăla rămăsese repetent intr-a doua şi nici nu mai dăduse pe la ore, da’ cu mine nu ştiu ce-au avut. Tata avea o o livadă de pruni pe deal, şi cazan de rachiu, da’ eram cinci moştenitori pe tot ce avea el, aşa că mare brânză din toată averea asta nu se alegea.
      După ce m-au exmatriculat când era gata să termin pe-a zecea şi să dau maturitatea, după modelul rusesc, m-am întors să stau cu oile pe şanţ, că eu eram cel mai mic din familie şi altă treabă nu prea aveam. Povestea a durat cam vreo două luni până s-a îndurat unu’ Pantazică, fin de-a lu ‘ tata mare, după mama, care se înscrisese în Partid şi pusese  vorbă pe lângă Negu, să mă angajeze om de serviciu la sfat. 

       Negu era tractorist de felul lui, la un SMT din satul vecin, da’ acum de când se trecuse la comunişti, îl numiseră secretar de partid comunal şi presedinte la Sfatul Popular, adică tot un fel de primar, da’ mai prost.  Ajunsese în fruntea bucatelor un venetic, care avea aşa un nume,  că oamenii nici poreclă nu osteniseră să-i mai  găsească. Ăsta, Negu,  venea câteodată pe-nnoptate, când credea că nu-l vede nimeni,  pe la finu’, că avea boală la rachiu, se îmbăta criţă şi dormea până către ziuă, la el în bucătăria de vară, de unde pleca mătăhăind, la primărie
     Când s-au întâmplat cele ce vă povestesc era tocmai o zi din alea, când tovarăşul venise pe la şase la sediu, cu băutura-n cap şi acum sforăia lăţit pe birou, de sărea chitul de la geamuri . Eu eram deja acolo, măturam, tăiam lemne, după cum se nimerea, că dacă nu mă vedea când ajungea el, netrebnicu’ era în stare să mă dea afară.
    Aşa a fost şi atunci, eram cu mătura în mână, când, la şapte fix a intrat pe uşă Doamna Nastasia.
     Era plânsă şi se vedea pe faţa ei că nu dormise toată noaptea. Asta nu era lucru de şagă, mi-am zis, s-a întâmplat vreo nenorocire, Doamne fereşte.  Doamna nu venea ea degeaba până aici, că stătea destul de departe. O ştia tot satul, fusese invăţătoarea mea, şi-a lu’ tata şi a lu’ mama şi a lu’ nu mai ştiu câţi alţii din neamul nostru de zevzeci, că aşa se numea şi satul pe atunci Zevzeci, de-i zice acum Victoria Socialismului..
Si-a şters ochii cu batista ei cu dantelă, a tuşit uşor şi m-a intrebat cu vocea gâtuită:
-Tovarăşu’ a venit ?
-Da, i-am răspuns, şi am roşit până în vârful urechilor, ştiind că o să mă prindă cu minciuna, doar răsuna toată clădirea de horcăielile lui, da’ lucrează la nişte hârtii urgente pentru raion, şi a zis să nu fie deranjat.
-Rămân să-l aştept, a zis hotărâtă Doamna şi s-a uitat semnificativ spre scaunul de lângă mine. M-am grăbit să i-l aduc, l-am şters cu mâneca hainei, şi ea s-a aşezat dreaptă, ca atunci când stătea la catedră, însă tot supărată era. Mă tot întrebam ce necaz o mânase, că nu venea dânsa, ditamai invăţătoarea, atâta cale, la un neica nimeni ca ăsta, care nici patru clase terminate nu avea. Mă gândeam cum să fac, să o întreb însă nu a fost nevoie pentru că, după ce s-a foit un pic Doamna a început să turuie singură:
-Uite Ionică cum m-a lovit necazul, şi m-a pus pe drumuri până aici, să cer dreptate la tovarăşu’ ăsta, că domn n-am voie să-i zic. Îţi spun ţie mai întâi, care ai crescut sub mâna mea şi acum eşti mare şi poţi să mă înţelegi. S-a oprit puţin, şi-a smorcăit nasul , apoi a continuat cu un suspin:
-Eram ieri mai spre seară, în curte la şcoala mică din deal, să văd dacă adusese lemne ăla a lu’ Spulberatu, că aşa a promis. Mâine poimâine incep iar cu abecedarul la ăia mici şi nu vreau să ne prindă frigul şi să le îngheţe degetele la iarnă pe tăbliţe. M -a împins necuratu să vreau să fiu directoare şi acum uite cum pătimesc. Tocmai atunci a trecut pe uliţă tovarăşu Negu, care, când, m-a recunoscut, s-a cam încruntat şi mi-a zis că a venit să vadă cum e pregătită şcoala, da’ ştiu eu că nu pentru asta venise, că doar Pantazică stă cu trei case mai sus. A intrat, s-a dus direct în sala de clasă, s-a oprit în faţa portretului tovarăşului Stalin, şi nici una nici două, a început să-mi strige că nu l-am şters de praf, că n-are flori proaspete, că lozinca e pusă strâmb ... numai vorbe de-astea care se spun la “duşmanii de clasă", şi-a ţuguiat ea dispreţuitor buzele.
O ascultam şi îmi vedeam de treaba mea. Am pus apă proaspătă în coferul de pe marginea lavoarului, de lângă uşa din spate, am clătit ligheanul şi am agăţat un prosop curat în cârlig. În tot acest timp Doamna Nastasia nu şi-a oprit nicio clipă litania.
…după aia a plecat trântind uşa şi ma-a lăsat plângând acolo ca o proastă. Nu s-a uitat la toată munculiţa mea de-o vară întreagă, că am văruit şcoala singură şi acum arată mai curată ca un pahar. Toată nopticica, m-am perpelit, că, oare ce-o fi având tovarăşu’ cu mine? M -am gândit dacă nu-mi poartă vreuna sâmbetele, poate că basarabeanca aia de Ludmila, care predă limba rusă şi acum se vrea directoare, fără liceu. Doamne fereşte, să nu mă dea afară, în prag de pensie că atunci ce mă fac? La o vreme am adormit, şi l-am visat pe răposatu frate-meu Vasile, care a murit la Cotul Donului, cum s-a întors acasă şi stă la capul meu şi mă priveşte, galben şi gânditor. M-am trezit transpirată toată şi nu am mai  putut lipi geană de geană până în zori. M-am sculat, am dat de mâncare orătăniilor şi apoi am venit fuguţa până aici, să-l întreb, aşa de la obraz, de ce mă critici tu tovarăşu’ pe mine, de ce ?
Mă prinsese atât de mult cu povestirea ei, că nici nu am simţit când Negu se trezise şi deschisese uşa. Nu ştiu cât auzise din tot ce spusese Doamna, da privind-o am văzut cum începe să se albească la faţă şi cum frumoşii ei ochii albaştri au prins să se rotunjească, mărindu-se ca două farfurioare de porţelan.
Ăla a dat să se apropie de ea clătinându-se, apoi, pe la jumătatea distanţei, a făcut stânga-mprejur şi s-a îndreptat spre lighean. A luat cana plină, s-a aplecat peste vas şi şi-a turnat-o toată în cap.
-De ce, de ce, l-am auzit bolborosind printre stropi, ca să te îndrepţi , în p...a mea, de aia Nastasie!

Vizualizări: 181

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Povestire interesantă, bine scrisă, dar cu multe scăpări de tastare și e grafică.

Prețuire.

da Coza

De actualitate intrebarea(cu subintelesul atasat) directoarei, ca si raspunsul, de altfel. Textul vorbeste despre strivirea valorii de catre nonvaloare. De ce? Doar pentru ca poate. Are suficient tupeu. Bine scris! Sugestiv si numele personajului principal.

Cu prietenie,

Încă de la începuturile socialismului s-a dovedit caracterul şi inteligenţa celor mânaţi în faţă. Primari făcuţi cu forţa, ca şi directori de CAP-uri, sau tot felul de cadre, care habar nu aveau nici să-şi scrie numele, corect. De-a lungul vieţii, cei din generaţia născută de ceva vreme am întâlnit destui. Ne-am împiedicat de ei şi nu aveam ce să facem, decât să ne supunem şi să tăcem.

Nu ştiu cât adevăr şi câtă ficţiune este în această proză scurtă, dar ştiu că este relevantă pentru mii de întâmplări din perioada comunistă.

Am citit cu deosebită plăcere, Sofy!

Fragmentul descrie un episod din fosta epocă. Este scoasă în evidenţă tendinţa partidului de a-i umili pe intelectuali şi a aşeza în loc de frunte nonvalorile.

Am citit cu plăcere,

 Mulţumesc tuturor  cu respect pentru comentarii. Regret că iniţial textul a avut o serie de erori de scriere pe care sper că acum am reuşit să le corectez.

Am dus toate textele de proză de până acum, inclusiv acesta, în Colecția de proză.

http://insemneculturale.ning.com/page/biblioteca-noastr

Fișa penală a bunicului, deținut politic ,motivul multor belele personale  asemănătoare cu  cea descrisă  de dumneavoastră . Vă mulțumesc , m-ați suplinit  minunat  așa cum eu n-o pot face ! Toată prețuirea!

Doamna Gabriela Gradinariu,

Vă mulţumesc in mod special pentru raspunsul dvs. Pentru mine este foarte important, faptul că tot ceea ce scriu, nu este doar un simplu exercitiu stilistic, ci  şi că rândurile mele au un ecou in sufletul şi mintea celor care mă citesc,  că ele reflectă o realitate tragică pentru majoritatea românilor care au trăit-o. Cu respect IMC

Foarte bine creionate personajele. De asemenea, Golden Age.

Am trăit acele timpuri, știu cum era... Textul e bine scris. Greșeli de editare încă au rămas. :)

Prețuire,

Răspunde la discuţie

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site redacție

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR 

ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR

CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR 

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare

MIHAELA POPA - poetă

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet

BOLACHE ALEXANDRU - poet

MIHAI KATIN - poet

GRIG SALVAN - prozator, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru anul trecut au donat:

Gabriela Raucă - 400 Euro

Monica Pester - 600 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

***

Pentru acest an au donat:

Maria Chindea - 200 Lei

Monica Pester - 300 Lei

important!

Activitatea Recentă

Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog odă celui mai bun prieten a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 4 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog trece trece lumea rece a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 5 ore în urmă
Ada Nemescu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog sprijin pentru minutare a utilizatorului Ada Nemescu
cu 6 ore în urmă
Ada Nemescu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog sprijin pentru minutare a utilizatorului Ada Nemescu
cu 6 ore în urmă
Ada Nemescu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog sprijin pentru minutare a utilizatorului Ada Nemescu
cu 6 ore în urmă
Ada Nemescu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog trece trece lumea rece a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 6 ore în urmă
Utilizatorului Ada Nemescu îi place postarea pe blog trece trece lumea rece a lui Stanescu Valentin
cu 6 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog odă celui mai bun prieten a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 6 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog O rugă a utilizatorului Costel Zăgan
cu 6 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Cheia regăsită în destin a utilizatorului Corneliu Neagu
cu 6 ore în urmă
Utilizatorului bolache alexandru îi place postarea pe blog Cheia regăsită în destin a lui Corneliu Neagu
cu 6 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog trece trece lumea rece a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 6 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Melancolie a utilizatorului Bouros Maricel
cu 6 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog radiația punctului negru a utilizatorului petrut dan
cu 6 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Trenul fantastic a utilizatorului Corneliu Neagu
cu 6 ore în urmă
Utilizatorului bolache alexandru îi place postarea pe blog Trenul fantastic a lui Corneliu Neagu
cu 6 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Rondelul gândurilor mele a utilizatorului C.Titi Nechita
cu 6 ore în urmă
Postări de log efectuate de Gavrilă(David) Giorgiana Teodora
cu 8 ore în urmă
Utilizatorului Stanescu Valentin îi place postarea pe blog Rondelul Focului Neamului Românesc a lui Gavrilă(David) Giorgiana Teodora
cu 8 ore în urmă
Postare de log efectuată de Stanescu Valentin
cu 8 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2025   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor