Milgama fortuit dres

 

            Spuneţi prima idee care vă trece prin minte când citiţi un asemnea titlu ,, Milgama fortuit dres” !

 

             Mă aflu, printr-un concurs de împrejurări, la o prezentare de carte, într-una dintre locaţiile hotelului Prezident. Iau cu sfială o bruschetă,  de teamă să nu fiu nevoită să o plătesc, apoi mă îmbuib temeinic: e gratis, plăteşte poetul.  Poetul, românaş de-al nostru, cu dublă cetăţenie, română-americană, ceea ce îmi explică cornul abundenţei. Mă înfoi toată de importanţa momentului, cumpăr un volum, nu mă zgârcesc la bani - echivalentul a aproape zece dolari - conştientă fiind că am mâncat de dublul lor! Intru în sala de conferinţe, plină ochi, unde toată lumea lecturează. Norocul îmi surâde iar, se eliberează un fotoliu pe care mă grăbesc să-l ocup ( la mine acasă aşa se cheamă scaunele astea elegante şi înfofolite) .

            Cartea începe ,,Abraş”- e titlul primului poem, după titlu urmează nişte semne, două linii, două puncte, două linii, două puncte, iar la capătul lor ,, California” . Rămân o secundă contrariată, depărtez cartea (de ochi) cât îmi permite braţul, pentru a cuprinde dintr-o privire întregul, rotunjimea textului, îmi scap colţurile gurii, cât pe ce să măture parchetul, în timp ce sprâncenele ţâşnesc a creiona mijlocul frunţii. În dreapta mea o doamnă de o eleganţă şi vârstă remarcabile, observându-mi nedumerirea pe chip: ,, Noul stil! Fenomenal! Atât de puţin şi totuşi atât de mult! ”. Vorbeşte în şoaptă, zâmbeşte discret, are o ţinută ireproşabilă, ceea ce mă face să mă simt ca o lăptăreasă fugită de la muncă. Îmi adun gândurile rătăcite prin California, dornică să-i arăt vecinei mele că am mintea şi simţurile deschise a ceea ce vrea să fie ,,noul stil ”.

Baby

Fulgerul baby fulgerul

mi-a pătruns în inima - potcoavă de lut

despicând-o

….//….//….

….//….//….

            Între strofe apare o suită de puncte şi liniuţe, suită peste care nu mai trec cu uşurinţă ci, în strădania mea de a-i desluşi misterele, le citesc pe fiecare în parte: punct, punct, punct, punct, liniuţă oblică, liniuţă oblică şi iarăşi puncte.

Fluturii inimii au zburat

zădărnicind nemurirea

suntem muritori

baby

            Zâmbesc luminată şi pătrunsă de emoţia versurilor, noua cunoştinţă îmi întoarce zâmbetul, unul portocaliu ( ori n-a trecut pe la bufetul suedez, ori s-a dat cu ruj după!)  dă din cap aprobator : ,, Suntem, suntem muritori! ”

            Mă rog la Dumnezeu să-mi dea un strop de minte acum când am nevoie de el şi să nu mă umfle râsul, confirmând astfel societăţii prezente, care citeşte asiduu, că mi-s lăptăreasă sadea! Poemul ,,Canion”  conţine nouă cuvinte. Am remarcat ,, râuri vijelioase” şi ,,tăceri prelinse”, ambele cuprinse în secvenţe de linii şi puncte, linii ce de astă dată sunt tot oblice, dar mult mai mari faţă de precedentele, deci semnificaţia lor( care-o fi aia?) ar fi diferită. Când ajung la poemul ,,Erotic” nu caut cuvintele ci semnele grafice, semne ce-mi pun creierul în pioneze: ori e alfabetul chinezesc, ori e alfabetul chinezesc! Cârmoaje şi liniuţe îmbârligate, una nu seamănă cu cealaltă şi lipsesc punctele. Depărtez iarăşi cartea la o lungime de braţ, fapt ce-i stârneşte curiozitatea distinsei bunicuţe. Se ruşinează când vede titlul, îşi coboară cu atâta delicateţe genele încât e o plăcere să o privesc îmbujorându-se, ridică din umerii octogenari : ,, Tinereţea! ” Accept argumentul fără nicio obiecţie, chit că n-aş vedea niciun tânăr aţâţat să facă dragoste de chinezăreală sau de ,,cuib supersonic” şi   ,,magica îmbrăţişare prinsă-n vrăji crepusculare ”. Mai aflu din alte poeme că ,, dumnezeirea doarme adânc” , ,,nimic nu reînvie din ceea ce-a murit”, ,,ultima insomnie ultima insomnie n-a fost o simfonie” şi ajung la ceea ce socotesc a fi revelaţia cărţii: ,,Milgama fortuit dres”.

            Mă desfăt în câmpia de grafisme şi dau bice cailor din capul meu pentru a muşca din mesajul operei  Milgama, când îşi face apariţia multaşteptata comisie: profesorul universitar V. B – critic literar, îmbrăcat la patru ace şi distinsul poet, un fel de Banderas cu iz bucureştean. Domnul critic ne prezintă în fraze colorate biografia americanului, pune accent pe faptul că nu şi-a uitat rădăcinile şi-l avem astăzi pe poet în carne şi oase la lansarea cărţii, ce ne onorează ca naţie, aminteşte de Mioriţa, Nichita şi Lucian Blaga, moment în care mă pierde de client ascultător care mai şi pricepe ceea ce ascultă. Nu pot să fac o punte de legătură între Milgama şi Nichita sau Blaga neam! De Mioriţa nici vorbă! Sacâz, usturoi sălbatic şi ambrozie câinească- cu ele am să-mi hrănesc mintea de acum! Ce-am gândit eu despre Milgama şi în general despre fiecare poem în parte şi ce-a gândit poetul, două judecăţi atât de diferite încât mai adaug cucută şi măselariţă pentru dieta minţii mele. Ea, Milgama, s-a aruncat în ,,braţele prezentului extaziat, extaziat”, adică în braţele iubitului, care ,, fortuit de frigul metafizic” , în ciuda faptului că ,, fierbe sângele în mine” se aruncă ,,cu pătimaşă exaltare în gol” ( pesemne era o iubire imposibilă) pentru a scăpa ,,de chinul hain al existenţei şi de neiertata ezitare”- asta am gândit eu, iar dresurile sunt lăsate intenţionat în suspans pentru a lăsa libertatea cititorului de a crea finalul tabloului idilic. Fals! Totul este filozofie, filozofie dibaci ascunsă printre cuvinte şi elemente grafice dezvăluită acum de poetul însuşi. La finalul pledoariei aplaud frenetic la fel ca toată mulţimea, loc de minciună pe faţa mea nu-i, de frica sacâzului şi-a cucutei mintea se-ncreţeşte şi sloboade o idee. Drept urmare mai cumpăr un volum, nu mă uit la bani ( aproape zece dolari, dar în lei), stau frumos la rând pentru autograf, unul pentru mine şi altul pentru şefa mea. O şi văd chiompăind o noapte întreagă, pentru că ziua n-are vreme nici de-o ţigară, aşa-i de pestriţă la maţe şi habotnică, pentru a desluşi înţelesurile americăneşti.

**

           – O capodoperă, dragă, o capodoperă - povesteşte şefa, cu un frumos buchet de cearcăne, nu ştiu cui la telefonul mobil. Nu, n-am fost la lansare, dar m-a cadorisit o angajată c-un volum …cu semnătură, desigur!

 

Vizualizări: 453

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Eu nu mă arunc să dau idei. :))) Lăsăm să dospească!

Același umor (cum ne-ai obișnuit) degajă textul tău, însă de atâtea „fulgere” s-a cam... înnegrit. Am citit cu plăcere.

-mulţumesc pt lectură şi semn! 

-cine a zis că e ,,wrong,,?  ideea e că eu ştiu întregul, care e o jălanie cu pretenţii USR ( cel putin aşa declară autorul/autoarea) 

-ca să scap de textele cu şi despre soacră, asta m-a dus pe mine capul...pe moment

-succes în noul an şcolar şi o toamnă bogată!

Am gustat cu nesaț umorul tău desăvârșit! Mi-a mers la suflet, în special auto-ironia subtilă și rafinată! 

-mulţumesc, Silvia! o toamnă bogatăăăăă!

Aici, e ca în catrenele lui Nostradamus. Dacă era „Milgamma N - fortuit dres!”, parcă s-ar traduce „Medicament pentru afecțiuni neurologice - reparare imediată!” :)))
Dacă ai deficit de vitamina B1 și B6, nu uita să consumi „Milgamma N!” Mi-ai adus zâmbetul! sper și eu. Drag!

Phiu! Phiu! Phiu!

Putem să ne și scuipăm în sân... cel puțin eu, care mă dau, cât de cât înțelegătoare a poeziei contemporane. Îți spun drept Gabriela Ioniță că m-ai pus în încurcătură... Așa o fi la ei, la americani... Dar ce căuta la noi cu astfel de poezie?

Dar până la probe contrarii trebuie crezut și el... poate e de studiat, un nou curent ce provoacă și interlocutorul (cititorul de față) să ia parte la poezia lui, s-o completeze... Sau cine știe?!

Ce știu sigur, este critica ta umoristică pentru acea lansare, e de nora 10. Era bună de dat la ziar, și numai pentru a fi o altă părere decât a distinsului critic erudit.

Am citit cu interes și plăcere,

Sofi

Cea mai corectă interpretare, din punctul meu de vedere :)) Dacă ați fost voi două, cu critica, Mihaela și Gabriela, la locul lansării ar fi fost una dintre cele mai corecte... :)))

pup! Sofi

Mihaela Suciu a spus :

Aici, e ca în catrenele lui Nostradamus. Dacă era „Milgamma N - fortuit dres!”, parcă s-ar traduce „Medicament pentru afecțiuni neurologice - reparare imediată!” :)))
Dacă ai deficit de vitamina B1 și B6, nu uita să consumi „Milgamma N!” Mi-ai adus zâmbetul! sper și eu. Drag!

noroc cu occidentul ăsta, pe mine una tare m-a luminat! la noi dacă se vedeau chiloţii se chema pornografie, acum dacă nu-i ai se cheamă artă! am învăţat să cumpăr doar puiul fericit, să citesc eticheta să văd de au biscuiţii sau nu e-uri, otrăvuri, şi dacă au să nu-i dau copilului( îs buni numa pt soacre!) copiii învaţă simularea actului sexual cu păpuşi încă de la grădiniţă, am aflat de sexul sportiv, sexul de însănătoşire - îţi ia toate durerile: de cap, de junghi, de măsele...( aştept să vină al meu acasă, să discutăm pb mai amănunţit pt că presimt că o să mă tragă curentul şi o să am un junghi)  ne vizitează oameni importanţi care ne vând rachete, bombe şi altele...azi la noi nu este arginină în spital!dis de dimineaţă ambasadorul americii îngrijorat foc de starea naţiei rom. şi de legile justiţiei a dat o fugă la ministru cu indicaţii preţioase...aşa o jălanie e la noi! m-aş duce la ăştia de sus, mai marii cu Milgamma N -poate ajută cu ceva 

-mulţumesc de lectură şi semn!

-o toamnă bogată şi bucurii cu nemiluita!

text scris cu umor şi sarcasm, citit cu plăcere,

-mulţumesc, Augusta!

Touché! :))

Răspunde la discuţie

Insignă

Se încarcă...

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

link-uri utile

              REGULAMENT site

                       **********

http://DIACRITICE.opa.ro/

descarcă AUTO CORECT!

http://DEXonline.ro/

Dicționar de SINONIME

Dicționar de RIME

Haiku, Tanka, Senryu...

           Vă invităm să citiți și:

La ceas aniversar

Figuri de stil

Folosirea virgulei

Activitatea Recentă

Sofia Sincă a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Un lan de trestii înfloreşte... a utilizatorului Camelia Ardelean
cu 35 minute în urmă
Sofia Sincă a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Baladă de voievod a utilizatorului gabriel cristea
cu 38 minute în urmă
Sofia Sincă a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog strada de basm a utilizatorului Dinca Valerian
cu 53 minute în urmă
Sofia Sincă a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog tramvaiul de lângă casă a utilizatorului Dinca Valerian
cu 53 minute în urmă
Sofia Sincă a contribuit cu răspunsuri la discuţia De la o poezie... a utilizatorului Tudor Cicu
cu 55 minute în urmă
Sofia Sincă a contribuit cu răspunsuri la discuţia Labirintul verde - XIX - a utilizatorului Emil Dumitru
cu 1 oră în urmă
Emil Dumitru a contribuit cu răspunsuri la discuţia Labirintul verde - XIX - a utilizatorului Emil Dumitru
cu 8 ore în urmă
Postări de log efectuate de Dinca Valerian
cu 9 ore în urmă
Dinca Valerian a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Un lan de trestii înfloreşte... a utilizatorului Camelia Ardelean
cu 9 ore în urmă
Utilizatorului Dinca Valerian îi place postarea pe blog Un lan de trestii înfloreşte... a lui Camelia Ardelean
cu 9 ore în urmă
Dinca Valerian a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog la plug a utilizatorului Dinca Valerian
cu 9 ore în urmă
Camelia Ardelean a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog E noapte în mine... a utilizatorului Camelia Ardelean
cu 11 ore în urmă
Camelia Ardelean a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog E noapte în mine... a utilizatorului Camelia Ardelean
cu 11 ore în urmă
Camelia Ardelean a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog E noapte în mine... a utilizatorului Camelia Ardelean
cu 11 ore în urmă
Camelia Ardelean a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog E noapte în mine... a utilizatorului Camelia Ardelean
cu 11 ore în urmă
Utilizatorului Marginean Liliana îi place postarea pe blog dar a lui Vasilisia Lazăr (da Coza)
cu 12 ore în urmă
Ana Cîmpeanu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Un lan de trestii înfloreşte... a utilizatorului Camelia Ardelean
cu 12 ore în urmă
Postare de log efectuată de Camelia Ardelean
cu 12 ore în urmă
Lui Marginean Liliana i-a plăcut discuţia Din Cuvânt, prin Cuvânt şi pentru Cuvânt a lui Vasilisia Lazăr (da Coza)
cu 12 ore în urmă
Camelia Ardelean a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Mă tem a utilizatorului Blăjan Ovidiu
cu 13 ore în urmă

© 2020   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor