Dimitrie Cantemir-

între Imperiul țarist și cel otoman.

 

Născut din strămoși răzeși moldoveni, Dimintrie Cantemir a fost una din cele mai luminate minți ale timpului  (n. 26 octombrie 1673 – d. 21 august 1723) a fost domn al Moldovei (martie – aprilie 1693 și 1710 – 1711), autor, cărturar, enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog, compozitor, om politic și scriitor moldovean.

Dimitrie Cantemir s-a născut la 26 octombrie 1673 într-o familie nobilă, în localitatea Silișteni din comuna Fălciu, azi comuna Dimitrie Cantemir din județul Vaslui, în partea de sud a orașului Huși. A fost fiul lui Constantin și al Anei, născută Bantaș. La 15 ani a fost nevoit să plece la Constantinopol (1688-1690), unde a stat 22 ani, ca zălog al tatălui său pe lângă Înalta Poartă, înlocuindu-l pe Antioh, devenit ulterior domn al Moldovei.

Se spune că el a fost figura centrală al proiectului de alipire a Moldovei la Rusia țaristă. Acum la Constantinopol, ca diplomat a interacționat cu diplomatul și agentul rus Petru A. Tolstoi. Din 1710 el este încadrat oficial în serviciul de spionaj rus, având drept misiune să afle toate detaliile legate de pregătirile de război cu Rusia, cât şi despre relaţiile imperiului otoman cu ţările europeene.

În perioada martie – aprilie 1693, după moartea tatălui său, a fost domn al Moldovei, dar Înalta Poartă nu l-a confirmat, astfel încât s-a întors la Constantinopol pentru a-și continua studiile la Academia Patriarhiei Ecumenice. Cu prilejul unui război turco-Austriac, soldat cu bătălia de la Zenta, a traversat Banatul. Antioh, fratele mai mare, și-a însușit întreaga moștenire, lăsându-l într-o situație precară. Din 1695 a fost capuchehaie, adică ambasador la Constantinopol, al fratelui său Antioh, acesta fiind ales domn.

S-a căsătorit cu fiica lui Constantin Cantacuzino Stolnicul, Casandra, care i-a dăruit pe Matei, Constantin, Șerban, Maria și Antioh (viitorul poet, scriitor și diplomat rus Antioh Dimitrievici Cantemir (1709 – 1744). Din a doua căsătorie (după moartea Casandrei), cu fiica unui general rus, a avut o fată: Anastasia.

 Turcii l-au înscăunat pe Dimitrie Cantemir la Iași în 1710, având încredere în el, dar noul domn-cărturar a încheiat la Luțk în Rusia, la 2 aprilie-13 aprilie 1711, un tratat secret de alianță cu Petru cel Mare, în speranța eliberării țării de sub dominația turcă și precizând integritatea granițelor și faptul că ele vor fi apărate de armata Moldovei. Tratatul a fost publicat de Cantemir în spațiul german. În politica externă s-a orientat spre Rusia ca entitate ortodoxă, opusă Islamului. A fost un adept al domniei autoritare, adversar al atotputernicei mari boierimi și a fost împotriva transformării țăranilor liberi în șerbi.

După numai un an de domnie (1710 – 1711), s-a alăturat lui Petru cel Mare în războiul ruso-turc, dar n-a plasat Moldova sub suzeranitate rusească.

, La indicaţia ţarului rus, D. Cantemir  dezinforma pe turci în privinţa intenţiilor militare ale Rusiei. Pe de altă parte, în schimbul ajutorului financiar necesar pentru obţinerea tronului Moldovei, D. Cantemir a promis ruşilor că dacă va deveni domn al Moldovei, imediat după începerea războiului ruso-turc va deveni aliat al Rusiei

După 5 luni de domnie în Moldova, la 13 aprilie 1711, Dimitrie Cantemir semnează, cu ţarul rus – Petru I, o înţelegere secretă care declanşa procesul de intrare a Moldovei în componenţa Rusiei.

Acest joc dublu al lui Cantemir i-a făcut pe mulți să creadă că a fost un spion dublu atât pentru ruși cât și pentru otomani.

Vă închipuiți ce se întâmpla dacă războiul era câștigat de țariști ? Moldova intra în componența Rusiei încă de acum.

După ce creștinii au fost înfrânți de turci în Lupta de la Stănilești – ținutul Fălciu pe Prut, neputându-se întoarce în Moldova, a emigrat în Rusia, cu aproape 4000 de locuitori, unde a rămas până la sfârșitul vieții.

Împăratul rus le făgădui tuturor fugarilor pământ, pe care în curând îl şi dădu în Ucraina, punând pe toţi moldovenii refugiaţi sub jurisdicţia lui D. Cantemir. Acesta îşi exercita atribuţiile cu atâta asprime, încât mulţi dintre ei hotărâră să revină în Moldova. După câţiva ani, cam jumătate din fugari erau reîntorşi în patrie.

A devenit consilier intim al lui Petru I (după ce a fost ajutat de ambasadorii Olandei și Franței la Înalta Poartă) și a desfășurat o activitate științifică rodnică. Lângă Harkov i s-a acordat un domeniu feudal și a fost investit cu titlul de Principe Serenissim al Rusiei la 1 august 1711. A contribuit la cartografierea Rusiei și a lucrat în sistem Mercator. Colecția sa de hărți, scrise în latină, se află în Arhiva Cabinetului lui Petru cel Mare de la Petersburg. A scris „Hronicul a vechimei romano-moldo-vlahilor”, susținând latinitatea limbii și a poporului format pe teritoriul vechii Dacii, inclusiv faptul că româna are patru dialecte. Această lucrare a devenit o referință fundamentală pentru corifeii Școlii Ardelene.

Ca membru al Academiei din Berlin a corespondat cu Leibniz, încercând să stabilească principiile fondării unei Academii Ruse. A murit în refugiu, după campania lui Petru cel Mare la Marea Caspică, în zona Derbent 1723 și a fost înmormântat în Rusia, la Dimitrovka, în biserica Sf. Nicolae, construită după planurile sale și cu hramul ca al Bisericii Domnești din Iași.

Potrivit unei legende, Dimitrie Cantemir a fost rosicrucian, iar capul său a fost luat după moarte pentru a fi îngropat într-un cimitir rosi­crucian din Scoția. O lojă masonică cu numele său și al cărei Venerabil a fost și Mihail Sadoveanu, a funcționat în perioada interbelică a secolului trecut la Iași. Actualmente, osemintele sale se odihnesc în Biserica Trei Ierarhi din Iași, repatriate grație lui Nicolae Iorga, în 1935. Memoria lui Cantemir este onorată prin atribuirea numei său unor străzi importante din București și din alte orașe ale României, prin liceele și universitățile care îl au ca patron. În 1973 a fost turnat un film artistic de lung metraj, intitulat Dimitrie Cantemir, în regia lui Gheorghe Vitanidis.

A fost primul român ales membru al Academiei din Berlin în 1714. În opera lui Cantemir, influențată de umanismul Renașterii și de gândirea înaintată din Rusia, s-au oglindit cele mai importante probleme ridicate de dezvoltarea social-istorică a Moldovei de la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea. Este considerat până astăzi unul dintre marii umaniști ai Europei.

Stând aproape 20 de ani în Imperiul otoman, Dimitrie Cantemir i-a aflat toate slăbiciunile. Vedea cum zi de zi Imperiul otoman slăbește și se întărește Imperiul țarist prin Petru întîi, care luase frâiele Rusiei în mâini și alipea teritorii peste teritorii, cum a făcut cu Ucraina în 1654. Încă de pe acum se văd intențiile Rusiei de cucerire a Moldovei.

Meritul lui de om cu o înaltă cultură este umbrit de intenția de a închina Moldova Rusiei.

Dimitrie Cantemir a deschis poarta rușilor spre răpirea Basarabiei, care se va înfăptui la 1812.

Vizualizări: 23

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Filă de istorie prin cărturarul nostru Dimitrie Cantemir. Ne place sau nu, este unul dintre cei mai de seamă cărturari români. Şi nu ştiu cât este de condamnat pentru intenţia lui, având în vedere faptul că a trăit mai mult pe alte teritorii decât în propria-i ţară...

Felicitări pentru text!

(1688-1690),unde a stat 22 ani, - aveţi o eroare de ani.

Daa, totuși vreau să păstrez doar ceea ce a făcut bun. Și a făcut multe.

Felicitări, domnule Bucovu!

Răspunde la discuţie

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site redacție

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR 

ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR

CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR 

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare

MIHAELA POPA - poetă

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet

BOLACHE ALEXANDRU - poet

MIHAI KATIN - poet

GRIG SALVAN - prozator, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

Zile de naştere

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru anul trecut au donat:

Gabriela Raucă - 400 Euro

Monica Pester - 600 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

***

Pentru acest an au donat:

Maria Chindea - 200 Lei

Monica Pester - 300 Lei

important!

Activitatea Recentă

Utilizatorului Stanescu Valentin îi place postarea pe blog Amintiri a lui BOTICI GABRIELA
cu 23 minute în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Canoane a utilizatorului Costel Zăgan
cu 35 minute în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog Canoane a lui Costel Zăgan
cu 35 minute în urmă
Postare de log efectuată de BOTICI GABRIELA
cu 1 oră în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Decor între viață și moarte a utilizatorului Corneliu Neagu
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog Decor între viață și moarte a lui Corneliu Neagu
cu 1 oră în urmă
Corneliu Neagu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Decor între viață și moarte a utilizatorului Corneliu Neagu
cu 3 ore în urmă
Corneliu Neagu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Chemări venite din trecut a utilizatorului Corneliu Neagu
cu 4 ore în urmă
Corneliu Neagu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Privind de pe terasă a utilizatorului Corneliu Neagu
cu 4 ore în urmă
Corneliu Neagu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Privind de pe terasă a utilizatorului Corneliu Neagu
cu 4 ore în urmă
BOTICI GABRIELA a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Casa părintească a utilizatorului BOTICI GABRIELA
cu 4 ore în urmă
Utilizatorului Stanescu Valentin îi place postarea pe blog Perechi a lui Monica Pester
cu 5 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Răzbat chemări de toacă a utilizatorului gabriel cristea
cu 6 ore în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog Răzbat chemări de toacă a lui gabriel cristea
cu 6 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog zi-le să nu-mi trimită poze a utilizatorului Maria Mitea
cu 7 ore în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog zi-le să nu-mi trimită poze a lui Maria Mitea
cu 7 ore în urmă
Utilizatorului petrut dan îi place postarea pe blog Privind de pe terasă a lui Corneliu Neagu
cu 7 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Privind de pe terasă a utilizatorului Corneliu Neagu
cu 7 ore în urmă
Ada Nemescu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Poteci ascunse a utilizatorului Bouros Maricel
cu 7 ore în urmă
Utilizatorului Ada Nemescu îi place postarea pe blog Poteci ascunse a lui Bouros Maricel
cu 7 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2025   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor