Despre dictatori și alte morminte

În spatele unui adevăr se ascunde altul și în spatele acestuia, iar altul. ș.a.m.d. până ce ajungem la o mocirlă numită istorie , unde un crocodil ne învață ce este morala.
Mă uit la poza lui Augusto Pinochet. Încrezut, dur, a murit fără a mai plăti pentru asasinarea liderilor sindicali și a multor oameni nevinovați în Chile. Zice-se că a combătut pe socialistul-comunist Salvador Allende. O fi. Saddam Hussein, cam de aceeași formație, un om care a suferit mult în copilărie și s-a răzbunat în cursul vieții pe mulți. Se spune că nu trebuia înlăturat, că era o chestiune a Irakului. Mă rog. Mussolini a fost un dictator oarecum comic. Cine știe câți oameni a avut pe conștiință, dar tot comic rămâne. Un exemplu de dictator nebun a fost Caligula, supus perversiunilor lui Tiberiu, unchiul său, care l-a lăsat, totuși urmaș. Așa unchi, așa nepot. Nepotul lui Caligula a fost un alt nebun, Nero. Nici primul, nici al doilea nu au pierit de moarte naturală. Vlad Țepeș a trecut prin multe în tinerețe, fratele său, Radu cel Frumos era iubitul sultanului. Umilit, Vlad s-a răzbunat pe boieri, pe solii turci, dar a pedepsit și pe tâlhari. Dorea independența Țării Românești. Trasul în țeapă a devenit o metodă aplicată și de țarul Ivan cel Groaznic după aproape un secol. Hitler a cunoscut multe privațiuni , dezamăgiri, umilințe, tatăl său îl bătea, nu se știe dacă era chiar tatăl său, la fel ca și în cazul lui Stalin. S-au răzbunat amândoi pe toată lumea. Lucrau în simultan, în 1934, Stalin îl lichida pe „prietenul” său , Kirov, Hitler îl termina pe Ernst Roehm, cel căruia îi datora multe. Hitler nu a vizitat nici un lagăr de exterminare, nu a fost niciodată pe linia frontului. S-a sinucis cu mare greutate. Era un laș, ca și Stalin, de altfel, care se temea și de umbra sa. Nepotul dictatorului Ceaușescu, Daniel trăiește în anonimat, a fost în Israel, SUA cu mama sa, acum este cu noi, dar ce reprezintă el, dacă bunicul nu mai este?
Idi Amin a fost unul dintre cei mai sadici dictatori, a murit în liniște, în Arabia Saudită. Rușinos pentru toată lumea. Muammar Gaddafi a fost mare și tare până când l-au bombardat americanii, în 1986. De atunci s-a cumințit, dar l-au ucis conaționalii sau agenții francezi, nu se știe. Ce s-ar putea spune despre Mao Tze Dong, Pol Pot ? Au trecut peste munți de cadavre, se pretindeau profeți. Ambii au murit nejudecați de nimeni, poate de morți. Ceaușescu a murit oarecum eroic, a crezut în steaua lui de lider comunist absolut, a creat mari necazuri propriului popor. Actorul Florin Călinescu a jucat rolul tânărului NC în serialul „Lumini și umbre”, l-a jucat prea bine. Acum același FC este bogătaș, grăsuț, zâmbitor. De ce nu ar fi? Este cel mai puțin duplicitar personaj din galeria post-decembristă. Mă uit la el și nu pot să nu mi-l închipui pe dictatorul NC înjurând în surdină.
Despoți și dictatori, .luminați și întunecați. Sunt ei necesari în istorie? Nu știu. Cert este că masele acceptă cu ușurință despotismul sau dictatura, cu condiția să nu se treacă peste anumite limite – crime de proporții sau înfometare, sărăcie , frig, nesiguranță. Dar nici atunci nu se găsesc temerari decât foarte puțini, care să înfrunte pe cel cocoțat în vârful piramidei, înconjurat, vorba lui Mandelștam, de semi- oameni. Seducerea maselor. Vai! Pervertirea culturii , a unei părți a intelighenției. Propaganda asurzitoare, secretomania și asasinarea din întuneric, lagărele, tot arsenalul fricii și teroarei. Primii teroriști sunt dictatorii, deși par a fi părinții nației. Sunt ei nebuni? Poate. Nu toți. Există excepții care să confirme legitimitatea dictaturii? Da, în vreme de război, dar este războiul legitim? Când? Deci tot la jertfe umane se ajunge. Dictatura nu poate dura fără jertfe, fără cruzime, chiar cu zâmbetul pe buzele unsuroase ale dictatorului. Există o genă a dictaturii? Da. În lumea animală, în haitele de lupi, de lei, etc. există un șef nemilos. Viitorul nu ne dă un răspuns despre umanizarea treptată a societății. Mulți se visează lideri absoluți. pe unii bogăția îi potolește.
Pe alții sărăcia îndurată îi cheamă spre porțile puterii. Puțini reușesc. Dar vai de semeni. Nici socialismul , nici capitalismul nu pot pune stavilă dictaturii. Nu știu la ce se gândea Marx când vorbea de dictatura proletariatului, el , care nu a cunoscut îndeaproape nici un proletar. Cred că îi disprețuia, așa cum o fac unii intelectuali. Om trăi și om vedea .
BORIS MARIAN

Vizualizări: 57

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Dictatorii? nu sunt necesari, cum nu este necesară apa în pantofi. Aşa cum aţi spus, nu există dictatură fără cruzimi. De aceea sunt dictatorii, de aceea sunt nişte sceleraţi, ajunşi în vârful ierarhiilor pentru a dicta, după cum le indică mintea. Iar mintea lor, lipsită total de unele simţăminte cum ar fi afecţiunea, le dictează numai orori, dezastre. Desigur, toţi dictatorii, mai mari sau mai mici, au trăit sub dictatură, au fost dictaţi şi maltrataţi de alţii. Sunt cei ce pot comite crime fără regret sau mustrări de conştiinţă.

Foarte bine aţi exemplificat de unde s-au tras toţi dictatorii lumii. Am citit şi eu la rândul meu şi ştiam.

Am citit cu interes, Sofy!

"Sunt ei necesari în istorie?" Probabil ca la nivel individual raspunsul este, "nu sunt necesari, din contra" . Dar s-a dovedit ca, un anumit nivel al constientei colective a nascut(si inca o mai face)  dictatori.

Interesant text!

Răspunde la discuţie

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site redacție

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR 

ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR

CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR 

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare

MIHAELA POPA - poetă

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - poet

MIHAI KATIN - poet

GRIG SALVAN - prozator, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru anul trecut au donat:

Gabriela Raucă - 400 Euro

Monica Pester - 600 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

***

Pentru acest an au donat:

Maria Chindea - 200 Lei

Monica Pester - 300 Lei

important!

Activitatea Recentă

Monica Pester a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Vasilisiei a utilizatorului carmen popescu
cu 1 oră în urmă
Monica Pester a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Vasilisiei a utilizatorului carmen popescu
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Monica Pester îi place postarea pe blog Vasilisiei a lui carmen popescu
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Gavrilă(David) Giorgiana Teodora îi place postarea pe blog suflet cald a lui Cornaciu Nicoleta Ramona
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Gavrilă(David) Giorgiana Teodora îi place postarea pe blog suntem goi sub două haine a lui Stanescu Valentin
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Gavrilă(David) Giorgiana Teodora îi place postarea pe blog Dor de ler a lui Răduță If. Toader
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Gavrilă(David) Giorgiana Teodora îi place postarea pe blog slujbă a lui petrut dan
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Gavrilă(David) Giorgiana Teodora îi place postarea pe blog Colind cu cuvinte uitate (Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Gavrilă(David) Giorgiana Teodora îi place postarea pe blog saturnalia a lui petrut dan
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Gavrilă(David) Giorgiana Teodora îi place postarea pe blog Vasilisiei a lui carmen popescu
cu 3 ore în urmă
Postare de log efectuată de carmen popescu
cu 3 ore în urmă
Ada Nemescu a adăugat comentarii în legătură cu pagina libro honora a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 6 ore în urmă
Lui Ada Nemescu i-a plăcut profilul lui Vasilisia Lazăr
cu 7 ore în urmă
Utilizatorului Monica Pester îi place postarea pe blog Scenaristul a lui Monica Pester
cu 9 ore în urmă
Postare de log efectuată de bolache alexandru
cu 21 ore în urmă
Grig Salvan a comentat în legătură cu videoclipul lui Grig Salvan
cu 22 ore în urmă
Grig Salvan a comentat în legătură cu videoclipul lui Grig Salvan
cu 22 ore în urmă
Utilizatorului Grig Salvan îi place postarea pe blog Nu-ţi fie teamă de sfârşit a lui Mihai Katin
cu 22 ore în urmă
Grig Salvan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Nu-ţi fie teamă de sfârşit a utilizatorului Mihai Katin
cu 22 ore în urmă
Utilizatorului Grig Salvan îi place postarea pe blog saturnalia a lui petrut dan
cu 22 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2025   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor