Pe umbra zâmbetului fad,

Ce înfloreşte ilicită,

Am înnorări de „adamsită”,

Dintr-un conflict anterograd.

 

E-un vis anarhic sau nomad,

Cu existenţă implicită,

Pe umbra zâmbetului fad,

Ce înfloreşte ilicită.

 

Mi-e timpul noul „camarad”,

Îmi cerne sevele prin sită;

În cerbicia sa tacită,

Pavează drumul către iad,

 

Pe umbra zâmbetului fad...

Vizualizări: 302

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !

Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE

Comentariu publicat de Camelia Ardelean Marţi

D-le da Coza, pe mine nu m-ar deranja să am un volan de aur, chiar şi la tractor, sincer! :-))

Nu fiţi copil, aici nu era vorba de laude! Mă faceţi să mă simt ca la şcoală, în clasele primare (mai lipsesc nişte buline roşii din “peisaj”)! :-)) Este normal să nu rezonaţi cu tot ce scriu eu (sau altcineva), au mai fost cazuri (la poeziile cu temă/tentă religioasă, de ex., sau la cele cu „lamentaţii“... feminine etc.)! :-) Se ştie că n-am fost tot timpul de acord, dar asta nu v-a împiedicat să aveţi o atitudine amabilă. Eu mă refeream la modul dvs. de a reacţiona la acelaşi lucru/cuvânt, în etape diferite („înainte de Bedrule“ şi „după Bedrule“)! O fi din cauză că v-aţi postat comentariul imediat după/lângă al lui? Vedeţi că se ia! :-)) (sper să nu se supere, e doar o glumă nevinovată, sincer!!!) :-) Dacă, măcar pentru o clipă, aş fi găsit termenul “adamsită” nepotrivit în context, la poezia cu pricina (dar se lipea la fix, lângă “conflict”), renunţam imediat la el, fără nici o urmă de regret; mai sunt 59999 de cuvinte, de care mă puteam folosi, pe alese! :-)

Despre (tema) modestie/orgoliu, în comentariul meu anterior (credeţi-mă, reacţia mea are legătură doar cu principiile/ideile mele despre adevăr, aşa cum îl înţeleg eu, nicidecum cu lipsa de modestie sau cu vreo altă trăsătură de caracter, pozitivă sau negativă – să nu amestecăm ciorba cu tortul, că dă indigestie)! :-)

 

Comentariu publicat de Camelia Ardelean Duminică

Doamna Lisia, o să vă surprind şi nu o să folosesc multe cuvinte în “apărarea” mea (doar câteva propoziţii): dacă aş fi fost o persoană orgolioasă, ar fi însemnat să plec de pe site de la prima critică, adică din a doua sau a treia zi, de când l-am descoperit, cum au făcut unii! Faptul că, după 3 ani, încă sunt aici, sper să mă disculpe, măcar puţin, de această “acuză”! :-) În plus, întotdeauna am fost deschisă la sugestii care mi s-au părut pertinente/inspirate; nu de mult am discutat cu dvs. despre acel punct după propoziţia din paranteză, dacă e corectă sau nu folosirea lui, şi am recunoscut că nu sunt sigură etc. Se poate verifica totul pe site, nu am nimic de ascuns!   

Referitor la ce am vrut să spun, legat de virgulă, ca să nu se creeze confuzie: îmi amintesc că am mai avut poezii în care, în situaţii similare cu cea de faţă, uneori am folosit virgula, alteori nu! Niciodată nu a făcut nimeni vreo observaţie, legată de prezenţa sau de absenţa acesteia. În concluzie, m-am gândit că redactarea e corectă în ambele cazuri, deşi utilizarea ei (a virgulei) nu mi s-a părut a fi necesară! Inclusiv la poezia de faţă, Valerian a fost singurul care a făcut o remarcă legată de virgula cu pricina. Am spus că am plasat-o acolo “de probă”, nu cu sensul de “capcană”, ci fiindcă eram convinsă 100% că, în situaţia în care folosirea ei ar fi fost (totuşi) greşită, el mi-ar fi împărtăşit acest lucru cu bucurie (şi nu m-am înşelat)! :-) Cu toate acestea, sunt un pic confuză: faptul că “nu e necesară” nu denotă neapărat că folosirea ei este greşită. Aş fi dorit un argument mai convingător în acest sens. În fine…

În concluzie, mă bucur că aţi rezonat cu rondelul meu şi vă mulţumesc de popas/opinia sinceră/semnul de apreciere! Cu drag,

Comentariu publicat de Augusta Cristina Călin Duminică

mi-a plăcut mult strofa:

Mi-e timpul noul „camarad”,

Îmi cerne sevele prin sită;

În cerbicia sa tacită,

Pavează drumul către iad,

Comentariu publicat de J' Arrive! Duminică

     Doamnă Camelia Ardelean, nu mi-am schimbat răspunsul. Am revenit şi am adăugat. E cu totul altceva. 

     Sesizări cu privire la semnele de punctuaţie fac doar acolo unde e strict necesar. Aici, era cazul să intervin. Nu există autor care să-şi permită a jongla cu textul său în felul în care îmi sugeraţi (Virgula, recunosc, am plasat-o de „probă“, să văd dacă o să spui ceva legat de ea (Camelia Ardelean). Exclus! 

     Cândva, eraţi posesoarea unui clopoţel cristalin, de începător. Oricine poate observa că l-aţi abandonat, înlocuindu-l cu ceva nedefinit... în ton cu textele pe care ni le propuneţi. Lăsaţi impresia că ştiţi totul, în ceea ce priveşte poezia. Vă înşelaţi rău de tot!

     Când intru în pagina autorului, discut numai despre textul propus. Felul dumneavoastră de a comunica e o încercare de a devia de la subiectul în sine, ceea ce nu e bine deloc! E motivul pentru care nu voi mai intra în pagina aceasta. 

J' Arrive!

 

Comentariu publicat de Ion Lazăr da Coza Duminică

Camelcita, când văd un volan din aur la o limuzină, e ok; când același volan e la un tractor, nu e ok!

Camelcita, când tot ce produci va fi constant valoros, și laudele mele vor fi constante!

Camelcita, nu ți-ar strica mai multă modestie!!!

Comentariu publicat de Vasilisia Lazăr (da Coza) Sâmbătă

Virgula, recunosc, am plasat-o de „probă“, să văd dacă o să spui ceva legat de ea (ţinând cont că au mai fost pe site poezii cu virgule lipsă sau utilizate greşit, despre care nu ai spus nimic)! Acum, că ai trecut „proba“, pot să o retrag (într-adevăr, nu este necesară)! :-)  (Camelia Ardelean)

Camelia, ca să fiu sinceră, eu nu cred că virgula aceea a fost doar o capcană. Mai degrabă cred că, din orgoliu, ai spus asta. E doar părerea mea, poate mă înșel. Sunt sigură că vei încerca să mă convingi cu multe cuvinte că nu am dreptate, însă te asigur că voi rămâne la părerea mea. :)

Mie îmi place rondelul, chiar dacă, pe alocuri, unele sintagme par cumva forțate. 

Cel mai mult mi-a plăcut ultima strofă.

Drag,

Comentariu publicat de Camelia Ardelean Sâmbătă

Zarra, Mihaela Suciu, Gabriel Cristea, doamna Agafia: mulţumesc de prezenţa în pagina mea şi de semnul lăsat! Cu prietenie,

Comentariu publicat de Camelia Ardelean Sâmbătă

:-)) Ma chere Valery, cu "înnorări de adamsită" pe deasupra, zâmbetul nu avea cum să fie altfel, decât fad! Îţi mulţumesc mult de popas şi opinia sinceră! Cu drag,

Comentariu publicat de Camelia Ardelean Sâmbătă

„O, Doamne“, cât de schimbător sunteţi (nu doar în gusturi, ci şi în modul de exprimare a opiniei), domnule da Coza! Ei, aşa-i cu bărbaţii (cu unii), ce să-i faci, “e” nestatornici! Femeile sunt mai de “modă veche”, ce iubesc azi, iubesc şi săptămâna viitoare, şi la anul etc.! :-)

Iată cum aţi comentat anul trecut, la o poezie de-a mea, care conţinea acelaşi cuvânt, şocant acum pentru dvs.: „Nu știam: ADAMSÍTĂ s. f. Gaz de luptă lacrimogen, care provoacă și strănutul. Însă nu-i discordant?” (da Coza) Atât! Un punct de vedere exprimat frumos, elegant, demn de un gentleman. Iar eu vă răspundeam: “Nu e discordant, fiindcă atunci când vrem să accedem, folosim cuvântul în cele mai ciudate moduri, chiar și ca pe un „gaz de luptă“! Când ne apărăm, îl putem folosi (și) ca pe un “pumnal” etc.” – „discordanţa“ era legată de analogia (mea) dintre “pumnal” şi “adamsită”, ambele constituind modalităţi de „luptă“ (metaforice) în care cuvântul poate fi folosit, uneori.

E o “mică” diferenţă faţă de reacţia dvs. de acum: “M-am dat dreacu'… O, Doamne, câtă artificialitate!...”  Unde o fi “artificialitatea” de care ziceţi? Aşa cum aţi citat din DEX: anterograd = anterior (=precedent). E vorba despre un conflict “precedent” al autoarei cu ea însăşi, poezia fiind scrisă în urmă cu mai multe luni. Este, pur şi simplu, un sinonim, atâta tot! Despre “adamsită”, din nou, într-un comentariu… anterograd, cel postat pentru colegul Bedrule! :-)

Văd că, “brusc şi dintr-o dată”, de la poezia (mea) “Pierduţi asceţi…” încoace, nu vă mai e pe plac nimic din ce scriu, cu toate că, până atunci, cam tot ce îmi scriaţi era de bine, chiar la superlativ! Hmmm… ce schimbare ciudată! Viaţa e imprevizibilă, nu? Eu însă am rămas aceeaşi! :-) Cu stimă,

Comentariu publicat de Camelia Ardelean Sâmbătă

Valerian, văd că ţi-ai schimbat/completat răspunsul, de pe o zi pe alta (n-am avut timp să răspund la comentarii ieri, dar am apucat să ţi-l citesc), asta înseamnă că mi-ai lecturat poezia mai mult decât o dată? E de bine, înseamnă că nu te-a plictisit! :-)

Virgula, recunosc, am plasat-o de „probă“, să văd dacă o să spui ceva legat de ea (ţinând cont că au mai fost pe site poezii cu virgule lipsă sau utilizate greşit, despre care nu ai spus nimic)! Acum, că ai trecut „proba“, pot să o retrag (într-adevăr, nu este necesară)! :-)

Ţinând cont că, de cele mai multe ori, conflictele se lasă cu arme, gaze lacrimogene etc., nu văd de ce nu ar fi şi nişte “înnorări de adamsită” pe-acolo, ca să întregească „tabloul“! Recunosc, eu nu mă pot „aprinde... himenal“ (în poezie), rezonez mai bine cu „adamsita“! :-) Cu aceeaşi prietenie,

Insignă

Se încarcă...

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

Zile de naştere sărbătorite mâine

link-uri utile

              REGULAMENT site

                       **********

http://DIACRITICE.opa.ro/

descarcă AUTO CORECT!

http://DEXonline.ro/

Dicționar de SINONIME

Dicționar de RIME

Haiku, Tanka, Senryu...

           Vă invităm să citiți și:

La ceas aniversar

Figuri de stil

 Folosirea virgulei

Activitatea Recentă

Postare de log efectuată de Agafia Drăgan
cu 8 minute în urmă
Utilizatorului Mihaela Suciu îi place postarea pe blog fericirile a lui paparuz adrian
cu 14 minute în urmă
Utilizatorului Mihaela Suciu îi place postarea pe blog Fără zahăr a lui Ana C. Ronescu
cu 16 minute în urmă
Utilizatorului Mihaela Suciu îi place postarea pe blog psalmul mersului pe apă a lui dumitru ichim
cu 18 minute în urmă
Utilizatorului Mihaela Suciu îi place postarea pe blog Monorima minciunii a lui Adina Speranta
cu 21 minute în urmă
Lui Mihaela Suciu i-a plăcut discuţia voce si glas a lui Vasile Grozav
cu 27 minute în urmă
Mihaela Suciu a contribuit cu răspunsuri la discuţia voce si glas a utilizatorului Vasile Grozav în grupul FILOSOFIE, MAXIME, CUGETĂRI, PROVERBE, GÂNDURI...
cu 27 minute în urmă
Mihaela Suciu s-a alăturat la grupul utilizatorului Vasilisia Lazăr (da Coza)
cu 27 minute în urmă
Vasile Grozav a partajat postarea de blog a utilizatorului Adina Speranta pe Facebook
cu 39 minute în urmă
Utilizatorului Ana Cîmpeanu îi place postarea pe blog psalmul mersului pe apă a lui dumitru ichim
cu 39 minute în urmă
Utilizatorului Vasile Grozav îi place postarea pe blog Gânduri 7- Evidență a lui Adina Speranta
cu 39 minute în urmă
Ana Cîmpeanu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Monorima minciunii a utilizatorului Adina Speranta
cu 40 minute în urmă
Vasile Grozav a partajat postarea de blog a utilizatorului Adina Speranta pe Facebook
cu 41 minute în urmă
Utilizatorului Vasile Grozav îi place postarea pe blog Monorima minciunii a lui Adina Speranta
cu 41 minute în urmă
Vasile Grozav a adăugat o discuţie la grupul
cu 45 minute în urmă
Utilizatorului Vasile Burduşa îi place postarea pe blog În stil brâncovenesc a lui Gabriel Cristea
cu 1 oră în urmă
Postare de log efectuată de Adina Speranta
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Vasile Burduşa îi place postarea pe blog Istovit a lui CALOTA RODICA
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Vasile Burduşa îi place postarea pe blog Tu și ecoul a lui Tudor Cicu
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului chindea maria elena îi place postarea pe blog Start poet a lui Costel Zăgan
cu 3 ore în urmă

frecvență trafic

© 2017   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor