Într-un tablou cu dimineți tardive

Și-a înălțat și visul meu decorul –

Infatuări cu „tentă“ de Maldive,

Realității dându-i cu piciorul.

 

Dezavuând scenarii ancilare

Şi amețit de mucede uncropuri,

A îngropat mâhnirea-n osuare –

Un campion la saltul printre hopuri.

 

(Când fericirea tremură spasmodic,

Restabilim cu aștri armistițiu,

Ne cățărăm pe amintiri metodic,

Dar preferăm cu noaptea interstițiu.)

 

Într-un tablou cu amăgiri obscure,

Supremul vis în zbor cameleonic

A evadat din sori, să mă conjure

La teama lui să nu privesc sardonic...

Vizualizări: 380

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !

Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE

Comentariu publicat de Camelia Ardelean pe Septembrie 4, 2017 la 1:22pm

Violeta Florentina Ion: mulţumesc, de asemenea, pentru popas şi votul de încredere! Cu prietenie,

Comentariu publicat de Camelia Ardelean pe Septembrie 4, 2017 la 1:21pm

Augusta, mă bucur dacă ţi-a plăcut! Mulţumesc mult de prezenţă şi semn! Drag,

Comentariu publicat de Chris pe Septembrie 2, 2017 la 10:31pm

tablou citit cu plăcere :)

Comentariu publicat de Camelia Ardelean pe Septembrie 2, 2017 la 6:30pm

Vasile Burduşa, mulţumesc mult de popas şi semnul de apreciere! Cu drag,

Comentariu publicat de Camelia Ardelean pe Septembrie 2, 2017 la 6:26pm

Roberta, nu am nimic împotrivă să ne tutuim, din contră (doar că ai început la “per tu”, iar apoi ai continuat cu “dvs.”)! :-)) Mă bucur dacă poezia mea ţi-a stârnit interesul, indiferent de ce natură ar fi acesta! :-) În ce priveşte sudoku, eu nu am afirmat nicidecum că ar fi „incompatibil cu poezia” (reciteşte, te rog, comentariul meu anterior)!

Acum legat de „uncropul” acesta mult controversat: desigur că nu e vorba de sensul de „apă fierbinte”, fiindcă apa e incoloră! Rămâne varianta menţionată de tine, legată de culoare! De, am vrut să am şi eu uncropul „meu”, deosebit de altele (de aceea visul a cam luat-o razna de la el, a început să aibă „tentă de Maldive”)! :-) E cam ca şi atunci când spui: „Am fluturi în stomac”, „luna zâmbeşte trist” etc. (fluturii n-au ce să caute în stomac, doar pe câmp, iar luna nu poate zâmbi, că nu are faţă etc.). E o figură de stil şi trebuie luată ca atare!

Nu m-ai supărat deloc, stai liniştită! Dimpotrivă, îţi mulţumesc pentru intervenţie şi sinceritate! Şi eu sper să fiu sănătoasă şi cu muza... acasă, ca să ai ocazia să mă mai citeşti, aşa cum spui! :-) Până una-alta, dacă eşti curioasă, poţi intra pe blogul meu, sunt peste 260 de poezii acolo, poate găseşti ceva cu care rezonezi! :-) Cu prietenie,

 

Comentariu publicat de Camelia Ardelean pe Septembrie 2, 2017 la 5:34pm

Valerian, eu nu contest ce spui (în legătură cu accentele pe silabe), însă definiţia pe care o dă DEX-ul nu precizează că ar fi cacofonie doar "asocierea neplăcută" dintr-un anumit tip de ritm: "CACOFONÍE, cacofonii, s. f. Asociație neplăcută de sunete; cacofonism. ♦ (Muz.) Suprapunere de sunete discordante; lipsă de armonie..." Oricum ar fi, mie, personal, nu mi se pare că sună bine/elegant alăturarea "CA CE...", în general, dar e alegerea ta dacă vrei să o foloseşti pe mai departe; poezia ta e "casa ta", eşti liber să faci cum vrei şi cum consideri, eu cu siguranţă n-o să mă opun! :-)

Versul "Ne căţărăm pe amintiri metodic" era redat de tine în această formă (cu sublinieri), în comentariul iniţial, de aceea mă gândeam că te referi la ambele cuvinte. Dar oricum, nu văd nimic anormal; de ce să nu ne putem căţăra pe amintiri metodic? Putem bea şi apă în acest fel, dacă ne dorim etc.! :-) Sunt figuri de stil create după logica mea şi după felul în care (le) simt eu, la fel cum tu le creezi pe ale tale (care, pentru alţii, pot părea năstruşnice)! :-) Sunt sigură că ţi s-a întâmplat şi ţie să nu rezoneze toată lumea cu tot ce scrii! Dacă ar fi să compună toţi "poezie adevărată" după criteriile tale, ar rămâne vreo 3-4 poeţi, iar restul ar trebui să ne împuşcăm! :-)) De altfel, nu cred că există un etalon universal după care ar trebui să se scrie poezie (sau orice altceva)!

În altă ordine de idei, eu zic să ne strângem mâna (nu la uşă!!) şi să ne vedem de scrisul nostru! Să lăsăm posteritatea să decidă pe cine va citi şi pe cine nu, nu are rost să pierdem tipul, făcând liste de pe acum! Eşti binevenit în pagina mea, ori de câte ori vei avea opinii obiective, constructive, iar eu promit că le voi lua în considerare pe cele cu care voi rezona! :-)

În ce priveşte editorii, desigur că le-am mulţumit, ori de câte ori am avut ocazia; probabil nu ai fost de faţă, am observat că ai lipsit de pe site perioade mari de timp, eu însă am fost aproape zilnic pe "baricade"! Chiar şi în actuala pagină am făcut-o, dacă nu mă înşel! Au fost ca nişte profesori pentru mine (de altfel, pentru toţi cei care postează aici), iar acest lucru nu are cum să fie uitat! O zi frumoasă! Camelia

Comentariu publicat de TACITUL pe Septembrie 2, 2017 la 1:35am

     Doamnă Camelia Ardelean, aveţi trei exemple de cuvinte grupate după cum urmează: 

a) ca ce-rul (pe ritm amfibrah); b). ca ce-nu-şa (pe ritm trohaic); c). ca cea dintâi (pe ritm iambic)

     Citiţi corect cuvintele, după accente şi veţi depista cacofonia doar în grupul care nu-mi aparţine. 

     Adjectivul metodic nu are ce căuta în versul dumneavoastră, nu verbul se caţără... 

     Veniţi cu o poezie adevărată şi o să vă laud, nu vă faceţi griji! Nu sunt un hain. Micile progrese pe care le-aţi făcut se datorează tocmai intervenţiilor primite de la editori. Mulţumiţi-le! Aveţi pentru ce. Nu mă includeţi pe acolo, vă rog!

     J' Arrive!

Comentariu publicat de Camelia Ardelean pe Septembrie 2, 2017 la 1:01am

NU, domnule da Coza, nu există nicio "aramă", degeaba o căutaţi! :-) Şi nu sunt supărată deloc, mai degrabă uimită/confuză, într-un fel! Eu m-am referit la cu TOTUL altceva: că nu sunt o perfecţionistă şi că nu am fost deranjată atât de tare de aşa-zise "greşeli", încât să simt nevoia să le critic! Credeţi-mă că, atunci când a fost cazul, am făcut-o, chiar şi pe acest site, se poate verifica (adică atunci când într-adevăr m-a "zgâriat" ceva la ureche)! Am citit însă, de multe ori, poezii foarte expresive, care nu erau perfecte, şi nu am simţit deloc nevoia să le subliniez greşelile, pentru că nu m-au deranjat, am preferat să fiu atentă mai mult la mesaj, dacă acesta era deosebit, decât la formă! Asta nu înseamnă că nu le-am sesizat! Sunt 2 lucruri total diferite! Şi pe ale mele le văd (greşelile), atunci când există, dar pe unele le las intenţionat în text, fiindcă nu mi se par foarte bătătoare la ochi (atunci când nu vreau să schimb sensul mesajului)! Nu mai citiţi printre rânduri, că nu veţi găsi nimic abscons! :-) 

Nu ştiu la ce vă referiţi legat de admini, intenţia mea nu a fost să-i jignesc, mă şochează interpretarea dvs.! Eu credeam că (şi) acesta e rolul lor, printre altele, să se implice în comentariul/critica literară a textelor postate, aşa a spus, cel puţin, odată, cineva pe site, nu mai reţin cine (fiindcă eu nu ştiam până atunci, exact, ce rol are un admin)! Despre asta era vorba, nu că i-aş învinovăţi, Doamne fereşte, de ceva anume! După cum vedeţi, ceea ce gândesc eu e total diferit de ceea ce aţi înţeles dvs.! Sincer, nu-mi dau seama de ce, poate că mă exprim eu confuz, ora fiind târzie...

Referitor la drumul meu, eu aş vrea să fie neted, credeţi-mă! Încă nu cunosc pe cineva care nu a avut "hopuri" de trecut, în viaţa lui, dar dacă ar exista, aş fi prima care ar vrea să-l cunoască, poate îmi împărtăşeşte şi mie nişte secrete, cum a făcut să sară peste ele, de ex.! :-)

Comentariu publicat de Ion Lazăr da Coza pe Septembrie 2, 2017 la 12:03am

Camelia, la supărare, ți-ai dat arama pe față: 

Dacă nu venea acum vorba, nu le aduceam în veci în discuţie, = aici văd o urmă de ipocrizie - nu critici pe nimeni, ca să nu fii criticată, ca să rămâi în grațiile celorlalți (în cazul de față, ale lui Valerian!);

fiindcă scopul meu nu e să “vânez” greşelile altora (mai ales că nu am de ce, nu fac parte dintre admini = adică pentru noi, adminii, scopul vieții e să vânăm greșeli? Bravo! Felicitări! Mulțumim! Dar ce-or urmări membrii care vânează greșeli? Aha... vor să dea o lovitură de palat! Deci n-o fac din generozitate, sau din dragoste pentru cuvântul scris... Îi dau afarăăăăăăăăăăă!

- o fac doar atunci când pot să propun o altă variantă, de obicei), = Ideal, așa ar fi. Dar dacă nu pot să sting un incendiu de pădure, asta nu înseamnă că nu trebuie să sun la 112!

ci să-mi văd de drumul meu; = cum? Prin salturi printre hopuri? Succes!

Comentariu publicat de Camelia Ardelean pe Septembrie 1, 2017 la 11:27pm

Roberta Suri, bun venit în pagina mea! Nu cred că ne-am mai întâlnit până acum! :-) M-a mirat comentariul dvs., în sensul că m-a luat prin surprindere; mie mi-a trebuit vreun an şi jumătate, cel puţin, de activitate pe site, până mi-am făcut curaj să las un comentariu cuiva! Dar probabil am fost eu exagerat de timidă! :-)

Nu am înţeles dacă e de bine sau de rău ce mi-aţi scris, dar nu vreau să vă las nelămurită, aşa că anexez definiţia din DEX: "MÚCED, -Ă, mucezi, -de, adj. Care este acoperit, pătruns de mucegai; mucegăit, mucegăios. ♦ (Despre cărți, hârtie) Îngălbenit de vreme; degradat. ♦ (Reg.) De culoarea mucegaiului; fumuriu, negru-vânăt. – Lat. mucidus." Sunt trei variante în ea, o puteţi alege pe care doriţi, eu am mers pe a treia, dar se potriveşte şi prima! Acum ar trebui să fie foarte clar ce înseamnă "mucede uncropuri"! :-)

Dacă sunteţi pasionată de sudoku, nu sunteţi în pagina potrivită, v-o recomand pe cea a lui J'Arrive (pe bune, fără nici o nuanţă!!), poeziile mele nu sunt atât de încifrate, încât să se încadreze în ce căutaţi! :-) Cu prietenie,

Insignă

Se încarcă...

link-uri utile

              REGULAMENT site

                       **********

http://DIACRITICE.opa.ro/

descarcă AUTO CORECT!

http://DEXonline.ro/

Dicționar de SINONIME

Dicționar de RIME

Haiku, Tanka, Senryu...

           Vă invităm să citiți și:

La ceas aniversar

Figuri de stil

Folosirea virgulei

DONAȚII

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII

la: RO82RZBR0000060016707555

titular cont: Lazăr Vasilisia (Raiffeisen Bank)

*****************

Donatori (nume sau pseudonim),

începând cu sept. 2019:

 Mica - 260 lei

 Valeria Merca - 250 lei

Activitatea Recentă

Lui Mihaela Chitic i-a plăcut discuţia Candy și ursulețul de pluș a lui Giurgiu Silvia
cu 11 minute în urmă
Lui Ion Lazăr da Coza i-a plăcut discuţia Vinovată de nicio vină a lui Agafia Drăgan
cu 24 minute în urmă
Ion Lazăr da Coza a contribuit cu răspunsuri la discuţia Cireşe de Mai a utilizatorului Ionel Mony Constantin
cu 25 minute în urmă
Lui Ion Lazăr da Coza i-a plăcut discuţia Cireşe de Mai a lui Ionel Mony Constantin
cu 28 minute în urmă
Lui Ion Lazăr da Coza i-a plăcut discuţia Maria Nebuna a lui Agafia Drăgan
cu 43 minute în urmă
Ion Lazăr da Coza a contribuit cu răspunsuri la discuţia Maria Nebuna a utilizatorului Agafia Drăgan
cu 43 minute în urmă
Lui Ion Lazăr da Coza i-a plăcut discuţia Asociaţia secretă „Broscoiul” a lui Ionel Mony Constantin
cu 1 oră în urmă
Ion Lazăr da Coza a contribuit cu răspunsuri la discuţia Vinovată de nicio vină a utilizatorului Agafia Drăgan
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Mihaela Suciu îi place postarea pe blog Visând printre gratii de cușcă a lui Gabriel Cristea
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Lidia Pervu îi place postarea pe blog Efect Bacovia a lui Costel Zăgan
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Lidia Pervu îi place postarea pe blog Efect Bacovia a lui Costel Zăgan
cu 2 ore în urmă
Ion Lazăr da Coza a lăsat un comentariu pentru Vasile Ionac
cu 3 ore în urmă
Ion Lazăr da Coza a lăsat un comentariu pentru Iordachescu Dragos Nicolae
cu 3 ore în urmă
Ion Lazăr da Coza a lăsat un comentariu pentru ilie adrian
cu 3 ore în urmă
Postare de log efectuată de Dan Mitrache
cu 3 ore în urmă
Postare de log efectuată de Suchoverschi Gheorghe
cu 5 ore în urmă
Postare de log efectuată de Lidia Pervu
cu 6 ore în urmă
Postare de log efectuată de Gabriel Cristea
cu 6 ore în urmă
Lidia Pervu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Mă întreb... a utilizatorului Lidia Pervu
cu 6 ore în urmă
Utilizatorului Valeria Merca îi place postarea pe blog Efect Bacovia a lui Costel Zăgan
cu 9 ore în urmă

© 2019   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor