Privesc placid cum timpul trece,

Printr-o iluzie concavă;

„Reasamblată“ ca o navă

Pierdută-n portul „demirece“

 

Și andocată printre visuri

Cu înveliș sardanapalic

Peste aspectul "cel" moralic,

Semnez cu valul compromisuri.

 

La școala vieții cu licență,

Clasez erori artizanale;

Transport succese inegale

În rucsacu-n convalescență.

 

Privesc placid cum timpul zboară –

Un pescăruș cu aripi mute,

Hoinar în inimi involute,

Sub orizontul prins cu sfoară…

Vizualizări: 335

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !

Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE

Comentariu publicat de Chris pe Septembrie 30, 2017 la 7:18pm

frumos, mi-a plăcut, mai ales, ultima strofă

citit cu plăcere,

Comentariu publicat de Ion Lazăr da Coza pe Septembrie 30, 2017 la 3:23pm

Papuaşii admirau mărgelele din sticlă și oglinjoarele. Îmi place să cred că eu și mulți membri de pe acest site am trecut de această fază.

Comentariu publicat de Vasilisia Lazăr (da Coza) pe Septembrie 30, 2017 la 2:58am

Putem spune atât de mult în cuvinte simple!

Am vaga senzație că uneori poezia ta se țese în jurul unor cuvinte dinainte căutate. 

Comentariu publicat de TACITUL pe Septembrie 29, 2017 la 7:41pm

Camelia Ardelean, a fost neatenţia mea repetată! Scuze! 

Problema e că textul (cu acuzative multe în rime, aşa cum este el acum, cu alte neajunsuri) tot slab rămâne.

J' Arrive! 

Comentariu publicat de Camelia Ardelean pe Septembrie 29, 2017 la 7:13pm

:-))) Valerian, nu ai afirmat din neatenţie!! Neatenţie sau greşeală se consideră prima dată! La tine, e a 6-a sau a 7-a oară în care, de-a lungul timpului, ai făcut confuzia genitivului cu acuzativul, în situaţii similare (şi mă refer doar la situaţiile observate de mine, că în rest, nu ştiu, or fi fost mai multe)!! La valoarea ta, nu se admit asemenea "neatenţii"! :-) Dacă ar fi fost o simplă afirmaţie, aş fi trecut cu nonşalanţă peste ea, dar m-ai acuzat că "aberez", că "mă pripesc a învinui gratuit pe cel care îmi analizează textele, venind cu un soi aparte de argumente, lipsite de orice logică, pentru a distorsiona etc." M-aş bucura dacă ţi-ai lăsa comentariul iniţial aici, dedesubt, unde îl repostez şi nu l-ai şterge (din nou); aşa face un om cu demnitate, îşi asumă greşeala, nu o ascunde sub preş! Mulţumesc! (PS: "Creează" se scrie cu doi de "e" la persoana a III-a singular!) :-)

Comentariul iniţial a lui J'Arrive:

“Doamnă Camelia Ardelean, studiaţi morfologia, ca parte a gramaticii, din manual, nu de pe internet... Veţi descoperi mult mai multe nuanţe. 

     Până atunci, vă înştiinţez că toate atributele la care am făcut eu referire sunt în cazul genitiv şi răspund la întrebarea ce fel de sau care (concavă, demirece , sardanapalic, moralic, artizanale, inegale, mute, involute). Ca părţi de vorbire sunt adjective care arată însuşirile substantivelor pe care le determină şi cu care se acordă în gen şi număr. Iată şi substantivele: iluzie, portul, înveliş, aspectul, erori, succese, aripi, inimi.

     În propoziţie,  adjectivele menţionate de mine au funcţie de atribut, iar acesta, atributul, nu poate sta decât în cazul genitiv. Vi le-am subliniat (adjectivele)!

    Nu mai susţineţi aberaţii! Nu veţi progresa vreodată, pentru că nu vreţi să acumulaţi nimic din ceea ce vi se spune! E problema dumneavoastră.

     Sunt tare curios cum puneţi întrebările menţionate (ce? pe cine? pe ce? cu cine? cu ce? la cine? la ce? despre cine? despre ce? lângă cine? lângă ce? de la cine? de la ce? unde? de unde? până unde? când? cum?) pe substantivele în cauză, pentru a găsi atributele (concavă, demirece  - vreţi să spuneţi că asta e licenţă poetică!? - sardanapalic, moralic, artizanale, inegale, mute, involute)

      Ştiu unde aţi făcut confuzia, unde nu aţi sesizat la ce m-am referit, deşi am specificat: la cuvintele care formează rimele, adică la adjective (cu funcţie de atribut, deci în genitiv, desigur), nu la substantivele pe care le determină. Citiţi-le cu atenţie! Vi le-am subliniat, repet!

     Pe lângă faptul că nu aţi sesizat fineţea trimiterilor din comentariul meu anterior, aţi demonstrat că pripiţi a învinui gratuit pe cel care vă analizează textele, venind cu un soi aparte de argumente, lipsite de orice logică, pentru a distorsiona, pentru a-l abate pe cititor de la esenţa discuţiei.

Pe mine nu mă păcăliţi. Încercaţi în altă parte. Evident, gramatica se învaţă din manuale, la şcoală, nu de pe internet, cum ne sugeraţi. 

     Un lucru trebuie să ştiţi: ceea ce scrieţi dumneavoastră nu are nimic în comun cu poezia. Totul e forţat, scris la normă, ca să nu treacă săptămâna fără vreun text. 

     J' Arrive!” 

Comentariu publicat de TACITUL pe Septembrie 29, 2017 la 6:15pm

     Da! Era vorba de cazul acuzativ, nu de genitiv (aşa cum afirmasem, din neatenţie), pentru că adjectivele în cauză se acordă cu substantive aflate în acelaşi caz, acuzativ! De altfel, adjectivele se acordă în număr, gen şi caz cu substantivele determinate. Din păcate, tot abundenţă se numeşte.

     Uzitarea fără noimă a genitivelor sau acuzativelor în rime nu constituie o eroare în sine (nici gramaticală, nici de conţinut), ci crează un disconfort pentru inteligenţa versului, diminuând valoarea acestuia, ajungându-se la rime facile, dar şi la versuri lipsite de mesaj... acelaşi lucru se întâmplă şi atunci când, în căutarea rimelor, se folosesc verbe la acelaşi mod şi acelaşi timp. 

     

     J' Arrive! 

Comentariu publicat de Camelia Ardelean pe Septembrie 29, 2017 la 5:35pm

:-)) Domnule da Coza, eu scrisesem în glumă "Mulţumesc pentru aprecierea sinceră" la fabula precedentă (dacă despre ea e vorba), fiind convinsă că, de fapt, nu vă place şi că aţi vrut să mă luaţi peste picior când mi-aţi scris "Felicitări"! Dat fiind faptul că de multe ori (îmi) vorbiţi/scrieţi cu "nuanţe", iertată-mi fie starea confuză! :-) În niciun caz nu îndrăzneam să sper că ea (fabula) v-ar fi plăcut, deci afirmaţia dvs., cum că eu aş "considera ca fiind sincere doar comentariile laudative", cade! :-)

Referitor la poezia de faţă, îmi pare sincer rău că nu rezonaţi cu ea! A fost trimisă, acum vreo 2 luni, fără numele autorului, "undeva", împreună cu o alta, tot dintre cele postate aici în ultima perioadă. Ce să zic... eu sunt mulţumită de feedbackul pe care l-am primit, mai ales că nu putea fi nici unul dintre cititori influenţat de numele meu, neştiind cui aparţin! :-) Percepţia e diferită, va trebui să supravieţuiesc cu asta! :-) Cu stimă,

Comentariu publicat de Camelia Ardelean pe Septembrie 29, 2017 la 4:59pm

Dacă popasul a fost unul plăcut (sau măcar o parte din el), eu mă bucur, Valery! Merci beaucoup! :-) Amitiee,

Comentariu publicat de Ion Lazăr da Coza pe Septembrie 29, 2017 la 1:48am

Cum tu, Camelia, îmi consideri ca fiind sincere doar comentariile laudative, iată: Această poezie e genială! (Dar scrii din ce în ce mai slab!)

Cu cvasi-sinceritate, 

da Coza

Comentariu publicat de Valeria Merca pe Septembrie 28, 2017 la 7:40pm

Aleg (cu voia autoarei:) ) ultima strofă ca semn de plăcut popas.

Cu drag, Camelia!

Insignă

Se încarcă...

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite mâine

link-uri utile

              REGULAMENT site

                       **********

http://DIACRITICE.opa.ro/

descarcă AUTO CORECT!

http://DEXonline.ro/

Dicționar de SINONIME

Dicționar de RIME

Haiku, Tanka, Senryu...

           Vă invităm să citiți și:

La ceas aniversar

Figuri de stil

Folosirea virgulei

Activitatea Recentă

Utilizatorului gabriel cristea îi place postarea pe blog Amintiri din copilăria cea mai recentă a lui Costel Zăgan
cu 1 oră în urmă
Mihaela Suciu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Prezență a utilizatorului nicolae vaduva
cu 5 ore în urmă
Rădița Răpeanu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Lăzărește-ne pre noi... Sémpre In Memoriam Ion Lazăr da Coza a utilizatorului Rădița Răpeanu
cu 6 ore în urmă
Sofia Sincă a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Amintiri din copilăria cea mai recentă a utilizatorului Costel Zăgan
cu 7 ore în urmă
Sofia Sincă a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Prezență a utilizatorului nicolae vaduva
cu 7 ore în urmă
Sofia Sincă a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Au re'nviat pădurile barbare a utilizatorului gabriel cristea
cu 8 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog „A muri înseamnă, de fapt, a te muta într-o stea” a utilizatorului Ana C. Ronescu
cu 8 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Poetul din mine trăiește - în memoria lui Ioan Lazăr da Coza a utilizatorului gabriel cristea
cu 8 ore în urmă
Postare de log efectuată de Costel Zăgan
cu 8 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Risipitorul luminii – In Memoriam, Ion Lazăr da Coza a utilizatorului Nădejde Angelina
cu 9 ore în urmă
Postare de log efectuată de nicolae vaduva
cu 16 ore în urmă
Mihaela Suciu a contribuit cu răspunsuri la discuţia Ruşine, de trei ori ruşine!... a utilizatorului ELENA AGIU-NEACSU
cu 17 ore în urmă
Mihaela Suciu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Au re'nviat pădurile barbare a utilizatorului gabriel cristea
cu 18 ore în urmă
Utilizatorului Mihaela Suciu îi place postarea pe blog Au re'nviat pădurile barbare a lui gabriel cristea
cu 18 ore în urmă
Postare de log efectuată de gabriel cristea
cu 19 ore în urmă
gina zaharia a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Doinită (de Ion Lazăr da Coza) a utilizatorului Vasilisia Lazăr (da Coza)
cu 20 ore în urmă
Utilizatorului gina zaharia îi place postarea pe blog Doinită (de Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr (da Coza)
cu 21 ore în urmă
Utilizatorului nicolae vaduva îi place postarea pe blog Printre dimensiuni a lui Dan Mitrache
cu 21 ore în urmă
Utilizatorului nicolae vaduva îi place postarea pe blog Doinită (de Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr (da Coza)
cu 21 ore în urmă
Utilizatorului nicolae vaduva îi place postarea pe blog Lăzărește-ne pre noi... Sémpre In Memoriam Ion Lazăr da Coza a lui Rădița Răpeanu
cu 21 ore în urmă

© 2020   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor