Când am înfiinţat acest spaţiu, l-am conceput ca pe un cenaclu, în care să ne întâlnim, să ne cunoaştem, să ne publicăm creaţiile şi, la rândul nostru, să primim de la ceilalţi membri o părere sinceră şi obiectivă în această privinţă. Nu am dorit şi cred că nimeni nu doreşte comentarii de complezenţă de genul: „citit cu plăcere”, „semn de popas”, „cu plăcerea lecturii” etc, ori numai laude: „excelent”, „magnific”, „superb” etc. Cred că fiecare dintre noi ar vrea să-şi facă o părere reală despre creaţiile proprii şi nu să se îmbete cu apă de ploaie. Numai aşa ne vom putea îmbunătăţi scrisul, numai aşa ne vom putea depăşi pe noi înşine. Am încercat să facem în aşa fel încât niciunul dintre autori să nu fie neglijat, privat de aprecieri, astfel încât fiecare să beneficieze de acestea. Păcat, însă, că unii autori vin aici doar pentru a-şi afişa cărţile şi nu catadicsesc să lase măcar un comentariu la scrierile celor cu mai puţină experienţă literară. De asemenea, mulţi aşteaptă doar să primească aprecieri dar nu să şi comenteze alte scrieri, ba chiar nu se obosesc să lase măcar un "mulţumesc", fie acesta şi la modul general. Păcat... 

Am dorit şi cred că până acum am reuşit să evităm acele comentarii făcute cu răutate sau cu superioritate.
Există însă unii membri care nu suportă critica de niciun fel şi cu această afirmaţie o să încerc să intru în subiect.

 

          În această seară, un poet valoros a ales să părăsească acest spaţiu cultural. Motivul – acest comentariu lăsat la scrierea domniei sale de către un cititor:

     

          În respect pentru limba română, dar şi pentru cititorul de pe acest site, sunteţi rugat să folosiţi regulile de punctuaţie:

Virgula, punctul, punctul şi virgula, semnul întrebării şi al exclamării, punctele de suspensie (întotdeauna trei!), ghilimelele ş.a. se pun imediat după cuvânt. Semnul întrebării şi al exclamării se lipesc de cuvânt! Ele nu sunt precedate de punctele de suspensie […! sau …?]  E obligatorie pauza (blancul) după toate semnele de punctuaţie! Cratima mică „-” (liniuţa de unire) se foloseşte: într-o, după-amiaza, Cluj-Napoca etc. Linia de dialog sau cratima mare „–”, aşezată între două pauze, înlocuieşte un cuvânt, are rol de paranteză. Etc.

 

Poemul e excelent! De ce să piardă grafic?

Cu preţuire,

 

          Fondatorii şi administratorii acestui site  au un respect deosebit pentru limba română şi au considerat că, în primul rând, noi, literaţii, trebuie să luptăm pentru păstrarea şi îmbogăţirea acesteia. Chiar în mica descriere a acestui forum aflăm următoarele:

 

          ÎNSEMNE CULTURALE – un spaţiu în care ne propunem să slujim cultura şi arta românească, românismul în general, şi nu să ne folosim de aceste valori sacre.

 

          De ce trebuie să ne supărăm când cineva ne atrage atenţia? Oare nu o face spre binele nostru? Şi apoi, nimeni nu este infailibil. Dacă nu suportăm şi critica, de ce mai venim pe aceste site-uri? O să spuneţi că trebuia să se ţină cont doar de valoarea scrierii, dar valoarea o dă şi haina în care e ea îmbrăcată. Atunci când mergem în piaţă să ne vindem roşiile, nu le ducem pline de noroi, le spălăm, le ştergem, le lustruim chiar. De ce facem asta? Retoric...

Am cunoscut pe acest site şi nu doar aici oameni care au receptat imediat sfaturi şi sugestii venite din partea altor membri şi am constatat o creştere semnificativă a calităţii scrierilor lor. Nu trebuie întotdeauna să ţinem cont absolut de toate sugestiile când e vorba de conţinutul scrierilor noastre, avem alternativa de a le accepta sau nu, dar când e vorba de formă, de redactare, de reguli general-valabile, atunci nu cred că e loc de alegeri, ele trebuie respectate şi atât. Ţine de respectul faţă de tine, faţă de cititor, faţă de limba română.

 

          Ca fondator al acestui spaţiu, îmi sângerează sufletul ori de câte ori, dintr-un motiv sau altul, cineva alege să plece, fiindcă simte că locul lui nu mai e aici. Aş dori mai multă comunicare, mai puţine orgolii, mai puţină impulsivitate... Sunt gesturi pe care le facem la nervi şi apoi regretăm.

 

                      În speranţa că vom vedea altfel lucrurile şi cu respect pentru toţi membrii acestui forum,

                                          Vasilisia Lazăr da Coza.

 

 

 

Vizualizări: 150

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Am citit şi aproape c-am țipat de fericire! De fericire că cineva are curajul şi pune  punctul pe ,,I'', în ceea ce priveşte comunicarea între noi. Suntem tare egoieşti şi nu suportăm absolut de loc să ni se atragă atenţia atunci când, din ,,n'' motive, mai greşim.  Şi credeți-mă că nu exagerez cu nimic. Eu aici am învăţat multe şi sunt sigur că mai am de învăţat. Am avut, pe alte site-uri, prieteni virtuali, pe care eu i-am crezut... prieteni, care s-au supărat când le-am atras atenţia pentru mici greşeli ( chiar şi pentru o căciuliță ) şi au început să mă ocolească. Să fie sănătoși, le doresc multă inspiraţie, eu voi merge mai departe, aşa cu stilul meu simplu.    

Vă mulţumesc, domnule Emil pentru acest comentariu! Noi ne cunoaştem de mult timp, de pe un alt spaţiu. V-am apreciat întotdeauna, dar la început, au existat şi la d-voastră câteva mici dificultăţi la redactare. Îmi amintesc că le-am remarcat şi le-am citat în comentariile mele, iar d-voastră aţi fost extrem de receptiv şi deschis sugestiilor şi foarte repede, aceste problemuţe nu au mai apărut. Şi eu am primit la rândul meu unele observaţii şi recunosc că mi-au ajutat foarte mult şi niciodată nu m-am supărat pe cel care a încercat să mă ajute, ba, dimpotrivă, am rămas recunoscătoare mereu. Aşa cum spunea şi Mihaela, nimeni nu este perfect şi orice scriere e perfectibilă. Atunci la ce bun supărarea?

Mihaela, mulţumesc pentru lectura acestei modeste postări! Toţi adminii acestui site se achită onorabil de misiune, deci şi tu. :) Şi nu este simplu. E o muncă a cărei remunerare e doar satisfacţia lucrului dus la bun sfârşit. Fiecare avem timpul limitat, avem familii, probleme, dar oare ce ar fi doar să ne publicăm scrierile şi nimeni să nu lase un cuvânt la subsolul lor ori fiecare dintre noi să stăm pe invizibil şi să urmărim doar ce se scrie la subsolul postărilor noastre? :) 

În legătură cu acele comentarii, am rămas probabil eu cu o problemă de când eram pe alt site. Cineva comenta tot ce se publica, dar la fiecare  creaţie lăsa doar atât "am citit cu plăcere", altcineva scria la toate "semn de popas", ori că erau bune, ori că mai puţin bune, la toate scria la fel. Nu e vorba de tine, departe de acest gând, dar cred eu că autorul ar dori cu adevărat o părere despre creaţia lui, dacă a plăcut, de ce a plăcut, dacă nu a plăcut, de ce nu a plăcut.

Poate nu am dreptate, aşteptăm şi alte păreri, de aceea suntem la "spune-ţi părerea". 

   Cu admiraţie, Lisia

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

link-uri utile

              REGULAMENT site

                       **********

http://DIACRITICE.opa.ro/

descarcă AUTO CORECT!

http://DEXonline.ro/

Dicționar de SINONIME

Dicționar de RIME

Haiku, Tanka, Senryu...

           Vă invităm să citiți și:

La ceas aniversar

Figuri de stil

Folosirea virgulei

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: Lazăr Vasilisia 

(CEC Bank)

*

DONATORI,

începând cu septembrie 2021:

  1. Mihaela Popa
  2. Sofia Sincă
  3. Valeria Merca
  4. Ana C. Ronescu
  5. Tudor Cicu

Activitatea Recentă

Sofia Sincă a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog sahara de luni a utilizatorului gina zaharia
cu 2 ore în urmă
Sofia Sincă a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Când... a utilizatorului Grig Salvan
cu 2 ore în urmă
Sofia Sincă a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Noi a utilizatorului Lia Teodora Ianto
cu 2 ore în urmă
Răzvan Fugaciu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Trec strada care trece prin mine a utilizatorului Răzvan Fugaciu
cu 16 ore în urmă
Răzvan Fugaciu şi Ada Nemescu sunt acum prieteni
cu 16 ore în urmă
Utilizatorului Ada Nemescu îi place postarea pe blog Când... a lui Grig Salvan
cu 22 ore în urmă
Ada Nemescu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Când... a utilizatorului Grig Salvan
cu 22 ore în urmă
Utilizatorului Ada Nemescu îi place postarea pe blog Trec strada care trece prin mine a lui Răzvan Fugaciu
ieri
Ada Nemescu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Trec strada care trece prin mine a utilizatorului Răzvan Fugaciu
ieri
Răzvan Fugaciu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Trec strada care trece prin mine a utilizatorului Răzvan Fugaciu
ieri
Adelina Labic a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog La mesele tăcerii a utilizatorului Adelina Labic
ieri
Postare de log efectuată de gina zaharia
ieri
Utilizatorului Costel Zăgan îi place postarea pe blog La Mulți Ani plini de Iubire și Poezie, Diana Mihaela Zăgan! a lui Costel Zăgan
ieri
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Agape a utilizatorului Reus
ieri
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog Agape a lui Reus
ieri
Utilizatorului Costel Zăgan îi place postarea pe blog La Mulți Ani plini de Iubire și Poezie, Diana Mihaela Zăgan! a lui Costel Zăgan
ieri
Postare de log efectuată de Grig Salvan
ieri
Grig Salvan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog De nimic nu ți-e teamă... a utilizatorului Grig Salvan
ieri
Grig Salvan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog De nimic nu ți-e teamă... a utilizatorului Grig Salvan
ieri
Utilizatorului Ada Nemescu îi place postarea pe blog De nimic nu ți-e teamă... a lui Grig Salvan
ieri

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

Labirinturi  2018 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2021   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor