DESPRE SCRIERE ȘI SCRIITORI - DEZBATERI

Informaţii

DESPRE SCRIERE ȘI SCRIITORI - DEZBATERI

În acest spaţiu se vor discuta toate problemele ivite pe Site-ul ÎNSEMNE CULTURALE, în vederea aplanării şi rezolvării controverselor sau conflictelor de orice natură, ivite între membri, dar și despre scriere.

Membri : 57
Activitatea Recentă : Aug 8

Forum de Discuţii

Literatura proastă, de Nicolae Manolescu

Începută de Ion Lazăr da Coza. Cel mai recent răspuns de Sofia Sincă Feb 5, 2020. 1 Răspuns

Editorial:Literatura proastă de Nicolae ManolescuLiteratura proastă este de mai multe feluri. N-am în vedere atît lipsa concretă de valoare a unor opere (deşi este vorba şi despre asta), cît lipsa principială a calităţii din…Continuare

Neologismele...

Începută de Ion Lazăr da Coza. Cel mai recent răspuns de Gheorghe Cornel Rosca Dec 14, 2019. 1 Răspuns

Continuare

Si-la-be

Începută de Ion Lazăr da Coza Nov 13, 2019. 0 Răspunsuri

Continuare

Reguli pentru despărțirea în silabe

Începută de Ioan Muntean Nov 13, 2019. 0 Răspunsuri

Reguli pentru despărțirea în silabesursa: silabe.roA. Despărţirea grupurilor de cuvinte şi a abrevierilor1. nu se despart la sfârşit de rând, ci se trec integral pe rândul următor:abrevierile (ex. UNESCO,…Continuare

Cuvinte cheie : despărţire, reguli, silabe

Figuri de stil

Începută de Ion Lazăr da Coza. Cel mai recent răspuns de Mihaela Suciu Feb 4, 2018. 16 Răspunsuri

Figuri de stil                Un text literar, fie proză ori poezie, nu-i o relatare frustă a unei realităţi, nu-i un proces-verbal încheiat de poliţistul de la circulaţie, nu-i un referat tehnic prezentat de un inginer, nu-i – Doamne fereşte! – un…Continuare

Despre poetul Petre Ioan Crețu

Începută de Sofia Sincă. Cel mai recent răspuns de Sofia Sincă Nov 23, 2016. 7 Răspunsuri

Am primit cartea mult așteptată, cu poemele lui Petre Ioan Crețu. Atașez cuvântul de suflet, scris de mine, pentru această plachetă, cel ce explică sublimul actului…Continuare

Noţiuni de versificaţie

Începută de Ion Lazăr da Coza. Cel mai recent răspuns de Adina Speranta Nov 16, 2016. 2 Răspunsuri

 Noţiuni de versificaţie(scurtă incursiune)           Versificaţia sau prozodia (gr. prosodia = intonare, accentuare) este o ştiinţă. Ea studiază cantitatea sau durata vocalelor şi a silabelor, în diferite părţi constructive ale cuvântului (în…Continuare

Cuvinte cheie : versificaţie, de, Noţiuni

Genuri literare

Începută de Ion Lazăr da Coza Oct 10, 2016. 0 Răspunsuri

 Genuri literare (liric, epic şi dramatic)(scurtă incursiune)       Termenul de gen literar provine din latinescul genus (neam, rasă, fel, mod) şi, în literatură, numeşte o clasă de opere literare. Genul literar a fost definit având ca elemente de…Continuare

Cel mai profund fragment din istoria literaturii epice universale

Începută de Florin T. Roman. Cel mai recent răspuns de Ion Lazăr da Coza Oct 8, 2016. 1 Răspuns

În opinia mea, următorul citat din F.M. Dostoievski – Fraţii Karamazov, constituie poate cel mai profund fragment din istoria literaturii epice universale. În numai câteva rânduri o întreagă filosofie de viaţă şi, mai mult, o lecţie de teologie…Continuare

Moduri de expunere

Începută de Ion Lazăr da Coza. Cel mai recent răspuns de Elena Mititelu Oct 6, 2016. 1 Răspuns

Moduri de expunere(scurtă incursiune)             Descrierea – Este un mod de expunere prin care scriitorul prezintă în amănuntele lor specifice şi impresionabile un colţ din natură (peisaj), un obiect, un fenomen, o fiinţă, chipul unui om, un mediu…Continuare

Panou de comentarii

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al DESPRE SCRIERE ȘI SCRIITORI - DEZBATERI !

Comentariu publicat de Vasilisia Lazăr pe Noiembrie 14, 2019 la 12:43am

Domnule Ioan Muntean, corect este ab-o-ri-gen, deoarece cuvântul provine din francezul aborigène care înseamnă de la început (ab origine)

ABORIGÉN, -Ă adj. (Rar) Băștinaș, autohton, indigen. [< fr. aborigène, cf. lat. aborigines /span>ab origine – de la început].

Comentariu publicat de Ioan Muntean pe Noiembrie 13, 2019 la 6:11pm

Aveţi dreptate, abia acum am văzut că puteam să adaug o discuţie nouă!!! Voi încerca repostarea acolo unde trebuie... (pentru că subiectul este interesant iar cei de la didactica.ro au strecurat câteva erori în repostarea lor)

Comentariu publicat de Vasilisia Lazăr pe Noiembrie 13, 2019 la 5:05pm

Eu nu știu de ce ați postat la panoul de comentarii și nu la discuții, stimabilii mei domni Ioan Muntean și Ion Lazăr da Coza!

Comentariu publicat de Ioan Muntean pe Noiembrie 13, 2019 la 5:03pm

... continuare

!Normele actuale nu mai admit despărţirile după structură care ar conduce la secvenţe care nu sunt silabe sau ar contraveni pronunţării (într/ajutorare, nevr/algic)

!pentru cuvintele a căror structură nu mai este clară, deoarece elementele componente sunt neînţelese sau neproductive în limba română, normele actuale recomandă exclusiv despărţirea după pronunţare sau renunţarea despărţirii, dacă aceasta ar contraveni regulilor ( ab-stract, su-biect, a-broga, o-biect)

la cuvintele scrise cu cratimă sau cu linie de pauză se admite, atunci când spaţiul nu permite evitarea ei, şi despărţirea la locul cratimei/ liniei de pauză ( aducere-/ aminte, ex-/ ministru, flash-/ ul, vazându-/ mă)

la cuvintele scrise cu apostrof, pentru păstrarea unităţii lor, despărţirea la capăt de rând trebuie evitată când locul despărţirii ar coincide cu locul apostrofului.

Comentariu publicat de Ioan Muntean pe Noiembrie 13, 2019 la 5:02pm

Reguli pentru desărțirea în silabe

A. Despărţirea grupurilor de cuvinte şi a abrevierilor

1. nu se despart la sfârşit de rând, ci se trec integral pe rândul următor:

  • abrevierile (ex. UNESCO, S.N.C.F.R., lt.maj.)
  • derivatele scrise cu cratimă de la abrevieri ( ex. R.A.T.B-ist)
  • ! numele proprii de persoane (ex. Popescu, Abd el –Kader)
  • numeralele ordinale scrise cu cifre şi litere ( ex. V-lea, 5-a)

2. se recomandă să nu se separe de la un rând la celălalt, ci să se treacă împreună pe rândul următor:

  • prenumele ( sau abrevierile prenumelor) şi numele de familie ( ex. Ion Popescu)
  • notaţiile care includ abrevieri ( ex. 10 km, art.3)

3. !se tolerează plasarea pe rânduri diferite a abrevierilor pentru nume generice şi a numelor proprii din denumirile unor instituţii, indiferent de ordine ( ex. Roman S.A., F. C. Argeş, “ Monitorul Oficial”)

B. Despărţirea în interiorul cuvintelor

! regula generală şi obligatorie a despărţirii cuvintelor la capăt de rând în limba română este interdicţia de a lăsa la sfârşit sau la început de rând o secvenţă care nu este silabă excepţie:grupurile ortografice scrise cu cratimă ( ex. dintr-/un, într-/însa), la care se recomandă evitarea despărţirii

! normele actuale prevăd despărţirea după pronunţare; este acceptată şi despărţirea după structură cu unele restricţii faţă de recomandările din DOOM1 vocalele în hiat se despart ( ale-e, fi-inţă, le-ul)

când literele e, i, o, u, w, sau y notează o semivocală , despărţirea se face înaintea lor ( agre-ează, su-ie)

diftongii alăturaţi se despart sau diftongii şi triftongii se despart de vocală sau de diftongul care le precedă ( ploa-ie, tă-iai, cre-ioane, pro-iect)

o consoană între vocale trece la secvenţa următoare (ba-bă, ta-xi)

în succesiunea de două-patru consoane, despărţirea se face, de regulă, după prima consoană

a) două consoane între vocale se despart ( ac-tiv, az-vâr-li)

excepţii:

  • trec împreună la secvenţa următoare succesiunile de consoane care au ca al doilea element l sau r şi ca prim element b, c, d, f, g, h, p, t, v ( ca-blu, neo-brăzat, co-dru, cu-pru, litru)
  • nu se despart consoanele duble din cuvinte şi nume proprii cu grafii străine, care notează sunete distincte de cele notate prin consoana simplă corespunzătoare din limba română ( Negru-zzi)

b) trei consoane între vocale se despart după prima consoană ( fil-tru, delin-cvent, cus-cru)

excepţie:
în următoarele succesiuni de trei consoane , despărţirea se face după primele două consoane lpt,mpt,mpţ, ncs, nct, ncţ, ndv, rct, rtf, stm ( sculp-ta, somp-tuos, punc-ta)

c) patru consoane între vocale se despart după prima consoană ( ab-stract, con-structor, în-zdrăveni)

excepţii:

  • în unele succesiuni de patru consoane, despărţirea se face după a doua consoană ( gang-ster, port-drapel, trans-planta)
  • în unele succesiuni de patru consoane în care nicio segmentare fonetică nu se susţine, despărţirea se face după a treia consoană (vârst-nic)

d) cinci consoane între vocale se despart după a doua consoană ( opt-sprezece) despărţirea după structură este acceptată atunci când capătul rândului coincide cu limita dintre componentele cuvintelor “formate”

Despărțirea după structură

se pot despărţi şi după structură cuvintele compuse şi cele derivate cu prefixe ( drep-tunghi/ drept-unghi, por-tavion/ port-avion, nes- prijinit/ ne-sprijinit, su-blinia/ sub-linia)


Comentariu publicat de constanta popescu pe August 21, 2013 la 1:06pm

despre teme...nimic nou sub soare, noi suntem utulizatori ( suntem aroganti cand credem ca suntem creatori) si cernem totul prin sita sensibilitatii, e educatiei si a inspiratiei de moment, restul sunt exercitii stilistice (trudite ) frumoase si goale ...in rest multumesc d-nei Sofia Sinica, prefer cararile batute si luminoase

Comentariu publicat de Sude Emil Iulian pe Iunie 29, 2013 la 6:40pm

pentru că nu are direcţie , scopul există şi nu există, libertatea absolută de expresie-- s-a observat cu utilitarismul cât a rezistat , îmi pare un simbolism precar, nimic nou, ţinând cont că indiferent când este, a fost, v-a fi scrisă poezia de calitate tot poezie de calitate rămâne.

Comentariu publicat de lecu rodica pe Iunie 29, 2013 la 3:58pm

Domnule Alexander,ati propus o discutie interesanta,nu stiu daca parerea mea poate fi relevanta dar numai ca si admirator de arta,ca si spectator al fenomenului artistic nu pot sa nu reactionez ,in sensul bun,la aceasta provocare.
 Chiar daca se referea la publicul de teatru,valabil insa pentru orice public de arta,Brechta afirmat ca a fi spectator este o arta care se invata.Si asa si este.Daca nu vom pricepe ce a fost perceput inseamna ca doar am privit si nu am vazut.A fi inpreajma unei opere de arta  nu ai initiat un dialog daca atentia nu-ti este captata,sa te focalizezi exclusiv pe obiect,e nevoie de un travaliu spiritual.Asa ca, chiar expresia schematica poate induce emotia daca este descifrata.Tocmai pentru a intelege cuvintele au fost reperezentarile grafice,de la pictograme incoace.Ideea este un act singular,al individului,instrumentul ei-limba -este colectiva.Da,exista libertatea de expresie,Picasso oare cit de gustat a fost si este?Ideea nu-mi apartine dar am retinut-o:menirea artei nu este sa copieze  natura,ci sa consemneze atitudinea omului fata de ea.Ce inseamna ,,sarutul'' lui Brincusi?Arta  terbuie sa  ne faca sa contemplam nu sa preluam gata facut.Sigur ca odata cu evolutia noastra se diversifica si mijloacele de expresie,poate chiar se simplifica prin simboluri,atunci mim-ul nu spune nimic?Arta cred ca ar trebui sa fasca vizibil ceea ce este invizibil...
Nu stiu, dar trebuie sa facem functional ochiul interior,Noica spunea ca exista un ochi exterior si unul interior.Ochiul exterior merge pina la exctitatea ultima,cel interior incearca sa prinda,cu exactitate cu tot,insusi adevarul.Arta conceptuala are nevoie de sustinere.Personal,nu sunt pentru schematisme dar nici nu ne putem izola in propria carapace si sa minimalizam  ceea ce nu ni se dezvaluie la prima vedere.
Discutia poate fi foarte ampla, avind in vedere imprevizibilitatea mesajului estetic,receptarea,libertatea gustului.

Comentariu publicat de Vasilisia Lazăr pe August 3, 2012 la 12:25am

Asta ne dorim şi noi, domnule Emil. Tot respectul meu,

Comentariu publicat de Emil Dumitru pe August 3, 2012 la 12:18am

Sper din tot sufletul să fie totul constructiv. Să lăsăm orgoliul să doarmă liniştit şi să fim prieteni în adevăratul înţeles al cuvântului. 

 

Membri (57)

 
 
 

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate:

1. Pentru a posta POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. Pentru a posta PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. Pentru a posta ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. Pentru a posta FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. Pentru a posta VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

MONICA PESTER - 300 lei

NUȚA CRĂCIUN - 220 lei

GABRIELA RAUCĂ - 100 €uro

Activitatea Recentă

Utilizatorului bolache alexandru îi place postarea pe blog Da, eu sunt a lui Mihai Katin
cu 3 minute în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Scrisoare a utilizatorului Mioara Manoilă
cu 5 minute în urmă
Utilizatorului bolache alexandru îi place postarea pe blog Sonetul e-o mătase deşirată a lui Camelia Ardelean
cu 10 minute în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog în templul soarelui a utilizatorului Floare Arbore
cu 25 minute în urmă
Postare de log efectuată de Daniela Albu
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului gina zaharia îi place postarea pe blog dar a lui Vasilisia Lazăr
cu 1 oră în urmă
gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Și-atunci devin a plopilor șoptire a utilizatorului gabriel cristea
cu 1 oră în urmă
gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Timpul îmi măsoară pasul a utilizatorului APOSTOL ADRIANA
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului gabriel cristea îi place postarea pe blog Timpul îmi măsoară pasul a lui APOSTOL ADRIANA
cu 1 oră în urmă
gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Trecut a utilizatorului Monica Pester
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului gabriel cristea îi place postarea pe blog Trecut a lui Monica Pester
cu 1 oră în urmă
gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog dar a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului gabriel cristea îi place postarea pe blog dar a lui Vasilisia Lazăr
cu 1 oră în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Timpul îmi măsoară pasul a utilizatorului APOSTOL ADRIANA
cu 3 ore în urmă
Corneliu Neagu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Ursita a utilizatorului Corneliu Neagu
cu 3 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Și-atunci devin a plopilor șoptire a utilizatorului gabriel cristea
cu 4 ore în urmă
Postări de log efectuate de Floare Arbore
cu 4 ore în urmă
Floare Arbore a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog în templul soarelui a utilizatorului Floare Arbore
cu 4 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Trecut a utilizatorului Monica Pester
cu 5 ore în urmă
Mioara Manoilă a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Noblețe a utilizatorului Mioara Manoilă
cu 5 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2023   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor