Virgula

 

 

 

Avalanşa de scriitori, a intelectualilor, care din lipsă de ocupaţie îşi eliberează spiritul măcinat de frustrare, de nemulţumire, dacă nu chiar de angoasa specifică tumultuoaselor vremuri în care trăim, este de bun augur. Dar ce ne facem cu Măria Sa Virgula!? Căci se pare că ne invadează pur şi simplu. Nu mai ţine cont de regula învăţată în şcoală şi răsare te miri unde, dă pe dinafară, ce mai, nemaiţinând cont de reguli ştiute, cu siguranţă, cândva de scriitori, de altfel, talentaţi.

Am stat şi am analizat care să fie expilcaţia proliferării acestui fenomen abominabil în lucrări ce, trebuie să recunosc, fac cinste autorilor lor şi am înţeles că se pune acest semn de punctuaţie onorabil (sic!) în funcţie de intonaţie, de pauza din vorbire, de pauza de respiraţie chiar, fără nicio legătură cu locul cuvenit din punct de vedere sintactic. Şi cred că un exemplu aleatoriu, dar intolerabil, se înţelege, este virgula dintre subiect şi predicat.  Nu mai vorbesc de substantivele în cazul Vocativ, de cuvintele şi expresiile incidente, invariabil nedespărţite prin virgulă de restul propoziţiei etc.

Cu aceste minime precizări cred că v-am edificat în privinţa maladiei «virgula »  pentru că, incontestabil, a devenit o maladie.  Şi îmi susţin punctul de vedere cu toată responsabilitatea şi convingerea. Exemplele menţionate sunt impardonabile;  orice comentariu este de prisos.

Având în vedere cele menţionate mai sus, se întâmplă ca nu de puţine ori lucrări inspirate, valoroase chiar, să aibă de suferit printr-o punctuaţie eronată. Mărturisesc că datorită acestui handicap mi s-a întâmplat uneori chiar să întrerup lectura unor cărţi, pe care recitindu-le apoi abstracţie făcând de greşelile de punctuaţie, să realizez că suferă numai din cauza lor. Păcat…Mare păcat.

În goana avidă după câştig, editurile nu angajează profesionişti care să corecteze, ci se limitează la redactarea ad literam a materialului propus de către autor, ba de cele mai multe ori îl primesc gata redactat pe computer printr-un simplu e-mail de neavizaţi într-ale limbii române, cel mai adesea de tineri, care au trecut prin şcoală « ca gâsca prin apă », fie-ne cu iertare…Dacă au dexteritatea de a redacta un text li se pare că e suficient, iar creatorul din bună-credinţă apelează la serviciile lor.

Aceasta este, de fapt, nenorocirea. Editurile nu cheltuiesc bani şi cu un amărât de profesor, mai ales dacă s-a inventat minunata găselniţă „tipărit în regie proprie”,  ce le absolvă de orice responsabilitate. Nici că se putea afla o mai bună metodă de a se spăla pe mâini din capul locului. Dacă autorul este răspunzător, înseamnă că editura este curată ca lacrima în cazul unei eventuale „lăcrămaţii” sau critici, dar niciun editor nu-şi pune problema că pe termen lung aceasta atitudine îl va costa scump, foarte scump. Se profită de faptul că suntem prea săraci, şi tocmai de aceea suntem jupuiţi fără scrupule şi de câtimea de bănuţ strâns cu trudă pentru satisfacerea unui capriciu până la urmă.

Că nu se mai citeşte, nu se cumpără, cu atât mai puţin lucrările unui anonimus, asta e altă căciulă. Vanitatea, orgoliul nemăsurat îngroaşă punga editorilor isteţi. Aşadar, stimaţi confraţi, trebuie să fim mai circumspecţi şi să ne informăm care editură este într-adevăr serioasă atunci când dorim să publicăm o carte. Dar, precum spuneam, sărăcia ne împinge să publicăm ieftin şi prost… Căci editurile care cer un preţ rezonabil sunt second hand. Fără glumă! Iar dacă ele sunt astfel,  să nu ne surprindă că şi lucrarea, cartea noastră,  va fi aşijderea.

         

 

 

Vizualizări: 61

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Mare dreptate aveți, stimată doamnă! Păcat! Atât pot spune... Totuși un scriitor sau o editură care se respectă nu fac asemenea compromisuri. Vreau să cred că mai există încă. :)

Edituri, desigur, sunt,
Însă cer marea cu sarea,
Şi cum noi săraci, pământ,
E deasupra... nonvaloarea.

Și eu am renunțat să citesc astfel de cărți agramate!

Un eseu bun. Așteptăm ceva asemănător la concurs. :)

da Coza

Vă mulţumesc pentru apreciere! Să sperăm că voi avea inspiraţie să trimit un material redutabil. Vă felicit pentru faptul că promovaţi lucrările valoroase într-o vreme în care prin puterea banului foarte mulţi "autori" se bat cu pumnul în piept lăudându-se cu numărul de cărţi publicate eludând din start un lucru esenţial, şi anume acela că nu contează cantitatea, ci calitatea. Editurile exploatează naivitatea acestora, ba îi şi premiază încurajându-i astfel să publice, unde altundeva decât la respectivele edituri. No comment!
------------

Insignă

Se încarcă...

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

link-uri utile

              REGULAMENT site

                       **********

http://DIACRITICE.opa.ro/

descarcă AUTO CORECT!

http://DEXonline.ro/

Dicționar de SINONIME

Dicționar de RIME

Haiku, Tanka, Senryu...

           Vă invităm să citiți și:

La ceas aniversar

Figuri de stil

 Folosirea virgulei

Activitatea Recentă

Utilizatorului Vasile Burduşa îi place postarea pe blog Ca o privire spre sine a lui mircea cocu
cu 5 ore în urmă
Utilizatorului Vasile Burduşa îi place postarea pe blog Iubita mea cu ochi de stele a lui C.Titi Nechita
cu 5 ore în urmă
Utilizatorului Ion Lazăr da Coza îi place postarea pe blog Aleargă timpul (elidă) a lui Vasilisia Lazăr (da Coza)
cu 6 ore în urmă
Ion Lazăr da Coza a contribuit cu răspunsuri la discuţia Piciorul de lângă groapă a utilizatorului Pop Dorina
cu 6 ore în urmă
Lui Ion Lazăr da Coza i-a plăcut discuţia Piciorul de lângă groapă a lui Pop Dorina
cu 6 ore în urmă
Ion Lazăr da Coza a contribuit cu răspunsuri la discuţia Petrică a lu’ Muta a utilizatorului Tudor Cicu
cu 7 ore în urmă
Utilizatorului Mihaela Chitic îi place postarea pe blog contrabandist a lui nicolae vaduva
cu 7 ore în urmă
Lui Ion Lazăr da Coza i-a plăcut discuţia Petrică a lu’ Muta a lui Tudor Cicu
cu 7 ore în urmă
Mihaela Suciu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Aleargă timpul (elidă) a utilizatorului Vasilisia Lazăr (da Coza)
cu 7 ore în urmă
Utilizatorului Mihaela Suciu îi place postarea pe blog Aleargă timpul (elidă) a lui Vasilisia Lazăr (da Coza)
cu 7 ore în urmă
Ion Lazăr da Coza a contribuit cu răspunsuri la discuţia Bucătăria bunicii și cuiburile rândunelelor a utilizatorului giurgiu maria
cu 7 ore în urmă
Mihaela Suciu a contribuit cu răspunsuri la discuţia Beție - Japonezul (7) a utilizatorului Mihaela Suciu
cu 7 ore în urmă
Mihaela Suciu a contribuit cu răspunsuri la discuţia Beție - Japonezul (7) a utilizatorului Mihaela Suciu
cu 7 ore în urmă
Mihaela Suciu a contribuit cu răspunsuri la discuţia Condamnare(part.23) a utilizatorului Giurgiu Silvia
cu 7 ore în urmă
Mihaela Suciu a contribuit cu răspunsuri la discuţia Voiaj a utilizatorului Ana C. Ronescu
cu 7 ore în urmă
Ion Lazăr da Coza a contribuit cu răspunsuri la discuţia Maria a utilizatorului gina zaharia
cu 8 ore în urmă
Lui Ion Lazăr da Coza i-a plăcut discuţia Maria a lui gina zaharia
cu 8 ore în urmă
mircea cocu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Dor de sat şi dor de noi... a utilizatorului mircea cocu
cu 8 ore în urmă
Lui Ion Lazăr da Coza i-a plăcut discuţia Îngerul care a izbucnit în plâns a lui Tudor Cicu
cu 8 ore în urmă
Lui Mihaela Suciu i-a plăcut discuţia Condamnare(part.23) a lui Giurgiu Silvia
cu 9 ore în urmă

frecvență trafic

© 2018   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor