Mă fraţâlor, vă spui una, da’ aci să rămâie, aci, că dacă află Veta, jar mănânc, auz’! Ce îmi veni mie aşa, pe toamnă, când măi terminarăm cu muncile şi să făcusă şi zăibărelu’, o întrebai mai mult în glumă, ştii, s-o prinde, nu s-o prinde: Ce zâci, Veto, fata tatii, mergi şi tu cu mine pi la Calafat? Merg, zâce, di ce să nu merg? sări ea di colo. Abia mai scot capu-n lume! Tot cu nasu-n cenuşă, mi-o ajunga! Da’ să nu te-aud pe ormă c-aşa şi pe dincolo, cherduş’ zâua!? Nu, zâce, abia îmi mai clătesc ochii! Hotărâtă, ce mai...
Pusăi freo 200 de lei în portofel ca la un caz de ceva să fie: transportu’, un mic, o bere... De, pleci la drum’, poţi să ştii!?
Luarăm otobuzu’, că şi zâsă Veta, cârcotaşă cum o ştiţi: Ce erea dacă ne ducea Sucă cu maşina, ce erea!? Ce-ai, fă? zâc. Nu cari chetre de moară! Cu mâinile goale şi să trezâm copilu’ cu noaptea-n cap!? Şi îi închisăi gura, i-o închisă, auz’i!
Cum-necum, ajunsărăm la târg. Şi tare să minună Veta mea când văzu puhoiu’ de lume. De unde vine-atâta lume, Mărine ? zâce. Di la Mozna, zâc. Şi tăcu... S-o fi prins, nu s-o fi prins, o lăsai să schearbă, să-şi pună mintea la contribuţâie...
Să uita la marfa de pe tarăbi când în stânga, când în dreapta, şi boscorodea: Ne-ar trebui asta, ba şi asta, şi ailaltă, de mă zăpăci de cap şi măi mule nu! Tăcui, tăcui, până îmi ieşi din pepeni, îmi ieşi: Ia’ ascultă, măi fimeie, noi venirăm la plimbare sau la cumpărturi? Da’ mi-o tăie scurt: Dacă-ţ’ erea de plimbare, di ce m-adusăşi aci? Di ce nu mersărăm ca oaminii în Grădina Publică? Şi dacă-ţ’ erea de plimbat, nu puteam să ne plimbăm şi la noi!? Nu crez’!? Şi îi detei dreptate, îi detei! Are o minte brici. Mă lăsă ea la barieră!? Mă lăsă...
Nu mă duci pe mine-n târg de florile mărului, zâce, că eu n-am timp de cherdut, auz’!? Şi capacu’ ăsta ne prinde bine! Ne prinde, zâce... Pusăsă ochii pe un capac bleu de plastic, frumos, e drept, cu doi peşti deasupra, da’ în el stam noi acuma!? Veceu’ în fundu’ curţî, capacu’ îi mai lipsa!? Chelului, tichia de mărgăritar... Şi cum îl duci? o-ntrebai. Cum îl duci? Ete-aşa, zâsă, şi îl luă sub braţ. Ai răbdare, să vin cu Sucă, zâc. Faci listă de-acas’ şi... Nu, zâce, că să pune vremea şi pe ormă nu ştiu dacă mai găsăşti aşa chilipir! Aci e mai ieftin decât în tot târgu’! Ochi de şuiţă, ce mai... Îşi făcu ea damblaua !? Şi-o făcu ! Te pui cu dreacu’ de-amiaz’ !? Nu te pui ! Cumpărai o pungă mare de plastic şi îl dosâi bine, că dupe mintea Vetii, ar fi mers cu ditai capacu’ subsuoară pin tot oraşu’... Pin tot oraşu’, auz’ !
Mi-o făcu Veta mea!? Mi-o făcu ! Da’ aşa nu zâceţi, o mai călca ea pin Caraula, o mai călca!? Poate când mi-oi vedea ceafa !
Să fiţi iubiţi ! Şi la bună vedere !

Vizualizări: 123

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

M-am relaxat! :)

Mi-a făcut plăcere lectura și mi-a trezit nostalgii!

Într-adevăr, ce am citit m-a destins, ba chiar am citit având în cap vocea lui Amza, însă, ca un oltean pur-sânge, nu am putut să nu mă împiedic de anumite deformări ale cuvintelor care ori nu sunt de natură oltenească, ori nu sunt de natură doljană. Şi tot ca un oltean, nu m-am putut abţine să nu vin cu un comentariu care nu trebuie tratat în niciun caz răutăcios, din contră:

- oltenii nu pronunţă "pi", "di" etc., ci spun cu aer foarte fandosit "pe", "de" etc.; moldoveni folosesc cele dintâi cuvinte; cuvinte pocite în care "i" se transformă în "â" sau "î" se întâlnesc numai în judeţul Mehedinţi şi puţin în vestul Gorjului".

A, şi nu chietre, ci pietre... şi de fapt nu pietre, cataroaie! :)))

Notă: Semnele grafice și cele de punctuație (? ! ; , : ( ) . [ ] ' „ ” ... - * # etc. cu excepţia cratimei mari/linia de pauză []) trebuie lipite de cuvintele pe care le succed sau le preced! În schimb, e obligatorie pauza/blancul după toate semnele de punctuaţie, exceptând liniuţa de unire (cratima mică), dar și atunci când își urmează lor (de ex: – Așa!?!...)!

Tot nu pricep la ce i-a trebuit Vetei capac la veceu, când se știe că veceul oltenilor e făcut dintr-o groapă și doi pari - de un par se țin să nu cadă-n groapă, iar cu celălalt se apără de câini... Mă rog, „tichie de mărgăritar” - vorba autoarei. :)

da Coza

Răspunde la discuţie

Insignă

Se încarcă...

Zile de naştere

link-uri utile

              REGULAMENT site

                       **********

http://DIACRITICE.opa.ro/

descarcă AUTO CORECT!

http://DEXonline.ro/

Dicționar de SINONIME

Dicționar de RIME

Haiku, Tanka, Senryu...

           Vă invităm să citiți și:

La ceas aniversar

Figuri de stil

 Folosirea virgulei

Activitatea Recentă

Utilizatorului Mihaela Suciu îi place postarea pe blog corul morții a lui Djamal mahmoud
cu 2 ore în urmă
Postare de log efectuată de Djamal mahmoud
cu 2 ore în urmă
Lui Denisa Curea Popa i-a plăcut discuţia Sfințirea păcătosului a lui Poclid Simona
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Denisa Curea Popa îi place postarea pe blog Strigăt către surzi a lui Alex Anghel
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Denisa Curea Popa îi place postarea pe blog nuanțe a lui Alex Anghel
cu 3 ore în urmă
Ada Nemescu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Socot în clipe argintul unei stele a utilizatorului Ada Nemescu
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Lidia Pervu îi place postarea pe blog Întru a lui Agafia Drăgan
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Denisa Curea Popa îi place postarea pe blog Necuprinderea a lui Alex Anghel
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Denisa Curea Popa îi place postarea pe blog Atingere diafană a lui Alex Anghel
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Denisa Curea Popa îi place postarea pe blog Dezleagă, Doamne, caii a lui Alex Anghel
cu 3 ore în urmă
Lidia Pervu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Cu părul tău vântură stele a utilizatorului Gabriel Cristea
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Lidia Pervu îi place postarea pe blog Cu părul tău vântură stele a lui Gabriel Cristea
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Denisa Curea Popa îi place postarea pe blog In(clean)are a lui Lidia Pervu
cu 4 ore în urmă
Lidia Pervu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog In(clean)are a utilizatorului Lidia Pervu
cu 4 ore în urmă
Utilizatorului Mihaela Chitic îi place postarea pe blog Relicve a lui Darie Giurgiu
cu 5 ore în urmă
Utilizatorului Mihaela Chitic îi place postarea pe blog Pradă hazardului a lui giurgiu maria
cu 7 ore în urmă
Postare de log efectuată de Cristian Je
cu 9 ore în urmă
Utilizatorului Mihaela Chitic îi place postarea pe blog copacul patruped a lui Djamal mahmoud
cu 11 ore în urmă
Utilizatorului Mihaela Chitic îi place postarea pe blog Arhitectul a lui Cristian Je
cu 11 ore în urmă
Mihaela Suciu a postat o discuţie
cu 13 ore în urmă

© 2019   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor