Fidel
Recent am urmărit un film american denumit „Cuba”. Destul de superficial tratată, revoluția lui Castro mi-a trezit amintiri din tinerețe. Eram în clasa ultimă de liceu, mergeam de revelion să-ntâmpinăm Noul An la Cabana Caraiman. În tren, la un aparat de radio mititel am auzit că trupele lui Castro au intrat în Havana. Nu știu de ce, chestia asta mi s-a părut formidabilă, m-a tușat, cum s-ar spune. Amicii mei tăceau cam mohorâți. Unul dintre ei căuta să câștige atenția unei mediciniste, de prin anul doi , parcă, iar revoluția din depărtata Cubă îl enerva grozav. M-a chemat pe coridor și mi-a spus pe un ton poruncitor să încetez cu laudele la adresa necunoscutului Fidel și a revoluției sale. În fine am trecut cu bine în anul următor, apoi am plecat la Moscova să-mi termin studiile de inginerie, având note bune la Politehnică. În vara lui 63, nu știu exact, Fidel a făcut o vizită la Moscova și s-a plimbat cu mașina deschisă , alături de Hrușciov, care arăta ca un purceluș, era vesel și mândru de arătosul revoluționar. Fidel era un bărbat splendid, ca un actor hollywoodean. Eram la câțiva metri de el, alături de mine era un student irakian, un susținător al lui Kassem, șeful Irakului, atras de ideologia sovietică. Kassem a fost împușcat, mi se pare chiar de oamenii lui Sadam Hussein. Fidel trăiește și acum, deși cu ceva ani în urmă arăta ca un condamnat , după o boală grea. Economia Cubei este slabă, nivelul de trai asemenea, revoluția nu a adus mai nimic, dar sentimentul național al cubanezilor a fost satisfăcut. Realitatea este că turismul, afacerile din Cuba lui Batista transformaseră țara într-un bordel. Prietenul meu a fost de mult părăsit de medicinista frumușică din anii tinereții, el a plecat în SUA, s-a îmbogățit, iar de Fidel nici că-i pasă. Nici eu nu-i duc dorul, mi se pare că și Cuba i-a oferit lui nea Nicu adăpost, în 1989. Dar ce frumos era Fidel atunci.
BMM
Cuvinte cheie :
Revoluția din Cuba, evocată într-un mod interesant! În plină desfășurare a evenimentelor istorice, nu reușim să ciupim decât firimituri. :)
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2025 Created by Ion Lazăr da Coza.
Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor