pe buza înserării
gândurile oamenilor fără o aripă
exersează zborul

amerizează des
în mări de poeme
cuvinte aurite
smulg luminii
făgăduințe

oglinzile joacă șah
sub pupile obosite
cedează visului

oglindă-oglinjoară
cine?

cine sunt?

a uitat să se întrebe
femeia cu gust de upgrade
seară de seară își lipește pe chip
femei tinere
omorându-se pixel cu pixel
de dragul unui poet

din când în când
fură potirul lui Hebe
și toarnă nectar contrafăcut
la mesele din Parnas

amanetând realitatea
pe criptosecunde de poleieli
smulse dintr-un oracol A.I. prost
fură cuvintele altora
și cu ele își țese haină nouă

pentru el

au aromă de vanilie și măr copt
de dragoste și cădere
îmbrățișează și cuceresc

oglindindu-se în slove
precum Narcis
poetul aplaudă straie-lipsă
însetat
mușcă din fructul oprit
furat din pomul cu litere

flic-flac
maimuțe zburătoare naive
supralicitând haruri
întregesc tragicul decor

plâng

casa cu oglinzi e în derivă
Doamne
oprește căderea
hoaței de cuvinte
mult a iubit

Themis își lustruiește balanța

prăbușit după un nor
Dumnezeu trist rostogolește o lacrimă
șterge de-a valma pixeli și cuvinte

Eva rușinată dă vina pe A.I.
ar vrea să găsească frunze
peste vârsta
de acum indecent de firească
în sfârșit se privește în oglindă
și plânge

precum pruncul în fașă

cuvintele furate se întorc în penițe
strălucind acolo unde se născuseră

prins în fapt
A.I. roșește
lepădându-și pielea după o piatră

te vor urî toți fiii ei

dezgustat de luciul spart
ce-l privește cu o mie de fețe
Adam naște versuri despre o altă Evă

femeia zâmbește cu zâmbetul ei
mai prețios decât pixelii șarpelui
s-a întors acasă
înfășurată în parfum de gutuie
scrie cu propriile cuvinte
despre cea mai bună prietenă
oglinda

Vizualizări: 182

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !

Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE

Comentariu publicat de Nikol MerBreM pe Iulie 16, 2024 la 6:52pm

Mulțumesc pentru aprecieri și pentru popas, Alex! Noroc că, în lupta cu aproape nemuritorul Matusalem, atracția înnăscută a Evei mele a câștigat, în cele din urmă, interesul cititorului. Cred că în fiecare Evă există o Albă ca Zăpada și o mamă vitregă, depinde ce alegem să hrănim.

Drag,

Nikol

Comentariu publicat de Nikol MerBreM pe Iulie 16, 2024 la 6:46pm

Cred că aveți dreptate, domnule Katin, eterna tinerețe, precum și alte atribute, ne aparțin, dar sunt, poate, într-un rai prea îndepărtat, ca să mai știm cum să le accesăm. Ce bine că ne rămân clipele, câte vreme nu au doar dulceața înșelătoare a unei amăgiri, tot înspre eternitate ne poartă! Vă mulțumesc pentru citire și pentru comentariul elegant!

Drag,

Nikol

Comentariu publicat de Nikol MerBreM pe Iulie 16, 2024 la 6:41pm

Dan, mă bucur că lectura a meritat totuși, ai simțit corect, este un poem ce escaladează niște realități, incomod, pentru că vorbește despre trista realitate a lumii în care trăim, în care impostura a devenit o a doua natură și mulți, cu știință sau fără, îi laudă straiele-lipsă. Ai dreptate, m-am cam aprins de parcă aș salva eu lumea, mă revoltă fățărnicia și impostura, însă am vrut să creionez o situație complexă, se poate întâmpla ca mâzga să cuprindă un om de care îți pasă, despre care aveai o părere bună și atunci revolta se prelungește dureros în tristețea și dorința de a-i opri căderea. Una este să vezi, să zicem, fățărnicia în lumea politicienilor (parcă toți ne-am obișnuit, din păcate) și alta este să o vezi, de pildă, în lumea de suflet a poeziei. Dar după revolte și tristeți repetate, într-un final, zâmbești amar; cel mai probabil, nu poți salva nimic din ce nu este pregătit să se salveze. Mulțumesc pentru aprecieri, mă bucură!

Drag,

Nikol

Comentariu publicat de Nikol MerBreM pe Iulie 16, 2024 la 6:36pm

Într-adevăr, poeziile acestea sunt în registre total diferite, Ada, în cea de-a doua eu sunt doar un povestitor, un privitor trist și stupefiat, în fața paginii rupte din realitatea Evei din zilele noastre. Așadar, nu știu exact dacă oglinda ei este în realitate sinceră sau mincinoasă (pot fi multe nuanțe), nu eu mă privesc în ea, detest falsitatea, eu doar constat din afară, cu revoltă, dar și cu încercarea de a înțelege resorturile, o realitate tristă, aceea în care Eva, trișând, se îndepărtează de ea însăși și în care simt că oglinda i-ar putea (re)deveni o prietenă sinceră. Dar da, probabil ai dreptate, oglinzile pot fi uneori și mincinoase, depinde de cum alegem să ne privim în ele. Mulțumiri pentru citire, dragă Ada, încântată de popas!

Drag,

Nikol

Comentariu publicat de carmen popescu pe Iulie 12, 2024 la 6:36pm

Moment de meditație înfășat în metafore și simboluri. Trimiteri în lumea cărților cu personaje acceptate de moment. Densitatea trăirilor aruncă textul în multitudinea deschiderilor cititorului. Depinde de cititor. De multe ori oglinzile deformează realitatea. Mulțumesc!

Comentariu publicat de Gabriela Raucă pe Iulie 11, 2024 la 3:27pm

Nici măcar nu trebuie să ne batem capul, să ne închipuim prea multe, să căutăm înțelesuri fel de fel... totul este clar, desprins din realitate și atât de frumos exprimat în versul tău. Cuvinte și identități furate, figuri sulemenite și schimbate virtual cu scopul de a atrage ori duce în eroare, înfățișări care nu au existat niciodată, care nu aparțin nimănui, nici măcar tinereții trecute. Pericolul existent, ca Eva să nu mai poată fi recunoscută de Adam, el însuși fiind robul imaginilor false de care ea se face vinovată. Mi-a plăcut imaginea creată de versul tău și am zâmbit, deși poezia exprimă o realitate îngrijorătoare. Admirație!

Comentariu publicat de Vasilisia Lazăr pe Iulie 9, 2024 la 2:45am

Într-o lume în care virtualul ne sufocă, într-o lume dominată de tehnologie, în care există deja platforme întregi de poezie generată de roboți (acel oracol A.I. prost, rezultat al ingurgitării de către robot a unei cantități uriașe de poezie existentă pentru a extrage modele, structuri și stiluri, deci cuvintele altora cum bine spui), într-o lume în care la fiecare două click-uri distanță ești ademenit de o aplicație care te poate întineri ori înfrumuseța, de ce ne-am mira că biata Eva, din dorința de a-l impresiona pe Adam-poetul, recurge și ea la toate aceste mijloace ajutătoare și atât de la îndemână? Important e că, în final, oglinda o aduce la realitate. În plus, acel Adam nici măcar nu merita efortul (dezgustat de luciul spart/ ce-l privește cu o mie de fețe/ Adam naște versuri despre o altă Evă). Dar dacă nu ar fi adus-o? Cât timp ar mai fi amăgit-o acele zeități dacă Dumnezeu, aproape învins și El, nu ar fi intervenit? Greu de spus... Suntem locatarii acestei lumi și uneori e greu să mai deosebim adevărul de minciună și iluzia de realitate.

Ai scris acest poem care ne lasă pe gânduri. Oare trebuie să ne speriem? Ajung roboţii să ne lipsească şi de una dintre cele mai sublime calități omeneşti, aceea de a scrie poezie? Despre aplicațiile face app, face editor și altele din această categorie, să zicem că oglinda ne trezește, asta dacă nu se va inventa și o oglindă care minte, dar ce facem cu literatura? Cu arta în general... Mai știm ce citim? Mai știm ce admirăm? Mai știm cine a a creat cu adevărat acele lucruri? 

Mi-a plăcut poemul. Deși la început am avut impresia că ar avea un destinatar, cred mai degrabă că este despre tot ce am scris mai sus.

Comentariu publicat de bolache alexandru pe Iulie 9, 2024 la 12:13am

Un poem matusalemic dar care îți stârnește interesul. Sunt imagini deosebite, metafore îndrăznețe, creionezi un univers bogat in care femeia cu upgrade ori fără găsește în oglindă cea mai bună prietenă. Oglindă oglinjoară cine e cea mai frumoasă din țară? Probabil nu se născuse încă Alba că zăpada...

Comentariu publicat de Mihai Katin pe Iulie 8, 2024 la 8:15pm

din când în când
fură potirul lui Hebe
și toarnă nectar contrafăcut
la mesele din Parnas...  eterna  tinerete   nu este  doar   darul   unei   zeite,avem  genetic  aceasta  posibilitate dar:


femeia zâmbește cu zâmbetul ei
mai prețios decât pixelii șarpelui
s-a întors acasă
înfășurată în parfum de gutuie
scrie cu propriile cuvinte
despre cea mai bună prietenă
oglinda    oare  mai   este  nevoie  de trairi   eterne  cand    clipa  unui  poem  poate  fi  totul....

Comentariu publicat de petrut dan pe Iulie 8, 2024 la 7:33pm

Da' știu că te-ai aprins!) Un poem amplu ce escaladează și atrage atenția deși incomod, dar ce rezultat deosebit se obține ușor, așa și tu ne propui mai multe planuri pe care trebuie să le străbatem cu răbdare sperând să fim pe aceeași lungime de undă, imagini remarcabile ce se împletesc cu tușe aproape ironice ce schimbă brusc direcția, imprevizibil precum orice femeie care se știe dorită, dar lectura își merită efortul, am citit cu interes, drag!

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site redacție

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ - poetă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare

ADA NEMESCU - poetă

MIHAELA POPA - poetă

CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - poet

MIHAI KATIN - poet

GRIG SALVAN - prozator, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

Zile de naştere sărbătorite mâine

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru anul trecut au donat:

Gabriela Raucă - 400 Euro

Monica Pester - 600 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

***

Pentru acest an au donat:

Maria Chindea - 200 Lei

Monica Pester - 300 Lei

Activitatea Recentă

Utilizatorului Monica Pester îi place postarea pe blog Durere a lui Ana-Maria Butuza
cu 24 minute în urmă
Utilizatorului Monica Pester îi place postarea pe blog Durere a lui Ana-Maria Butuza
cu 2 ore în urmă
Costel Zăgan şi-a partajat postarea de blog pe Facebook
cu 4 ore în urmă
Costel Zăgan şi-a partajat postarea de blog pe Facebook
cu 4 ore în urmă
Postare de log efectuată de Costel Zăgan
cu 4 ore în urmă
Utilizatorului Monica Pester îi place postarea pe blog Cenușă albastră a lui Monica Pester
cu 9 ore în urmă
Utilizatorului Mihaela Chitic îi place postarea pe blog vorbe melodioase a lui petrut dan
cu 19 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog vorbe melodioase a utilizatorului petrut dan
cu 20 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Toamna viselor târzii a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 21 ore în urmă
Bircea Marian a contribuit cu răspunsuri la discuţia Călugărița a utilizatorului Bircea Marian
cu 21 ore în urmă
Ada Nemescu a contribuit cu răspunsuri la discuţia Călugărița a utilizatorului Bircea Marian
cu 22 ore în urmă
Utilizatorului Monica Pester îi place postarea pe blog trăsnăi de toamnă a lui Stanescu Valentin
cu 22 ore în urmă
Utilizatorului Monica Pester îi place postarea pe blog Dor a lui Bircea Marian
cu 22 ore în urmă
Lui Ada Nemescu i-a plăcut discuţia Călugărița a lui Bircea Marian
cu 22 ore în urmă
Monica Pester a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog când facem dragoste cu televizorul pornit a utilizatorului Ariana Zburlea
cu 22 ore în urmă
Utilizatorului Monica Pester îi place postarea pe blog când facem dragoste cu televizorul pornit a lui Ariana Zburlea
cu 22 ore în urmă
Monica Pester a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Concurez cu toate concurez cu nimicul a utilizatorului Costel Zăgan
cu 22 ore în urmă
Monica Pester a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Pustiu a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 22 ore în urmă
Monica Pester a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog astăzi te voi lua cu mine a utilizatorului gina zaharia
cu 23 ore în urmă
Ada Nemescu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog vorbe melodioase a utilizatorului petrut dan
cu 23 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor