S-a culcat în carul din ogradă și s-a trezit în medianul din buricul satului (Din memoria satului)

O glumă năstrușnică, născută din umorul matricial al consătenilor mei, îmi dă impulsul de a o considera demnă de un imaginar „premiu de popularitate”, rezultând din asta și condiția popularizării ei. Am aflat-o în timpul implicării mele la scrierea monografiei satului de baștină*
Glumeții au vrut-o numaidecât victimă pe Marița lui Ioniță, o codană numai bună de măritat, cu pețitori de toată mâna dar respinși de fată pe rudă și pe sămânță.
În satul de la malul Moldovei, aflat în peisajul auroral atins de inegalabilul condei al marelui Sadoveanu, sătenii obișnuiau ca în nopțile verilor din urmă, mai călduroase ca acestea ale timpului nostru, să-și mute „dormitorul” în podul șurii, pe prispa casei sau în căruța din ogradă. Își încropeau saltea din paie sau își întindeau trupul direct pe brațul de fân care le adâncea somnul cu parfumul florilor retezate de coasă.
Marița cea fudulă ce-și aștepta prințul din altă lume, sau măcar din alt sat, nu făcea abatere de la obiceiurile văratice ale obștii. Ea prefera însă căruța din mijlocul ogrăzii și moliciunea fânului cu miros de sânzâiene. Cât despre prudența fetei asupra consecințelor rezultate din eventuala provocare a vreunui flăcău mai nestăpânit, nici vorbă.
Și, chiar dacă nu cu urmări agravante, ceva trebuia să i se-ntâmple odată și-odată Mariței, fata care cam ațâța starea celor ce se împlineau încet-încet în ale bărbăției.
Cel ce hotărî să-i plătească într-un fel anume fetei pentru ostentativa ei stăpânire de sine nu era nici el un mormoloc. Năstrușnicul Vasile Toma abia aștepta momentul, iar asociații la pozna sa așteptau doar un fâșcâit ieșit din două degete împreunate pe limba întreprinzătorului.
În noaptea aceea fierbinte, cu destul timp înaintea ivirii zorilor, un pâlc de flăcăi trecu în taină la treabă. Fiecare isprăvnicel își suflecă mânicile și, tiptil, gloata deschise porțile cele mari ale ogrăzii gospodarului care îi era părinte frumoasei și ațâțătoarei Marița. Luna lumina carul cu fata cea îmbătată de somnul adânc al nopții. Luminătorul cel cu două coarne le era complice băietanilor poznași, căci numai el, stăpânul nopții, vedea cu câtă caznă, metru cu metru, fără nicio zdruncinătură, flăcăii ajutau carul să-și urmeze făgașul, mai întâi ieșind pe poartă, apoi țînând drumul spre mijlocul satului. Unul repeta mătănii, îndepărtând pietrele din calea roților, ca nu cumva poticnirea să strice somnul adormitei din brațele vehiculului cu doi flăcăi la oișe, și alți patru împingând pe lângă roțile cele care, încă din preistorie, au revoluționat raportul omului cu distanța.
În sfârșit, când carul ajunge în locul plănuit de sugubeți, ostenitorii se-ntorc pe la casele lor să prindă două ceasuri de somn. Se vor întoarce numaidecât în zori, spre a fi martori la revelația pe care i-au pregătit-o Mariței.
La prima geană a astrului zilei, băietanii erau la locul faptei. Somnoroasa din carul fantomatic nu dădea semne de deșteptare. E drept că dacă s-ar fi întâmplat asta, satisfacția scenariștilor n-ar fi fost îndestulătoare. Abia când se lumină bine de ziuă și forfota prinse glas în buricul satului, în medeanul în care evreul locului își deschidea dugheana, sătenii își pironiră ochii a mirare asupra carului fără boi la oiște. Starea lor de nedumerire ajunse la apogeu când fata se ridică în coșul carului, în cămașa ei de cânepă ghilită și răsghilită de mâinile mamă-sii, își ridică brațele și-și arcui trupul amorțit după cerințele anatomice la ridicarea din așternut. Asta, până ce ochii fetei, frecați insistent de cei doi pumnișori, zăriră în jur un alt peisaj decât cel din ograda gospodăriei sale. Zări și ceata de flăcăi, cu Vasile Toma în frunte, făptuitori care dădeau frâu liber stării rezultate din izbânda tărășeniei lor. Era taman de-ajuns ca Marița să înțeleagă ce i se întâmplă și ce are de făcut. Își aduse aminte în grabă de calea spre casă pe care o alese Nică a lui Ștefan a Petrei de la Humulești, ca să-și ascundă goliciunea. Chit că goliciunea ei putea fi doar ghicită prin subțirimea cămășii.
A urmat apoi, chiar la față locului, o gâlceavă pe cinste între tatăl fetei și autorul principal al poznei, ușor de dibuit după antecedente.
Gheorghe Pârlea
______________________
* Monografia Comunei Miroslăvești – Despre oameni si locuri, coord. Ioan Pârlea, Ed. Emia Deva, 2004 (ed. I), 2009 (ed. aII-a)

Vizualizări: 49

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

este parte  a unei  vaste epopei   rurale  acest  fragment  monografic  ce trebuie apreciat  pentru  reperele sale  aproape  sacre  intr-o  lume  zisa civilizata   ce isi  pierde umanitatea,astfel  de texte sunt mai  pretioase decat  cele  o  mie si  una  de nopti  arabe pentru  ca  au  o  valoare umana  de inegalabila!

...Onorat, Dle Mihai Katin de zăbava Dvs. asupra textului meu! Și impresionat de înțelesul Dvs. generos asupra "valorii umane" a  "reperelor aproape sacre" (cum adânc și frumos formulați) ale satului, în contextul deconstructivismului promovat de așa-zisa civilizație postmodernă. (Cu sinceritate maximă, nu uit că, în perioada intermediată de site-ul Negru pe Alb  am avut privilegiul de a citi poeme de mare finețe estetică rezultate din Condeiul Dvs.)

Aveți dreptate! Dar ca să ispitesc eventualul cititor, am recurs la un vicleșug gazetăresc: am dezvăluit finalul, sperând că voi incita la curiozitate cu privire la cum s-a ajuns la un asemenea deznodământ. Se pare că "vicleșugului" acest îi datorez onoarea de a vă avea și pe Dvs. "victimă". Sărut mâna pentru aprecierea explicită a textului în sine, dincolo de inabilitatea amendată!
Ana Cîmpeanu a spus :

O istorisire frumoasă, dar titlul nu dezvăluie cam toată povestea. Ce mister ii mai rămâne cititorului? Frumos construită narativ! 

Chiar dacă se poate ghici povestea, felul cum este descrisă tărășenia, parcă voit cu încetineală, să țină cititorul pe jar...iar finalul, mult prea grăbit a venit și a lăsat curiozitatea înteeagă...musai să citim mai departe...

aDa

...Dragii mei,  nu am pretenții mofturoase asupra posturii mele de... povestitor de ocazie. Îmi tratez, prin asta, doar statutul de bunic cu misiunea de a spune povești nepoților (aș putea fi si străbunic, dar nepoata cea dintâi abia acum, la 28 de ani,  își prefigurează eventuala familie). Desigur, zelul meu de logoreic pe seama unor întâmplări mult prea simplificate aflate pe cale orală, demne însă de îmbrăcat în haină de sărbătoare (cu toată stângăcia croitorului), e o ispită aflată sub influența spațiul spiritual (tutelat de Sadoveanu și Creangă) în care am trăit un car de ani (și încă mai deșir un rest de ghem). Atât și nimic mai mult.

Dna Ada Nemescu, nemeritată prietenă virtuală, sărut mâna pentru bucuria de a nu-mi fi ignorat exercițiul! (Vă rămân un perpetuu datornic insolvabil, pentru generozitatea pe care mi-o arătați de ani buni.)

Răspunde la discuţie

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ - poetă, artistă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - scriitoare

MIHAELA POPA - poetă

CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - scriitor

MIHAI KATIN - scriitor

GRIG SALVAN - scriitor, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 300 Euro

Monica Pester - 600 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

Grig Salvan a contribuit cu răspunsuri la discuţia Jurământul a utilizatorului Bircea Marian
cu 10 minute în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog A șaptea pace a utilizatorului Monica Pester
cu 21 minute în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog partea de înger a utilizatorului petrut dan
cu 25 minute în urmă
Utilizatorului Grig Salvan îi place postarea pe blog Urare a lui IOAN stoian
cu 27 minute în urmă
Grig Salvan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Urare a utilizatorului IOAN stoian
cu 27 minute în urmă
Utilizatorului Grig Salvan îi place postarea pe blog O pace a lui carmen popescu
cu 28 minute în urmă
Grig Salvan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog O pace a utilizatorului carmen popescu
cu 28 minute în urmă
Utilizatorului Grig Salvan îi place postarea pe blog șșșt – Săptămâna mare a lui Mihaela Popa
cu 35 minute în urmă
Grig Salvan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog șșșt – Săptămâna mare a utilizatorului Mihaela Popa
cu 35 minute în urmă
Lui Grig Salvan i-a plăcut discuţia Nu mai pot a lui Bircea Marian
cu 37 minute în urmă
Grig Salvan a contribuit cu răspunsuri la discuţia Nu mai pot a utilizatorului Bircea Marian
cu 37 minute în urmă
Grig Salvan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Flori de salcâm a utilizatorului Gavrilă(David) Giorgiana Teodora
cu 52 minute în urmă
Grig Salvan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog primăvară-n toi (valentă) a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 57 minute în urmă
Utilizatorului Grig Salvan îi place postarea pe blog Ziua fără de sfârşit (fragment) a lui Mihai Katin
cu 59 minute în urmă
Grig Salvan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Ziua fără de sfârşit (fragment) a utilizatorului Mihai Katin
cu 59 minute în urmă
Grig Salvan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog casa de ceai a utilizatorului petrut dan
cu 1 oră în urmă
Grig Salvan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Dorul a utilizatorului Jeler Eleonora Maria
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Grig Salvan îi place postarea pe blog Despre destin a lui Monica Pester
cu 1 oră în urmă
Grig Salvan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Despre destin a utilizatorului Monica Pester
cu 1 oră în urmă
Gavrilă(David) Giorgiana Teodora a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Flori de salcâm a utilizatorului Gavrilă(David) Giorgiana Teodora
cu 15 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor