Vizualizări: 101

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Ada Nemescu – „Nuferi de lumină”, volum al metaforelor

 

Ada Nemescu poate fi o emblemă a delicateții fizice, morale și creatoare. Volumul de versuri pe care l-a intitulat „Nuferi de lumină”( apărut la Editura Astralis, în 2021 ) înseamnă coronița de rai așezată de soartă pe fruntea ei în apropierea Sărbătorilor de Crăciun. Poeta are în preajmă mai multe ființe dragi, dar dedicația primei ei cărți de versuri o așterne în fața mamei înmănunchindu-i acesteia un buchet de calități: „puternică și frumoasă, totdeauna înger păzitor, legătura mea cu Dumnezeu.” Frumos și reverențios!  Volumul în întregime contează mai târziu, după ce ai citit aceste prime cuvinte dăruite pe care autoarea le plasează în fața sutelor de sintagme concepute cu har.

Versurile Adei Nemescu sunt rod al luminii, în general, și al dorului de iubire, al dialogului cu divinitatea: „M-am topit cum se topește miezul verii-n amintire / Mute, umbrele alintă pulberi fine pe poteci, / Din cer lacrimi curg șiroaie, îngerii îmi dau de știre / Că-s îngăduită, Doamne, timpului ce-l naști și-l crești...”( Îngăduință, p. 10 ) Poeta este însetată de dragoste și de atributele acesteia, mai ales de luminozitate. Afirmă cu candoare: „Nu există întuneric, doar lumina-i rătăcită, / Sora ei cea vitregă – bezna-i o... nesuferită. / Îi ascunde pe pungași, hoți de inimi delicate, / Doar lumina bună este zi de zi, pe săturate...” ( Despre florile visării, p. 24 )

Fiecare vers al poetei noastre „începătoare” cere a fi citat pentru ceva: pentru relația ei cu frumusețea, cu iubirea, cu natura, cu Dumnezeu, pentru ritmul interior și chiar rima interioară, pentru folosirea celor mai blânde sintagme: „Flori de gând, petale ninse, parfumate cu mister / Ne-nconjor nenumărate, sufletelor noastre cer / Și cu pace, și cu zbucium, să răzbim pe-al vieții drum / Nu putem lăsa speranța, floare delicată-n scrum! // Romaniță, umpli câmpul cu petala-ți suflecată, / Crezi că albăstreaua mândră este cea mai vinovată? / Nu vezi macul cum roșește în lan ascunzându-se? / Să-ntrebăm măritul soare razele-i să judece...” ( idem )

Să nu credeți că numai versurile clasice, cu perfectă rimă și cu un ritm bine calculat, o ajută foarte mult pe Ada Nemescu în realizarea poeziilor sale, pentru că se descurcă în mod egal folosindu-se și de versul modern: „eu însetată / de cel puțin o fântână de vise / am despuiat statuile / cerșesc aiurea la capăt de pod / întâmplă-se ce-o fi să se întâmple! / cămășii mele / i-am răsturnat cerul în poală.../  pe guler ros i-am peticit trei frunze / albul să n-o doară /  m-oi oferi ca ultim dar de nuntă / împătimindu-te pe tine / dragostea miroase puțin a Dumnezeu / și-i bine!” ( Parfum, p. 25 )

Nu este nevoie să căutați tropii versurilor din volumul „Nuferi de lumină”, pentru că vă apar ei în mod frecvent: „Tu, minunea mea-ntâmplată – / O arvună dată sorții – / Poți să-nvii și marea moartă / Să-i retezi curajul morții // Geamăt ce se pierde-n foc / Dar sortit să strălucească / N-avem voie, timp sau loc, / Doar scânteie-n cuib de iască. / (...) Inima de-ar fi să-mi tacă / Mai cer Domnului un leac / Din femeie să mai facă / Încă-un anotimp prin veac! // Dar n-am voie, timp sau loc / Să scot lacrimi din scânteie, / Și de mă scoți, Doamne, din foc / Nu-mi lua crucea de femeie!” ( Vise de lumină, p.72-73 ) Întâlnim dialogul liric, enumerarea, metafora, jocul de cuvinte, licențe poetice, îndrăzneala ideatică.

Cititorul sesizează uneori oximoronul repetat, fără a-l împiedica vreo comparație, precum în versurile: „Tăcerea ceasului mă mișcă și limba lui în pas greoi / Măsoară focul din cuvinte ce doarme-n frunza de trifoi / În nopțile cu mii de maluri, ca un ocean cu fundu-n sus, / Găsesc în vorba nerostită că multe mai avem de spus.”( Refugiat în palma sorții, p. 9 ) Vă mai trimit la pagina 50 pentru scurtul enunț : „De ce gerul arde?” Sau chiar în titlul unei poezii: „Dați, rog, liniștea mai tare!” ( p. 52 )

În poezia Adei Nemescu surprindem socialul nu în foarte multe versuri șterse, ci prin sintagme care concentrează legătura omului cu Divinitatea de la care mai sperăm o intervenție în bine: „Vremuri grele trăim, Doamne! Este cel mai negru vis, / Suferințe negândite ca vrăjmașii ne-au cuprins, / Doar LUMINA ne salvează, altă șansă astăzi nu-i, / Doamne, pune-ne pe creștet, mâna ta cu răni de cui!” ( Macu-n lacrimi de păcat, p.  p.28-29 )

Vara primului an de pandemie o afectează pe frumoasa poetă, de aceea își formulează durerea: „vara asta ca o brumă / nu mai trece, / iar mie de la un timp mi-e toamnă / (...) cerul se înghesuie / doar peste capetele altora / iar pământul... / care pământ este mai pământ ... decât mine?” ( Risipire altundeva, p. 42 )

În poezie găsim adeseori cuvinte neuzuale în vorbirea curentă. Iată câteva folosite în volumul despre care încercăm să spicuim câteva idei ori aprecieri stilistice: „teiubescuri” – substantiv format prin articularea unui verb la prezent însoțit de pronume ( p. 47 ), „durută” – adjectiv provenit din participiu; devremele ( substantiv provenit din adverb articulat, p. 86 ) Observați grafica aceleiași talentate doamne și urmăriți vreo expoziție de pictură în care își va expune tablourile realizate cu mult talent, cu simțul măsurii și al culorii.

Cel mai adesea, poeta uzează de versuri lungi cu mare încărcătură stilistică: „Stau cu sufletu-n atele, zorii duși sunt la culcare, / Remușcări mă prind ca-n clește, mușcătura lor cât doare!” ( Inima un semn de carte, p. 40 ) Sau: „... și dacă muguri dorm, visând ca-ntr-o poveste / la floare, ploi și soare, apoi la toamna lor / eu mă-ntomnez continuu, ah – ce cumplită veste! / De tinerețe astăzi, îmi e cumplit de dor...” ( Mă bântuie o toamnă prin iubire, p. 106 )

Citiți poeziile Adei Nemescu și reluați lectura pentru a vă mulțumi sufletul cu dragoste, cu sentimentul frumosului, cu mult talent, cu o cunoaștere a poeticului, cu ceea ce înseamnă răbdare, toleranță și așteptați un nou volum ce poartă  aceeași semnătură!

 

                                                                        Cleopatra Luca

Recenzia volumului * Nuferi de lumină* - apărut la Editura Astralis, 2021

Mulţumiri doamnei Cleopatra Luca!

Multe felicitări, Ada! Mă bucur mult că ai publicat. Sunt convinsă că a fost un eveniment deosebit.

Felicitări doamnei pentru recenzie! 

Mulțumesc din suflet! A fost un vis împlinit. Mulțumesc tuturor!

Ar putea fi o imagine cu 5 persoane şi interior

Ieri, 11 martie 2022, la Muzeul Național al Literaturii Române, au fost lansate volumele NUFERI DE LUMINĂ de ADA NEMESCU (debut) și TAINA DINTRE DEALURI de CLEOPATRA LUCA, ambele apărute în anul 2021 la EDITURA ASTRALIS.
Mulțumesc conducerii Muzeului Național al Literaturii Române pentru găzduirea acestui eveniment literar și editoarei Cameliei Pantazi Tudor, desigur transmit cele mai alese gânduri de prețuire scriitorilor și jurnaliștilor care au vorbit despre volume, precum și celor care au recitat/lecturat – Evelyne Maria Croitoru, Luminița Zaharia, Geo Călugăru, Lucian Gruia, Doina Bârcă, Antonio Marinescu, Gheorghe Țiclete, Eugenia Duță, Magda Băcescu, Doina Ghițescu.
Mulțumesc tuturor celor prezenți, prieteni deosebiți.🌺


Vasilisia Lazăr a spus :

Multe felicitări, Ada! Mă bucur mult că ai publicat. Sunt convinsă că a fost un eveniment deosebit.

Foarte frumos! La mai multe, Ada!

Felicitări! 

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ - poetă, artistă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - scriitoare

MIHAELA POPA - poetă

CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - scriitor

MIHAI KATIN - scriitor

GRIG SALVAN - scriitor, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

Zile de naştere sărbătorite mâine

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 300 Euro

Monica Pester - 300 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

Floare Arbore a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog se scutură o primăvară peste noi a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 34 minute în urmă
Floare Arbore a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Cu-aripi de ierburi nalte și descânt - vilanelă* (pastorală) a utilizatorului gabriel cristea
cu 38 minute în urmă
Floare Arbore a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Sărbătoarea Luminii a utilizatorului Floare Arbore
cu 43 minute în urmă
Costel Zăgan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Erezia mâinii drepte a utilizatorului Costel Zăgan
cu 1 oră în urmă
Chris a contribuit cu răspunsuri la discuţia Alergătorul singuratic a utilizatorului Grig Salvan
cu 2 ore în urmă
Lui Chris i-a plăcut discuţia Alergătorul singuratic a lui Grig Salvan
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Viorel Grădinariu îi place postarea pe blog se scutură o primăvară peste noi a lui Vasilisia Lazăr
cu 9 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Cu-aripi de ierburi nalte și descânt - vilanelă* (pastorală) a utilizatorului gabriel cristea
cu 9 ore în urmă
Monica Pester a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog în verde mă pierd (valentă) a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 9 ore în urmă
Utilizatorului Monica Pester îi place postarea pe blog în verde mă pierd (valentă) a lui Stanescu Valentin
cu 10 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog în verde mă pierd (valentă) a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 10 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Sărbătoarea Luminii a utilizatorului Floare Arbore
cu 11 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog în verde mă pierd (valentă) a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 11 ore în urmă
gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Cu-aripi de ierburi nalte și descânt - vilanelă* (pastorală) a utilizatorului gabriel cristea
cu 12 ore în urmă
gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Cu-aripi de ierburi nalte și descânt - vilanelă* (pastorală) a utilizatorului gabriel cristea
cu 12 ore în urmă
gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Cu-aripi de ierburi nalte și descânt - vilanelă* (pastorală) a utilizatorului gabriel cristea
cu 12 ore în urmă
gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Cu-aripi de ierburi nalte și descânt - vilanelă* (pastorală) a utilizatorului gabriel cristea
cu 12 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Calea unui strop de apă a utilizatorului Gavrilă(David) Giorgiana Teodora
cu 12 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Erezia mâinii drepte a utilizatorului Costel Zăgan
cu 13 ore în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr îi place postarea pe blog Erezia mâinii drepte a lui Costel Zăgan
cu 13 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor