De umbra-ți ursită,

În zi însorită

(Când umbli hai-hui),

Ți-e lesne să spui:

„De mine-i lipită,

Ca focul de plită,

Fără să mă-ntrebe

De oala îmi fierbe.”

*

De-i zi înnorată,

Umbra-ți cea surată

E surdă, e mută,

În tine-ncăpută,

Și nu ți se-arată

Nici lungă, nici lată;

Tu știi că o ai,

Cum vatra – vătrai;

Și nu scapi de ea,

Căci ghemul ți-l vrea,

Ca, fără să-i pese,

Urzeala să-ți țese  

Și-n sponci să îți prindă

Funebra hlamidă.

Ptiu! Ptiu! Umbră-pelin

Piei de la noi, amin!

Gheorghe Pârlea

Vizualizări: 173

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !

Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE

Comentariu publicat de Gheorghe Pârlea pe Iulie 14, 2023 la 9:38pm

Doamna Profesoară Ana Cîmpeanu, vă rog, nu-mi încărcați conștiința cu această decizie radicală a Dvs.! Să rămână valabile condițiile pe care le-ați inserat în penultimul mesaj. Vă rog mult!

Comentariu publicat de Vasilisia Lazăr pe Iulie 14, 2023 la 8:29pm

Nu degeaba există vorba asta: „Unde dai și unde crapă”. Nu pleacă nimeni, sunteți oameni cu care Însemnele se mândresc. Ce vorbă e asta, Ana? Chiar m-am întristat. Și apoi, acesta nu e un site pentru mimoze, așa zicea Ion. Nu ne supărăm pentru orice fleac și ne luăm jucăriile să plecăm. Valabil pentru toată lumea!!!

Comentariu publicat de Gheorghe Pârlea pe Iulie 14, 2023 la 8:05pm

Îmi pare rău că se prefigurează aici apogeul unui conflict... fără origine. Riposta mea îmbrăca o ușoară frustrare, fără a contesta observația de natură prozodică a doamnei profesoare, ci ponderea ei în raport cu substanța poetică (atât cât este ea). Doamna profesoară a pus prea mult patos în receptarea iritării mele (impuls pe care mi l-am incriminat deja). In cazul că nu poate trece peste acest pseudo conflict (semnalul ar fi neacceptarea scuzelor, nici dacă le reiterez -- iată: Scuzele mele sincere, distinsă Doamnă Profesoară Ana Câmpeanu!), atunci voi înțelege că trebuie să mă retrag de pe site, spre a nu aduce prejudicii site-ului. Cu regret adânc pentru disconfortul produs doamnei Vasilisia Lazăr Grădinaru, mediatoarea acestei întâmplări, amfitrioana acestui spațiu destinat unei cauze nobile, anume bunei relații dintre inimă și minte, simbioză având ca pârghie valoarea estetică și etică a cuvântului. (Omeni suntem, deci străini de perfecțiune.)

Comentariu publicat de Vasilisia Lazăr pe Iulie 14, 2023 la 5:53pm

Chiar îmi pare rău că s-a ajuns aici de la atât de puțin. Nimeni nu obligă pe nimeni să schimbe ceva dacă nu dorește, cu excepția greșelilor de scriere și redactare de la care nu facem rabat. Fiecare își pune pe masă și ajută cu ce are el mai bun. Mă refer la cunoștințele fiecăruia. Fără superioritate. În definitiv, nu ştie nimeni, cu adevărat, ce e poezia. Dacă aceasta ar avea o definiţie concretă, am face un şablon şi orice text care nu se încadrează l-am arunca la gunoi. La aprecierea unui text, dacă e poezie sau nu, ne bazăm pe ceea ce îndeobşte numim „organ poetic”.  Acum depinde cât de dezvoltat îl are fiecare. Dar aici era vorba de prozodie la o poezie clasică, prozodie care are niște reguli clare. Aici, iarăși, nu facem rabat. Nu trebuia nici dumneavoastră să vă supărați. Nu voiați să modificați, nu modificați. Nu era supărare. La urma urmei, fiecare răspunde pentru creația lui, dar, dacă nu am fi spus, nu ar fi fost corect. Spuneți că nu vă acceptăm scuzele. Nu e vorba de asta, dar, știți dumneavoastră, tonul face muzica. :) Eu sper să trecem cu toții peste acest moment sensibil și să ne bucurăm în continuare de ceea ce putem oferi fiecare. Cu respect pentru amândoi!

Comentariu publicat de Gheorghe Pârlea pe Iulie 14, 2023 la 3:42pm

După refuzul scuzelor mele (a se revedea și cât de gravă e culpa mea: o ripostă  în context de dialog civilizat), aștept o sentință explicită. Nu mi-o pot pronunța singur (eu sunt "inculpatul"). Mie mi-au stat la îndemână doar scuzele (cu speranța că îmi vor fi primite -- creștin fiind, mi-am făcut iluzia că perceptele biblice asupra iertării aproapelui funcționează si aici.) 

Comentariu publicat de Gheorghe Pârlea pe Iulie 14, 2023 la 2:15pm

Îmi pare rău, mă dau învins., stimate Doamne! Deci vă adresez scuzele mele, dacă au cumva vreo greutate. Trebuia să știu mai multe despre hipersensibilitatea sexului frumos. Promit că mă cumințesc! Bătrânii își fac iluzii uneori cu privire la raporturile lor cu cei mai tineri. (Petre Țuțea zicea că bătrânii au dreptul și la nerușinare, urmare a neputințelor în care cad - Doamne ferește!)  Și-apoi, considerați că sunt victima unei deformații profesionale. 43 de ani am tot fost eu cel care corecta, acum e greu de acceptat un gen de reverso. O să învăț, dacă o să mă... luați cu binișorul.  

Sărutări de mâini, spășit!

Comentariu publicat de Vasilisia Lazăr pe Iulie 14, 2023 la 1:42pm

Cu tot respectul pe care vi-l port, am să vă contrazic puțin. Chiar nu cred că respectivul critic (am citat din dumneavoastră) ar fi stat doar să numere silabele, fără să vadă mesajul poeziei. Mă îndoiesc. Și sunt de acord cu faptul că poeți mari s-au mai abătut de la prozodia corectă, dar asta nu înseamnă că au făcut bine. Probabil din motivul pe care-l spuneți a apărut versul liber, atunci să folosim versul liber acolo unde simțim că cel clasic ne încorsetează. Chiar nu doresc să vă supărați, eu vă citesc de mult timp și vă admir, dar, aici, un pic n-ați avut dreptate. 

Comentariu publicat de Gheorghe Pârlea pe Iulie 14, 2023 la 9:40am

...Da, cu scuze, Dna Vasilisia Lazăr Grădinaru.  Dar înțepătura viza nu atât prozodia propriu-zisă, cât acțiunea criticului. E mult mai lejer a număra silabele decât a urmări substanța poetică (atât câtă este). Criticii au găsit cusururi de prozodie și la marii poeți. Prozodia, în rigoarea ei tradiționalistă,  limitează adesea  exactitatea expresiei pe care vrei s-o transmiți. Se crede că fuga la poezia modernă, postmodernă, (și) din pricina asta s-a produs. Versul liber despovărează (cu pierderile bineștiute) ideea poetică, spre a fi exprimată în emotiile cele mai pure, în  subtilitățile ei cele mai precise. Eu, ca cititor și ucenic perpetuu în a a exprima gânduri/ emoții versificate (ca o terapie a firii melancolice), sunt sensibil la ambele forme de exprimare poetică. Desigur, atunci când exersez pe propria-mi răspundere, o fac cu stângăciile/ naivitățile pe care nu mai am timp a le corija. 

Sărut mâna, onorat și îndatorat de atenția acordată exercițiilor mele!

Comentariu publicat de Vasilisia Lazăr pe Iulie 14, 2023 la 4:03am

că prozodia e mai presus de ideea poetică, nu-i așa?

Simt o înțepătură discretă aici. :) Ambele sunt importante la poezia clasică. Ambele. Când curge frumos poezia, te simți ca într-un vals, când ritmul scârțâie, dansul nu mai e la fel, te împiedici. Bineînțeles că nu rezonez de niciun fel cu poezia care curge bine, dar nu spune nimic. Chiar deloc. 

Și nu scapi de ea,

Căci ghemul ți-l vrea,

Ca, fără să-i pese,

Urzeala să-ți țese  

Și-n sponci să îți prindă

Funebra hlamidă.

Superb! Iar finalul excelent. Ideea în sine e excelentă. Ideea din acest poem.

Comentariu publicat de Gheorghe Pârlea pe Iulie 13, 2023 la 1:42pm

Am mai dres câte ceva (că prozodia e mai presus de ideea poetică, nu-i așa?). Luați exercițiul ca pe un joc naiv al unuia din sat (din popor, adicătelea). Că o să vă fie dor de... originea poeziei.

 

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ - poetă, artistă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - scriitoare

MIHAELA POPA - poetă

CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - scriitor

MIHAI KATIN - scriitor

GRIG SALVAN - scriitor, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 300 Euro

Monica Pester - 600 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

Jeler Eleonora Maria a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Dorul a utilizatorului Jeler Eleonora Maria
cu 2 ore în urmă
Jeler Eleonora Maria a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Murmurul sfinților a utilizatorului Jeler Eleonora Maria
cu 2 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Lovitură de teatru a utilizatorului Costel Zăgan
cu 6 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog în Săptămâna Mare a utilizatorului Floare Arbore
cu 6 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Silogism de primăvară a utilizatorului C.Titi Nechita
cu 7 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Murmurul sfinților a utilizatorului Jeler Eleonora Maria
cu 7 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Dorul a utilizatorului Jeler Eleonora Maria
cu 7 ore în urmă
Utilizatorului Monica Pester îi place postarea pe blog Silogism de primăvară a lui C.Titi Nechita
cu 10 ore în urmă
Monica Pester a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog cenaclu vesperal a utilizatorului Floare Arbore
cu 10 ore în urmă
Postare de log efectuată de Jeler Eleonora Maria
cu 11 ore în urmă
Utilizatorului Monica Pester îi place postarea pe blog șșșt – Săptămâna mare a lui Mihaela Popa
cu 12 ore în urmă
Monica Pester a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Despre destin a utilizatorului Monica Pester
cu 12 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog casa de ceai a utilizatorului petrut dan
cu 12 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog primăvară-n toi (valentă) a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 15 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog primăvară-n toi (valentă) a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 15 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog primăvară-n toi (valentă) a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 15 ore în urmă
Utilizatorului Viorel Grădinariu îi place postarea pe blog partea de înger a lui petrut dan
cu 18 ore în urmă
Utilizatorului Viorel Grădinariu îi place postarea pe blog A șaptea pace a lui Monica Pester
cu 18 ore în urmă
Utilizatorului Viorel Grădinariu îi place postarea pe blog O pace a lui carmen popescu
cu 18 ore în urmă
Utilizatorului Viorel Grădinariu îi place postarea pe blog șșșt – Săptămâna mare a lui Mihaela Popa
cu 18 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor