O voce din trecut - autor Corneliu Neagu
Ce leneș pasul mă ducea
pe străzile curgând în pantă,
tălâmb, cuțitul de rindea
striga aiurea dintr-o geantă.
Năluca mă privea de sus,
ținându-și briciul într-o mână,
ca să-l ascută la apus
pe un arcer adus din lună.
Ea mi-a făcut un singur semn,
rotindu-și capul într-o parte…
Ah, Doamne, ce cumplit îndemn
spre briciul dătător de moarte!
Dar cum stăteam nehotărât,
cu brațul rezemat de poartă,
striga o voce din trecut –
mai poți fugi încă de soartă!
A auzit de sus și ea,
și briciul i-a scăpat din mână,
râdea cuțitul de rindea
dansând sub razele de lună.
Analiză literară - Tatiana Doina Popovici
Ca de fiecare dată, poetul mă impresionează prin faptul ca este un foarte bun cunoscător al limbii și al noțiunilor de teorie literară. Astfel, găsim în aceste versuri regionalisme (tălâmb=neîndemânatic, arcer=gresia pe care se ascut lamele cuțitelor sau bricelor).
Cele cinci catrene cu rimă încrucișată și măsură de 8-9 silabe sunt construite cu imagini vizuale și motorii bazate pe numeroase figuri de stil. Personificarea domina textul: „cuțitul... striga”, „Năluca mă privea”, „ținea cuțitul într-o mană”, „ca să-l ascută la apus pe un arcer”, „O voce striga”, „râdea cuțitul... dansând”. Luna este astrul de unde a fost adus „arcerul”.
Dacă am rezuma textul, Năluca (Moartea), cu briciul într-o mână, s-a arătat eului liric (cu intenția, subînțeleasă, de a-i curma viața). Dar o voce din trecut se auzea zicându-i poetului: „mai poți fugi încă de soartă!”. La auzul acestor cuvinte, Năluca a scăpat briciul din mână. Ultimele doua versuri: „râdea cuțitul de rindea / dansând sub razele de luna” sugerează că până și moartea poate fi păcălită.
Dacă în folclor Moartea vine cu coasa, în această poezie ea vine cu briciul. Ideile se leagă firesc, în prima strofă, „tălâmb”, (neîndemânatic) cuțitul de rindea / striga aiurea dintr-o geantă”. Să fie aluzie la turbinca lui Ivan, cel care a speriat moartea?!. Dacă în prima strofă striga, în ultima strofă râdea de ne-îndemânarea Nălucii și „dansa sub razele de lună”, astrul iubirii, deci al vieții. Eul liric, aflat într-un moment de visare, își imaginează cum îl îndeamnă Moartea să-o urmeze, dar, ascultându-și vocea interioară a rațiunii, o îndepărtează.
Din punct de vedere stilistic, textul este presărat cu multe epitete: leneș, tălâmb, cumplit etc, cu personificări, dar și cu interjecții (Ah!), vocative (Doamne) și enunțuri exclamative. Brodate cu măiestrie, acestea dau valoare textului care-l îndeamnă pe cititor să mediteze asupra vieții și morții.
Tabloul “Țipătul”, realizat în mai multe variante, pe parcursul mai multor ani, este considerat o expresie a anxietății omului modern. Autorul relatează modul cum a ajuns la realizarea acestuia: "Mă plimbam cu doi prieteni la apus de soare. Cerul a devenit roșu ca sângele. M-am oprit și m-am sprijinit de un gard, simțindu-mă, în mod inexplicabil, extrem de obosit. Limbi de foc și sânge se întindeau pe fiordul albastru. Prietenii mei au continuat să se plimbe, în timp ce eu am rămas în urmă, tremurând de spaimă. Atunci am auzit țipătul enorm, infinit al naturii"
Octavian Paler despre tabloul „Ţipătul”: Ţipătul, cunoscuta capodoperă a pictorului expresionist, Edvard Munch, apreciată a fi una dintre cele mai valoroase picturi din lume, este totodată una dintre cele mai enigmatice şi stranii lucrări din istoria artei, care, în opinia multora, simbolizează strigătul omului modern, zdrobit de angoasele existenţei cotidiene
Adaugă un comentariu
Mulțumesc, Chris, Voi ține cont, numai că am aflat că se admit tablouri celebre care vor intra, apoi, în patrimoniul de imagini al revistei.
va rugam sa nu puneti imagini la postari pentru ca site-ul nu suporta o asemenea incarcatura, este specificat si in regulament, multumim!...
Ada Nemescu, surpriză copleșitoare pentru mine, în primul rând, prin prezență...Apoi aprecierile elogioase, felicitările și comentariul, în sine, plin de substanță! Mulțumiri alese și gânduri bune din partea mea!
Mulțumiri alese, dragă prietenă Floare, pentru lectura poemului meu, pentru aprecierile elogioase și felicitările colegiale! Onorat!
Ce poem, domnule Corneliu Neagu!
surprinzător, dozat perfect pentru a impresiona... m-a fascinat și l-am citit repetat.
Conexiunea cu celebrul tablou, cuvintele celebrului O. Paler, au întregit o postare inspirată!
Vă felicită, aDa
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ - poetă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR (redactor promovare cultură media)
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic
CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ (redactor promovare cultură media)
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE