de-ai ști tu, iubito
ce-ascund în adâncul sufletului
fără de teamă și goală
te-ai arunca în apele lui…
de-ai ști tu, iubito
ce foc arde-n inima mea
măcar atunci când ți-e frig
te-ai strânge lipită de ea…
de-ai ști tu, iubito
ce gust are lacrima mea
măcar atunci când ți-e sete
ochii mi-ai săruta…
de-ai ști tu, iubito
cât te visez de Femeie
măcar atunci când ți-e dor
te-ai dezbrăca de tristețe
și te-ai așeza lângă mine
sub așternutul Căii Lactee…
Adaugă un comentariu
De dragoste, monolog. Frumos în simplitatea așteptărilor! Noi ne împlinim prin noi și totuși avem nevoie de confirmarea celorlalți. Continuați!
Una este gustul și alta este poezia corectă. Și da, poezia clasică, cel puțin, cere niște canoane pentru a fi și corectă. Și nu este nici o misiune ingrată pentru noi adminii acestui site de a citi tot ce se scrie. O facem din plăcere. Nu citim după gusturi, ci tot ce se scrie, iar comentariile sunt obiective. Nu vă spun genul meu preferat de poezie. De fapt genul meu preferat de scriere este proza, însă nu mă oprește să savurez o poezie de calitate.
Acest site este unul de tip cenaclu, unde tot timpul se ivește câte ceva nou, se învață câte ceva, fiecare de la fiecare și nu este deloc plictisitor. Ne-am propus să respectăm limba română cât de corect posibil, să nu facem nici un rabat și de asemenea poezia, proza și celelalte feluri de scrieri, la fel corecte și de calitate. Și așa limba română este destul de chinuită de generațiile tinere, cărora nu le mai pasă de gramatică sau de armonia scrierilor.
Aceeași,
Sofi
Ion Ion, mulțumesc de trecere, de like și de remarcă.
Valeria Merca, mulțumesc pentru lectură, pentru like și pentru comentariu. Într-adevăr poezia e mai ”simpluță”, scrisă fără prea mari pretenții literare și fără prea mare sforțare de a performa în metafore și imagini originale. Mă bucur că ai găsit și lucruri pe gustul tău. Poate, pe viitor, cine știe...
Sofia Sincă, ai spus un adevăr fundamental, fiecare scrie cum dorește și cum simte. Nici nu ar avea sens să fie silit cineva să scrie după regulile impuse de alții sau după cum el nu simte. Poezia e o scriitură sinceră și poate fi receptată foarte diferit de persoane diferite, ceea ce mi se întâmplă și mie ca cititor de poezie, sunt autori pe care-i divinizez și le știu versurile aproape pe de rost dar și autori pe care nu i-aș citi nici dacă m-ar plăti cineva pentru asta, în ciuda faptului că sunt poeți consacrați și apreciați. E o chestiune de afinitate și de gust personal care se simte din start, eu niciodată nu spun despre un autor care nu-mi place cum că ar scrie ”rău”, spun doar că nu e genul meu. Diversitatea e mai plăcută decât monotonia, ce anost ar fi să scriem toți la fel, după aceleași canoane și cerințe. Mulțumesc de comentariu și de sfaturi, convins de buna intenție! Voi încerca pe cât posibil să mă conformez. Dacă nu voi reuși... asta e... mă voi retrage discret... Pentru că înțeleg misiunea ingrată a redactorilor unei astfel de pagini de a citi mereu pe lângă lucruri pe gustul lor și multe lucruri care nu le sunt pe plac.
Într-adevăr textul pare copilăresc! Poate și pentru faptul că s-au folosit unele expresii comune: „adâncul sufletului”, „ce foc arde-n inima mea”, „te-ai dezbrăca de tristețe”. Dacă am înlocui aceste expresii cu alte formulări sinonime, ar suna altfel. Mi-au plăcut versurile 3 și 4 din strofele 1 și 2, aici e poezie, în următoarele mai puțin. Per total e un text undeva pe la mijloc.
Și totuși, am citit cu plăcere.
Desigur, fiecare poate să scrie așa cum dorește. Însă în site-ul nostru se respectă, cât de mult posibil se poate, regulile poetice înscrise în poezia adevărată. Nu la întâmplare. La poezia clasică este necesară prozodia corectă iar la versul liber metafora, misterul și fiorul liric. Desigur și la cea clasică sunt valabile aceste deziderate pe lângă prozodie. Și, da, orice poezie are muzicalitate prin ritm și rimă.
Prin urmare, la noi veți scrie poezie adevărată. Vă rugăm!
Cu prietenie,
Sofi
Poezia e, într-adevăr, susceptibilă de a fi cântată, eu prefer muzicalitatea, poezia-cântec. Scriu și texte muzicale și compun muzică. Cât despre încadrarea ei, foarte multă poezie modernă nu se încadrează strict în vers clasic ori în vers liber, foarte mulți autori scriu, spre exemplu, folosind rime dar cu lungimi libere ale versurilor, fără reguli prozodice stricte... Deși mie îmi place mult poezia clasică în formă și scriu și așa ceva... Cât despre conținut pueril, găsim așa ceva la toți poeții, poezia e uneori și un joc ”pueril” de cuvinte și expresii...
Probabil sunt versuri de pus pe note, pe muzică, în special pentru chitară.
Din punct de vedere literar eu le socotesc cam puerile. Poezia nu se încadrează nici cu vers clasic și nici în vers liber... Probabil vom înțelege mai târziu ce poezie faceți.
Sofi
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, Director Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
***
Pentru anul în curs au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 600 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
© 2025 Created by Ion Lazăr da Coza.
Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE