orașul injectează cu râvnă toxine
în case
peste fantome ghemuite în spaime
trotuarele scot cu forcepsul din borduri
disperări
fără anestezii locale

timpul nu mai semnează
fișa de pontaj
cu smerenie
în anticamera iubirii

felida își ascute caninii de jugulară
în reflectoare
și nimeni nu vrea să vadă
ghilotina în cadență astrală ne ridică din oase

ce se vrea
și ce este nu sunt frați de cruce
precum un moșneag decrepit viitorul rulează aleatoriu
înțelesuri în alb și negru
pe degetul ispitei
cenușiul mugește sub toate

metastazele iubirii dețin codul mântuirii

inima
uitată în mâna unui mort trasează hărții
pulsiunile inocenței

se impune urgent un restart

Vizualizări: 128

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !

Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE

Comentariu publicat de Nikol MerBreM pe Martie 29, 2024 la 9:19am

Dragă Gerra, ca de obicei, te scufunzi în esențe și ne aduci de acolo adevăruri pregnante, adevăruri care dor, la fel ca și cele din această adâncă descriere a cotidianului cenușiu, general ori personal, în care ne afundăm tot mai mult, fără a-l putea controla prea mult, ,,ce se vrea și ce este nu sunt frați de cruce/precum un moșneag decrepit viitorul rulează aleatoriu/înțelesuri în alb și negru". Necesitatea renașterii prin potop, reformulat în haina modernă a restartului, este concluzia care iese la suprafața poemului, nu doar în final, ci și pe parcurs, pentru că totul pare să fi ajuns la limită, așa cum ne anunță cântecul de lebădă. Dar ce bine că, într-un fel sau altul, deținem ,,codul mântuirii"!

Îmbrățișări cu drag,

Nikol

Comentariu publicat de Mihaela Popa pe Martie 26, 2024 la 7:14pm

o radiografie a zilei unde, într-adevăr "timpul nu mai semnează
fișa de pontaj
cu smerenie
în anticamera iubirii"
acum totul e reclamă la superficial, la un aici și acum egoist, egocentrist, ce bine ar fi dacă s-ar da acel restart de la finalul poeziei tale.

Reverență!

Comentariu publicat de Floare Arbore pe Martie 25, 2024 la 3:55am

poemul redă o radiografie tristă a realității cotidiene, peste toate lebede negre au de suferit din cauza noxelor produse de oameni, poate fi acesta un cântec de lebădă neagră înainte de moarte. sincere felicitări, deși poemul m-a întristat foarte mult.

Comentariu publicat de bolache alexandru pe Martie 23, 2024 la 4:51pm

Și eu am folosit greșit antecameră... Eram convins că așa e corect. Când am dubii la un cuvânt caut pe DEX. Doamna Vasilisia are dreptate. În rest o poezie frumoasă!

Comentariu publicat de Chris pe Martie 22, 2024 la 9:52am

frumos cantec, intunecat, dar se incheie optimist :)

Comentariu publicat de Vasilisia Lazăr pe Martie 21, 2024 la 9:26am

Gerra, cu privire la interpretare, ce să spun... Ar fi minunat, dar uitându-mă în jur, lasă-mă să am îndoielile mele. Ar fi bine să fie bine.

Cu privire la antecameră, în primul rând nu există o formă veche, cuvântul fiind un neologism. Apoi, conform DEX-ului, antecameră înseamnă cameră de precombustie, nu cred că sensul acesta l-ai dorit. Și chiar dacă nouă ne plac ori nu ne plac niște cuvinte, unde e lege nu e tocmeală și punct. Corect este anticameră, oricât de nemuzical sau ilogic ni s-ar părea. Cu limba română nu negociem și nici nu o folosim după bunul plac. Eu spun că trebuie corectat. Și nu trebuie supărare pentru asta. Doar că așa e corect.

Comentariu publicat de chindea maria elena pe Martie 21, 2024 la 7:44am

Ce să zic Lisia!Eu cred nestrămutat în atributul creatorului, cred că putem alchimiza totul. De fapt, una din lecțiile fratelui Iisus referitor la iubire - este că trebuie să ne purificăm și să ne întărim modul de-a iubi. Nu ne-ntreabă El: „dacă iubești pe cel bun și frumos, care e meritul tău?” Iubește-l pe cel de neiubit, pe cel rău, bolnav, urât, ca să-ți vezi puterea inimii! În fond, totul se reduce la capacitatea fiecăruia de iubire! Iar a vedea răul din oameni și lume și a continua să-i iubești - mie mi se pare că este însuși scopul încarnării Lui aici, lecția pe care a venit să ne-o predea! El chiar de pe cruce și-a clamat dragostea de omenire, care s-a manifestat înfiorător față de El! Și i-a iubit și vindecat și pe leproși și pe cei ce făceau parte din „scursoarea” societății! Eu cred că aceea este adevărata putere a iubirii - care alchimizează totul! Privind cu iubire ceva sau pe cineva, i-ai schimbat deja energia interioară. Și a fi Creator, adică a manifesta atributul important al Tatălui nostru, înseamnă să ne creăm propriul univers lăuntric, modul în care răsturnăm în noi lumea și relațiile noastre cu ea și cu noi înșine.

Și Lisia, tu știi că viața m-a cam ținut mai mereu într-un fel de subsol, de ghenă, că testele la care a trebuit să fac față s-au situat pe graniță, pendula era între moarte, nebunie și viață! Drept care am învățat să răstorn clepsidra, să caut alte atribute ale vieții, alte portaluri. Puterea, atât cât o am, de-acolo provine, și de-aceea și rămân bujbei și doctorii că încă trăiesc deși mi-au profețit moartea de 24 de ani! Și, nu-i așa, suntem ceea ce alegem să fim!

Grație pentru scanare!   

Comentariu publicat de chindea maria elena pe Martie 21, 2024 la 6:53am

Dragă Amanda, tu ai dreptate în sugestia ta, poezia ar suna mai bine fără ultimul vers! Am să-l păstrez totuși, pentru că poezia am format-o în jurul acestui mesaj! Am urmat niște cursuri care mi-au validat ceea ce deja știam, că atunci când ceva se îndreaptă spre dezastru, să oprești iureșul schimbi programul! Acel restart e cheia, poetic nu-i necesar, dar filozofic e esențial! Și cum poezia se vrea un manifest....rămâne!

În ceea ce privește „antecamera” știu că acum se consideră corectă „anticamera” dar mie îmi strică muzicalitatea interioară a versurilor, așa că voi păstra vechea formă de scriere, dacă vrei ca o licență poetică. Am mai fost urecheată pentru acest mod de scriere al cuvântului, și deși sunt ascultătoare de obicei, aici nu voi corecta. Îmi place simțul tău critic și atenția ta, mie îmi mai scapă destule fiind mai zăpăucă - am observat că vezi și semnalezi greșelile, ceea ce e foarte bine! Și supărăcioasă nu-s, nici n-aș avea de ce. Suntem un atelier de poezie, și aici se presupune că Poezia este regina, nu egoul oricărui poet, indiferent de valoarea lui obiectivă.

Îți mulțumesc pentru toate intervențiile tale! Cu drag.

Comentariu publicat de Vasilisia Lazăr pe Martie 21, 2024 la 1:26am

Gerra, ne inviți într-o uriașă încăpere invadată de florile de mucegai ale timpului pe care-l trăim, ne oferi o imagine pe cât de fidelă, pe atât de deprimantă ale acestuia. Nu mi-e ușor să citesc un astfel de poem, mai ales când sunt pusă sub apăsarea unui asemenea titlu. Dar este și mai dificil să înțeleg taina resorturilor ascunse care-ți dau puterea să scrii astfel… E o neobișnuită intensitate a trăirii în poezia ta, dramatismul, precaritatea existenței, viața „mică” a cotidianului, degradarea sentimentelor sunt mereu puse în surdină într-un mod absolut original, recognoscibil. Ca să ne facem bine, se impune un restart, da, însă e greu... Avem deja simptomele unei boli necruțătoare...

Felicitări, Gerra! Și daa, anticameră e corect, trebuie corectat.

Comentariu publicat de Amanda Spulber pe Martie 18, 2024 la 5:35pm
O imagine sumbră, percutantă, înfiorătoare și unda de speranță care plutește peste toate imperturbabilă. Poate fi ignorată, dar nu înlăturată. Ultimul vers, deși este concluzie, îmi pare un pic stingher. Parcă ar suna mai bine fără el. E doar o părere, desigur, pot să greșesc. Nu am multă experiență.

Despre cuvântul antecameră, pare logic să fie așa, fiindcă folosim prefixul ante- cu sens de înainte de, dar corect este anticameră. Am încercat să înțeleg de ce și am aflat că anti- ar fi o formă veche cu înțelesul de în fața sau înainte de. Chiar și în engleză se scrie antechamber, dar se citește anti-. Am dezvoltat un pic subiectul pentru că am mai văzut scris cuvântul așa și sunt curioasă dacă explicația pe care am găsit-o e satisfăcătoare. Singurul cuvânt care îmi mai vine în minte cu anti- în sens de în fața este anticipat. Scuze pentru divagație și sper să nu te superi.

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ - poetă, artistă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - scriitoare

MIHAELA POPA - poetă

CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - scriitor

MIHAI KATIN - scriitor

GRIG SALVAN - scriitor, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

Zile de naştere

Astăzi nu este ziua de naştere a nimănui

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 300 Euro

Monica Pester - 300 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

Pop Dorina a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog treceri a utilizatorului nicolae vaduva
cu 4 ore în urmă
Utilizatorului Pop Dorina îi place postarea pe blog treceri a lui nicolae vaduva
cu 4 ore în urmă
Pop Dorina a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog se scutură o primăvară peste noi a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 4 ore în urmă
Utilizatorului Pop Dorina îi place postarea pe blog se scutură o primăvară peste noi a lui Vasilisia Lazăr
cu 4 ore în urmă
Pop Dorina a contribuit cu răspunsuri la discuţia Suveica a utilizatorului bolache alexandru
cu 4 ore în urmă
Lui Pop Dorina i-a plăcut discuţia Suveica a lui bolache alexandru
cu 4 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog din cartea cu tine a utilizatorului petrut dan
cu 6 ore în urmă
Costel Zăgan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Instigare la dor a utilizatorului Costel Zăgan
cu 6 ore în urmă
Utilizatorului Culiţă Ioan Uşurelu îi place postarea pe blog Egoism (Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 12 ore în urmă
Utilizatorului Culiţă Ioan Uşurelu îi place postarea pe blog pentru atât de adâncă dragostea ta a lui petrut dan
cu 12 ore în urmă
Utilizatorului Culiţă Ioan Uşurelu îi place postarea pe blog din cartea cu tine a lui petrut dan
cu 12 ore în urmă
Utilizatorului Culiţă Ioan Uşurelu îi place postarea pe blog Cu-aripi de ierburi nalte și descânt - vilanelă* (pastorală) a lui gabriel cristea
cu 12 ore în urmă
Utilizatorului Culiţă Ioan Uşurelu îi place postarea pe blog se scutură o primăvară peste noi a lui Vasilisia Lazăr
cu 12 ore în urmă
Utilizatorului Denisa Curea-Popa îi place postarea pe blog se scutură o primăvară peste noi a lui Vasilisia Lazăr
cu 13 ore în urmă
Utilizatorului Denisa Curea-Popa îi place postarea pe blog E cald și-mbietor la tine-n casă a lui Manuela Munteanu
cu 13 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Instigare la dor a utilizatorului Costel Zăgan
cu 15 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog n-am să deranjez niciodată aerul, ca tine, a utilizatorului Maria Mitea
cu 15 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Scrinul abulic a utilizatorului chindea maria elena
cu 15 ore în urmă
Monica Pester a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog treceri a utilizatorului nicolae vaduva
cu 16 ore în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr îi place postarea pe blog gutui în floare (valentă) a lui Stanescu Valentin
cu 20 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor