Am omorât în mine teama morții
(prozopoem)
Ultima scrisoare de pe front a tatei: „Ce îngrozitor lucru e războiul. Nimic nu seamănă c-o poveste…”, scria el. După ce o citea, mama își făcea semnul crucii și înțelegeam că nu trebuia să fi fost cineva care iubise mai mult ca el bucata de pământ pentru care plecase la război și căruia să nu i se fi strecurat îndoiala că Iisus a auzit de noi. După ce ascundea scrisoarea după icoană, un vultur îi era privirea! Am omorât în mine teama morții și am fugit de m-am ascuns în podul bunicilor, unde am făcut cel mai profund jurământ din viața mea, ca mic ostaș în care tata dărâmase simțul onoarei: „Cât te-am urât că mi-ai spus prea târziu, te-am implorat apoi să mă ierți că nu te-am înțeles, te-am iubit, te-am refuzat și te-am chemat. Când ai plecat de acasă am salutat cu mâna la tâmplă știind că am în tine un erou. Am plâns și mi-am sorbit lacrimile. Știu cum spuneai că înfrângerile sunt pentru toți cei alungați din cetate. Prilejuri de poezie, nu-i așa?” Am privit în ochii vulturului și m-am întrebat de ce lumina lăuntrică nu-l orbește? „Ce mai vrei?” spunea vulturul, făcând să zăngăne lanțul puțului ori de câte ori scoteam apă de la fântână. Puțin mai încolo stătea priponită o vacă. Îmi atrăsese atenția că cei care intraseră pe furiș în gândurile mele, cred că lăsaseră inscripții cu creionul chimic de nu mai puteau fi șterse. Așa se furișase Mașenka lui Vladimir Nabokov împreună cu cele două fete șterse, prietenele ei, când tocmai spusese: „Ia te uită, un soare micuț”. După aia, pe Mașenka au dus-o la Moscova. Așa a vrut soarta. Și, tare ciudat: despărțirea aceea a fost pentru Ganin o ușurare. Dar este o prostie să se afirme că viața începe cu „a fost odată gândul… că putem orice”. „Dar cu povestea?” l-am întrebat, în vis, pe tata. „Să câștigăm mai întâi războiul!” Însemna să avem noroc. Și mă gândeam cum sufla (și pe atunci) vântul printre brazi când Robert Jordan se închina (în: Pentru cine bat clopotele), dacă Maria n-are să fie niciodată a lui.
Adaugă un comentariu
După aia, pe Mașenka au dus-o la Moscova./ Apoi pe Mașenka...
Nu-mi place mie „aia”, dar e numai părerea mea. :)
Minunat! Minunat!
foarte frumos, citit cu plăcere,
E o îndoială la o afirmație, deci... (corect ați sesizat: fără al doilea nu). Îndreptat, mulțumesc.
Oare ultimul nu chiar trebuie: și căruia să nu i se fi strecurat îndoiala că Iisus nu a auzit de noi.
Caleidoscopic, seducător...
da Coza
doar MĂ ÎNCLIN!
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ - poetă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR (redactor promovare cultură media)
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic
CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ (redactor promovare cultură media)
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE