Arminia Adam este un poet care pare să fi găsit timbrul universului său poetic.După lectura atentă a celor doă cărţi ale poetei, Tăcerile dintre cuvinte ( 2013) şi volumul Pierduţi prin toamnele iubirii (2014), am ajuns la concluzia că întreg universul său poetic are la bază cultul divinităţii şi polimorfismul.

Primul volum se remarcă printr-o construcţie originală a discursului poetic.Observăm diferite motive literare precum motivul luminii ca simbol al cunoaşterii:,,şi în tăcerea ta absentă ning valuri cu miros de toamnă”.(Umbra luminii)

Iubirea se împleteşte cu motivul serafic:,,Iubirea înger rătăcit prin şine”.Poeta apelează la expresii inedite, inserate în versul predominant liber.Iubirea este , în viziunea acesteia , :,,tricotată cu lebede de zăpadă”.

Marea, un element atotprezent în textele sale lirice, reprezintă limanul tuturor dorinţelor:,,marea aceea de sticlă pe care mi-o găteai cu oţet şi castane”.

Eul liric pendulează între cer şi pământ, adică între cele două planuri : celest şi teluric.Existenţa este efemeră, o simplă scenă destinată măştilor protocolare:,,Muşcaţi din actorii de fum/ Rostogolindu-vă setea de gol”.(Măşti pentru toţi)

Salvarea în faţa morţii iminente o reprezintă ,,lespedea arhetipală” a cuvintelor:,,Dacă n-am respira prin cuvinte”.Această metaforă oximoronică defineşte un poet deplin, conştient de arta sa, capabil să transceandă lumea reală (realia mundi) prin capacitatea de autoregenerare a cuvintelor în sintaxa poetică.Moartea pare o utopie , din această perspectivă a îndumnezeirii prin cuvânt:,,De-aş mai avea o moarte”.

Eul liric este conştient de acel alter ego recognoscibil în ,,apusul gândurilor rânjind la colţ de stradă".Dualitatea sacru vs profan, real vs utopic determină o suită de interogaţii retorice cu un caracter filosofico-meditativ. Aflată la vârsta maturităţii depline, Arminia Adam trăieşte în toamna cuvintelor meşteşugit aranjate în tiparul lexical.

Cel de al doilea volum al poetei intitulat sugestiv:,,Pierduţi prin toamnele iubirii" marchează o întoarcere la erosul profan, dar , surprinzător, şi o revelaţie a divinităţii deplină:,,M-ai strigat prin glasul nopţii şi Ţi-am auzit cuvîntul.”

Este reiterată ideea poetică de har sacru.Logosul aparţine genezei:,,Cuvântul născutu-s-a nud”, dar are norocul să se nască într-un ,,veac acvifer”.

Motivul serfic este redundant în ambele volume. Serafismul este însă umanizat:,,Doi îngeri albi, plăpânzi, flori de gheaţă.”

Din acest univers poetic nu putea lipsi , în acest al doilea volum scris numai în vers clasic, motivul luminii, adică cel al cunoaşterii luciferice:,,Auzi lumina care strigă departe umbra soarelui?”.

Iubirea, tratată caustic uneori (,,ne-au trimis-o ca rebut”) este proiectată în oniric.

Apare motivul sideral:,,dansez pe pieptul lunii”.Se observă o înclinaţie spre metaforizare:,,dorul pentru fluturi” şi romantism.

Arta cuvântului armonizează un univers situat între tragic şi plenitudinea artei:,,Să nu lăsaţi să moară cântecul în zori”.

Eul liric resimte tăcerea ca pe un sfîrşit existenţial.,,Tăcerilor de smoală” li se opun ,,cuvintele rotunde ca un soare”.Soarele simbolizează cunoaşterea apolinică.Într-un univers în care noi, oamenii suntem ,,de sticlă”, expuşi, fragili, efemeri, singură arta cuvantului dăruit de divinitate salvează timpul care se scurge din clepsidră, inexorabil.

Motivul modernist al zborului , al imponderabilităţii este liantul dintre cele două planuri : terestru şi celest:,,păsările alăpteză minuni”.

Concluzia lectorului despre acest univers poetic, conturat cu graţie dar şi cu forţă a penelului de către poeta Arminia Adam, este aceea că harul divin şi arta cuvantului reprezintă singurele repere stabile într-o lume lipsită de sacralitate.

În ceea ce priveşte construcţia poemelor, versul clasic impune un registru arhaizant al cuvintelor, care dau impresia de catedrală străveche.Versul alb dă libertate şi forţă artistică unei voci poetice cu un timbru original.Lectura celor două volume transferă cititorul în universul unor toamne ale maturizării în şi prin iubire de semeni.

Vizualizări: 25

Vizualizări: 71

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Comentariu publicat de Iordachescu Dragos Nicolae cu 16 ore în urmă Ştergere comentariu

Felicitări, Angi, pentru această recenzie de carte pe care o aduci la cunoştinţa cititorilor şi autorilor de pe acest site.

Îmi pare bine că prezinţi aici, pe Însemne Culturale, cărţile unei poete pentru care eu am toată consideraţia. Am avut ocazia să citesc "Pierduţi prin toamnele iubirii", poezie de dragoste în vers clasic, scrisă cu mare măiestrie literară de poetă.

Din punctul meu de vedere, Armina va ajunge un nume în poezia românească pentru maniera şi modalitatea în care scrie, fac referire aici atât la versul clasic cât şi la versul liber, cât şi pentru viziunea ei poetică. Eu sunt încântat să o citesc de fiecare dată când am ocazia. Pot spune că este unul din autorii contemporani pe care îi prefer.

Ar fi un mare câştig pentru siteul Însemne Culturale dacă Armina şi-ar posta creaţiile proprii aici.

Complimente,

Comentariu publicat de Sofia Sincă cu 16 ore în urmă Ştergere comentariu

Angi, acest text se postează în grupul Evenimente Culturale. Aici este spațiul destinat doar poeziei. Prin urmare, te rog să-l transferi.

Comentariu publicat de Irimia Valentin cu 1 oră în urmă Ştergere comentariu

Foarte completa si complexa conturarea ta. Felicitari tie...felicitari autoarei!

Recenziile de carte au rolul lor,iar un poet apartine tuturor cititorilor indiferent de grup.As scrie cu drag recenzii oricarui coleg.Eu citesc cartile Arminiei cu  placerea de a descoperi un poet deplin si un om minunat.Multumesc pentru comentarii Dragos,Valentin si  doamna Sofy (pentru repostare).

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ - poetă, artistă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - scriitoare

MIHAELA POPA - poetă

CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - scriitor

MIHAI KATIN - scriitor

GRIG SALVAN - scriitor, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

Zile de naştere

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 300 Euro

Monica Pester - 300 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

Costel Zăgan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Inefabila erezie a educației a utilizatorului Costel Zăgan
cu 17 minute în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog bella a utilizatorului petrut dan
cu 2 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog în șirul de păsări a utilizatorului petrut dan
cu 2 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog pentru atât de adâncă dragostea ta a utilizatorului petrut dan
cu 3 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog pentru atât de adâncă dragostea ta a utilizatorului petrut dan
cu 3 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a contribuit cu răspunsuri la discuţia Nănașa a utilizatorului Bircea Marian
cu 8 ore în urmă
Lui Vasilisia Lazăr i-a plăcut discuţia Nănașa a lui Bircea Marian
cu 8 ore în urmă
Nikol MerBreM a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog se scutură o primăvară peste noi a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 9 ore în urmă
Nikol MerBreM a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Cu-aripi de ierburi nalte și descânt - vilanelă* (pastorală) a utilizatorului gabriel cristea
cu 9 ore în urmă
Lui Nikol MerBreM i-a plăcut discuţia Alergătorul singuratic a lui Grig Salvan
cu 9 ore în urmă
Nikol MerBreM a contribuit cu răspunsuri la discuţia Alergătorul singuratic a utilizatorului Grig Salvan
cu 9 ore în urmă
Nikol MerBreM a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Bătrân abac a utilizatorului Monica Pester
cu 9 ore în urmă
Nikol MerBreM a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Când... a utilizatorului Monica Pester
cu 9 ore în urmă
Nikol MerBreM a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Egoism (Ion Lazăr da Coza) a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 9 ore în urmă
Nikol MerBreM a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Nopți se sparg de întuneric a utilizatorului C.Titi Nechita
cu 9 ore în urmă
Nikol MerBreM a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Sub clipocitul vâslei solitare a utilizatorului gabriel cristea
cu 9 ore în urmă
Grig Salvan a comentat în legătură cu videoclipul lui Grig Salvan
cu 10 ore în urmă
Nikol MerBreM a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Nenuntitul a utilizatorului Suchoverschi Gheorghe
cu 10 ore în urmă
Grig Salvan a contribuit cu răspunsuri la discuţia Alergătorul singuratic a utilizatorului Grig Salvan
cu 10 ore în urmă
Grig Salvan a contribuit cu răspunsuri la discuţia Alergătorul singuratic a utilizatorului Grig Salvan
cu 10 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor