Mamornicul*

                                                                                                          Ion Lazăr da Coza

 

 

           Entomologii spun că sunteţi cam patru mii cinci sute de neamuri. Mai spun că existaţi de pe timpul dinozaurilor fiindcă s-a găsit un strămoş de-al vostru prins într-un chihlimbar vechi de vreo cincizeci de milioane de ani. Că voi veţi fi supravieţuitori pe acest pământ şi după un eventual război nuclear sau chiar atunci când Soarele, devenit o „gigantă roşie”, ar fi înghiţit planetele Mercur şi Venus iar radiaţiile ultraviolete vor fi făcând de mult timp ravagii pe Terra. Dintre toate rubedeniile voastre doar vreo treizeci aţi fi domestice. Adică sunteţi asociaţi cu locuinţele umane şi în niciun caz că aţi fi deprinşi cu omul şi că i-aţi fi de vreun folos. Generic, vi s-a dat numele de gândaci-de-casă. Nu ştiu dacă asta vă supără au ba. Încercând să facem puţină lumină, ori din contra să încurcăm şi mai tare lucrurile, înşirăm câteva denumiri căpătate în vreme, urmând ca fiecare să tragă la casta lui mai mult sau mai puţin ilustră ori să rămână orfan prin neaoşa vorbire a gospodinelor înfuriate: gândacul-morţilor (Blaps mortisaga) în unele regiuni numit şi borză, goandă sau goambă; gândacul-de-făină (Tenebrio molitor), morar sau grângoaşă; gândacul-de-casă (Phyllodromia germanica) menţionat şi ca şvab, tărhan, gâzoabă, corhan, torhan, rus, turhan ori tarcan…

           Nu, pe tine nu te-am pomenit aici, dar nădăjduim că te vei recunoaşte în rândurile de mai jos, iar dacă n-ai atâta duh te vom ajuta înspre final.

           Îţi faci apariţia îndeobşte în lumina difuză a amurgului, în lumina de stroboscop a televizorului ori a vreunei veioze băhnită. Chiar dacă simţi mişcare în jurul tău, tu nu cauţi să te ascunzi repede întrucât elimini o secreţie de-a dreptul pestilenţială atunci când eşti atins. Mersul tău se vrea ferm şi demn, însă aroganţa, însoţită cel mai adesea de un groaznic surplus adipos, te face întotdeauna hâd. Căţărat pe cele şase picioare subţiri şi păroase, înalte şi strâmbe, trupul masiv, în comparaţie cu membrele, stârneşte până şi râsul eunucilor văduvi. Nu, tu nu ai suferit vreo metamorfoză ca personajul lui Franz Kafka. Tu nu te vezi respingător în ipostaza ta. Aşa ai fost de când te ştii. Trăiai în celare şi debarale, în beciuri şi subsoluri umede şi răcoroase. Autostrăzile tale erau cărările şobolanilor sau ţevile de canalizare. De ce n-ai rămas acolo?! Nimeni nu te-ar fi remarcat în mod deosebit, pe nimeni nu ai fi deranjat în mod evident! Dacă ai fi continuat să te hrăneşti cu stropii râncezi de ulei de sub aragaz ori cu firimiturile mucegăite din spatele dulapurilor coşcovite aveam cu tine doar un război casnic, dar aşa provoci reacţii publice. Ai scos ţara asta din priză ca pe un frigider cât de cât populat şi ai transformat totul într-o clismă extrasă parcă dintr-un cadavru putred. Cu asta te hrăneşti tu. Asta vrei să te înconjoare. Acesta-i mediul tău.

          Ţii neapărat să ne convingi că nu ai şase picioare, ci că eşti un Shiva, hindusa zeitate cu patru mâini. Nu te amăgi – dansul tău nu reprezintă un ciclu de nimicire şi de formare a lumii. Tu nu ai clădit, nu clădeşti şi niciodată nu vei clădi ceva nobil! Tu doar distrugi, doar acaparezi. Furi fără nicio apăsare până şi din mâncarea bătrânilor din aziluri dar şi din bomboanele copiilor cu dizabilităţi, internaţi adesea în cămine sordide. Totul îţi prieşte. În special purulenţa. Fie ea morală, socială ori economică.

            Te amăgeşti că ai o aură. Vai ce blasfemie! Tu nu ai nimb, ci un halo sinistru. Dacă haloul ar fi din vapori de mercur şi fosfor, din acid clorhidric şi amoniac tot ar fi ceva de capul tău, însă tu eşti un planetoid din găinaţ umed înconjurat de cele mai respingătoare miasme. Acesta e ozonul caracteristic ţie şi pe care îl respiri cu nesaţ.

             Oh, şi dacă ne uităm la tine descoperim uşor patru adâncituri pe trupu-ţi dezgustător. Una în frunte, una în osânza de sub buric – ombilicul dovedeşte că ai avut totuşi o mamă!? – şi câte una pe umeri. Firesc, urmele acestea ar fi trebuit să fie lăsate de colţurile vreunei ferestre în chip de romb a vreunei închisori jilave. Dar nu. Acolo, în gropile acelea, îţi izbeşti degetele de vidanjă, închipuind o cruce mare şi curată fiindcă tu – vezi Doamne! – eşti evlavios. Ba ai construit şi vreo biserică prin oarece cătun sau ghetou, ori poate doar ai zugrăvit-o. Nu ţi-a ajuns numai atât: ţi-ai boit şi detestabila-ţi făptură pe sacrul perete. Asta ţi-a fost îngăduit deoarece şi prin altare şi amvoane sunt destui ca tine. Ai asistat batăr la o slujbă în biserica ridicată sau pictată din obolul tău? Dacă „da”, ai văzut desigur că enoriaşii nu stau la umbra frescei tale căci şi ea pute.

           Adesea eşti şi om politic ori stai în spatele a multor oameni politici, dirijând astfel o caricatură de partid. Imaginea de salvator al neamului e deconspirată încet-încet şi tot ce vremelnic i-a îmbătat pe naivi se transformă în greaţă şi-apoi în lehamite. Pentru teamă sau furie e deja prea târziu. Te-ai înmulţit suficient încât să stăpâneşti şi să împarţi cu cei de teapa ta stârvul ţării. Nici voi între voi nu vă respectaţi şi nu vă suportaţi exalaţiile, dar aveţi nevoie unul de altul. Obsecvioşi ai destui – cei prea slabi ca să-ţi arate oglinda sau cei ce aşteaptă să le arunci o ciozvârtă cangrenată, muiată în balele tale de varan de Komodo! –, numai că oricât ai fi de bogat nimeni nu te iubeşte! Nici măcar progenitura ta. Şi lui îi puţi, dar asta nu înseamnă că nu-ţi toacă banii infecţi în cluburile pline cu libărci…

           Cum spuneam, eşti foarte rezistent şi oportunist. Ai un număr mic de inamici naturali. Câţiva paraziţi şi prădători. Dintre aceştia din urmă, viespile din familiile Evanidae şi Ampulicidae ţi-ar mai veni de hac. Dar ce să facem dacă „doamna legată la ochi” nu e o astfel de viespe? Asigurat din această parte, continui să defilezi nepăsător pe sub ochii celor pe care-i consideri limacşi amorfi atunci când, anesteziindu-se în sărăcia lor, lăcrimează urmărind vreo telenovelă ori vibrează la un meci de fotbal jucat de echipa naţională.

              Te-ai recunoscut? Eşti tu: mamornicul sau clăbucul, moroslivul sau gringoaşa-puturoasă, gândacul-negru sau gândacul-puturos. Puţini, foarte puţini te ştiu pe numele latinesc – Meloe proscarabaeus. Din păcate, şi mai puţini sunt cei care nu mai suportă fetida-ţi prezenţă.

                                                                   Eseu publicat în revista „Oglinda Literară”

Vizualizări: 268

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Excelent da Coza, excelent text! Nici nu se putea o comparaţie mai bună. Mamornicul e foarte rezistent, s-a adaptat bine... 

Toată admiraţia,

Mulţumesc, doamna Lazăr!

I.

Mulţumesc, Mihaela, pentru comentariul tău...

Descriere excelenta a... mamornicului.

Felicitari!

Cu prietenie,

Excelent ai cuprins caracteristicile gândacului-om în alegoria ta. L_ai încărcat de toate ''atributele'' posibile, i-ai aruncat, subtil, toate invectivele prin descrierea feluritelor neamuri de gândaci. Şi pe deasupra ironia clarificatoare, explicită subliniază mărci specifice ale caracterelor acestora.

Nu mă mir... talentul tău şi deosebita aplecare pentru scris aduce reuşita în fiecare paragraf al tău.

Admiraţie!

Sofy

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site redacție

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR 

ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR

CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR 

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare

MIHAELA POPA - poetă

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - poet

MIHAI KATIN - poet

GRIG SALVAN - prozator, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru anul trecut au donat:

Gabriela Raucă - 400 Euro

Monica Pester - 600 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

***

Pentru acest an au donat:

Maria Chindea - 200 Lei

Monica Pester - 300 Lei

important!

Activitatea Recentă

Cornaciu Nicoleta Ramona a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Mulți ani a utilizatorului bolache alexandru
cu 27 minute în urmă
Utilizatorului Cornaciu Nicoleta Ramona îi place postarea pe blog Mulți ani a lui bolache alexandru
cu 42 minute în urmă
Utilizatorului Cornaciu Nicoleta Ramona îi place postarea pe blog Nu-ţi fie teamă de sfârşit a lui Mihai Katin
cu 47 minute în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog În ochiul viu de frunză a utilizatorului gabriel cristea
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog În ochiul viu de frunză a lui gabriel cristea
cu 2 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Amurg a utilizatorului IOAN stoian
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Maria Moise îi place postarea pe blog Decor între viață și moarte a lui Corneliu Neagu
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog simplicisima luminatorilor a lui nicolae vaduva
cu 3 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog simplicisima luminatorilor a utilizatorului nicolae vaduva
cu 3 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Scenaristul a utilizatorului Monica Pester
cu 3 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog ajunul furat a utilizatorului petrut dan
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog ajunul furat a lui petrut dan
cu 3 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog suflet cald a utilizatorului Cornaciu Nicoleta Ramona
cu 3 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Colind cu cuvinte uitate (Ion Lazăr da Coza) a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog Colind cu cuvinte uitate (Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 3 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog slujbă a utilizatorului petrut dan
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog anunț important a lui bolache alexandru
cu 3 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog anunț important a utilizatorului bolache alexandru
cu 3 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Ce faci cu tine a utilizatorului Monica Pester
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog Ce faci cu tine a lui Monica Pester
cu 3 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2025   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor