Alina Diaconu trăiește și scrie în Argentina, la Buenos Aires. S-a născut la București, România. În 1959 a plecat cu părinții în exil la Buenos Aires. Între 1968 și 1970, a trăit la Paris. În afară de autor de romane de ficțiune, a fost editorialist la revista "Cultura" și colaborator la principalele ziare argentiniene. A primit bursa Fulbright, care a adus-o în SUA  în 1985 şi, în 1994, premiul acordat de Academia Română de Arte și Științe din SUA.       

A scris şapte romane, iar "Penultima călătorie" și "Noapte bună, domnule Profesor", traduse şi în româneşte, au obținut prestigioase premii.

 

În 1998 a publicat o colecţie de interviuri cu Borges, Cioran, Girri, Ionesco și Sarduy. În 2002 a publicat  romanul "O femeie secretă" la Fundația Internațională Jorge Luis Borges, iar în 2005 "Intimitățile exitenței", carte de  poezii și aforisme.

În 2009 i s-a mai tradus în româneşte "Avatar" și a fost omagiată la Ambasada Argentinei din București, unde i s-au conferit o serie de  distincții.

Aceasta este Alina, prietena mea din copilărie, a cărei plecare din România a fost prima şi cea mai năprasnică despărţire din viaţă. Aveam s-o revăd în România, unde a revenit de câteva ori, dar şi mai târziu, la Montreal.

Părinţii noştri erau prieteni. Când fratele meu era bolnav, dormeam la Alina. Mama ei, Varinca Diaconu, era artistă în legătoria de cărţi în piele. Cum se poate uita o casă plină de tablouri de Petraşcu, Ciucurencu, Iser, Pallady ? Ochii albaştri ai Alinei şi ai mamei ei au fost imortalizaţi într-un tablou de Ciucurencu, care trona în living.

Spunea Alina în interviul intitulat "Cu Alina Diaconu despre Borges" de Theodor Tudoriu, "România Literară" nr.22, 2006 (http://www.romlit.ro/cu_alina_diaconu_despre_borges):

"..iată ce s-a întâmplat cu colecţia noastră de Petraşcu, Ciucurencu, Pallady, Iser. Era o colecţie pe care tatăl meu o constituise înainte de instaurarea comunismului. Când am decis să emigrăm, a vrut să o vândă unui muzeu, pentru că includea unele dintre cele mai bune tablouri de Petraşcu şi Iser. I s-a propus însă un preţ de nimic, dar efectiv de nimic. Atunci cred că a vândut trei tablouri, dintr-un total de şaptezeci. A fost atât de supărat de faptul că se minimiza valoarea pânzelor din colecţie încât a preferat să le facă cadou. Când prietenii, rudele, vecinii veneau să se despartă de noi, înaintea plecării, tatăl meu le dăruia câte un tablou. Acesta a fost sfârşitul colecţiei, cu excepţia câtorva portrete de familie care au fost salvate cu ajutorul unor diplomaţi şi care se află acum aici. Dar restul colecţiei s-a făcut pulbere". 

Mama ei organiza în fiecare an serbarea pomului Crăciun, pe care am descris-o în "Gânduri printre rânduri" (Ed. Archaeus 2001):

"Sărbătorirea cu pom se făcea la prietenii părinţilor mei, care aveau o fetiţă de varsta mea, Alina. Cum casa lor era încăpătoare, se adunau acolo nu numai copiii cu părinţii lor, ci şi o mulţime de adulţi fără copii, scriitori, doctori, avocaţi, oameni de artă, într-un cuvânt intelectuali [...]Când ceremonia începea, uşile duble se deschideau, luminile se stingeau şi se pătrundea în camera părinţilor Alinii, unde trona un imens brad împodobit cu globuri şi jucărele. Tablourile de Petraşcu, Iser sau Ciucurencu care ornau pereţii camerei că într-o expoziţie dispăreau în umbră şi nu se mai zarea decât maiestuosul copac cu lumânări şi artificii. La un semnal începeam să cântăm în cor „O brad frumos” şi din umbră îşi făcea încetişor apariţia Moş Crăciun ,cu barbă albă, gârbovit şi îmbrăcat într-un halat roz (nu roşu), trăgând după el un cărucior plin cu cadouri[...] Eu eram mută de bucurie şi emoţie. Nu mă deranja că pe sub halat se vedeau pantalonii unuia din invitaţi sau că acel cărucior era de fapt căruţul de păpuşi al Alinii. Mi se părea normal ca Moş Crăciun să folosească obiecte din casele pe care le cutreiera. Credeam sincer în el şi pentru mine n-avea nici o importanţă dacă persoana care îl încarna era unul dintre invitaţi[...]Jocul imaginaţiei în care copiii erau antrenaţi de Crăciun mi-a rămas adânc gravat în suflet. Iar astăzi, privind în urmă, mi se pare că adulţii intraseră în joc poate chiar mai mult decât copiii. Căci ce altceva decât fantezia şi visele le-au dat intelectualilor din acea vreme forţa de a străbate cu capul sus sumbra perioadă a dictaturii staliniene?"

Condiţiile politice ale vremii au fost motivele plecării familiei Diaconu "în exil", cum spune Alina în acelaşi interviu: 

..."spun "exil" pentru că situaţia părinţilor mei era foarte specială. Amândoi erau intelectuali, tatăl meu - Aurel Vladimir Diaconu - era critic de artă. Era şi avocat, dar nu profesa pentru a se putea dedica criticii de artă. În epoca lui Gheorghiu-Dej a fost numit redactor-şef al unei reviste de artă difuzată în străinătate, "L'art dans la République Populaire Roumaine". Publica, de asemenea, articole despre artă, pentru că era critic şi colecţionar.... Într-o zi, tatălui meu i s-a spus că ceea ce face este foarte bine, dar că ar trebui să înceapă să scrie despre actualitate, nu despre trecut. Iar actualitatea era realismul socialist, pe care el îl detesta. Ar fi fost o trădare a propriilor convingeri să vorbească elogios despre ceva ce nu-l interesa. În ziua aceea, tatăl meu s-a întors acasă şi i-a amintit mamei mele că, la un moment dat, ea propusese să emigreze în Argentina (unde avea o soră). "Ar trebui să facem demersurile necesare, pentru că ceea ce s-a întâmplat astăzi este un avertisment. Se ştie, întâi ţi se dă un avertisment, apoi eşti obligat să îţi faci autocritica şi pe urmă eşti dat afară". A preferat să plece în loc să accepte să se compromită." 

 

Prietenia mea cu Alina Diaconu este cea mai veche şi a rămas, probabil, cea mai puternică din viaţa mea. Rândurile de faţă, din preajma Crăciunului, sunt scrise în memoria neuitatelor "serbări de pom" petrecute împreună. Un gând pios talentatei Varinca Diaconu, mama Alinei.

     

                          

             

 

 

Vizualizări: 611

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Va multumesc pentru trecere,  d-le Bedrule. Mi-a facut placere. 

Cu stima,

VPL /din tara frigului intins / a bradului din munti, aprins / si-a florii peste care-a nins... 

Extrem de interesant articolul, doamnă Veronica Lerner. Am aflat totodată despre o scriitoare de care nu ştiam, parte de istorie, parte de cultură. Dramatic este că bolşevismul instaurat după război în România a decapitat elita naţiei româneşti, împrăştiind-o prin lumea largă sau aruncând-o în puşcării. De acolo a început marasmul.

Încântat de ceea ce am citit!

Complimente,

Multumesc foarte mult, Dragos. Asa este, multi romani au ajuns celebri peste hotare, "goniti" nu numai de regimul totalitar ceausit, dar si de cel dinaintea lui, cum bine ai punctat. Alina Diaconu e o personalitate mondiala si mai sunt multi altii romani valorosi, nu toti cunoscuti de publicul din Romania.

Cele doua carti, pe care le-am recitit acuma, sunt foarte bune. 

Inca o data multumiri pentru prezenta ta fidela pe pagina mea! Si eu apreciez poezia ta! 

Sarbatori Fericite!

 

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ - poetă, artistă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - scriitoare

MIHAELA POPA - poetă

CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - scriitor

MIHAI KATIN - scriitor

GRIG SALVAN - scriitor, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 400 Euro

Monica Pester - 600 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

Utilizatorului Stanescu Valentin îi place postarea pe blog Retrăire a lui Gavrilă(David) Giorgiana Teodora
cu 1 oră în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog adam&eva, cum ar veni! a utilizatorului petrut dan
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului IOAN stoian îi place postarea pe blog Ne-ntoarcem... a lui gabriel cristea
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Stanescu Valentin îi place postarea pe blog adam&eva, cum ar veni! a lui petrut dan
cu 2 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog când toamna te îmbracă în verde a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 2 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog când toamna te îmbracă în verde a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Stanescu Valentin îi place postarea pe blog când toamna te îmbracă în verde a lui Vasilisia Lazăr
cu 3 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Ne-ntoarcem... a utilizatorului gabriel cristea
cu 3 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Retrăire a utilizatorului Gavrilă(David) Giorgiana Teodora
cu 3 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog când toamna te îmbracă în verde a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 3 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog adam&eva, cum ar veni! a utilizatorului petrut dan
cu 3 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog când toamna te îmbracă în verde a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 4 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog adam&eva, cum ar veni! a utilizatorului petrut dan
cu 4 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog când toamna te îmbracă în verde a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 4 ore în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr îi place postarea pe blog adam&eva, cum ar veni! a lui petrut dan
cu 4 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog adam&eva, cum ar veni! a utilizatorului petrut dan
cu 4 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog adam&eva, cum ar veni! a utilizatorului petrut dan
cu 4 ore în urmă
Monica Pester a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Ne-ntoarcem... a utilizatorului gabriel cristea
cu 4 ore în urmă
Monica Pester a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog adam&eva, cum ar veni! a utilizatorului petrut dan
cu 5 ore în urmă
Monica Pester a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog adam&eva, cum ar veni! a utilizatorului petrut dan
cu 5 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor