Începând cu anul 2013, la 31 august, celebrăm Ziua Limbii Române. Așadar, avem o sărbătoare. Ce facem cu ea? Potrivit actului normativ, Ziua Limbii Române trebuie să fie marcată de autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentantele diplomatice și institutele culturale ale României, precum și de alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific. Guvernul și autoritățile administrației centrale și locale vor lua măsurile ce se impun pentru ca în această zi drapelul României să fie arborat, în conformitate cu prevederile legii, să se intoneze imnul național și să se folosească sigiliile cu stema țării de către autoritățile și instituțiile publice. Autoritățile administrației publice centrale și locale pot sprijini material sau logistic organizarea și desfășurarea manifestărilor… Aceasta este la nivel legislativ și ideatic. Practic? Tare mi-e teamă că „frigem mititei pe orice Golgotă” (închinăciune amară ție, Octavian Paler!). Hai, pentru câteva minute, să renunțăm să ne ascundem în mulțime, ori să dăm vina pe societate, și să ne întrebăm sincer: „Ce facem noi, ca cetățeni ai Patriei Limbii Române, oriunde ne-am afla, în această sfântă zi de 31 August?” Unii mi-ar răspunde, răstit, cu o altă întrebare: „Chiar e nevoie de o astfel de sărbătorire!?” Și-n snobismul lor gregar, în mânia lor cosmopolită, fără să se informeze, aruncă furioși, ca pe o certitudine, ca pe o axiomă faptul că în nicio țară din UE nu există o astfel de sărbătoare. Păcătuiesc la rându-mi, fără să mă documentez din lipsă de timp, și afirm cu tărie că nu mongolii, aborigenii, boșimanii, cu atât mai puțin patagonezii au inventat sintagma frangleza. Mi-e de-ajuns să știu că francezii au impus această expresie și să bănuiesc faptul că au în calendarul lor național Ziua Limbii Franceze, iar dacă nu au o așa sărbătoare, e și mai bine – înseamnă că-și celebrează limba în fiecare zi.

Sincer, ca slujitor modest al limbii române, la un prim impuls, declarându-mă totuși un naționalist luminat, făcând o analogie păgână cu chelnerii care, muncind zilnic în restaurant, după noaptea epuizantă de Revelion, se adună, culmea, tot într-un restaurant, pentru a face revelionul lor, aș răspunde că nu-i necesară o astfel de sărbătoare. Cât de egoiști am fi să nu ne bucurăm de o asemenea festivitate ce ne dă prilejul de a evoca înaintași de geniu cum ar fi un Hașdeu, Alecsandri, Eminescu, Slavici, Creangă, Nichita, de a trage concluzii, de a face planuri de viitor pentru a ne păstra cât mai curată limba. Am mai spus-o și cu alte prilejuri, limba e un sistem viu, cuvinte se nasc și mor, dar chiar trebuie să acceptăm barbarisme (cuvinte împrumutate dintr-o limbă străină fără a fi necesare), „englez(oa)isme”, „romfranglezisme” fără nicio noimă? Cum ziceam, ca truditor insignifiant al limbii române (dar nici Himalaya nu-i alcătuită dintr-un monolit!), pentru mine, zilnic, aceasta e crucea de lumină pe care o port. Firește, mă mai împiedic, mai găsesc un Simon să mă ajute, dar cânte cocoșul de trei miliarde de ori eu nu mă voi dezice de limba mea!

Vizualizări: 465

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Draga mea Lisia, numai eu știu cât ai trudit ca ÎNSEMNE CULTURALE să îmbrace haina de sărbătoare a limbii române!

Îți mulțumim!

Nu știu de ce ai reacționat așa, Ilie. Tare mi-e teamă că „la anul” o s-o uităm.

 Eu sper sa nu uitam .Asta este tot ce vreau,pentru ca si mie-mi pare ca o sa uitam.Ca mai toate lucrurile, care incep bine pentru noi,iar dupa aceea se asterne tacerea si uitarea.

 Sunt la fel de sceptic ca si dumneavoastra.

Sunt mândră că fac parte din acest site, din acest grup care slujește, printre altele, corectitudinea limbii române. Se datorează mult, fondatorului Ion Lazăr da Coza și soției lui, Vasilisia Lazăr. Poate unii consideră exagerate atenționările, acestora, în ceea ce privește punctuație, mici greșeluțe de exprimare sau invazia expresiilor din alte limbi. Nu! Nu sunt deloc exagerate, sunt doar factorii care ne țin pe linie dreaptă.

Cinstire, limbii române!

Avem atâtea cuvinte frumoase, o limbă atât de armonioasă şi de melodioasă, suntem atât de legaţi sufleteşte de ea, doar că unii dintre noi nu preţuiesc acest lucru, au primit moştenire aceast tezaur şi au impresia ca li se cuvine, îl pângăresc de câte ori au ocazia şi fac să se piardă încet, dar sigur, căldura şi mierea limbii române. Cine nu ştie să preţuiască darul primit, înseamnă că nu îl merită. Noi ar trebui să ţinem capul sus printre naţiunile lumii, lingvistic vorbind avem un filon de aur, cultural în ansamblu, de asemenea. Să ne respectăm limba maternă, să o onorăm, să o vorbim frumos, corect, să nu o schimonosim, să nu o terfelim, să ne plecăm în faţa generaţiilor de lingvişti, de oameni de cultură, care au slujit-o şi au ridicat-o. E un moment de reflecţie şi să sperăm că îl vom folosi cum se cuvine!
Nu e ceva de sărbătorit cu bere şi mititei, ar fi o indecenţă!

Eu cred că se cuvine să onorăm limba română scriind corect de fiecare dată, vorbind-o corect, frumos, elegant. Limba română nu e o icoană, e însăşi esenţa sufletului nostru, nu trebuie să ne închinăm ei, trebuie să o cunoaştem, să o mânuim, să îi valorificăm plurivalenţa, subtilităţile, frumuseţea, să nu o ducem în derizoriu, să nu o aruncăm la coşul de gunoi al istoriei doar pentru că acum există messengerul sau tabletele, pentru că ne lipseşte timpul, pentru că unii pur şi simplu nu vor să o înveţe din ignoranţă. Ca profesor de limba şi literatura română, mă simt uneori un Sisif în faţa valului de ignoranţă, de indecenţă şi de subcultură cu care media tinde să învăluie creierele românilor. E bine să continuăm să milităm pentru vorbirea ei corectă, pentru lecturi permanente, pentru scrierea fluentă şi decentă, ca să nu regretăm mai târziu când praful se va alege de limba noastră aşa cum cad azi în decrepitudine şi uitare monumente şi alte valori naţionale. Pe Eminescu nu l-am urcat pe piedestal? Toată lumea ştie că e poetul naţional. Dar întrebaţi pe stradă, câţi oameni pot să recite corect versuri de ale lui? E trist.

E o indecenţă pentru un popor să nu îşi cunoască limba şi cultura. Sper ca noi să ne trezim si să nu ne pierdem în această supă comună a globalizării pe care ar trebui să o percepem mai degrabă ca pe un concert în care fiecare naţiune vine cu valorile sale să contribuie la simfonia de frumuseţe şi de cultură aleasă a acestei lumi.

„– Vezi ce bine-i șade lui - zice mam' mare - cu costumul de marinel?
– Mamițo, nu ți-am spus că nu se zice marinel?
– Da' cum?
– Marinal...
– Ei! ziceți voi cum știți; eu zic cum am apucat. Așa se zicea pe vremea mea, când a ieșit întâi moda asta la copii - marinel.
– Vezi, că sunteți proaste amândouă? întrerupe tânărul Goe. Nu se zice nici marinal, nici marinel...
– Da' cum, procopsitule? întreabă tanti Mița cu un zâmbet simpatic.
– Mariner...
– Apoi de! n-a învățat toata lumea carte ca d-ta! zice mam' mare, și iar sărută pe nepoțel și iar îi potrivește pălăria de mariner.” Dl Goe - I. L. Caragiale

În contextul limbii totul ține de educație. Dacă visezi și gândești în limba maternă, consider că e bine să te străduiești să te exprimi corect și frumos în acea limbă, e respectul ce-l acorzi înaintașilor, părinților, pedagogilor și împlicit ție. Nu există o zi a limbii, există toate zilele și nopțile vieții. În fond, fiecare poate face o sărbătoare din propria viață.
Drag și stimă pentru „Însemne Culturale” - oameni de performanță a limbii române!

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

link-uri utile

              REGULAMENT site

                       **********

http://DIACRITICE.opa.ro/

descarcă AUTO CORECT!

http://DEXonline.ro/

Dicționar de SINONIME

Dicționar de RIME

Haiku, Tanka, Senryu...

           Vă invităm să citiți și:

La ceas aniversar

Figuri de stil

Folosirea virgulei

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: Lazăr Vasilisia 

(CEC Bank)

*

DONATORI,

începând cu septembrie 2020:

Valeria Merca 

Sofia Sincă 

Mihaela Popa

Tudor Cicu

Nikol MerBreM

Vasilisia Lazăr 

Activitatea Recentă

Pop Dorina a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog În noi sălăşluieşte Everestul... a utilizatorului Camelia Ardelean
cu 12 ore în urmă
Utilizatorului Pop Dorina îi place postarea pe blog În noi sălăşluieşte Everestul... a lui Camelia Ardelean
cu 12 ore în urmă
Discuţia utilizatorului Vasilisia Lazăr a fost prezentată
cu 13 ore în urmă
Utilizatorului Dorina Cracană îi place postarea pe blog irlandezo-olandeză a lui nicolae vaduva
cu 13 ore în urmă
Utilizatorului Dorina Cracană îi place postarea pe blog mic a lui nicolae vaduva
cu 13 ore în urmă
Utilizatorului Dorina Cracană îi place postarea pe blog Canicula a lui Darie Giurgiu
cu 13 ore în urmă
MARIA VASILESCU a lăsat un comentariu pentru Mihaela Popa
cu 14 ore în urmă
Mihaela Popa a lăsat un comentariu pentru Ana
cu 14 ore în urmă
Mihaela Popa a lăsat un comentariu pentru MARIA VASILESCU
cu 14 ore în urmă
Lui adelaida mateescu i-a plăcut discuţia O nouă ANTOLOGIE a lui Vasilisia Lazăr
cu 15 ore în urmă
gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Noaptea bântuind sihastru a utilizatorului gabriel cristea
cu 16 ore în urmă
gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Prin ochean intergalactic a utilizatorului gabriel cristea
cu 16 ore în urmă
gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Prin ochean intergalactic a utilizatorului gabriel cristea
cu 16 ore în urmă
gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Prin ochean intergalactic a utilizatorului gabriel cristea
cu 16 ore în urmă
Utilizatorului gabriel cristea îi place postarea pe blog Cărțile a lui Darie Giurgiu
cu 16 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a lăsat un comentariu pentru Ana
cu 18 ore în urmă
Pictograma profiluluiAna şi MARIA VASILESCU s-au alăturat la ÎNSEMNE CULTURALE
cu 18 ore în urmă
Lucian Ioan Domsa a postat o discuţie
cu 18 ore în urmă
Utilizatorului Dorina Cracană îi place postarea pe blog În zodia ploilor a lui Adelina Labic
cu 20 ore în urmă
Utilizatorului Dorina Cracană îi place postarea pe blog Mă doare azuriul și-aripa de-a zbura... a lui gabriel cristea
cu 20 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

Labirinturi  2018 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2021   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor