UNIVERSITĂŢILE MELE
Cuvinte cheie :
Domnule Ifrim, nu ştiu dacă să vă felicit sau nu pentru faptul că nu v-aţi dus la şcoală! Se pare că v-aţi dus suficient de mult cât să stăpâniţi arta cuvintelor! :))
Am citit cu plăcere,
În acest text, numit metaforic ''Universităţile mele'', aflăm despre încercările timpurii ale lui I.Ifrim de a scrie, aducând cu ele nemulţumirile evidente şi obiective ale scriitorului debutant. Şi pe bună dreptate, în ceea ce privesc laudele sau criticile membrilor cenaclurilor, precum şi referiri la temele impuse de mai-marii comunişti care nu aveau nimic în comun cu literatura. Cum să impui o temă unui rebel, îmbibat cu o cultură literară amplă, chiar dacă era corigent la română. Mintea lui merge în direcţia impusă de gândire, nu de programa şcolară stalinistă.
Şi desigur, cine a citit atât de mult devine scriitor, nu poate să-şi reprime dorinţa de a nu deveni cel puţin un epigon ai celor pe care i-a admirat şi le-a devorat operele.
Paginile naraţiunii intervin cu o aglomerare de detalii care sporesc farmecul, cu descrieri amănunţite şi apetisante despre Eva care se dezgoleşte la propriu, în faţa unui adolescent înhibat. Trece destul de brusc la acţiunea de nou născut care violează două asistente, fără a neglija amănuntele trăirilor interioare, într-un melaj al figurilor de stil cu uşoară ironie. Apoi din acest amalgam sau prin el trecem din nou la autorii devoraţi din biblioteci, întrecerea cu însuşi bibliotecarul şi la bătaia încasată de la proful de română, la corigenţă. Amintiri vii pentru toată viaţa. Eticheta de ''brânză bună în burduf de câine'' se pare că l-a urmărit cu obstinaţie pe Ion Ifrim, din care denotă comportamentul imprevizibil ca şi personalitatea sa. Odată cu scurgerea textului aflăm alte amănunte picante ale întâlnirii cu sexul, ale adolescentului păzit de o babă, în Fundătura speranţei nr.13, dar şi despre sfaturile primite de la tătă, de gogoşile sale înşirate acestuia, cum că ar fi premiant. Tânărul culminează prin retragerea din liceu, frecventarea unei şcoli profesionale şi armata, obligatorie a regimului comunist, cu picanteria evenimentelor, ca unul dintre punctele de atraţiei ale textului.
Am citit cu aceeaşi plăcere dintotdeauna şi propun să fie postat tot romanul, aici, în acest spaţiu.
Sofy, cu admiraţie!
Greșeli puține, dar sunt! De ex. aceiași e pronume la plural-masculin, nu singular-feminin.
Autorul, cred că face cam multă paradă cu erudiția sa, răpind din farmecul povestirii. Nimic nu-i mai plictisitor ca cineva care vrea să-ți spună tot ce știe! Alege ce e mai semnificativ. Sper că prima partidă (reală!) de amor să aibă totuși o reverberație în economia romanului.
Intră în dialog cu cei ce-ți comentează postările. E și spre binele tău.
Succes, Ion Ifrim!
da Coza
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2025 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor