Portiera din dreapta se deschide și un pantof atinge ușor trotuarul obosit de ani. Îl urmează un buchet de flori și o cutie, apoi individul - un vizitator dichisit și stingher. Privește în stânga și-n dreapta, încercând să fure puțin din liniștea naturii. Își îndreaptă coloana vertebrală și se apropie de poarta azilului de bătrâni. Sună de trei ori. Nu-i place așteptarea.
Protocolul de la poartă se desfășoară rapid. Este condus în clădire. Solicitase să vorbească inițial cu doctorița Maia, singura persoană cu care ocazional comunică telefonic. Spre norocul lui, tânăra doctoriță este pe hol pregătită de plecare. Îi oferă buchetul de flori și schimbă câteva impresii. Printre „bezelele” din finalul scurtei convorbiri, doamna doctor îi sugerează s-o caute pe asistenta Amalia, pentru a-i comunica suma pe care trebuie s-o vireze în contul azilului.
– Tot doamna Amalia vă va conduce ulterior în camera tatălui dumneavoastră.
*
Amalia, o femeie care-și iubește atât meseria, cât și pacienții, încearcă să-i transmită elegantului domn frânturi din viața de zi cu zi petrecută alături de tatăl acestuia. Observând răceala de pe chipul fiului, se rezumă să-l conducă în curte, unde se află nea Costică.
Văzând-o pe asistentă din depărtare și simțind faptul că domnul de lângă ea este vizitatorul lui, bătrânul o roagă pe infirmieră să împingă căruciorul cu rotile înspre ei. Pe de o parte este nerăbdător să primească o vizită, iar în altă ordine de idei colegii lui joacă șah și n-ar vrea să-i incomodeze. Se intersectează lângă o bancă, la umbra unui tei.
– Bună, tată. Ce mai faci?
– Eu sunt bine, dar... dumneata cine ești?
– Nea Costică, dânsul e fiul matale. Ți-a adus un cadou. Azi împlinești 86 de ani. Vrei să deschid eu cutia, să vedem ce-i înăuntru?
Cuvintele bătrânului se încurcă în esofag. Reușește totuși să schițeze o mișcare afirmativă a capului, în timp ce o lacrimă se împotmolește pe o clipire furișă a ochilor. Infirmiera rupe ambalajul cutiei, înmânându-i bătrânului conținutul și păstrând ea hârtia.
– Ai primit o cămașă, nea Costică.
Privirea bătrânului îl stăpunge pe vizitator ca o sabie încintată. Ar vrea să-i spună ceva. Puțin agitat, renunță.
– Du-mă în cameră, Eli. Și... cămașa păstreaz-o tu, pentru soțul tău. Eu am prea multe și acuși mă duc.
Încurcat de mesajul tatălui și jenat de prezența celor două femei, musafirul simulează o grabă și se îndreaptă spre poarta instituției.
*
Amintirile propriei copilării rămân blocate în lacrima lui nea Costică. Tumultul vieții îl așteaptă. El, senatorul Grigore, nu are timp de dădăcit un bătrân. Treburile țării îl „cheamă”. Și mai este acea sete de... bani care-i seacă sentimentele. Ce importanță mai poate avea un bătrân cu un picior în groapă?
Cuvinte cheie :
Cadoul ar trebui să fie în interiorul nostru și la îndemână! ca să-l oferim oricând celor dragi. Depinde de modelarea primită de acasă și impactul societății.
Poveste tristă, actuală...
Te citesc cu drag, Dorina!
Aproape că nu mai există nicio replică... sau poate exista o mie.
Foarte sensibilizator micul fragment!
Sofi
Felicitări! Ați creionat reuşit o frescă a zilelor noastre. Tulburătoare şi tragică poveste, dar atât de reală şi de frecventă! "Treburile țării îl cheamă." Dar cum va putea avea grijă de țară dacă nu poate avea grijă de propria familie?! Totuşi încă nu e totul pierdut. Se putea şi mai rău, să îşi trimită şoferul :) sau să uite cu totul. Mereu este un punct de sprijin din care, dacă vrei, poți să te reînalți :).
(Nu am înțeles exact ce ar trebui să fie în loc de "sabie încintată". Şi nu mi-e foarte clar dacă "amintirile propriei copilării" se referă la "domn" sau la nea Costică. Încercam să înțeleg personajul, aceasta frază cumva lasă cititorul din mine să caute motivul comportamentului într-o eventuală copilărie nefericită, nu ştiu dacă aşa s-a dorit. Pentru că tot restul poveştii arată clar un singur motiv: goana după bani şi carieră).
Drag,
Nikol
Îți mulțumesc pentru frumoasele cuvinte, dragă Mihaela.
Uneori... „buturuga mică răstoarnă carul mare”. Mă bucură faptul că rezonați cu mesajul, doamnă Sofy.
Vă mulțumesc.
Nu este vorba de o copilărie nefericită, dragă Nikol. Doar goana după acumulare de capital și poziție socială primează. Totuși acea „sabie încintată” pe care-o simte pentru moment, prin intermediul privirii tatălui, ar fi putut declanșa în personaj sentimente, dacă vizitele la sanatoriu ar fi fost mai lungi și dese.
Din păcate însă... „treburile țării” îl ține departe de tatăl său care are nevoie de dragoste, prezență, protecție.
Îți mulțumesc pentru popas și apreciere.
Am citit cu plăcere! Textul e mișcător și frumos scris!Prețuire!
Un text cu un mesaj profund și trist, ca și realitatea zilelor noastre! Am citit cu emoție și admirație, Dorina! Te felicit!
Vă mulțumesc, doamnă Maria Giurgiu, pentru lectură și apreciere.
Îți mulțumesc pentru frumoasele cuvinte, dragă Silvia. Și eu admir scrierile tale.
of!
Îți mulțumesc pentru apreciere, dragă Gabriela.
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2025 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor