Bătrânul orologiu de bronz din peretele cafenelei bate sobru și rar miezul nopții. Deși a trecut de mult ora închiderii, în salon dormitează, împrăștiată pe la mese, echipa de campanie a candidatului pentru Senat, Sorin Dobrescu, candidat din partea celui de-al doilea partid ca mărime din coaliția electorală. Patronul localului e bun prieten și sponsor al candidatului, a găzduit echipa sa de campanie pe toată perioada electorală și o găzduiește și în această ultimă noapte de final de alegeri.
      E noaptea cea mare de duminică spre luni, alegerile tocmai s-au încheiat, toți candidații în frunte cu șefii de partide sunt la sediu în așteptarea rezultatelor parțiale și pentru numărătoarea paralelă. Echipa, epuizată de o lungă și dificilă campanie de teren, stă în așteptarea candidatului care să le aducă în sfârșit rezultatul pentru care s-au zbătut o lună pe drumuri și pe coclauri.
      Pavel Scurtu, profesor de științe sociale la un liceu din oraș, e un fel de lider informal al echipei de campanie, recunoscute fiindu-i calitățile intelectuale și de comunicare cu oamenii. Fără familie, locuind singur într-o garsonieră sărăcăcioasă, s-a dedicat trup și suflet campaniei pentru cel care, la rândul lui, s-a oferit să-l ajute în diverse probleme de serviciu ori personale. Candidatul, șofer de meserie, a fost la început un modest șef de coloană la o fostă autobază, intrat în politică ajunge șef de organizație locală de partid, apoi, cu bacul luat la 40 de ani și facultatea încheiată la 45, ajunge doctorand și „om de bază” al organizației județene și „om de afaceri”, cu perspective de a deveni senator în noua legislatură.
      Rodica Monda, o tânără blondă cu chip angelic, e secretară la organizația județeană de partid, hărnicuță și dedicată, îmbrăcată sport și mereu prezentă la toate acțiunile din teren, privește visătoare cu ochii ei de copil în tavanul afumat al tavernei. Relu Moroianu, student la arte plastice, schițează ceva cu pixul pe un șervețel. Raluca Neamțu, o brunetă cu alură de vedetă, tânără întreprinzătoare și sponsor al candidatului, se foiește nerăbdătoare pe scaun, face pași prin încăpere măsurând cu tocurile ei sonore lungimea odăii și scurgerea timpului în tăcerea apăsătoare. Doi adolescenți, mereu ținându-se de mână, tăcuți și docili, stau amândoi pe un singur scaun într-un colț al încăperii. Alții, mai puțin cunoscuți, oameni simpli și modești, dar devotați cauzei, stau retrași și nemișcați în penumbra terasei.
      Pavel îi cuprinde pe toți cu privirea, cu dragoste și cu milă în același timp pentru efortul lor dezinteresat timp de o lună de zile, bătând de-a lungul și de-a latul localitățile județului, de la centru și până la cătunele din creierii munților, prin ploile și noroaiele toamnei, huiduiți de oameni și lătrați de câini, uzi și înghesuiți în mașinile de campanie, mâncând pe apucate sandvișuri și bând cafeaua și sucurile primite de la sponsori. Și asta zi de zi, din noapte în noapte, în schimburi, neglijându-și programul propriu și viața personală.
      Acum îl așteaptă cu toții pe Sorin, omul pentru care și-au sacrificat o lună de viață, dar pe care-l simpatizează ca pe un bun prieten și o speranță a politicii românești.

      Ceasul masiv de bronz bate solemn ora trei când ușa de la intrare e izbită violent și dată cu putere de perete. Sorin Dobrescu , rânjind diabolic, cu mâinile înfundate în buzunare și cămașa descheiată până la brâu își face apariția intempestivă, deschizând ușa cu o puternică lovitură de picior.
      În prima secundă, din instinct, oamenii au săltat cu toții de pe scaune în momentul izbiturii, dar apoi au schițat un zâmbet strâmb în speranța că e doar o glumă a omului aflat sub aburii succesului și beției.
      - Ei, Sorine, cum stă treaba? îl interpelează Pavel, șeful echipei de campanie, ca unul care e mai apropiat de boss.
      - Care Sorin, bă? ripostează individul cu același rânjet sardonic pe chip. Sunt senator, ce pușca mea! Sunt domnu' senator Sorin Dobrescu! De-acu' așa să știi, profesorașule!
      Și ciocănește cu arătătorul îndoit în capul celui considerat șef de campanie, care devine stacojiu la față și strânge instinctiv din pumni, nemaifiind vreodată umilit într-un asemenea hal.
      - Și voi să știți, băi, cu toții!
      Își rotește privirea amenințătoare peste toți cei din salon, de data asta încruntat și cu o grimasă rău prevestitoare.
      - De azi sunt domnu' senator! Aveți grijă cum vorbiți și cum vă purtați, că naiba v-a luat!
      Raluca, tânăra femeie de afaceri despre care gurile rele zic că ar fi fost și intimă cu noul senator, profitând împreună și de unele contracte cu statul, îndrăznește să-l înfrunte:
      - Bine, măi, Sorinele! Înțeleg că, de bucurie, ai băut și tu ceva mai mult ca de obicei. Dar hai și nu mai fă glume din astea sinistre cu noi.
      - Glume? Crezi că glumesc cu voi, moțato? Ia vezi, că de mâine s-ar putea să falimentezi și să dai de dracu'! amenință el în continuare.
      Focoasa brunetă tremură din toate încheieturile, vrea să se ridice de pe scaun, dar cade înapoi, cu ochii plini de lacrimi.
      - Sorin, ce-i cu tine? Niciodată n-ai mai fost așa cu noi, care ne-am zbătut atât pentru tine! îndrăznește și Rodica cea blondă cu glas pierit, ghemuită în scaunul ei.
      - Și tu ai prins glas, blonduțo? Vezi că mâine vreau să ne întâlnim, am o vorbă cu tine, te sun eu mâine să-ți spun unde și la ce oră!
      De rușine, tânăra secretară își acoperă fața cu ambele mâini.
      Relu Moroianu, studentul rebel și independent, indignat de atitudinea boss-ului, se ridică de pe scaun, înalt și atletic, privind sfidător spre noul senator:
      - Domnule viitor senator, regret că am cunoscut un asemenea specimen, ba l-am și sprijinit, ca un naiv ce-am fost! Sub toată spoiala, iată, s-a devoalat bruta primitivă. De mâine să te aștepți din partea mea la caricaturi de pomină prin mass-media!
      Și iese, trântind ușa în urma lui.
      Proaspătul senator se trezește parcă brusc din beție, face ochii mari și câțiva pași în tăcere prin salon, apoi devine mai împăciuitor:
      - Hai, mă, că am glumit. Ce naiba, nu știți de glumă? Amărâților, treceți mâine pe la casierie să primiți și voi ceva. Și-acu', valea! Fiecare pe la casa lui! Hai, huști!
      Și face un semn cu brațul întins către ușa larg deschisă.
      Oamenii se ridică și părăsesc în tăcere, unul câte unul, salonul sumbru al cafenelei.

      Pavel Scurtu, e buimăcit și are un nod în gât cât pumnul. Strânge pumnii în buzunare, ar bate pe cineva, dar se felicită că a avut puterea de a se abține, să nu-i umfle mutra acelui bădăran pentru care și-a mâncat o lună din viață și care și-a bătut joc într-un asemenea hal de el și de ceilalți.
      Urcă bodogănind prin semiîntunericul scării de bloc spre garsoniera lui, deschide ușa și simte un val de frig izbindu-l în față. Are senzația de vomă iminentă și merge la baie, icnește de câteva ori, dar nu poate vomita. Se privește în oglindă și-și vede chipul schimonosit și cu lacrimi pe obraz.
      Intră în bucătărie, își face un sandviș cu unt și salam ca cele din campanie, apoi se aruncă îmbrăcat pe pat și adoarme treptat, în cearta nesfârșită din creierul său.

Vizualizări: 41

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

proza scurta si acest text este bine scris, bine inramat, un fel de poveste moralista: ai grija pentru cine\ pentru ce te sacrifici. se pare ca in momentul de betie, proaspatul senator si-a dat arama pe fata... 

Am sentimentul că este un fragment de roman. Personaje multe și diverse, povestea veridică și picantă, extraordinar de asemănătoare prezentului politicii la noi... un soi de avertizare macscată...

aDa, a citit cu plăcere

Mulțumesc, Chris, de trecere, de lectură și comentariu! Textul s-a vrut o „satiră tristă” a vieții noastre politice actuale, a ipochimenilor ce ne cer voturile și ni se urcă în cap. Din păcate...

Chris a spus :

proza scurta si acest text este bine scris, bine inramat, un fel de poveste moralista: ai grija pentru cine\ pentru ce te sacrifici. se pare ca in momentul de betie, proaspatul senator si-a dat arama pe fata... 

Ada, mulțumesc de comentariu la acest text postat ceva mai de mult. Mulțumesc de aprecieri și într-adevăr am vrut să fac un portret al unei întregi categorii de specimene din politica noastră de azi și un memento pentru toți cei ce merg la vot...

Ada Nemescu a spus :

Am sentimentul că este un fragment de roman. Personaje multe și diverse, povestea veridică și picantă, extraordinar de asemănătoare prezentului politicii la noi... un soi de avertizare macscată...

aDa, a citit cu plăcere

Românii au o vorbă cam din topor, dar duritatea ei stilistică are întotdeauna corespondență în realitatea noastră mâloasă: S-a suit scroafa în copac. Exact așa se spune despre un parvenit înfumurat. Exact așa s-a întâmplat și cu scroafa ta. S-a suit în copac. :)) 

Un text foarte bine scris, ca toate ale tale, de altfel. Felicitări! Astfel de parveniți au existat dintotdeauna și vor continua să existe mereu. Din păcate...

Mă bucur, Vasilisia, că ai lecturat și comentat și acest text oarecum „caragialesc” al meu. În general îmi place să văd partea frumoasă și luminoasă a oamenilor pe care-i „imortalizez” în textele mele de proză scurtă și foarte scurtă, dar de data asta nu m-am putut abține să nu creionez în tușe dure și acest exemplar tipic al „noii clase politice” de la noi. De fapt toate-s vechi și nouă toate”, vorba lui Eminescu, iar Caragiale e mai actual decât oricând, regăsim în toată galeria de politicieni români actuali toată galeria de personaje din opera lui Caragiale: „demagogus latrans”, îmbogățitul veros și parvenitul, individul fără scrupule „uns cu toate alifiile”, cameleonul, semianalfabetul cu ifose intelectuale și patalamale fără acoperire, grobianul, bruta vulgară și amenințătoare etc... Mulțumesc pentru aprecierea prozei de față ca și a celorlalte.

Vasilisia Lazăr a spus :

Românii au o vorbă cam din topor, dar duritatea ei stilistică are întotdeauna corespondență în realitatea noastră mâloasă: S-a suit scroafa în copac. Exact așa se spune despre un parvenit înfumurat. Exact așa s-a întâmplat și cu scroafa ta. S-a suit în copac. :)) 

Un text foarte bine scris, ca toate ale tale, de altfel. Felicitări! Astfel de parveniți au existat dintotdeauna și vor continua să existe mereu. Din păcate...

Răspunde la discuţie

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

Zile de naştere

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 300 Euro

Monica Pester - 300 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

Postare de log efectuată de vasile lucian tatar
cu 1 oră în urmă
Costel Zăgan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Erezia artei a utilizatorului Costel Zăgan
cu 3 ore în urmă
Nikol MerBreM a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Adam izgonitul a utilizatorului Mihai Katin
cu 6 ore în urmă
Nikol MerBreM a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Cântec de lebădă neagră a utilizatorului chindea maria elena
cu 6 ore în urmă
Nikol MerBreM a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Remember Ion Lazăr da Coza („Definiție”) a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 7 ore în urmă
Utilizatorului Viorel Grădinariu îi place postarea pe blog vin ploile a lui petrut dan
cu 15 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog rapsodie de Martie a utilizatorului Floare Arbore
cu 16 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Haide a utilizatorului Răduță If. Toader
cu 16 ore în urmă
Utilizatorului bolache alexandru îi place postarea pe blog Haide a lui Răduță If. Toader
cu 16 ore în urmă
Lui Elisabeta Drăghici i-a plăcut videoclipul lui Grig Salvan
cu 16 ore în urmă
Lui Elisabeta Drăghici i-a plăcut videoclipul lui Grig Salvan
cu 16 ore în urmă
Lui Elisabeta Drăghici i-a plăcut videoclipul lui Grig Salvan
cu 16 ore în urmă
BOTICI GABRIELA a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog SONET LXXVII  (Mamă) a utilizatorului BOTICI GABRIELA
cu 18 ore în urmă
Floare Arbore a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog tablou mirabil, multiform a utilizatorului Floare Arbore
cu 21 ore în urmă
Lui Elena Lucia Spătariu Tudose i-a plăcut profilul lui petrut dan
cu 21 ore în urmă
Lui Elena Lucia Spătariu Tudose i-a plăcut profilul lui petrut dan
cu 21 ore în urmă
Elena Lucia Spătariu Tudose şi petrut dan sunt acum prieteni
cu 21 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Adam izgonitul a utilizatorului Mihai Katin
cu 22 ore în urmă
Postare de log efectuată de Mihai Katin
cu 22 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog o clipă ... a utilizatorului Elisabeta Drăghici
cu 22 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor