Era o dimineaţă de vară ca toate celelalte. Lena se trezi la ora obişnuită şi în timp ce se spăla pe dinţi se simţi observată! O insectă ce părea lipită pe faianţă, stătea chiar deasupra chiuvetei şi o privea curioasă. Ignoră mica insectă, gândindu-se că va pleca singură când va găsi geamul deschis.

A doua zi, în baie, acelaşi ritual: Lena se spăla pe dinţi sub privirile atente ale insectei. Nici măcar nu ştia ce insectă putea să fie: avea corpul subţire si alungit, aripi înguste şi transparente şi şase picioruşe subţiri cât firele de păr şi foarte lungi, cu care se agăţa foarte bine de plăcile alunecoase de faianţă. Părea că nu are cap, dar când îşi mişcă cele două picioare din faţă încercând cumva să sondeze aerul, se zări un cap mic aproape microscopic.

Începuse să se obişnuiască cu prezenţa insectei. A treia zi deja o căuta pe faianţă, deasupra chiuvetei şi ea era acolo, parcă o aştepta!

În aceeaşi seară, în pat, decise să citească dintr-o carte înainte de culcare, aşa ca se aşeză comod, aprinse veioza şi deschise cartea. Când simţi din nou că este privită: pe peretele din partea dreaptă, pe fondul alb imaculat stătea sprijinită pe picioarele lungi şi cu privirea îndreptată către ea, insecta!

“Ce vrei tu? De ce nu eşti afară cu prietenii tăi? De ce? De ce?” Oftă şi se întoarse la citit.

Peste ceva timp cartea îi căzu pe piept, capul se lăsă într-o parte, corpul i se relaxă si respiraţia deveni mai calmă. Lena dormea. Dormea profund şi visa. Visa că era pe câmp.

Soarele strălucea, era o zi frumoasă, vântul jucăuş îi aducea în nări aerul parfumat. Respiră adânc! Pe covorul verde erau mii de picături colorate: galbene, albe, albastre, roşii şi lila – o feerie de culori.

Încercă să se mişte dar îşi dădu seama ca se inălţa în aer. Această senzaţie de plutire o făcu să se teamă. Îşi privi mâinile: erau lungi, subţiri, negre şi cu peri pe vârf. Înţelese că se putea prinde de orice! Zâmbi!

Nu-i mai era teama să se mişte, senzaţia de plutire şi zborul îi dădură o bucurie imensă. Se simţea complet liberă. Se opri pe o floare de romaniţă. Era atât de mare şi mijlocul galben era atât de moale şi parfumat... îşi apropie faţa să-i simtă moliciunea.

Întoarse capul şi văzu că îi făcea companie o albină. Zâmbi! Albina începu să-şi înfunde picioarele în mijlocul galben şi moale al romaniţei. O pulbere de aur i se prindea de picioare şi corp în timp ce işi lua zborul greoaie.

Un pic mai departe, îi atrase atenţia un “clopoţel” lila. Coborâ în floare ţinându-se de un filament. Interiorul era răcoritor şi umed, era plăcut, părea o cupă şi ar fi fost un loc bun de dormit.

Dintr-o dată... văzu că se apropia o umbră ce devenea din ce în ce mai mare. Pe o petală se opri un fluture cu aripile deschise în toată splendoarea lor. Aripile păreau pictate cu o frumoasă culoare albastru deschis cu modele aurii umbrite de bleumarin. Pe suprafaţa lor, linii negre desenau alte aripi mai mici. Marginile aripilor erau “zimţate” şi aveau aceleaşi culori şi umbre. Corpul subţire şi delicat părea pudrat cu un praf auriu. Natura, maestru neîntrecut, crease această fiinţă pentru ca cine o privea să cadă într-o profundă admiraţie.

În timp ce privea încântată fluturele, începu să audă un zumzet. Urcă pe petală şi văzu în mijlocul câmpului un roi de muşte. Roiul zumzăia din ce în ce mai puternic şi devenea din ce în ce mai negru semn că tot mai multe muşte se alăturau. Auzi un zumzet ascuţit chiar lângă ea. Când îşi întoarse capul văzu insecta. Zâmbi fericită!

Insecta începu să zboare în jurul ei. Zbura din ce în ce mai repede şi începea să fie agresivă. Lena nu înţelegea ce se întamplă. Începu să folosească mâinile să se apere de atacurile insectei. Se trezi din acest vis ce devenea coşmar. Când deschise ochii, insecta  zbura frenetică în jurul capului, mai ales în apropierea urechilor!

“Dar ce se întâmplă?” îşi zise în timp ce devenea conştientă de zgomotul de afară.

Se auzea un huruit ciudat pe care nu reuşea să-l identifice. Peste puţin timp totul în jur începu să tremure. Se sperie, fără să se gândească prea mult înhăţă capotul şi ieşi afară. În curtea blocului şi pe stradă ieşiseră o gramadă de oameni, speriaţi, dezorientaţi, în pijamale ca şi ea. Noaptea întunecată ca smoala era luminată doar de becurile aprinse în fugă... Pământul se legăna atât de puternic de parcă s-ar fi transformat în valuri. Peste ceva timp, secunde poate, începură să se desprindă plăci din tencuială şi să cadă căramizi de la coşurile de pe cladiri. Toate trozneau: clădiri, copaci, inclusiv pământul părea că stă să deschidă o gură uriaşă şi să înghită tot!

După ceva timp, aproape o veşnicie, totul se opri, se făcu linişte! Nimeni nu avea curaj să intre în casă, aşa că deciseră să mai stea în stradă ceva timp. Orele treceau şi lumina zilei descoperea vederii mărimea dezastrului. Când intră în casă, pe lângă pereţii crăpaţi, lucruri căzute şi imprăştiate, pe pat, ca şi cum ar fi dormit, se odihneau bucăţi din plafon!

Instinctiv Lena caută insecta. Nici urmă de ea, nicăieri...

 

Vizualizări: 122

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Textul, în afara ultimului paragraf este unul pentru citit copiilor spre a-i adormi. Dacă pentru asta l-ai compus este în regulă. Dacă nu, eu zic să te gândeşti la subiecte mai mature, la intrigi, complicaţii sau descrieri mature, adică fără atât de multe diminutive: insectuţă, corpuşor, picioruşe. Însă, sunt necesare, foarte utile şi textele pentru copii. Dacă ai înclinaţie nu e nimic greşit.

filmament - cred că ai vrut filament

neântrecut - neîntrecut

Am citit cu plăcere, Sofy!

:))))))))) N-am ştiut că am înclinaţie să scriu pentru copii, este o reacţie interesantă!  Mulţumesc pentru corecturi...

Am scris pentru că pe mine chiar m-a urmărit o insectă vreo 3 zile, chiar aşa cum am descris-o;

Cred că involuntar am folosit atâtea diminutive, le cam folosesc şi în vorbirea curentă, până acum nu mi-am dat seama ce mesaje  transmit...Mulţumesc de atenţionare...şi mai ales pentru sfat!

          Interesanta alunecarea aceasta dintr-un plan in altul, dintr-o lume in alta.Daca ai fi gasit un final care sa inchida cercul , povestirea ta ar fi impresionat mai mult. Exerseaza si harul tau va naste, cu siguranta, frumosul.

Da, cam asta era ideea. Mulţumesc! :))))))))))

Răspunde la discuţie

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site redacție

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ - poetă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR (redactor promovare cultură media)

ADA NEMESCU - poetă, artist plastic

CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ (redactor promovare cultură media)

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare

MIHAELA POPA - poetă

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - poet

MIHAI KATIN - poet

GRIG SALVAN - prozator, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

Zile de naştere

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru anul trecut au donat:

Gabriela Raucă - 400 Euro

Monica Pester - 600 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

***

Pentru acest an au donat:

Maria Chindea - 200 Lei

Monica Pester - 300 Lei

important!

Comentându-i pe alții, vom fi, la rândul nostru, comentați.
Așa-i într-un cenaclu.

Activitatea Recentă

Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Dilema a utilizatorului ELENA AGIU-NEACSU
cu 19 minute în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Precum marfa la tarabă a utilizatorului ELENA AGIU-NEACSU
cu 2 ore în urmă
Postări de log efectuate de ELENA AGIU-NEACSU
cu 4 ore în urmă
ELENA AGIU-NEACSU a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Ce vrea, domnule, femeia? a utilizatorului ELENA AGIU-NEACSU
cu 5 ore în urmă
ELENA AGIU-NEACSU a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Dilema a utilizatorului ELENA AGIU-NEACSU
cu 5 ore în urmă
Utilizatorului petrut dan îi place postarea pe blog Ce vrea, domnule, femeia? a lui ELENA AGIU-NEACSU
cu 8 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Ce vrea, domnule, femeia? a utilizatorului ELENA AGIU-NEACSU
cu 8 ore în urmă
Utilizatorului petrut dan îi place postarea pe blog Dilema a lui ELENA AGIU-NEACSU
cu 8 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Dilema a utilizatorului ELENA AGIU-NEACSU
cu 8 ore în urmă
Utilizatorului petrut dan îi place postarea pe blog Eram a lui Stanescu Valentin
cu 8 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Eram a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 8 ore în urmă
Utilizatorului petrut dan îi place postarea pe blog Atât de mult... a lui Dacu
cu 8 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Atât de mult... a utilizatorului Dacu
cu 8 ore în urmă
Utilizatorului petrut dan îi place postarea pe blog Am uitat... a lui ELENA AGIU-NEACSU
cu 8 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Am uitat... a utilizatorului ELENA AGIU-NEACSU
cu 8 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Eram a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 15 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Eram a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 15 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog şi tristeţea se-ntristează a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 15 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog şi tristeţea se-ntristează a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 15 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog şi tristeţea se-ntristează a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 15 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor