Destul de târziu află Amneris soluția la toate nenorocirile ei și pentru asta fusese nevoie să moară temporar. Dar mai bine târziu decât niciodată! Bunătate, Iubire, Iertare, Umilință... Nu existau asemenea sentimente în sufletul acela arid și sterp, cu care o pricopsise Natura. Pentru o clipă disperă... De unde să scoată asemenea simțiri? Dar Marele Alb era gol numai pentru ea? Nu mai întâlnise niciun spirit în abis. Cum să-l umple ea singură? Să renunțe, nu se încumeta! Lucifer exulta pe undeva prin umbrele minții, savurându-i condamnarea. Trebuia să cucerească eliberarea cu ceva mai puternic decât el. Ochii căutau răspunsul pe care-l simțea tremurând nerăbdător pe undeva, pe aproape. În odaia orbitor de albă nu exista aproape nimic pe care să poposească privirea-i obosită. Aproape nimic?... Nu-și putea mișca nici măcar un mușchi al corpului, dar simțea o vibrație de lumină suavă ce-i mângâia fruntea. Ardea în ea dorința de a-și întoarce capul și de a descoperi sursa acelei energii, dar nu era posibil. Efortul minții îi încunună fruntea cu perle de sudoare, iar lacrimile i se îngrămădeau ascuțite în ochii ce sfredeleau întunericul nopții. Tresări focalizând printre lacrimi o imagine reflectată în fereastra lucidă. Clipi până i se limpezi privirea și reuși să distingă imaginea unui Isus răstignit, care o privea mustrător printre lacrimi de sânge, din crucifixul de bronz atârnat deasupra capului său.
Amneris se cutremură din cap până-n picioare, fixând cu privirea imaginea tragică și atât de impresionantă.
,,Credința! Asta e salvarea!... Libertatea absolută, izbăvirea. Daa!... Atât de la îndemână și totuși... Oare îmi poate fi accesibilă și mie? Am negat, disprețuit și ignorat toată viața existența unui Dumnezeu, deși inima mea s-a înmuiat de câteva ori sub privirea mustrătoare a Fecioarei! Pacea pe care am simțit-o atunci nu se compară cu nimic din ce-am simțit vreodată! Știința cu care mi-am umplut existența a anulat orice altceva, ce nu se putea explica logic. Am văzut moartea în toate formele ei, dar nu am vrut să trec dincolo de materie. Nu am vrut să cred în ce nu puteam vedea sau atinge! Oare acum voi putea? După experiența avută ar trebui să nu îmi mai fie imposibil SĂ CRED!”
Închise ochii și încropi o rugăciune adaptată modului ei de gândire. Niciodată nu întâmpinase asemenea dificultăți în comunicare. Se simțea o ipocrită, o impostoare. Redeschise ochii și se pierdu în meditație, cerând ascultare și răbdare Martirului răstignit. Cruzimea acelei imagini o descumpăni și invocă ajutorul Mamei îndurerate pe care reuși să și-o imagineze, contemplându-i Fiul în acea perpetuă tortură, lăsat moștenire omenirii vinovate.
,,Încă te mai îndoiești, nu-i așa? se dojeni ea rușinată. Te cațeri fără succes pe Everestul rațiunii tale și te prăvălești patetic în abisul necredinței! Am nevoie de un preot!” concluzionă ea, uluită.
Ideea aceea absurdă îi despică creierul în două, lăsând-o paralizată psihic. Și totuși, pe măsură ce o urmărea prin labirintul minții, poticnindu-se în pânzele tot mai subțiate ale îndoielii, ea se contura tot mai clar și mai posibil, asemeni unei comete pe cerul senin al nopții. Cineva trebuia să penetreze învelișul compact al conștiintei încremenite sub crusta convingerilor de o viață și să permită sufletului să zboare către cerul generos și primitor. Amneris avea nevoie de un duhovnic adevărat, capabil să-i explice, să o convingă și să-i risipească îndoielile. La căpătâiul său de muribundă poposise deseori mesagerul bisericii, dar își întorsese privirea scârbită de la el, refuzând orice alinare. Nu dorea astfel de vulturi însetați de viața și sufletul ei. Nu accepta poveștile lor absurde și infantile despre iad și rai, numai bune de speriat masele de ignoranți, care se supuneau cu sfințenie îndemnului ridicol și scandalos: ,,crede și nu cerceta!”
Privi lung crucifixul de bronz din care o scrutau doi ochi plini de durere, frică și iubire. Da, iubire!... desluși clar sensul acestora care o mișcă profund. Isus nu se sfia să-și recunoască trăirile de pe cruce. Ochii lui exprimau cele mai omenești simțăminte în clipa teribilă a morții, dar prin jertfa lui cumplită el își mărturisea iubirea nețărmurită față de oameni. Amneris descoperi cu ușurință acest mister al Dumnezeirii, primind răspuns nenumăratelor ei incertitudini.

Vizualizări: 106

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Cred că ne aflăm aproape de finalul romanului. Amneris conștientizează pentru ce a fost condamnată de viață și descoperă pe Dumnezeu. Foarte bine redată frământarea psihologică prin care se pierde acest suflet. Cu partea sa de romantism, de ideologie teologică, de cunoaștere și simțăminte.

Însă mai ai câte ceva de modificat:

Pentru o clipă se disperă...- pentru o clipă disperă

contemplându-i Fiul - cred că ai vrut contemplându-și Fiul

ea se contura tot mai clar - cred că e mai bine - se contura...

Oricum ai multe, multe pronume personale. Se mai poate scoate dintre ele. Toate aceste devieri se datorează limbii italiene pe care o vorbești actualmente, în detrimentul limbii române.

Am citit cu mult drag și interes,

Sofi

Frumos fragment psihologic în care Amneris descoperă credința religioasă. Fiindcă ai folosit expresia: „Crede și nu cerceta!” , o expresie controversată fiindcă nu se găsește în Biblie, redau un îndemn de-a lui Hristos care ne deschide mintea: „Căutați și veți afla!” 

Am citit cu plăcere și drag de tine!

Așa este, cum spune Mihaela: nu există în biblie, crede și nu cerceta. E o vorbă... inventată nu știu de cine. Am vrut și eu să subliniez, dar am uitat, pe semne :)))

Te cațeri fără succes pe Everestul rațiunii tale și te prăvălești patetic în abisul necredinței!” . Dacă „necredinței” ar fi „credinței” - aș rezona deplin. :)

Din lipsă de timp, citesc sporadic fragmente din „fragmentele” postate de dvs, dar, întotdeauna cu admirație.

Mihaela și d-na Sofi, știu că acest concept, ,,crede și nu cerceta” nu se regăsește nicăieri în Bilblie, dar cum ateii și liber cugetătorii ,,caută acul în carul cu fân”,  pentru a-și argumenta teoriile au descoperit un paragraf cu un mesaj, mai mult sau mai puțin justificat, care se găsește în Sfânta Scriptură și care sună cam așa:

 ,,Cele mai grele de tine nu le cerca și cele mai tari decât tine nu le cerceta. Cele ce ți s-au poruncit ție, acestea cugetă, pentru că nu-ți sunt de treaba ție cele ascunse.”(Înțelepciunea lui Sirah, 20-23) 

 Cred că astfel a luat naștere atât de controversata  expresie ,, crede și nu cerceta” care s-a înrădăcinat eronat în mințile cârcotașilor religioși. Important că Amneris a noastră descoperă pe cont propriu beneficiile credinței care i-ar putea aduce salvarea! Dar are nevoie de mai mult decât experiența morții clinice pentru a înțelege Adevărul. Va trebui să duc cu dânsa muncă de convingere susținută pentru a-i limpezi ideile, așa că mă voi înarma cu răbdare și diplomație pentru a-mi ajunge scopul!:)))

 Vă mulțumesc că mă urmăriți și mă ajutați cu opiniile voastre prețioase! Vă aștept mereu cu drag și considerație!

Ana, deja e mult ptr mine că îți faci timp să citești din când în când postările mele și să iți exprimi părerile și aprecierea! Îți mulțumesc din suflet și te aștept oricând cu mare drag!

Ana C. Ronescu a spus :

Te cațeri fără succes pe Everestul rațiunii tale și te prăvălești patetic în abisul necredinței!” . Dacă „necredinței” ar fi „credinței” - aș rezona deplin. :)

Din lipsă de timp, citesc sporadic fragmente din „fragmentele” postate de dvs, dar, întotdeauna cu admirație.

Răspunde la discuţie

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site redacție

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ - poetă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR (redactor promovare cultură media)

ADA NEMESCU - poetă, artist plastic

CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ (redactor promovare cultură media)

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare

MIHAELA POPA - poetă

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - poet

MIHAI KATIN - poet

GRIG SALVAN - prozator, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru anul trecut au donat:

Gabriela Raucă - 400 Euro

Monica Pester - 600 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

***

Pentru acest an au donat:

Maria Chindea - 200 Lei

Monica Pester - 300 Lei

important!

Comentându-i pe alții, vom fi, la rândul nostru, comentați.
Așa-i într-un cenaclu.

Activitatea Recentă

Utilizatorului Vasilisia Lazăr îi place postarea pe blog În dragoste... a lui Gavrilă(David) Giorgiana Teodora
cu 42 secunde în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog În dragoste... a utilizatorului Gavrilă(David) Giorgiana Teodora
cu 1 minut în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Azi a utilizatorului Maria Mitea
cu 4 minute în urmă
Dacu commented on Ada Nemescu's status
cu 1 oră în urmă
Monica Pester a contribuit cu răspunsuri la discuţia Când timpul a murit a utilizatorului Ariana Zburlea
cu 1 oră în urmă
Lui Monica Pester i-a plăcut discuţia Când timpul a murit a lui Ariana Zburlea
cu 1 oră în urmă
Ariana Zburlea a contribuit cu răspunsuri la discuţia Când timpul a murit a utilizatorului Ariana Zburlea
cu 2 ore în urmă
Postare de log efectuată de ELENA AGIU-NEACSU
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Cornaciu Nicoleta Ramona îi place postarea pe blog you and i a lui petrut dan
cu 4 ore în urmă
Utilizatorului Cornaciu Nicoleta Ramona îi place postarea pe blog şi tristeţea se-ntristează a lui Stanescu Valentin
cu 4 ore în urmă
Utilizatorului petrut dan îi place postarea pe blog și frunzele plâng a lui Maria Mitea
cu 7 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog și frunzele plâng a utilizatorului Maria Mitea
cu 7 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog şi tristeţea se-ntristează a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 8 ore în urmă
Utilizatorului petrut dan îi place postarea pe blog şi tristeţea se-ntristează a lui Stanescu Valentin
cu 8 ore în urmă
Utilizatorului petrut dan îi place postarea pe blog Zidirea a lui Monica Pester
cu 8 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Zidirea a utilizatorului Monica Pester
cu 8 ore în urmă
Monica Pester a partajat postarea de blog a utilizatorului Mihai Katin pe Facebook
cu 15 ore în urmă
Monica Pester a partajat postarea de blog a utilizatorului Mihai Katin pe Facebook
cu 15 ore în urmă
Monica Pester a partajat postarea de blog a utilizatorului Mihai Katin pe Facebook
cu 17 ore în urmă
Utilizatorului Monica Pester îi place postarea pe blog Frigul este gri a lui Mihai Katin
cu 17 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor