"Anticamera morţii"; aşa era numit salonul sinistru unde Amneris fusese "debarcată" în grabă mare, mai mult moartă decât vie în dimineaţa acelei zile de sfârşit de noiembrie, când moartea venise din nou să îşi ceară tributul. Se săturase chiar şi ea de jocul acela absurd de-a viaţa şi moartea pe care fiinţa aceea nevrednică şi patetică se obişnuise să îl practice în ultima vreme cu tot mai multă pricepere. Mânioasă şi jignită se decise să rămână prin preajmă, hotarata să nu plece de acolo cu mâinile goale. Dintr-o privire înţelese că acela era locul potrivit pentru nevoile sale. Destul de multe suflete aşteptau ca pe o binecuvântare intervenţia sa.
      Tânguiala aparatelor de respirat ce se străduiau din răsputeri să facă treaba plămânilor complet inactivi ai bolnavilor, rănea auzul Ambrei ce veghea la căpătâiul surorii, copleşită de remuşcare şi durere. Nu-şi putea ierta că o abandonase după confruntarea lor absurdă şi voise să o pedepsească pentru încăpăţânarea ei, de parcă nu o pedepsise destul destinul. O privea pierdută şi lacrimile cădeau pe mâinile unite într-o strânsoare deznădăjduită. Chipul de o paloare mortală, ochii închişi cu pleoapele violacee, buzele uscate şi strânse într-o grimasă de adâncă suferinţă, creau o imagine imposibil de privit. Nu mai spera să mai vadă albastrul acelor ochi în care se pierduse mereu, de când se ştia, care o intimidau şi o striveau cu intensitatea privirii lor. Mereu se temuse de oţelul acela pur şi tăios ce o paraliza. Forţa inexplicabilă, ironia şi superioritatea absolută a gemenei sale o transformaseră pe ea într-o făptură insignificantă, nesigură şi incompletă. Cel puţin aşa se simţea în prezenţa ei. Dar o admirase şi o adorase toată viaţa, crescuse în umbra acelei personalităţi remarcabile şi fusese modelul său de femeie pe care nu reuşise niciodată să-l urmeze.
      Deodată, maşinăria infernală la care era conectată Amneris îşi întrerupse tic-tacul obişnuit şi izbucni într-un ţipăt continuu şi înspăimântător ca o chemare implacabilă către o lume a tenebrelor. Ambra se ridică îngrozită şi chema cu disperare ajutorul celor ce îşi făceau de lucru printre muribunzii pe care ea aproape că îi ignorase în durerea sa atât de personală. Trupul împuţinat şi risipit ca o umbră printre cearceafurile albe se chinuia să respire cu ultimele puteri. O mâna miloasă şi pricepută îi dărui generoasă puţină viaţă din rezerva de oxigen pe care biata făptură însetată o primi cu recunoştinţă. Dintr-un colţ al camerei, Ambra încetase la rândul ei să respire inconştient şi îşi apasă pieptul cu palmele încercând să îşi deblocheze plămânii din paralizia spaimei. Îşi dădu seama cam ce simţea sora ei în acele momente şi de unde venea senzaţia aceea cumplită de sufocare ce o inebunea.   Panica încetă uşor-uşor pe măsură ce Amneris revenea printre cei vii. Albastrul stins al ochilor pe care îi crezuse închişi pentru totdeauna se revărsă din nou către ea, căutăndu-i prezenţa. Un surâs stins înflori pe buzele arse de suferinţă şi Ambra se precipită să i le umezească cu un şerveţel umezit abundent cu apă. Îi mângâie în tăcere fruntea încununată cu picături reci de sudoare apoi îi răsfiră duios părul blond şi răvăşit.
      -Vrei să-ţi perii părul? întreba ea inutil. Pleoapele obosite se zbătură afirmativ peste ochii trişti. Luă peria din noptieră şi ridicându-i capul cu blândeţe, o pieptănă îndelung încercând să evite privirea aceea mută şi intensă ce-i vorbea fără încetare şi pe care o înţelegea telepatic, chiar dacă o tot ocolea cu încăpăţânare.
      - O să fie bine, dragă! Totul va fi ok! şopti ea printre lacrimi. Ai depăşit criza şi de data asta, Amneris! Domnul e mare şi bun!
      Mâinile li se uniră din nou şi lacrimile se amestecară pe obrajii reci şi supţi ai bolnavei. Somnul binefăcător purta cu sine durerea, teama şi tristeţea acelui suflet năpăstuit, leganandu-l pe braţele-i înşelătoare. Ambra îşi retrase încetişor mâna din strânsoarea tot mai slabă a celeilalte şi privi oftând adânc chipul acela eteric. Clătinând dezolată din cap, ieşi în vârful picioarelor din acea grotă a morţii, de unde nu ştia cum să îşi scoată sora mult iubită. Păşi cu atenţie pe coridorul alunecos până la fereastra de la capătul lui şi o deschise cu nerăbdare, respirând cu nesaţ aerul încărcat de smog al oraşului ce pulsa la picioarele sale ca o făptură gigantică şi informă, dar vie şi reală. Aprinse o ţigară şi o gustă cu lăcomie şi bucurie! Mulţumi destinului că era vie şi sănătoasă, că se mai putea bucura de micile plăceri pe care viaţă le avea în rezervă pentru ea şi pe care le negase cu atâta cruzime surorii ei gemene. Soarele se ridicase mult pe cerul albastru şi limpede trimiţând pământului surâsuri duioase. Ambra îşi umplu palmele făcute căuş cu lumina lui fierbinte şi o sărută cu recunoştinţă.

Vizualizări: 105

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Frumos text și încărcat de trăiri intense! Adevărate agonii ale acelor biete suflete! Felicitări și multă prețuire dragă Silvy!

Foarte bine sugerate trăirile personajelor! Am citit cu plăcere! :)

  Apreciez consistența textului, descrierea trăirilor dificile, precum și a simțurilor gemenilor, dar și corecta redare a acestuia.

Însă m-aș lega de două aspecte:

- folosești prea mult, excesiv chiar pronumele demonstrativ acela, acele, acelui. Ex: albastrul acelor ochi,  oţelul acela pur, acelei personalităţi remarcabile, în acele momente şi de unde venea senzaţia aceea cumplită, și mai sunt.

- ți-am mai spus parcă, e mic textul, mult prea mic. Dar ai zis că nu ai împărțit, încă în capitole.

În rest felicitări!

Sofy

Observatiile si aprecierile d-voastra sunt nepretuite ptr. mine si le astept mereu cu nerabdare.Prefer sa scriu texte scurte pentru a putea sa focalizez mai bine ideea si forma,altfel ma pierd in detalii inutile.Mai bine putin si bun!

Răspunde la discuţie

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 300 Euro

Monica Pester - 300 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

Postare de log efectuată de BOTICI GABRIELA
cu 1 oră în urmă
Floare Arbore a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog tablou mirabil, multiform a utilizatorului Floare Arbore
cu 1 oră în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Erezia artei a utilizatorului Costel Zăgan
cu 4 ore în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog Erezia artei a lui Costel Zăgan
cu 4 ore în urmă
Utilizatorului Vasile Burduşa îi place postarea pe blog vin ploile a lui petrut dan
cu 9 ore în urmă
Utilizatorului Vasile Burduşa îi place postarea pe blog o clipă ... a lui Elisabeta Drăghici
cu 9 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog o clipă ... a utilizatorului Elisabeta Drăghici
cu 12 ore în urmă
Utilizatorului petrut dan îi place postarea pe blog o clipă ... a lui Elisabeta Drăghici
cu 12 ore în urmă
Monica Pester a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Povestea pietrei de leac a utilizatorului Monica Pester
cu 13 ore în urmă
Monica Pester a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Povestea pietrei de leac a utilizatorului Monica Pester
cu 13 ore în urmă
Monica Pester a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Povestea pietrei de leac a utilizatorului Monica Pester
cu 13 ore în urmă
Utilizatorului Stanescu Valentin îi place postarea pe blog o clipă ... a lui Elisabeta Drăghici
cu 13 ore în urmă
Utilizatorului Elisabeta Drăghici îi place postarea pe blog tablou mirabil, multiform a lui Floare Arbore
cu 13 ore în urmă
Postare de log efectuată de Elisabeta Drăghici
cu 13 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog VALENTA iar echinocţiu a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 13 ore în urmă
Utilizatorului Elisabeta Drăghici îi place postarea pe blog vin ploile a lui petrut dan
cu 14 ore în urmă
Elena Lucia Spătariu Tudose a lăsat un comentariu pentru Vasilisia Lazăr
cu 14 ore în urmă
Lui Maria i-a plăcut profilul lui Elena Lucia Spătariu Tudose
cu 14 ore în urmă
Lui Maria i-a plăcut discuţia Pietre (de Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 14 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog VALENTA culori în iarbă a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 14 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor