Carul Mare zâmbește hoțește din înaltul cerului când, cuprinsă de frigul nopții, am ridicat mâinile către cer pentru o îmbrățișare perpetuă. Ceva mai devreme luna se înconjurase într-un halou mirific. Inelul luminos, multicolor, unde auriul și portocaliul străveziu se succedau în jurul lunii fascina privirea. Fenomenul spectaculos de pe bolta cerească știm că se produce doar în anumite condiții atmosferice, din cauza reflexiei sau refracției luminii în cristalele de gheață prezente la norii de mare altitudine.
Nu se auzea decât gândul din mine și muzica sferelor.
Ochii prind cerul plin de stele cu nemărginită bucurie. Eminescu, dincolo de hotarele lumii îmi șoptea ca pe o rugăciune versurile liturghiei cerești:
,,La steaua care-a răsărit
E-o cale-atât de lungă,
Că mii de ani i-au trebuit
Luminii să ne-ajungă.
Poate de mult s-a stins în drum
În depărtări albastre,
Iar raza ei abia acum
Luci vederii noastre,
Icoana stelei ce-a murit
Încet pe cer se suie:
Era pe când nu s-a zărit,
Azi o vedem, şi nu e.
Tot astfel când al nostru dor
Pieri în noapte-adâncă,
Lumina stinsului amor
Ne urmăreşte încă.”
Amin, amin, amin, repet și eu, urmărind cu privirea și Carul Mic, Ursa Minor, o constelație ce abia se zărea din noianul de stele, situată în emisfera nordică a cerului, ce-și datorează celebritatea celei mai strălucitoare dintre stelele sale, Alpha Ursae Minoris, steaua care marchează Polul Nord ceresc cu o bună precizie, Polaris sau Steaua Polară, cum o cunoaștem noi în popor.
În nări mirosul de cetină tămâia fiecare colțișor al sufletului meu. Stelele vibrau într-o vrajă nedeslușită de sufletul ferice, de îmbrățișarea celestă. Le-am atins una câte una în smerenia și cumințenia minții; venise și ciobănescul cu ochii ca mura coaptă, mârâind ușor lângă mine. Roua îl dezmierdase tăcut și pe el și pe mine, împărtășindu-ne la ceas stelar cu nectarul sfânt al nemuririi.
Tășuleasa Social: cu stele ivite de niciunde, strălucind cu putere. Și noi drumeții, Seniori nebunatici, suntem stele curgând către apus, lăsând o dâră de uimire pe cerul Tășulesei Social.
Simpatici, certăreți, șontâc-șontâc pe cărare, cum spun tinerii ce ne-au văzut de departe, apărând cu sfințenia în trup și privire.
Și-au depănat poveștile între două respirații, mândri c-au ajuns acolo, călcând apăsat crestele și potecile din pădurile Călimanilor.
Tot stele se-nșirau ca niște epoleți pe umerii lor încărcați de poverile nespuse și uitate în adâncimile sufletului.
Dar am atins și stelele Tășulesei Social, după care străbătusem așa amar de drum: Alin și Tibi Ușeriu.
Surprinși, negăsindu-și cuvintele la apariția noastră, ne-au îmbrățișat în amurgul serii cu imensă bucurie.
Păi, ce să ne învețe ei pe noi când deja știam potecile , arar călcate de oameni, mai mult de urși și alte necuvântătoare, când prinși de febra bornelor, înșirate din kilometru în kilometru, chiuiam de fericire la vederea lor dar și a semnelor înșirate de-a lungul drumului indicându-ne locul prin care să trecem.
Povestea lor, asemănătoare cu poveștile noastre, trebuiau depănate în tihnă, sub protecția timpului iluzoriu.
Și câte aveam să aflăm!
Implicare, dăruire și zbatere a pașilor pe crestele unde se scuturau stelele și zmeura din tufișuri; lanuri de iarbă, fluturate de vânt ce-și desfășurau sub soarele fierbinte, pletele de jad arămiu, îmbrățișând urma pașilor noștri în negura drumului.
Stelele Tășulesei Social își scuturau zâmbetul între poveștile lor, ca niște spovedanii în tripticul vremii, ce aveau să facă 27 de pași către tărâmul unde, dacă n-ar fi, nu s-ar povesti.
Cuvinte cheie :
Nu înțeleg tema, mesajul textului. Poate eu sunt vinovată. textul este un amalgam de... detoate: admirația stelelor, poezia lui Eminescu, drumuri prin pădure, spui că abia călcate de animale, ca apoi să amintești bornele kilometrice, și ceva explicații științifice.
Pe mine m-a pus în încurcătură...
Sofi
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor