Îmi permit să vă propun câteva din scurtele mele povestiri cu tâlc. În ziua de azi, constat cu mâhnire, că prea puțin copii citesc. Propun aceste povestiri ca să-i „incit la citit” considerând că lectura prea lungă nu-i atrage.

Vă aștept părerea! 

Se spune că odată, cândva, pe când lumea păsărească își avea împărăția ei, iar Curcanul, cel înfoiat, era împărat, un gânsac s-a gândit că-i cel mai important personaj din împărăție. Tot timpul era nemulțumit și-l critica pe împărat spunând că așa nu se mai poate și trebuie să se facă ordine în împărăție. A dat zvon, cu alai și trâmbițe, ca întreaga păsărime, să se adune în ogradă și ridicându-se pe o buturugă numai ce le-a cuvântat:

-Stând eu și gândind la treburile împărăției bag de seamă că scumpul nostru împărat mai mult s-a înfoiat în loc să se îngrijească de treburile împărăției. Nu vreau să-l critic, dar situația fiind gravă am cutezat să mă gândesc la găsirea unei soluții. Da, da soluție și nu greșesc atunci când spun asta, pentru că nepăsarea și doar grija de a se înfoia au făcut ca împăratul nostru să scape grijile împărăției de sub aripa sa. Se impune astfel ca să nu mai tolerăm și să aducem treburile împărăției pe drumul cel bun.

Mai întâi se cade ca să cerem împăratului să abdice și să-și vadă de curculița lui, iar treburile țării să le lase sub aripa noastră că el este nevrednic de a fi împărat.

Pentru aceasta trebuie să alegem un comitet de salvarea împărăției și propun să purcedem chiar acum la treaba asta. Și cum de mult tot am analizat situația am găsit și soluția. Așa că propun din comitet să facă parte păunul că are țipăt puternic și poate da de știre hotărârile noastre. Apoi secretară să punem găinușa că ea e docilă și hărnicuță și poate să râcâie toate hotărârile noastre. Bibilica cea vioaie să fie responsabilă cu comunicațiile că tot zboară ea din ogradă în ogradă și poate duce mai departe cuvântul nostru. Rezolvarea petițiilor să o facă rățoiul că tot le măcăie toată ziulica.

Alegându-mă pe mine împărat veți avea parte de tot ce vă doriți. Pentru păun am să-i ia o trâmbiță nouă să poată fi auzit și mai bine. Găinușii o să-i fac un cuibar încăpător și luxos, iar bibilicii o să-i dublez aripile să zboare mai lin. Ție rățoiule am să îți fac o punte la lac cu un foișor frumos și umbros unde să te odihnești după o zi de înotat. Toți veți avea parte de tot ce vă doriți numai să veniți la mine și să-mi spuneți păsurile. Eu o să mă ocup ca hambarul să fie plin și fiecare să aibă boabe după dorință că așa e bine ca împăratul să se ocupe de soarta și bunăstarea slujitorilor săi.

Într-un colț o găinușă pitică tot cotcodăcea cu glasu-i pițigăiat nemulțumită, iar rața tot măcănea asemenea.

-Mac, mac, mă cam îndoiesc să te ții de cuvânt. Prea multe ai promis și știm noi că ga-ga și doar atâta. Mai bine lasă așa cum e orânduiala că nimeni până acum nu a avut vreo nemulțumire.

-Ia mai lasă măcănitul și ai grijă ce spui! Eu rățoiului tău îi fac un bine și binele acesta o să-l ai și tu  și, mai ales, bobocii voștri. Nu uita că nu ai să te mai întâlnești cu așa noroc și trai bun. Ai grijă să nu mă supăr!

-Lasă rățușca mea, măcăi rățoiul, ce știi tu, gâ-gânsacul știe el ce face.

-Uite pentru voi o să vă fac și un cuibar luxos la marginea lacului, cu etaj dacă vrei tu, că meritați.

Așa au tot discutat până pe înserat și așa cum a dorit gânsacul au hotărât. Curcanul a fost detronat, iar gânsacul pus pe tron în locul lui.

Trecu o vreme și promisiunile nu apăreau, iar gânsacul le spunea să aibă răbdare că are treburi în împărăție mult mai importante. Câte era ziulica de mare se plimba alene pe lac și se îndopa încât crescuse de nu mai putea merge.

-Măi, bărbate, zise într-o dimineață gospodina, nu ți se pare că gânsacul nostru s-a îngrășat cam prea mult? Mă tem că de prea multă grăsime să-i stea inima și să nu-l găsim într-o dimineață mort în coteț. Ia mai bine satârul și taie-i gâtul să facem din ficatul lui un pate așa cu știu eu că-ți place ție.

-Că bine zici femeie, mai ales că poftesc la un pate așa cum îl faci tu.

Și nici n-a apucat gânsacul să gâgâie de două ori că stăpânul l-a lăsat fără cap.

 

Tâlcul:

Nu te lăcomi prea mult că-ți pierzi capul!

Vizualizări: 23

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Ştergere

imi  place  aceasta  poveste   si  sper  ca va ajunge  la urechile  celor  mici  pentru  ca este  prea  frumos  scrisa ,apreciez  tot  ce  are  o  morala  ,un semn de indreptate  a vietii  si  modul  acesta  de a istorisi este  cel  mai  nimerit   de aceea  sper sa nu  ramana doar   o  poveste  stinghera !

cu  pretuire! 

Ştergere

Dragă prietene, nu va rămâne „doar o poveste stingheră”. am mai scris câteva și o să le postez pe rând. Sper să placă la toată lumea, mai ales copiilor pe care aș dori să-i fac să lase jocurile de pe tabletă și telefon și să lectureze povestioarele mele cu tâlc.

Ştergere

Un basm reuşit cu o morală pe măsură. Felicitări! Din păcate, nu pot să nu semnalez pe alocuri unele greşeli de redactare. Reveniţi asupra textului şi remediaţi-le!

Cu stimă!

Ştergere



ELENA AGIU-NEACSU a spus :

Un basm reuşit cu o morală pe măsură. Felicitări! Din păcate, nu pot să nu semnalez pe alocuri unele greşeli de redactare. Reveniţi asupra textului şi remediaţi-le!

Cu stimă!

Ştergere



Rădulescu Marian a spus :



ELENA AGIU-NEACSU a spus :

Un basm reuşit cu o morală pe măsură. Felicitări! Din păcate, nu pot să nu semnalez pe alocuri unele greşeli de redactare. Reveniţi asupra textului şi remediaţi-le!

Cu stimă!

Ştergere

Mulțumesc pentru apreciere și sesizarea greșelilor. Poate mi le corectați...

Ştergere

Eu am citit cu interes şi cu atenţie, dar dacă nu mă luaţi în serios, nu e nicio problemă.

Nu ştiu dacă pot corecta tot textul aici. Iată spre exemplificare primul paragraf corectat:

"Se spune că odată, demult, pe când lumea păsărească își avea împărăția ei, iar Curcanul cel înfoiat era împărat, un gânsac s-a gândit că-i cel mai important personaj din împărăție. Tot timpul era nemulțumit și-l critica pe împărat spunând că așa nu se mai poate și că trebuie să se facă ordine în împărăție. A dat zvon cu alai și trâmbițe ca întreaga păsărime să se adune în ogradă și ridicându-se pe o buturugă numai ce le-a cuvântat:"

Precum vedeţi, am eliminat adverbul "cândva", pentru că forma pleonasm cu "odată", precum şi foarte multe virgule inutile, ba chiar impardonabile, precum virgula dintre subiect şi predicat ("...păsărime să se adune"), substantiv şi adjectiv ("Curcanul cel înfoiat") etc.

Scuze că mi-am permis să vă semnalez aceste greşeli, dar nu vreau ca un text reuşit să aibă de suferit din cauza acestora. Cred că atunci când vă hotărâţi să publicaţi volumul va trece prin corectură. Cel puţin aşa ar fi corect. Succes!

Ştergere

Mulțumesc, vă dau dreptate și îmi fac mi-a culpa. 

Am să încerc să nu mai scriu când sunt obosit... Iată rezultatul.

Ştergere

povestirea incepe ca o povestire si se termina in ograda, nu este foarte bine delimitata ideea si convietuirea dintre cele 2 lumi, daca vreti, ograda - imparatia.

din nou, acest final dur, in lumea basmelor ca si cea din desenele animate, raul se petrece altfel, nu apare cineva din lumea reala care sa faca dreptate. dreptatea se face acolo, in basm/povestire/desen, etc. si asta asteptam si aici.

textul ar trebui lucrat pentru ca sunt cuvinte care se repeta foarte mult in prima parte "treburile imparatiei"de exemplu.

altfel povestirea expune situatia politica actuala, cam asa cum se intampla la alegeri. dar trebuie formulata alfel. parerea mea!

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ - poetă, artistă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - scriitoare

MIHAELA POPA - poetă

CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - scriitor

MIHAI KATIN - scriitor

GRIG SALVAN - scriitor, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

Zile de naştere

Astăzi nu este ziua de naştere a nimănui

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 300 Euro

Monica Pester - 300 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

Utilizatorului chindea maria elena îi place postarea pe blog Cină în alb a lui Mihai Katin
cu 55 minute în urmă
chindea maria elena a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog se scutură o primăvară peste noi a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 59 minute în urmă
Bircea Marian şi-a partajat discuţia pe Facebook
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Dorina Cracană îi place postarea pe blog gutui în floare (valentă) a lui Stanescu Valentin
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Dorina Cracană îi place postarea pe blog Scrinul abulic a lui chindea maria elena
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului chindea maria elena îi place postarea pe blog se scutură o primăvară peste noi a lui Vasilisia Lazăr
cu 1 oră în urmă
Pop Dorina a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog treceri a utilizatorului nicolae vaduva
cu 6 ore în urmă
Utilizatorului Pop Dorina îi place postarea pe blog treceri a lui nicolae vaduva
cu 6 ore în urmă
Pop Dorina a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog se scutură o primăvară peste noi a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 6 ore în urmă
Utilizatorului Pop Dorina îi place postarea pe blog se scutură o primăvară peste noi a lui Vasilisia Lazăr
cu 6 ore în urmă
Pop Dorina a contribuit cu răspunsuri la discuţia Suveica a utilizatorului bolache alexandru
cu 6 ore în urmă
Lui Pop Dorina i-a plăcut discuţia Suveica a lui bolache alexandru
cu 6 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog din cartea cu tine a utilizatorului petrut dan
cu 8 ore în urmă
Costel Zăgan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Instigare la dor a utilizatorului Costel Zăgan
cu 8 ore în urmă
Utilizatorului Culiţă Ioan Uşurelu îi place postarea pe blog Egoism (Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 14 ore în urmă
Utilizatorului Culiţă Ioan Uşurelu îi place postarea pe blog pentru atât de adâncă dragostea ta a lui petrut dan
cu 14 ore în urmă
Utilizatorului Culiţă Ioan Uşurelu îi place postarea pe blog din cartea cu tine a lui petrut dan
cu 14 ore în urmă
Utilizatorului Culiţă Ioan Uşurelu îi place postarea pe blog Cu-aripi de ierburi nalte și descânt - vilanelă* (pastorală) a lui gabriel cristea
cu 14 ore în urmă
Utilizatorului Culiţă Ioan Uşurelu îi place postarea pe blog se scutură o primăvară peste noi a lui Vasilisia Lazăr
cu 14 ore în urmă
Utilizatorului Denisa Curea-Popa îi place postarea pe blog se scutură o primăvară peste noi a lui Vasilisia Lazăr
cu 14 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor