Intuiția și instinctul sunt forme comportamentale ale sistemului de gândire, foarte necesare în procesul de apărare mintal, psihic, spiritual, sunt forme de gândire cu care ne naștem.

Ambele se bazează pe cunoștințele asimilate încă din primii ani de viață, se bazează pe cunoașterea lumii materială dar și spirituală.
În timp ce instinctul este conservator, intuiția este înnoitoare, inovatoare, în timp ce instinctul spune fii pregătit de luptă, intuiția spune este zi, ,este liniște, este soare este multă lumină, este multă bucurie în jur, oamenii din jur au fețele strălucitoare, savurează aceste minuni, bucură-te că și tu ești o minune în centru lumii, jubilează, sărbătorește viața în fiecare zi, este Pace, este Pace, este Pace.
Intuiția precum și instinctul îl îndeamnă pe om la acțiune, la rațiune, dar sunt diferite fiecare, pentru că acțiunea stimulată de frică instinctuală nu duce la situația corectă, la drumul corect, nu duce la realizarea obiectivului propus.
Instinctul este o tendință naturală, o abilitate emoțională cu care venim pe pământ, în timp ce intuiția este un instrument de lucru al omului modern, civilizat, educat, creat pentru a produce lucruri mărețe în viața lui.
Prin instinct omul răspunde automat la fapte concrete, dar prin intuiție creează, vizionează lucruri care vin din viitor cu viteza luminii.
În timp ce instinctul este o formă de avertizare emoțională la ceva ce trebuie să se întâmple negativ, intuiția ne spune că urmează să se petreacă un lucru surprinzător pentru noi, o mare realizare, motiv pentru care trebuie să fim recunoscători vieții, mediului în care ne formăm și trăim cu liberul arbitru dat de divinitate.
Oamenii conduși de instinct sunt temători, agresivi verbal și fizic, sunt mereu puși pe ceartă, sunt plini de contradicții, dar sunt mereu pregătiți de lupta pentru supraviețuire.
Sunt realistă, recunosc faptul că mediul uman este cufundat în frică, totul pare o amenințare deși în profunzime privind lucrurile nu este așa, atunci intervine intuiția care ne spune că este nevoie de claritate în gândire, de calm, de încredere în forțele proprii.
Intuiția este mai puternică decât instinctul, îl îndeamnă pe om să fie lucid, inteligent, iubitor, bun, folositor familiei, societății, în timp ce instinctul îl îndeamnă să aibă mereu arma, scutul și armura pregătite pentru că lumea este un mediu ostil.
Mesajele de frică pe care omul le primește sunt bazate pe convingerile instinctive, cu care a venit din alte vieți, dar intuiția în timpul zilelor actuale îl poate ajuta pe om să se elibereze de frici, să dezvolte în el abilități și aptitudini comportamentale adecvate raiului și nu infernului, adecvate luminii și nu întunericului.
Atât sentimentele de frică precum și instinctele sunt părți din instrumentarul intuiției, care ne spune deseori luptă sau fugi.
Undele cerebrale ale fricii pot fi schimbate ascultând muzică liniștitoare, relaxantă, făcând o plimbare printre frumusețile naturii prezente în fiecare anotimp, gătind, făcând curățenie în casă, organizând lucrurile din casă, privind un film de dragoste cu happy end, făcând tot posibilul pentru ca fricile să dispară, pentru restabilirea siguranței, pentru ca intuiția să dețină controlul asupra sistemului de gândire.
Temerile legate de situația, familială, profesională, financiară pot fi înlocuite cu succes de credință în forțele proprii, în divinitate și în univers, este nevoie de studiu, de abordarea lucrurilor pozitive din mediul social.
Menționez faptul că și eu am avut o seamă de frici, dar m-am eliberat treptat de ele ascultându-mi intuiția, lăsându-mi viața, destinul, sufletul și spiritul în seama divinității, a universului, pentru că am conștientizat că sunt și eu o creație valoroasă a universului a lui Dumnezeu.
Intuiția comparativ cu instinctul este acea energie psihologică, spirituală care ne face să vedem în jurul nostru o lume total pozitivă, plină de frumuseți captivante, care poate crea miracole cu ajutorul științei evoluate.
Când intuiția ne influențează gândirea, comportamentul, devenim fericiți, plini de succes, performanți pe toate planurile materiale și spirituale, intuiția este instrumentul ochiului minții care vede dincolo de ceea ce este prezent ca realitate materială și spirituală, lucru care se petrece fără ca omul să se bazeze pe fapte concrete, intuiția este un instrument al prezentului dar și a viitorului.
Este bine să ne ascultăm instinctul, dar este perfect să ne ascultăm intuiția, care este net superioară oricărei alte forme de gândire.

Vizualizări: 11

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ - poetă, artistă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - scriitoare

MIHAELA POPA - poetă

CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - scriitor

MIHAI KATIN - scriitor

GRIG SALVAN - scriitor, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 300 Euro

Monica Pester - 300 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog în verde mă pierd (valentă) a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 7 minute în urmă
Utilizatorului Pop Dorina îi place postarea pe blog Cu-aripi de ierburi nalte și descânt - vilanelă* (pastorală) a lui gabriel cristea
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Pop Dorina îi place postarea pe blog Când... a lui Monica Pester
cu 1 oră în urmă
Pop Dorina a contribuit cu răspunsuri la discuţia Nănașa a utilizatorului Bircea Marian
cu 1 oră în urmă
Lui Pop Dorina i-a plăcut discuţia Nănașa a lui Bircea Marian
cu 1 oră în urmă
Postare de log efectuată de chindea maria elena
cu 5 ore în urmă
chindea maria elena a comentat în legătură cu videoclipul lui Grig Salvan
cu 5 ore în urmă
Lui chindea maria elena i-a plăcut videoclipul lui Grig Salvan
cu 5 ore în urmă
chindea maria elena a comentat în legătură cu videoclipul lui Grig Salvan
cu 5 ore în urmă
Lui chindea maria elena i-a plăcut videoclipul lui Grig Salvan
cu 5 ore în urmă
chindea maria elena a comentat în legătură cu videoclipul lui Grig Salvan
cu 5 ore în urmă
Lui chindea maria elena i-a plăcut videoclipul lui Grig Salvan
cu 5 ore în urmă
Lui Monica Pester i-a plăcut videoclipul lui Grig Salvan
cu 6 ore în urmă
Lui Monica Pester i-a plăcut videoclipul lui Grig Salvan
cu 6 ore în urmă
Lui Monica Pester i-a plăcut videoclipul lui Grig Salvan
cu 6 ore în urmă
Lui Monica Pester i-a plăcut discuţia Așteptându-i pe ruși a lui Grig Salvan
cu 7 ore în urmă
Utilizatorului Viorel Grădinariu îi place postarea pe blog din cartea cu tine a lui petrut dan
cu 8 ore în urmă
Utilizatorului Viorel Grădinariu îi place postarea pe blog gutui în floare (valentă) a lui Stanescu Valentin
cu 8 ore în urmă
Lui Gavrilă(David) Giorgiana Teodora i-a plăcut profilul lui Camelia Ardelean
cu 9 ore în urmă
Utilizatorului Gavrilă(David) Giorgiana Teodora îi place postarea pe blog Cu-aripi de ierburi nalte și descânt - vilanelă* (pastorală) a lui gabriel cristea
cu 9 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor