Motto: „De unde sunt eu? Sunt din copilăria mea. Sunt din copilăria mea ca dintr-o țară.”
(Antoine de Saint-Exupery)
mă ghemuiesc în colţ de suflet
şi croiesc tălpilor freamăt de paşi
până-n ograda bunicilor
în iarba necosită
mă înfăşor în miresme
de cimbrişor
şi izmă creaţă
cerul îmi dăruieşte iarăşi cupola
redevin copila care desenează
conturul jucăuş al norilor
bunica în straie albe
mă fură din când în când cu privirea
prin perdeaua subţire de muselină
ar vrea să mă cheme
în odaia cu miros de prune uscate
dar cuvintele se lovesc de pragul buzelor
strigătul se pierde-n umbre
într-o linişte din ce în ce mai adâncă
apoi bunica se face ulcior
ori poveste
eu mă întorc în rama veche
pentru încă o veşnicie
alături de alte poze îngălbenite
La mulți ani fericiți și senini tuturor copiilor lumii, dar și copilului din noi!
Adaugă un comentariu
Mulțumesc, Augusta, Amanda! Drag de trecere și apreciere!
Mă bucur că ai rezonat cu versurile, Floare. Mulțumesc de apreciere!
Foarte frumos, apasator!
Eleonora, mulțumesc pentru comentariu! Mă bucur că ne-am putut bucura cam de aceleași lucruri în anotimpul minunat și unic numit copilărie!
Poezioară? :)
Ce cuvinte calde, Alex! Așa e, iar eu mă aflu printre norocoși. Mulțumesc!
Am citit poezioara cu dor de anii copilăriei. Am citit și comentariul dvs.pentru Dan, în care m-am regăsit...copilăria petrecută la bunici, mirosul casei pe care îl simt și acum doar gândindu-mă la el, glucoza calup, prunele uscate și merele coapte, fântâna cu cumpănă, primul stilou chinezesc ( și acum îl păstrez). Amintirile unei copilării fericite!
O poezie pe care o citești cu lacrimi în ochi... Copilăria devine cu timpul o oază nesecată de revigorare. Ne întoarcem în copilărie pentru a putea răzbate în această junglă a cotidianului, în acest prezent tumultos. Cei care am avut norocul să prindem mângâierea pe creștet a bunicilor suntem favorizați de soartă! De aceea poezia ta e ca o continuare a acelei mângâieri!
Și ești!)
Ce frumos ai scris, Dan! Cineva spunea că una dintre cele mai puternice amintiri ale copilăriei oamenilor este mirosul casei bunicii. Și așa este. Ori de câte ori mă întorc la copilărie, imaginea bunicii nu lipsește. Culmea că nu casa părintească îmi vine prima în minte, ci casa bunicilor mei dinspre mamă (cei de pe tată nu i-am mai prins). Acolo mi-am petrecut mare parte din copilărie. Era o căsuță simplă, cu două camere, una care ținea loc și de bucătărie de iarnă, dar și de dormitor, cu un pat cu străjac, o sobă cu plită, un dulap, o masă și două scaune, o cameră mare (casa bună), unde bunica își ținea toată averea, dar și toate bunătățile cu care ne aștepta (halva cu cacao, bomboane, glucoză calup, ciocolată calup, prune uscate, uneori pâine albă cu parizer (waw, ce gust avea!), dar tot acolo era și zestrea toată, și hainele bune, și banii, și tot ce avea mai de preț ținut prin cufere frumos sculptate), mai avea o verandă și un cerdac lung în care ne jucam eu cu fratele și ne părea imens, mai lung ca trenul. :) Apoi avea bucătăria de vară, undeva în lateral, un paravan și grajdul animalelor. Și o ogradă mare avea bunica. Și o grădină cu vie și de toate, dar, mai ales cu flori. Țin minte condurașii, menta, trandafirii de dulceață. Mai avea bunica o fântână cu cumpănă, poate singura din sat. Bunica nu a avut niciodată curent electric, casa ei era lângă șes, departe de centrul satului și oarecum departe de sat. Era o casă răzlețită, ca cele de la munte. Dar cine avea bunica aproape când mergea cu gâștele la păscut? Doar eu. Și cea mai mare bucurie era atunci când bunicul cădea de pază la via CAP-ului. Atunci bunica mă chema să dorm cu ea. Am niște amintiri... Și primul ceas de mână tot bunica mi l-a luat când am mers la liceu. Și primul stilou chinezesc... Offf, m-au năpădit toate amintirile frumoase. Am fost tare bogată!
Mulțumesc, cu drag!
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2025 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE