În timpul din urmă, când ruptus-a-n cot

Şi-şi toarnă devreme amarul „nu pot”,

Ce face tot omul? Devine poet

Şi scrie melodic sau tandru concret,

În rimă captivă, perfidă ori fadă

Sonete în ritmuri de capă şi spadă,

Rondel alegoric trosnind ca un bici,

Pamflet iscusit cu piele de-arici,

De inimă-albastră croită în cloş

Livrată pe torturi cu frişca din poş,

De suflet şi mamă şi tată şi tot

Şi-ncepe cu-ncetul să-l doară în cot...

Ce ştie poetul? El n-are liman,

Îţi joacă un renghi şi te lasă morman

De lemne uscate, îţi pune şi jar,

Preface pe cal în buric de ţânţar.

Tu cauţi poetul? Eşti tot visător!

Lugubre perfuzii te-aruncă-n cuptor.

Naiv! Ce aştepţi? Să mai simţi un troheu?

Eşti prada vânată şi falnic trofeu!

Te-ntorci înspre tine şi-ncerci ironii,

Rezolvi ecuaţii cu litera „i”,

Extragi radical din secantele-n van

Şi scrii poezii ca s-ajungi la liman.

Te scrii în răvaşe, înveţi cum să dori

Şi-adaugi pelin între albe candori,

Descoperi copacul ascuns de păduri,

Îţi rogi Dumnezeul să poţi să înduri,

Te rişti pe o boabă din vechiul hambar,

Te laşi modelat, în sân, de plumbar.

Ajungi în final să mai vrei poezii

Când, plin de emfază, eşti gata să scrii,

Priveşti inocenţa la care se-alocă

O grea teoremă, în fond, reciprocă,

Aşa e poetul, se simte-n afară,

Când inima lui începe să doară...

 

Vizualizări: 322

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !

Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE

Comentariu publicat de Valerian Bedrule pe Iulie 24, 2015 la 1:48pm

Elena Şerbandacă ai şters totul, dacă nu poţi veni cu probe, nu acuza! Pe acel site eram la vremea aceea activi vreo 6 editori. Niciun utilizator nu are de unde să ştie cine i-a validat ori invalidat textul! Curios este faptul că tu mă acuzi pe mine... povestea de acum începe... :)

     Intervenţia mea la textul propus de tine mi-a luat ceva timp, iar timpul se plăteşte, aşa că... nu mă vei mai vedea în pagina ta vreodată!

 

 iris marinov, nu-ţi fie frică! Nu tind la bunul tău! Consider că am dreptul la opinie (nu poţi a-mi cere să tac), de aceea  intervenţiile mele sunt fără vreo ranchiună, de bun simţ şi, mai ales, obiective.

Ori de câte ori se va ivi ocazia, îmi voi spune opinia! Nu-ţi poţi permite să-mi limitezi părerile, indiferent de direcţiile lor!

 

Stimă, 

 

valerian , simţul meu poetic s-a format înainte de 1989, când literatura era literatură şi poezia simţire şi artă, nu tehnică dusă la extrem...  din punctul meu de vedere cele două structuri pot fi acceptate ca şi licenţe poetice...

... în administraţie nu e obligatoriu să ne pricepem toţi la numărarea silabelor , sau stabilirea accentelor, aici e fiecare cu ceea ce poate să facă mai bine,

... îţi admir poezia şi te respect, dar rezumă-te la ceea ce te priveşte direct... sau ţi-a cerut cineva să faci ordine pe acest site??? 

(iris marinov)

 

Sofy, sunt două lucruri distincte: site-ul Însemne Culturale cu problemele sale literare care trebuie puse la punct imediat cum apar şi administratorul acestuia, cel care are probleme familiale, din păcate,  la a cărui durere mă alătur! 

 

Stimă,

 

 

Comentariu publicat de Sofia Sincă pe Iulie 24, 2015 la 8:38am

Dragi colegi, aici miroase a polemică. Fiecare își susține punctul de vedere și bine face. Fiecare gândim și suntem altfel construiți, de fapt. Vă rog, fără intenția de a jigni, chiar subtil, interlocutorul.

Valerian, site-ul nostru nu este de tip Hermeneia, ci de tip cenaclu. REgulamentul după care ne coordonăm este altul. Noi considerăm că venim în ajutorul celor mai puțin inițiați în ale poeziei și ale limbii române, în general. Acest concurs nu avea temă impusă și nici alte condiții impuse. A fost liber să concureze cine a dorit, membru sau nemembru al acestui site. Textul, poezia expusă a ținut de puterea, capacitatea compozițională a fiecăruia și de asumarea consecințelor. Pe mine mă bucură analizele detaliate pe care le faci asupra textelor, faptul că împărtășești cunoștințele tale lingvistice și de formare a poeziei și altora, de fapt le putem vedea/citi în fermecătoarele tale versuri. Dar te rog, Val, atât! Restul dialogurilor care nu țin de poezie, vă rog să le purtați în altă parte, nu aici în subsolul poeziei, destinat comentariilor. Apoi fiecare casă are bucătăria sa, membrii săi, coordonatorii săi. Este treaba noastră ce fel de membri avem în administrație și cum ne gospodărim, ce reguli de notare punem la concursuri.

Elena, și pe tine te rog, pentru alte discuții care nu privesc poezia expusă, folosește forumul sau chatul personal sau orice altceva. Nu, gâlceava nu rezolvă nimic. Apoi, ELena, ai în față un poet foarte bun, de elită în persoana lui Valerian Bedrule. Eu aș profita de acest lucru. Știi cum se face? Strângi din pumni, strângi dinții până scrâșnesc, taci, ceri explicații cât mai multe, te ții scai de el, până crezi tu că ți-ai ridicat calitatea poeziei. Vei afla multe secrete. Noi avem câteva exemple bombardate mult în acest site, dar care au dorit cu tot dinadinsul să-și rafineze cât de cât poezia și au reușit. Nu se iau capete, dar trebuie să renunți la orgoliu și să recunoști pe cei care știu/pot mai mult.

În încheiere, vă mai rog un lucru: nu acum, vă rog! Haideți să respectăm doliul familiei Lazăr, cei doi fondatori de site, care ne-au dat prilejul acestor comunicări, să fim alături de ei. Că viața este scurtă și perversă.

Cu stimă,

Sofy

Comentariu publicat de Elena Şerban pe Iulie 24, 2015 la 7:36am

Domnule Valerian Bedrule, am fost de acord cu toate observaţiile pe care mi le-aţi expus în amănunt!

"Nu înseamnă că trebuie să scuipi venin pe editor!" - vă rog... eu nu ştiu... nu văd...

Nu-mi găsiţi pagina pe acel site pentru că am şter contul de fiecare dată, am considerat că deranjez şi că fără dialog nu pot continua, am făcut câte una în fiecare an şi aţi procedat de fiecare dată la fel: aţi cenzurat fără să explicaţi, aşa cum aţi făcut-o aici. Veneam de fiecare dată cu toată inima spre un site de profesionişti. Iată, aici nu mi-am şters contul pentru că am avut şi observaţii pertinente care m-au pus pe gânduri. Siteul la care ne referim conţine sute de texte necenzurate, aprobate la publicare deşi au "mesaj mult prea anost" şi "grave erori gramaticale"...

Nu eu sau ceilalţi 20 de autori cu texte pline de erori constituim o ameninţare pentru limba română!

Un maestru ar trebui să privească spre tagma sa, a maeştrilor, pentru că "maiştrii" din UNIUNI fac din limba noastră o troacă de porci, unii, dar noi ăştia mici vedem! Aveţi de dus lupte serioase la nivelul dumneavoastră şi nu să striviţi greieraşi, nu este echilibru.

Nu ştiu dacă strivitul şi pumnul în gură sunt soluţii, suntem mii cei care scriem neprofesionist, iar dumneavoastră nu sunteţi Dumnezeu.

Nu căutaţi gâlceavă la mine, eu v-am respectat, v-am citit şi am fost de acord cu poziţia dumneavoastră. Trebuie să învăţăm acceptarea adevărului pe orice poziţie ne-am afla. 

Cu toată stima şi consideraţia,

Comentariu publicat de Valerian Bedrule pe Iulie 24, 2015 la 12:18am

Treaba cu eliminarea textelor care conţin erori să le-o transmiţi celor care organizează concursuri, Elena Şerban! Aici, avem un punct de vedere comun! E singurul, de altfel!

Aşa procedăm pe site-ul unde spui că ai fost nedreptăţită. Textele cu erori (de orice natură) sunt excluse! Textul tău s-a aflat printre ele, poate, de aceea ţi s-a invalidat. Nu înseamnă că trebuie să scuipi venin pe editor!

Spun poate pentru că nu am certitudinea că ai trecut prin aşa ceva! Trebuie să o dovedeşti! Nu ţi-am găsit numele pe site, nici pagina!!! 

 

P.S. Orice fel de concurs ar fi (pentru începători ori iniţiaţi) textele trebuie să fie curate, corecte gramatical, prozodic, din punct de vedere al punctuaţiei, al topicii, al abordării temei, etc. E grija autorului, nu a juriului, nici a editorului, să  fie foarte clar!

 

... la profilul meu scrie "cititor"... eu, analizez cu inima, îmi place sau nu-mi place, sau caut mesajul...  e nevoie şi de un cititor în administraţie, nu crezi?.. şi cine stabileşte dacă o anumită structură este licenţă poetică sau nu? (iris marinov)

 

iris marinov, îmi pare rău, dar pe pagina site-ului apari ca administrator-editor, nu ştiai? E o treabă făcută pe jumătate… să analizezi numai cu inima.

Licenţa poetică e stabilită de simţul poetic, de cultura poetică a autorului, de inspiraţia acestuia, implicit a cititorului, de conjunctura în care este folosită expresia, cuvântul, nu de incapacitatea de a scrie corect un text (să dori, te rişti nu vor fi vreodată licenţe poetice)!

valerian , simţul meu poetic s-a format înainte de 1989, când literatura era literatură şi poezia simţire şi artă, nu tehnică dusă la extrem...  din punctul meu de vedere cele două structuri pot fi acceptate ca şi licenţe poetice...

... în administraţie nu e obligatoriu să ne pricepem toţi la numărarea silabelor , sau stabilirea accentelor, aici e fiecare cu ceea ce poate să facă mai bine,

... îţi admir poezia şi te respect, dar rezumă-te la ceea ce te priveşte direct... sau ţi-a cerut cineva să faci ordine pe acest site???

 

Comentariu publicat de Elena Şerban pe Iulie 23, 2015 la 10:28pm

Este foarte clar, în cazul acesta, dacă se doreşte un concurs de înaltă clasă, să se invalideze textele cu erori grave, să le fie explicate motivele concurenţilor şi nu să fie lăsaţi cu ceaţa vălurind ani buni în jurul lor. 

Să fie de la început stabilit: concurs pentru elite, eu ştiu că nu mă încadrez şi merg la concurs pentru ucenici.

Comentariu publicat de Valerian Bedrule pe Iulie 23, 2015 la 9:25pm

A nu mai participa la un concurs este o dorinţă dictatorială, la fel ca practicile de pe siteul dumneavoastră unde mi-aţi pus lacăt la gură, lanţuri la mâini, un bolovan de picioare şi m-aţi aruncat în mare fără să ştiu de ce.  ( Elena Şerban cu 15 minute în urmă)

 

1.      Nu, Elena Şerban! Nu am niciun site propriu, sunt doar un banal editor acolo (printre atâţia alţii). Site-ul prevede în regulament ca textele cu erori multiple să fie invalidate. Simplu! Aşa s-a procedat mereu. Aşa se procedează şi acum. Poate ţi-am invalidat eu vreun text, poate a făcut-o alt editor, nu ştiu. Se poate verifica. Oricine a procedat aşa a avut motive serioase să o facă, atâta timp cât nu a fost validat. Editorii de pe acel site (ca şi unii de aici)  nu se joacă nici cu poezia, nici cu autorul ei, chiar dacă primesc în mesaj privat lături din partea unor pretendenţi la titlul de "poet"!

 

În felul acesta nu se va pune într-o situaţie ridicolă, aşa cum aţi făcut-o foarte mulţi!

     

2.      De aceea, din 41 de texte, mai bine de jumătate conţin erori grave de prozodie, de topică, de gramatică, de punctuaţie. Am arătat acest fenomen în comentariul meu din pagina de acolo. Asta scade valoarea unui concurs. Aşa s-a petrecut şi acum. E o realitate pe care nu o putem ocoli. Nici stilul de notare ales nu a fost cel mai potrivit pentru primele 10 poezii, dar… din greşeli învăţăm!

 

 

 

Comentariu publicat de Elena Şerban pe Iulie 23, 2015 la 7:53pm

Iris Marinov aşa este, aţi văzut cheia. Cât despre titlu e preferatul meu! Mulţumesc!

Adelaide, mulţmesc, dar să fim mai moderaţi în admiraţii! 

Domana Sofy, îmi place ce-mi spuneţi, sunt de acord, voi medita!

Camelia Ardelean, mulţumesc mult!

Iris Marinov, bună intuiţie aveţi! Dar face bine şi critica, dacă e constructivă!

Domnule Valerian Bedrule,

Credeam că la concurs vin ucenicii să afle dacă au evoluat.

Îndată ce mi-am văzut scrierea categorisita la capitolele "cu mesaj mult prea anost" "şi cu erori, lacune în exprimare şi de gramatică" mi-am dorit mult să îmi acordaţi puţină atenţie şi timp. Timpul... această piatră preţioasă la hotarul dintre oameni, pe care dacă o folosim cum se cuvine devenim câştigători în universul din care dorim să facem parte. A nu mai participa la un concurs este o dorinţă dictatorială, la fel ca practicile de pe siteul dumneavoastră unde mi-aţi pus lacăt la gură, lanţuri la mâini, un bolovan de picioare şi m-aţi aruncat în mare fără să ştiu de ce. Aveţi dreptate, sunt destui cunoscători care ar trebui să ajute, dar nu o fac, abia dacă mai există câţiva maeştrii care să facă o observaţie, aici pe Însemne doar soţii da Coza şi Doamna Sofy mai spun, aşa, subtil să nu supere. De ce nu faceţi domnia voastră un concurs de elite şi concurs de ucenici, separat, să puneţi bariera: "pe aici nu treceţi"? Cât despre cocoloşeală... să spună cine m-a văzut lăsându-mă pradă răsfăţului.

Sunt de acord cu erorile de ordin gramatical şi de prozodie pe care le-aţi menţionat, dar nu pot aştepta să ies la pensie ca să pot comunica prin scrierile mele cu oamenii, căci numai atunci aş avea răbdare să fiu mai atentă şi mai învăţ gramatică.

Despre durerea de cot pot să vă spun că nu e uşor suportabilă dacă ai reumatism, dar aici am ales să mă doară în cot atunci când nu am cu ce să-mi cumpăr sandale, oamenii mă arată cu degetul că nu sunt "trendi" şi, desculţă, învăţ câte lecţii am restante la capitolul rezistenţă cu spinii, cioburile şi asfaltul fierbinte sub tălpi. Şi, Doamne, ce răsplată mare când vine ploaia! Încă mă bucur că îmi pot permite o pereche de ochelari de soare să nu orbesc în strălucirea perfecţiunii din jurul meu şi o pereche de ochelari de vedere la distanţă pentru că aşa se văd mai bine monştrii sacri ai literaturii contemporane.

Cât plumb s-a turnat acum în sânul meu, acolo unde bate ceasul...

Vă mulţumesc din toată inima că, în sfârşit, am beneficiat şi eu de o analiză atentă din partea dumneavoastră!

Comentariu publicat de Valerian Bedrule pe Iulie 23, 2015 la 5:28pm

 iris marinov, foarte bine că se scrie pentru plăcere, dar dacă nu sunt iniţiaţi, să o facă între patru pereţi sau să se consulte cu vreun cunoscător (sunt destui), nu să mai trimită şi la concursuri texte pline cu erori! Aici e problema... că mai citim şi noi. 

Nu! Prea multă tehnică (prozodie ai vrut să spui) nu strică! Face versul muzical! Îi dă o anume ţinută!

Nu mai spun, doi / trei au văzut acest text pe locul al III- lea, chiar pe al II- lea şi l-au punctat gras! Trage concluziile necesare, te rog!

 

Şi cred că "să dori"  şi "te rişti" pot fi   acceptate în poezie, ca să iasă rima şi mai mult, cred că la modul ironic! (iris marinov - cu 27 minute în urmă)

Îmi pare rău, iris marinov, nu mă aşteptam să cocoloşeşti tocmai tu, editor, erorile unei autoare de texte. Mâine, toate erorile acestea le veţi trece la licenţe poetice! :)

Păcat! 

  valerian,  nu cocoloşesc pe nimeni... la profilul meu scrie "cititor"... eu, analizez cu inima, îmi place sau nu-mi place, sau caut mesajul...  e nevoie şi de un cititor în administraţie, nu crezi?

... şi cine stabileşte dacă o anumită structură este licenţă poetică sau nu?

Comentariu publicat de Valerian Bedrule pe Iulie 23, 2015 la 4:08pm

Da, Sofy! Există erori. Presupun că eşti foarte ocupată, de aceea le subliniez eu. Iată-le: 

În prima strofă:

 

a). nu e păstrată simetria versurilor /În rimă captivă, perfidă ori fadă / Sonete în ritmuri de capă şi spadă/ - ( Elena Şerban – Zidar din buric de ţânţar); (cezura şi măsura sunt schimbate, celelalte 10 versuri având 6 + 5 silabe / ritm amfibrah!);

b). nu e recomandată aliteraţia „Şi-şi”;

c). Lipseşte o virgulă între ultimele două adjective, în versul /Şi scrie melodic sau tandru concret,/, (idem) altfel… nu se explică alăturarea „tandru concret”;

d). /Sonete în ritmuri de capă şi spadă/ (idem); Nu ştiu să existe ritmuri de capă şi spadă, iar sonetele au un singur ritm - iambic!

e). /Pamflet iscusit cu piele de-arici/ (idem); (5 + 5 silabe!?)

f). /Şi-ncepe cu-ncetul să-l doară în cot…/ (idem); se repetă substantivul din rimă (cot); aceasta să-i fie, oare, starea autoarei… (mă întreb retoric, desigur);

 

În strofa a II-a:

 

a). /… te lasă morman / de lemne uscate…/ (Elena Şerban); formulare cel puţin ilară, deloc poetică, oricum;

b). /Preface pe cal în buric de ţânţar/ (idem); aici, se simte lipsa c. direct îl (preface);

c). Şi scrii poezii ca s-ajungi la liman/ (idem); aceeaşi situaţie cu repetarea substantivului în rimă (liman);

 

În strofa a III-a:

 

a). /Te scrii în răvaşe, înveţi cum să dori/ (Elena Şerban); total incorect „să dori” (pentru acest verb, modul conjunctiv se foloseşte doar la pers. a III-a sing. şi pl. – să doară (măseaua, măselele);

b). / Te rişti pe o boabă din vechiul hambar./ (idem); incorect: te (rişti);

c). /Te laşi modelat, în sân, de plumbar/ (idem);  cezura e incorectă (5 + 5 silabe!);  plumbarul  modelează plumbul, cu instrumente specifice, nu cu sânul, ca urmare, poetul nu are ce căuta acolo, doar dacă e vreo plumbăriţă!);

d). Ultimele patru versuri au cezura schimbată, din cauza măsurii incorecte de 12 silabe / vers, excepţie făcând ultimul vers (11 silabe), vers care are cezura incorectă (5 + 6 silabe);

 

Punctuaţia este deficitară în text, aşa cum a subliniat şi Sofy!

     Am lăsat şi un comentariu în legătură cu cele constatate în urma lecturării textelor cu pretenţie de a fi trimise la un concurs, din partea unor autori, evident:

http://insemneculturale.ning.com/forum/topics/rezultatele-concursul...

 

     Vă pot spune că au existat mult prea multe texte „clasice” cu prozodia la pământ (textele cu nr. 3, 4, 7, 11, 17, 18, 19, 21, 31, 33, 35, 37, 40;), altele cu mesaj mult prea anost (7, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 23, 25, 27, 28, 29, 30, 32, 33, 34, 35, 38, 40, 41, etc.), însă şi cu erori, lacune în exprimare şi de gramatică (în general): nr.4. 7, 8, 13, 15, 16, 17, 19, 23, 28, 33, etc.

 

Am constatat nivelul calitativ foarte scăzut al multor texte trimise la un concurs, fie el şi de site!

Poate la următorul va fi altceva... 

Comentariu publicat de Camelia Ardelean pe Iulie 23, 2015 la 1:05pm

Interesant mesajul, am citit cu plăcere!

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

link-uri utile

              REGULAMENT site

                       **********

http://DIACRITICE.opa.ro/

descarcă AUTO CORECT!

http://DEXonline.ro/

Dicționar de SINONIME

Dicționar de RIME

Haiku, Tanka, Senryu...

           Vă invităm să citiți și:

La ceas aniversar

Figuri de stil

Folosirea virgulei

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: Lazăr Vasilisia 

(CEC Bank)

*

DONATORI,

începând cu septembrie 2020:

Valeria Merca 

Sofia Sincă 

Mihaela Popa

Tudor Cicu

Nikol MerBreM

Vasilisia Lazăr 

Activitatea Recentă

Grig Salvan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Departe sunt astăzi... a utilizatorului Grig Salvan
cu 1 oră în urmă
gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Departe sunt astăzi... a utilizatorului Grig Salvan
cu 4 ore în urmă
Utilizatorului gabriel cristea îi place postarea pe blog Elegie uitatǎ a lui Mihai Katin
cu 4 ore în urmă
Dinca Valerian a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Gânduri a utilizatorului Dinca Valerian
cu 6 ore în urmă
Grig Salvan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Departe sunt astăzi... a utilizatorului Grig Salvan
cu 7 ore în urmă
Utilizatorului nicolae vaduva îi place postarea pe blog Ca semn al victoriei purificatoare a lui gabriel cristea
cu 7 ore în urmă
Utilizatorului nicolae vaduva îi place postarea pe blog Cai agale a lui Dinca Valerian
cu 7 ore în urmă
Utilizatorului nicolae vaduva îi place postarea pe blog Templul din hârtie a lui Reus
cu 7 ore în urmă
Utilizatorului nicolae vaduva îi place postarea pe blog Gânduri a lui Dinca Valerian
cu 7 ore în urmă
Utilizatorului nicolae vaduva îi place postarea pe blog Departe sunt astăzi... a lui Grig Salvan
cu 7 ore în urmă
Utilizatorului nicolae vaduva îi place postarea pe blog Elegie uitatǎ a lui Mihai Katin
cu 7 ore în urmă
Sofia Sincă a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Elegie uitatǎ a utilizatorului Mihai Katin
cu 8 ore în urmă
Sofia Sincă a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Departe sunt astăzi... a utilizatorului Grig Salvan
cu 8 ore în urmă
Sofia Sincă a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Gânduri a utilizatorului Dinca Valerian
cu 8 ore în urmă
Sofia Sincă a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Templul din hârtie a utilizatorului Reus
cu 8 ore în urmă
Dinca Valerian a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Cai agale a utilizatorului Dinca Valerian
cu 8 ore în urmă
Sofia Sincă a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Cai agale a utilizatorului Dinca Valerian
cu 8 ore în urmă
Dinca Valerian a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Geneză a utilizatorului Dinca Valerian
cu 8 ore în urmă
Dinca Valerian a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Fragede capcane a utilizatorului Dinca Valerian
cu 8 ore în urmă
Sofia Sincă a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Geneză a utilizatorului Dinca Valerian
cu 8 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

Labirinturi  2018 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2021   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor