Un roman poliţist convingător
„Interesul nostru pentru literatura poliţistă autohtonă a fost atât de redus, încât acum, în faţa raftului cu romane poliţiste, recunoaştem doar nume precum Agatha Christie, Raymond Chandler, Arthur Conan Doyle şi nu putem spune un nume de autor român de roman poliţist.
În pofida diferitelor încercări de a discredita acest gen, romanul poliţist are o valoare literară şi merită citit, constată recent Şerban Tomşa. „Avem autori de romane poliţiste care merită tot respectul, care au dat opere remarcabile din punct de vedere artistic, a căror lectură se face cu foarte mare plăcere: Rodica Ojog-Braşoveanu, George Arion, Haralamb Zincă, Horia Tecuceanu, Olimpian Ungherea, Petre Sălcudeanu.” La aceste nume de autori români de romane poliţiste onorabile specialiştii mai adaugă pe: Şerban Mărgineanu, Bogdan Hrib, Emil Simionescu, Oana Stoica Mujea, Olimpian Ungherea, nume cărora li se adaugă cel al poetei şi prozatoarei Gina Zaharia cu Promisiunea de joi. Cartea aci în discuţie are toate ingredientele canonice ale speciei şi, ca orice scriere poliţistă care se respectă‚ ţine trează, pe tot cuprinsul ei, atenţia şi curiozitatea cititorului. S-ar zice că avem de-a face cu un conglomerat uriaş de protaze în lanţ care pregătesc o apodoză pe cât de scurtă pe atât de explozivă. Acţiunea este alertă şi toate amănuntele îşi au rolul lor bine determinat în economia cărţii, nimic nefiind fortuit ori introdus spre a umple paginile, chiar şi atunci când e vorba de pasaje care ating frumuseţea poemelor în proză, de parcă prozatoarea n-ar vrea să se uite că ea e poetă în primul rând. Vorbind de o doamnă dispărută dintr-un sanatoriu sibian şi găsită lângă cascada din Zăvoaia, autoarea notează:
„Era o pasăre pe rugul fricii de a nu pieri sub haosul neîncrederii în sine, de a nu se dezorienta la răscrucea din suflet”. Nu mai puţin convingătoare e şi fraza finală a incitantei cărţi: „Într-un colţ al camerei tremurau câteva pânze de păianjen peste tăcerile arse pe rug.”
Mai mult decât în alte tipuri de roman, cel poliţist zugrăveşte cu lux de amănunte aparenţele indivizilor şi ale societăţii spre a le smulge şi a le dezminţi când te aştepţi mai puţin. Personajele nu sunt deloc ceea ce par sau vor să pară. Într-o lume a minciunii, măştile sunt smulse mai devreme sau mai târziu spre a descoperi secrete hidoase şi multă promiscuitate acolo părea să troneze armonia. Firul aşa-zis poliţist al naraţiunii rămâne de multe ori un pretext spre a zugrăvi aspecte ale societăţii în care morala e doar mimată şi cei angrenaţi în fluxul epic se dedau la jocuri duble cu mize dintre cele mai meschine şi mai murdare. Crima face şi ea parte din această sarabandă a salvarii aparenţelor. [...]
Un procedeu sau o găselniţă de efect este cel al romanului în roman. Profesorul de geografie, Ştefan Deleanu, tocmai lucrează la romanul monografic Pictorul din Ardeal, manuscrisul său care va fi sporit şi după trecerea la cele veşnice a artistului de succes fiindu-i de real folos anchetatorului care-şi ia în serios rolul de Hercule Poirot român. Din acest roman în ramă autoarea cărţii citează pasaje semnificative, punându-l pe comisar să le citească, ori rezumând ea, acolo unde e cazul, prilejul rimând cu un elogiu implicit adus trudnicei şi anonimei arte a scrisului în care realitatea şi ficţiunea fac împreună una dintre cele mai bune şi mai frumoase case.”
Ion Roșioru
Cuvinte cheie :
Felicitări, draga mea, Gina! De-abia aştept să-l lecturez!
Mulțumesc, Adelaide! Sper să nu dezamăgesc!
Valeria Merca (Adelaide) a spus :
Felicitări, dragă mea, Gina! De-abia aştept să-l lecturez!
Felicitări, Gina!
Felicitări echipei de redacție!
Mulțumiri, Mihaela!
Mihaela Popa a spus :
Felicitări, Gina!
Felicitări echipei de redacție!
Sincere felicitari! Am sa-l citesc cu convingerea ca voi avea parte de o lectura placuta
Un roman excelent! Felicitări, dragă Gina! :)
Mulțumesc, Agafia!
Agafia Drăgan a spus :
Sincere felicitari! Am sa-l citesc cu convingerea ca voi avea parte de o lectura placuta
Mulțumesc, Corina!
Corina Militaru a spus :
Un roman excelent! Felicitări, dragă Gina! :)
Nu știam că scrieți și romane polițiste! Ce surpriză!! :-) Felicitări!!
Dragă Gina, este al doilea roman polițist scris de tine și pe care-l citesc. Acesta mi se pare mai dens, are o acțiune mult mai rapidă și cu răsturnări de situații neașteptate. Ion Roșioru face rezumatul romanului în prefață și recomand cititorilor să o citească după lecturarea romanului pentru păstrarea suspansului. Mi-a plăcut și te felicit!
Draga mea Camelia (aș prefera să ne spunem pe nume :) Mă bucur să descopăr că este o surpriză pentru prieteni, deși am recunoscut acest lucru în caracterizarea din pagină. Mulțumesc mult!
Camelia Ardelean a spus :
Nu știam că scrieți și romane polițiste! Ce surpriză!! :-) Felicitări!!
Dragă Mihaela, dacă aceste rânduri vin de la tine, mă bucur tare mult! Știu că este al doilea volum citit de tine, și, adevărat, prefața d-lui Ion Roșioru vine în întâmpinarea cititorului cu detalii.
Mulțumesc mult!
Mihaela Suciu a spus :
Dragă Gina, este al doilea roman polițist scris de tine și pe care-l citesc. Acesta mi se pare mai dens, are o acțiune mult mai rapidă și cu răsturnări de situații neașteptate. Ion Roșioru face rezumatul romanului în prefață și recomand cititorilor să o citească după lecturarea romanului pentru păstrarea suspansului. Mi-a plăcut și te felicit!
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor