Gusturile nu se discută? Zicala "de gustibus non disputandum" nu mă mai satisface astăzi. Şi asta nu pentru că n-aş fi tot timpul încurajată să-mi spun părerea -prin toate mijloacele de "social media" ca Twitter sau Facebook, unde marea valoare a unui om e numărul de "prieteni" cu care poate nici nu s-a văzut vreodată- ci pentru că, pur şi simplu, am constatat că gusturile se mai şi schimbă.

 

Fac o paranteză: de ce spun că valoarea unui individ este măsurată prin numărul de "prieteni",  care, azi, se înmulţesc că ciupercile? Am auzit recent la radio un anunţ al unui hotel din SUA (nu mai ştiu oraşul) care închiriază gratuit un week-end oricărui turist cu peste 2000 de "prieteni" pe Facebook. Oare speră hotelul să-şi mărească clientela cu o parte din cei 2000 de "prieteni" ai turistului?  Oricum, precum s-a dovedit, aceşti "prieteni" pot juca uneori un rol important, ca de exemplu în viaţa politică a unei ţări.    

 

Dar să revin la gusturi. Unele, pe care le adoptăm din copilărie, rămân cu noi toată viaţa: dacă ne place cinstea, punctualitatea, rigurozitatea în muncă, dacă preferăm oamenii credibili şi integri, acest gen de gusturi nu se schimbă. Altele, spre marea noastră surprindere, se schimbă. Nu toate, dar multe şi din toate domeniile: culinar, artistic, literar, politic. Dar n-ar trebui să ne mirăm: şi noi evoluăm, nu numai mediul înconjurător şi tehnologia!

 

Memoria afectivă are un rol important în schimbarea sau păstrarea unor gusturi culinare, de exemplu. Am un prieten care urăşte orezul, nu se poate atinge de excelentul pilaf făcut de soţia lui, în schimb îi place orez cu lapte. Îmi spunea: "La armată ne dădea mâncare de orez, oribilă, dar pe vremuri, acasă, mama îmi făcea un orez cu lapte minunat". Acesta e un caz în care memoria afectivă păstrează gusturile intacte. Există şi cazul invers: eu, de exemplu, uram, copil fiind, chifteluţele de praz sau macaroanele cu sos de roşii, pe care le făcea mama în vremurile grele din anii 50. Dar azi, cine se chinuieşte să prepare chifteluţe de praz care, cu toate eforturile, tot nu ies "ca la mama acasă"? Eu însǎmi, exaltată de gustul lor nemaipomenit!

 

Ne e dor de noi înşine, tineri, confundând adesea acest dor cu cel după lucruri pe care, pe vremuri, le uram. Cum altfel s-ar explica nostalgia unora pentru "frumuseţile" din timpul comunismului în România? Sau plǎcerea cu care alţii ascultă cântecele patriotice pe care, prin anii 60, erau obligaţi să le repete, în corul şcolii, ore în şir?

 

Schimbările de gust au loc şi atunci când memoria afectivă are tendinţa de a compensa, prin percepţii pozitive, nişte suferinţe trecute. Astăzi, de exemplu, consum cu mare plăcere o budincă de cereale pe care acum câţiva ani, în spital, nu vroiam s-o văd!

 

Acelaşi fenomen s-a petrecut când l-am “cunoscut” pe Debussy. Îmi plăceau lucrările lui, le cântăm cu bucurie la pian. Dar quartetul de coarde nu mă entuziasma. Îl ascultasem o singură dată şi, în ciuda faptului că sunt o mare iubitoare a muzicii de camerǎ, nu m-a cucerit. Dimpotrivă! 

În tinereţe am vrut să urmez Conservatorul şi, la concursul de admitere,  exista proba de  “dicteu muzical”, în care candidatului i se cânta la pian un fragment muzical pe care el trebuia să-l scrie pe note exact cum l-a “auzit”. Ca şi dictările de texte, şi cele muzicale aveau diverse grade de dificultate.  Eu mă pregăteam pentru admitere cu Aurel Stroe, un tip sever, care-mi dădea dicteuri grele. Unul din ele a avut toate “trapele” posibile: note legate (care nu se auzeau, dar trebuiau "ghicite" şi scrise), schimbări de ritm, modulaţii, însfârşit, tot ce poate face imposibilă viaţa unui biet candidat la un concurs de admitere. Am urât acel dicteu. Era un fragment din quartetul de Debussy. Acuma ascult cu plăcere acelaşi quartet, pe care-l recunosc de la primul sunet! Care e explicaţia acestei schimbări? Îmi “mântuiesc” oare, cu percepţia mea de astăzi, chinurile şi angoasele din trecut, sau mă caut, în sunetele quartetului, pe mine însămi, absolventă de liceu?

 

Am dat numai câteva exemple de schimbare a gustului, dar sunt sigurǎ ca avem cu toţii numerioase experienţe de asemenea schimbǎri. De aceea, contrar indicaţiilor proverbului citat la începutul articolului, mie-mi place să discut despre gusturi, simplu şi mai ales  fǎrǎ dorinţa de a-mi impune pǎrerea...

 

 

 

 

 

 

  

Vizualizări: 53

Răspunsuri la Aceste Discuţii

O adevărată lecție de psihologie, Veronica! Și am mai aflat o noutate. Veronica mai are încă un talent de care nu știam. Muzica, în special muzica de cameră. :)

Cu privire la subiectul abordat. Da, gusturile nu se discută enunţă sec o vorbă latinească, încercând să justifice astfel inutilitatea de a argumenta preferinţele personale, variabile de la individ la individ, şi libertatea de a putea fi subiectiv în ceea ce priveşte anumite preferinţe, oricât de ciudate sau nepotrivite li s-ar părea altora.
Expresia care a început ca o justificare a gustului personal tinde să fie astăzi folosită mai degrabă apologetic: „poţi face ceva pe gustul omului?” :) Dacă asta îţi place ţie, pot eu să zic ceva? Pentru că, nu-i aşa, gusturile, oricât de proaste, aparent nu se discută. :)
În realitate, gusturile se discută al naibii de mult şi asta duce inevitabil la tot soiul de prejudecăţi. Eşti judecat după felul în care arăţi (adică după gustul tău stilistic), după muzica pe care o asculţi, după filmele pe care le vezi sau după mâncarea pe care o mănânci.
Gusturile personale sunt în mare parte un produs al întregului nostru bagaj de cunoştinţe şi de experienţe, de cultură şi de influenţe sociale. Nu ne naştem cu ele, cele mai multe sunt gusturi dobândite - şi cel muzical, şi cel în materie de filme, şi cel vestimentar (pe care îl dobândim cel mai probabil mimetic).
Probabil singurele care într-adevăr nu se discută sunt gusturile culinare, pentru că e greu să îi dictezi creierului altcuiva că iaurtul e bun cu usturoi și că tortul e mai gustos dacă îl mănânci cu pâine. :)
Adevărul e că gusturile se discută, şi încă rău de tot, iar pentru asta probabil e bine să încerci întotdeauna şi gustul altuia înainte să-l etichetezi. :)

Și daa, atâta timp cât gusturile pot fi educate, ele se și pot schimba pe parcursul vieții.

Multumesc, Vasilisia. M-a incantat raspunsul tau, am ras cu hohote la ideea de a manca tort cu paine, desi se pare ca exista chestia asta. 

Sigur, gusturile sunt cultivabile si, de fapt, am vrut sa deschid o "discutie" pe tema asta. Proverbul spune "de gustibus non disputandum" si "disputandum" e tradus cu "discutam", dar eu cred ca "disputandum" inseamna mai curand "disputam", deci proverbul a spune sa nu discutam in contradictoriu , practic sa acceptam si gusturile altora. Evident, cu conditia sa nu deranjeze. Adica daca vecinului ii plac manele, sa nu puna radio-ul la maximum cu manele, ca sa le aud si eu...

Multumesc, J'arrive, pentru semn,

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ - poetă, artistă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - scriitoare

MIHAELA POPA - poetă

CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - scriitor

MIHAI KATIN - scriitor

GRIG SALVAN - scriitor, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

Zile de naştere sărbătorite mâine

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 400 Euro

Monica Pester - 600 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog altoi din rai a utilizatorului bolache alexandru
cu 2 minute în urmă
Utilizatorului Stanescu Valentin îi place postarea pe blog altoi din rai a lui bolache alexandru
cu 20 minute în urmă
Dinca Valerian a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog spațiu a utilizatorului Dinca Valerian
cu 4 ore în urmă
Dinca Valerian a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog spațiu a utilizatorului Dinca Valerian
cu 4 ore în urmă
Dinca Valerian a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog spațiu a utilizatorului Dinca Valerian
cu 4 ore în urmă
Bircea Marian a contribuit cu răspunsuri la discuţia Cerul aproape a utilizatorului Bircea Marian
cu 4 ore în urmă
Bircea Marian a contribuit cu răspunsuri la discuţia Jurământul a utilizatorului Bircea Marian
cu 4 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog La o plecare a utilizatorului Monica Pester
cu 5 ore în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog La o plecare a lui Monica Pester
cu 5 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog trăiesc zi de mai (valentă) a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 5 ore în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog trăiesc zi de mai (valentă) a lui Stanescu Valentin
cu 5 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog puterea de a tulbura sentimente și minți a utilizatorului petrut dan
cu 5 ore în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog puterea de a tulbura sentimente și minți a lui petrut dan
cu 5 ore în urmă
Utilizatorului petrut dan îi place postarea pe blog Visul a lui ELENA AGIU-NEACSU
cu 6 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Visul a utilizatorului ELENA AGIU-NEACSU
cu 6 ore în urmă
Utilizatorului petrut dan îi place postarea pe blog spațiu a lui Dinca Valerian
cu 6 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog spațiu a utilizatorului Dinca Valerian
cu 6 ore în urmă
Utilizatorului petrut dan îi place postarea pe blog Fărâme de nostalgii a lui Monica Pester
cu 6 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Fărâme de nostalgii a utilizatorului Monica Pester
cu 6 ore în urmă
Utilizatorului petrut dan îi place postarea pe blog (De ziua dorului, doar) Amintiri, amintiri... a lui C.Titi Nechita
cu 7 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor